Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łaty bez kontrłat? folia na łacie ?

ged

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo ładny i ciekawy dach może być totalnie sknocony! Dół mansardowego dachu do poprawy. Kontrłaty konieczne! Moim zdaniem dachówka okapowa za dużo wystaje. Jakieś dziwne rzeczy dzieją się na daszku lukarenki. Zwróć uwagę dekarzom (bo jak widać masz niezbyt doświadczoną ekipę) na konieczność mocowania dachówek na mansardzie.

Adwersarzom "budulca 1" powiem tak: no ma on rację i tyle. Wentylacja połaci dachowej to niezmiernie istotna sprawa bardzo często bagatelizowana przez niedoświadczonych dekarzy!!! Faktem jest, że spływanie kondensatu pary wodnej po folii to sprawa marginalna gdyż ten kondensat będzie spływał po spodzie folii gdyż tam się wykropli! Podstawowym zadaniem wstępnego krycia jest zapewnienie szczelności dachu czyli ochrona przed awarią oraz zawiewanym deszczem i śniegiem. Sprawą dodatkową acz niezmiernie istotną jest możliwość dobrego przepuszczania gazów a konkretnie pary wodnej. Bardzo istotną staję się więc sprawa zapewnienia możliwości ciągłego jej usuwania z przestrzeni pod dachówkami, czyli wentylacji połaci dachowej. Brak skutecznej wentylacji skutkuje nadmiernym zawilgoceniem dachówek co znacznie skróca ich żywotność nie wspominając już o pogorszeniu estetyki dachu spowodowanej porastaniem. Pozdrawiam.

Dachówka okapowa wystaje 7 cm. Nad daszkami jest tylko folia zabezpieczająca przed deszczem i śniegiem. Z założenia wszystko zostało zabezpieczone prowizorycznie, bo ja pod tym dachem mieszkam, a zima zapowiada się mokra. Teraz, części dachu są odkrywane i robiona cała konstrukcja. Dach nie będzie sknocony - już ja tego dopilnuję.

Mocowania - czyli nawiercania i przybijania ?

7 cm to dużo za dużo! Przesłoni Ci pół rynny co przy trochę mocniejszym deszczu spowoduje przelewanie rynny. Folia wstępnego krycia powinna być położona raz i w miarę szybko zakryć! Do osłonięcia dachu można użyć folii budowlanej. Pozdrawiam.

Brak skutecznej wentylacji skutkuje nadmiernym zawilgoceniem dachówek co znacznie skróca ich żywotność nie wspominając już o pogorszeniu estetyki dachu spowodowanej porastaniem. Pozdrawiam.

Co ma szczelina wentylacyjna do porastania dachówek, które zależy jedynie od faktury dachówki /zwykła, angoba, glazura/ i nasłonecznienia..???

7 cm to dużo za dużo! Przesłoni Ci pół rynny co przy trochę mocniejszym deszczu spowoduje przelewanie rynny. Folia wstępnego krycia powinna być położona raz i w miarę szybko zakryć! Do osłonięcia dachu można użyć folii budowlanej. Pozdrawiam.

7 cm to od miejsca podparcia dachówki - do tego jeszcze deska okapowa, mocowanie rynny i rynna 16. Co do folii ... jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ... PANU BOGU DZIĘKUJĘ ŻE KTOŚ W OGÓLE ZACZĄŁ MI TEN DACH ROBIĆ - nie mogłem wybierać. Teraz nie mogę za bardzo podskakiwać, bo się dekarz obrazi i pójdzie na inną budowę - takie czasy :evil: Zgodnie z początkowym założeniem budynek gospodarczy który teraz kryjemy służy do zbierania doświadczeń, budynek mieszkalny zaczynam w poniedziałek - trumna, izolacje, krycie. Będzie lepiej.

Co ma szczelina wentylacyjna do porastania dachówek, które zależy jedynie od faktury dachówki /zwykła, angoba, glazura/ i nasłonecznienia..???

No właśnie, że ma bo na wilgotnej dachówce bardziej będzie porastać jak na suchej a zła wentylacja połaci to ciągłe zawilgocenie dachówek! Jak się pewnie orientujesz od spodu raczej nie są niczym zabezpieczone a wręcz bardziej porowate. Pozdrawiam.

Co za dużo, nic nie za dużo, zależy jak duża będzie rynna, grubość dechy okapowej itd, pole manewru zawsze jest, lepiej niech wchodzi do rynny (ma prawo nawet do 1/3 jej szerokości) niż zostawić dachówkę na pasie nadrynnowym, jak to robią często pseudo dachmeni

Zamieszczone wyżej zdjęcie wyraźnie pokazuje, że dachówka przestaje za krawędź dachu osłoniętą folią i jak tam nie ma wykonanego okapu to ja życzę wykonawcom powodzenia w jego wykonaniu i montażu pasów nadrynnowych po pokryciu dachu. Może się jeszcze okazać, że po zamontowaniu deski okapowej (32~40 mm), haków doczolowych i pasa nadrynnowego ta dachówka wcale nie wystaje! Osobiście zawsze zaczynam łacenie dachu od wykonania okapu. Każdy jednak może robić tak jak uważa za stosowne bo to on daje gwarancję! O ile daje! Pozdrawiam.

No właśnie, że ma bo na wilgotnej dachówce bardziej będzie porastać jak na suchej a zła wentylacja połaci to ciągłe zawilgocenie dachówek! Jak się pewnie orientujesz od spodu raczej nie są niczym zabezpieczone a wręcz bardziej porowate. Pozdrawiam.

Sugerujesz, że nieważne deszcze, śniegi, nasłonecznienie, ważne tylko wentylowanie połaci bo wilgoć od spodu przejdzie przez glazurę na zewnątrz i bedzie porasta... No, no, no... śmiała teza...jak udowodnisz to ignobel murowany...

Przyjacielu, czy aby ze zrozumieniem przeczytałeś moje wypowiedzi? Czy ja napisałem, że przyczyną porastania jest "tylko" zła wentylacja połaci? Pisałem jak istotną sprawą dla żywotności dachówki również i blachodachówki jest poprawnie zrealizowana wentylacja połaci dachowej. Ja nie muszę niczego udowadniać, ja czasami remontuję źle wykonane dachy i swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami dzielę się na ty Forum z budującym swoje domy. Pozdrawiam.

Co za dużo, nic nie za dużo, zależy jak duża będzie rynna, grubość dechy okapowej itd, pole manewru zawsze jest, lepiej niech wchodzi do rynny (ma prawo nawet do 1/3 jej szerokości) niż zostawić dachówkę na pasie nadrynnowym, jak to robią często pseudo dachmeni

Zamieszczone wyżej zdjęcie wyraźnie pokazuje, że dachówka przestaje za krawędź dachu osłoniętą folią i jak tam nie ma wykonanego okapu to ja życzę wykonawcom powodzenia w jego wykonaniu i montażu pasów nadrynnowych po pokryciu dachu. Może się jeszcze okazać, że po zamontowaniu deski okapowej (32~40 mm), haków doczolowych i pasa nadrynnowego ta dachówka wcale nie wystaje! Osobiście zawsze zaczynam łacenie dachu od wykonania okapu. Każdy jednak może robić tak jak uważa za stosowne bo to on daje gwarancję! O ile daje! Pozdrawiam.

To ja już nic nie rozumiem, to według Pana za mocno wystaje pierwszy rząd poza okapową łatę , czy za mało ? , bo raz Pan piszesz że za dużo , a dalej że może wcale nie wystawać :roll:

To ja już nic nie rozumiem, to według Pana za mocno wystaje pierwszy rząd poza okapową łatę , czy za mało ? , bo raz Pan piszesz że za dużo , a dalej że może wcale nie wystawać :roll:

Wydaje mi się że Andrzej sugeruje pominięcie specjalnej konstrukcji stalowej do właściwego umiejscowienia rynny.

Czy koniec dachówki ma sie mieścić w środku rynny? :wink:

Wydaje mi się że Andrzej sugeruje pominięcie specjalnej konstrukcji stalowej do właściwego umiejscowienia rynny.

specjalnej konstrukcji stalowej ? a co to jest ?

"Spejalna konstrukcja" by właściwie umiejscowić rynne wzgledem dachowek (jeśli owe są już ułożone) :wink:

ciekawe jak to wyglada ? moze jakies foto ?

sam bym poszukal , ale co mam wpisac ?