Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie RYNNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a pokrycie dachowe już wybrałeś? a elewację? ogrodzenie? piec?

no sorry ale poszukaj w tematach, sporo tego było.

i nie gańcie mnie za taką odpowiedź no bo jak tu się odnieść do takiego pytania (też są dyskusje na ten temat :wink: )

Wiesz wszystko wybrałem ale nie wiem czy np rynny ocynkowane sa np trwalsze i czy plastikowe nie połamią sie na mrozie dlatego pytam, bo chcę usłyszeć co forumowicze mają na ten temat do powiedzenia.

Wiesz tak sie zastanawiam co ma piec do rynien :)

pozdr

Jeśli chodzi o plastiki, to nie jest z nimi tak źle...

Moje całkiem nieźle poradziły sobie z zimą 2005/2006. Temperatury schodziły do -31.5 stopnia Celsjusza. Dodatkowo, od północnej strony zrobiła mi się taka potężna zaspa śniegu w miejscu, gdzie dach schodzi na wysokość ok. 1.5m (mam tam taką wiatkę przy budynku). Krótko mówiąc, góra śniegu spadającego z dachu sięgnęła aż do tego dachu - super to wyglądało notabene. Ciężki śnieg, który się zsuwał z dachu wygiął potężnie te rynny - ale jak to wszystko odśnieżyłem i usunąłem śnieg to rynna wróciła do prawidłowej postaci (ku mojemu zdziwieniu - byłem przekonany, że będzie trzeba ten kawałek wymieniać).

Na razie, po dwóch sezonach zimowych, wyglądają wciąż porządnie.

Pozdrawiam,

Bubu