ged 14.12.2007 00:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Dokładnie tak miało być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 14.12.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Dokładnie tak miało być. w jakim celu dales kontrlate ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.12.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Bardzo ładny i ciekawy dach może być totalnie sknocony! Dół mansardowego dachu do poprawy. Kontrłaty konieczne! Moim zdaniem dachówka okapowa za dużo wystaje. Jakieś dziwne rzeczy dzieją się na daszku lukarenki. Zwróć uwagę dekarzom (bo jak widać masz niezbyt doświadczoną ekipę) na konieczność mocowania dachówek na mansardzie.Adwersarzom "budulca 1" powiem tak: no ma on rację i tyle. Wentylacja połaci dachowej to niezmiernie istotna sprawa bardzo często bagatelizowana przez niedoświadczonych dekarzy!!! Faktem jest, że spływanie kondensatu pary wodnej po folii to sprawa marginalna gdyż ten kondensat będzie spływał po spodzie folii gdyż tam się wykropli! Podstawowym zadaniem wstępnego krycia jest zapewnienie szczelności dachu czyli ochrona przed awarią oraz zawiewanym deszczem i śniegiem. Sprawą dodatkową acz niezmiernie istotną jest możliwość dobrego przepuszczania gazów a konkretnie pary wodnej. Bardzo istotną staję się więc sprawa zapewnienia możliwości ciągłego jej usuwania z przestrzeni pod dachówkami, czyli wentylacji połaci dachowej. Brak skutecznej wentylacji skutkuje nadmiernym zawilgoceniem dachówek co znacznie skróca ich żywotność nie wspominając już o pogorszeniu estetyki dachu spowodowanej porastaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 15.12.2007 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Dachówka okapowa wystaje 7 cm. Nad daszkami jest tylko folia zabezpieczająca przed deszczem i śniegiem. Z założenia wszystko zostało zabezpieczone prowizorycznie, bo ja pod tym dachem mieszkam, a zima zapowiada się mokra. Teraz, części dachu są odkrywane i robiona cała konstrukcja. Dach nie będzie sknocony - już ja tego dopilnuję. Mocowania - czyli nawiercania i przybijania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.12.2007 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 7 cm to dużo za dużo! Przesłoni Ci pół rynny co przy trochę mocniejszym deszczu spowoduje przelewanie rynny. Folia wstępnego krycia powinna być położona raz i w miarę szybko zakryć! Do osłonięcia dachu można użyć folii budowlanej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 16.12.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Brak skutecznej wentylacji skutkuje nadmiernym zawilgoceniem dachówek co znacznie skróca ich żywotność nie wspominając już o pogorszeniu estetyki dachu spowodowanej porastaniem. Pozdrawiam. Co ma szczelina wentylacyjna do porastania dachówek, które zależy jedynie od faktury dachówki /zwykła, angoba, glazura/ i nasłonecznienia..??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 16.12.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 7 cm to dużo za dużo! to zalezy , gdzie jest to 7 cm mierzone i od wielu , wielu innych rzeczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 16.12.2007 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 7 cm to dużo za dużo! Przesłoni Ci pół rynny co przy trochę mocniejszym deszczu spowoduje przelewanie rynny. Folia wstępnego krycia powinna być położona raz i w miarę szybko zakryć! Do osłonięcia dachu można użyć folii budowlanej. Pozdrawiam. 7 cm to od miejsca podparcia dachówki - do tego jeszcze deska okapowa, mocowanie rynny i rynna 16. Co do folii ... jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ... PANU BOGU DZIĘKUJĘ ŻE KTOŚ W OGÓLE ZACZĄŁ MI TEN DACH ROBIĆ - nie mogłem wybierać. Teraz nie mogę za bardzo podskakiwać, bo się dekarz obrazi i pójdzie na inną budowę - takie czasy Zgodnie z początkowym założeniem budynek gospodarczy który teraz kryjemy służy do zbierania doświadczeń, budynek mieszkalny zaczynam w poniedziałek - trumna, izolacje, krycie. Będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 16.12.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Co za dużo, nic nie za dużo, zależy jak duża będzie rynna, grubość dechy okapowej itd, pole manewru zawsze jest, lepiej niech wchodzi do rynny (ma prawo nawet do 1/3 jej szerokości) niż zostawić dachówkę na pasie nadrynnowym, jak to robią często pseudo dachmeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.12.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Co ma szczelina wentylacyjna do porastania dachówek, które zależy jedynie od faktury dachówki /zwykła, angoba, glazura/ i nasłonecznienia..??? No właśnie, że ma bo na wilgotnej dachówce bardziej będzie porastać jak na suchej a zła wentylacja połaci to ciągłe zawilgocenie dachówek! Jak się pewnie orientujesz od spodu raczej nie są niczym zabezpieczone a wręcz bardziej porowate. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.12.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Co za dużo, nic nie za dużo, zależy jak duża będzie rynna, grubość dechy okapowej itd, pole manewru zawsze jest, lepiej niech wchodzi do rynny (ma prawo nawet do 1/3 jej szerokości) niż zostawić dachówkę na pasie nadrynnowym, jak to robią często pseudo dachmeni Zamieszczone wyżej zdjęcie wyraźnie pokazuje, że dachówka przestaje za krawędź dachu osłoniętą folią i jak tam nie ma wykonanego okapu to ja życzę wykonawcom powodzenia w jego wykonaniu i montażu pasów nadrynnowych po pokryciu dachu. Może się jeszcze okazać, że po zamontowaniu deski okapowej (32~40 mm), haków doczolowych i pasa nadrynnowego ta dachówka wcale nie wystaje! Osobiście zawsze zaczynam łacenie dachu od wykonania okapu. Każdy jednak może robić tak jak uważa za stosowne bo to on daje gwarancję! O ile daje! