Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łaty bez kontrłat? folia na łacie ?

ged

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[

Pod dachówki może ci nawiać śniegu. Potem to się będzie topić i spływać - to będzie sporo wody. To samo w przypadku uszkodzenia dachówek będzie z deszczem. Nie zagwaranujesz sobie, że ci żadna dachówka nie pęknie. Nie powinno być żadnej przeszkody.

Oczywiście, że również masz rację. Jest to wszystko uzależnione od spadku dachu. Im spadek mniejszy tym bardziej należy zwracać uwagę na szczlność foli wstępnego krycia.

Jednak podstawiowym zadaniem jest wentylacja. W tym celu stosuje się np. dachówki wentylacyjne ( których nie stosowałbyć jeśli chodziłoby jedynie o przecieki), grzebienie pod gąsiorami itp.

Zjawisko jest analogicne do występującego w murach 3W.

pozdro

...no to czekam na praktyczny argument "wielki" teoretyku... chetnie przyjadę do jakiegoś domu, aby odkryć jedną dachówkę i zobaczyć skropliny pary wodnej... możesz u siebie w domu nawet sztucznie wytworzyć takie warunki aby ten proces miał miejsce...

Ty musisz mieć jakies problemy emocjonalne. :-?

Jesli chcesz sobie zrobic eksperyment to zrob tak:

Na folię wstępnego krycia połóż taflę szkłą z lekkim dystansem.

Obwodowo ją uszczelnij i obserwuj co się będzie działo.

.... Tam się zrobi rynna z folii wzdłuż dachu ???

Przecież zrobiłeś już dwie, została ci jeszcze jedna ta właściwa i będziesz miał trzy.

Musisz zwiększyć wywinięcie tego dachu o te 4 cm lub usunąć to co jest pod tą folią (miejscami przybijaną do góry nogami :wink: )

Hmmm... te wywinięcie dachu będzie prawie jak skocznia :roll:

Folia nie ma nóg :lol: a to że napisy są odwrotnie to nie przeszkadza,gdyby była na lewą strone obrócona to byłby problem.

Kontrłaty powinny być do pierwszej łaty tak jak ta przy lukarnie i nie podniesie to za wysoko dachówek.Po prostu będą sie "zawijały" rząd wyżej

Ciekawe czym tłumaczą brak kontrłat do końca Twoi dachmeni :roll: ?

U mnie tłumaczyli tak :

- tam nie będzie wody pod spodem bo dachówki ułożone szczelnie, nic nie będzie nawiewać itp

- to jak się będzie wentylować od dołu i po co w ogóle membrana ?

- no przecież są szpary pomiędzy dachówkami więc będzie wentylować

i tak w kółko :roll:

a tak serio to im się nie chciało robić cieńszych kontrłat, generalnie koniec końców poszło do poprawki i tyle

U mnie tłumaczyli tak :

- tam nie będzie wody pod spodem bo dachówki ułożone szczelnie, nic nie będzie nawiewać itp

Nie będzie nawiewać? :lol: :evil:

To dlaczego ja mam na pieńku z naszym fachmanem? Dach wytrzymał największe ulewy, a na wiosnę cieknie. To się nawiany śnieg topi, a temu idiocie brakowało nieco membrany i w koszu zrobił za mały zakład. Topniejący śnieg + nieszczelna membrana i skutki są.

Gość ZW

Czy tak można zrobić?

Czy danie folii nad dolną łatą a nie pod nią jest poprawne? Tam się zrobi rynna z folii wzdłuż dachu ???

Nie, będzie w tym zbierać się woda i namaczać łatę. Nie ma cudów żeby woda się nie zbierała, wystarczy kilka kropel z każdego deszczu a nie ma gdzie odpłynąć

Dekarz u mnie popełnił coś podobnego w jednym miejscu nad zadaszeniem tarasu. Po oderwaniu folii kilka miesięcy później wyglądało źle.

Ksero ! :D To jest "trumna" zabezpieczona folią na zimę :D i rozpoczęcie łacenia na dolnym fragmencie dachu. Wiem, że to dziwnie wygląda, ale mnie chodziło o jeden mały fragment konstrukcji. Wiem, że się przejmujesz moim dachem, ale nie obawiaj się - będzie zabezpieczony, szczelny i dobrze wentylowany :D