Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prawo własności

jarq11

Recommended Posts

interesuję się działką która ma nastepujący stan własności. (tak przedstawia mi go właściciel)

jest on podobno jedynym spadkobiercą (na co ma dokumenty - no właśnie, jakie są wystarczające, abym miał pewność że rozmawiam z właściwą osobą?)

w KW jest wpisany jednak nieżyjący ojciec mojego sprzedawcy (aby zaoszczędzić nie chce on zmieniać KW - tak mówi) czy bedę w prosty sposób mógł zaktualizować KW czy wtym wypadku coś niemiłego mnie czeka (a co na taką sytuację powiedzą banki?)

działka była rekreacyjna ale już jest budowlana, stoi na niej bylejaki domek (chciałbym go kilka lat używać, zanim się wybuduję) , i tu pytanie, jakie dokumenty będą mi potrzebne aby przekonać się że nie bedę od razu musiał na własny koszt tego wyburzać, bo okaże się że to samowola. (a myslę że te domki w latach 80 na działkach rekreacyjnych to raczej pozwoleń nie miały)

no to tyle moich rozterek.

Jeśli sprzedający ma postanowienie sądu o nabyciu spadku to jest to podstawa do sprzedaży ponieważ stał się właścicielem. Ale to nie wszystko. Musi mieć również coś takiego jak zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o tym że uregulował wszelkie zobowiazania z tytułu podatku od spadku i darowizn. Takiego zaświadczenia żąda sąd jeśli ktoś chce się wpisać jako spadkobierca właściciel do ksiąg wieczystych. Powinien mieć w związku z tym również wydaną decyzję Urzędu Skarbowego o wysokosći należnego podatku od spadku i darowizn. No i oczywiście kwit iż zapłacił ten podatek jeśli taki podatek się należał (są pewne zwolnienia ustawowe od tego podatku).

Bez zaświadczenia z Urzędu Skarbowego notariusz nie przeprowadzi transakcji.