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 18.12.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Co ma szczelina wentylacyjna do porastania dachówek, które zależy jedynie od faktury dachówki /zwykła, angoba, glazura/ i nasłonecznienia..??? No właśnie, że ma bo na wilgotnej dachówce bardziej będzie porastać jak na suchej a zła wentylacja połaci to ciągłe zawilgocenie dachówek! Jak się pewnie orientujesz od spodu raczej nie są niczym zabezpieczone a wręcz bardziej porowate. Pozdrawiam. Sugerujesz, że nieważne deszcze, śniegi, nasłonecznienie, ważne tylko wentylowanie połaci bo wilgoć od spodu przejdzie przez glazurę na zewnątrz i bedzie porasta... No, no, no... śmiała teza...jak udowodnisz to ignobel murowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.12.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Przyjacielu, czy aby ze zrozumieniem przeczytałeś moje wypowiedzi? Czy ja napisałem, że przyczyną porastania jest "tylko" zła wentylacja połaci? Pisałem jak istotną sprawą dla żywotności dachówki również i blachodachówki jest poprawnie zrealizowana wentylacja połaci dachowej. Ja nie muszę niczego udowadniać, ja czasami remontuję źle wykonane dachy i swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami dzielę się na ty Forum z budującym swoje domy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 18.12.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 nie wszystkie dachowki maja angobe i glazure temat wilgoci pod pokryciem jest bardzo ciekawy , nie raz po podniesieniu dachowki na poprawkach widzialem ile jest tam wilgoci i jak ladnie rosnie sobie plesn na latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 18.12.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Co za dużo, nic nie za dużo, zależy jak duża będzie rynna, grubość dechy okapowej itd, pole manewru zawsze jest, lepiej niech wchodzi do rynny (ma prawo nawet do 1/3 jej szerokości) niż zostawić dachówkę na pasie nadrynnowym, jak to robią często pseudo dachmeni Zamieszczone wyżej zdjęcie wyraźnie pokazuje, że dachówka przestaje za krawędź dachu osłoniętą folią i jak tam nie ma wykonanego okapu to ja życzę wykonawcom powodzenia w jego wykonaniu i montażu pasów nadrynnowych po pokryciu dachu. Może się jeszcze okazać, że po zamontowaniu deski okapowej (32~40 mm), haków doczolowych i pasa nadrynnowego ta dachówka wcale nie wystaje! Osobiście zawsze zaczynam łacenie dachu od wykonania okapu. Każdy jednak może robić tak jak uważa za stosowne bo to on daje gwarancję! O ile daje! Pozdrawiam. To ja już nic nie rozumiem, to według Pana za mocno wystaje pierwszy rząd poza okapową łatę , czy za mało ? , bo raz Pan piszesz że za dużo , a dalej że może wcale nie wystawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 18.12.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Co za dużo, nic nie za dużo, zależy jak duża będzie rynna, grubość dechy okapowej itd, pole manewru zawsze jest, lepiej niech wchodzi do rynny (ma prawo nawet do 1/3 jej szerokości) niż zostawić dachówkę na pasie nadrynnowym, jak to robią często pseudo dachmeni Zamieszczone wyżej zdjęcie wyraźnie pokazuje, że dachówka przestaje za krawędź dachu osłoniętą folią i jak tam nie ma wykonanego okapu to ja życzę wykonawcom powodzenia w jego wykonaniu i montażu pasów nadrynnowych po pokryciu dachu. Może się jeszcze okazać, że po zamontowaniu deski okapowej (32~40 mm), haków doczolowych i pasa nadrynnowego ta dachówka wcale nie wystaje! Osobiście zawsze zaczynam łacenie dachu od wykonania okapu. Każdy jednak może robić tak jak uważa za stosowne bo to on daje gwarancję! O ile daje! Pozdrawiam. To ja już nic nie rozumiem, to według Pana za mocno wystaje pierwszy rząd poza okapową łatę , czy za mało ? , bo raz Pan piszesz że za dużo , a dalej że może wcale nie wystawać Wydaje mi się że Andrzej sugeruje pominięcie specjalnej konstrukcji stalowej do właściwego umiejscowienia rynny. Czy koniec dachówki ma sie mieścić w środku rynny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 18.12.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Wydaje mi się że Andrzej sugeruje pominięcie specjalnej konstrukcji stalowej do właściwego umiejscowienia rynny. specjalnej konstrukcji stalowej ? a co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 18.12.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Wydaje mi się że Andrzej sugeruje pominięcie specjalnej konstrukcji stalowej do właściwego umiejscowienia rynny. specjalnej konstrukcji stalowej ? a co to jest ? "Spejalna konstrukcja" by właściwie umiejscowić rynne wzgledem dachowek (jeśli owe są już ułożone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 18.12.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Wydaje mi się że Andrzej sugeruje pominięcie specjalnej konstrukcji stalowej do właściwego umiejscowienia rynny. specjalnej konstrukcji stalowej ? a co to jest ? "Spejalna konstrukcja" by właściwie umiejscowić rynne wzgledem dachowek (jeśli owe są już ułożone) ciekawe jak to wyglada ? moze jakies foto ? sam bym poszukal , ale co mam wpisac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 18.12.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 ciekawe jak to wyglada ? moze jakies foto ? sam bym poszukal , ale co mam wpisac ? Nikt tego nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts