Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODDASZE - wady i zalety, na co zwrócić uwagę

Recommended Posts

Jeśli poddasze użytkowe, to tylko z minimalną chociazby możliwością oddzielenia się od parteru, czyli oprócz sypialni - minimum toaleta i jakiś kącik (aneks) kuchenny. No i w miarę niezależne schody.

W ogóle to jestem przeciwnikiem takich rozwiązań, bo nie ma się 20 lat przez całe życie.

Innym rozwiązaniem, o niebo lepszym (wg mnie) jest dom, którego połowa jest przesunieta w górę (dół) o 1/2 kondygnacji, no i 2 połówki dachu 30 stopni. mnóstwo jest takich projektów

Ja buduję taki:

http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html

(tylko podwariant 45+ - ma 133m -po podłodze i większą kuchnią i łazienkę). Domek jest bardzo prosty, z poddaszem, dach 45stopni! Mamy stan surowy otwarty -ale już kocham ten domek :) Jest przestronny i budzi zachwyt okolicznych sąsiadów -własnie swoją prostotą -bo wszędzie wokół tylko ganki, kolumienki, wykusze i inne "bajery" :) Zawsze marzyłam o domku z poddaszem i nawet mi przez myśl nie przeszła parterówka. Moim zdaniem największym plusem jest oddzielenie części prywatnej -która znajduje się na poddaszu, od dziennej "gościnnej" na parterze.

Przy dwójce tak małych dzieci budowałabym dom parterowy. Za parterówką przemawia wygoda, bezpieczeństwo.

Nie można jednoznacznie powiedzieć, że dom z poddaszem ma zawsze bardziej zwartą bryłę i jest tańszy do ogrzania od domu parterowego. Jeżeli na poddaszu będa lukarny, albo pokój nad nieogrzewanym garażem to myslę że nie będzie żadnej różnicy w kosztach ogrzewania. Ponadto jak za 10 lat standardem ocieplenia dachu bedzie nie 25 a 40 cm wełny mineralnej to w parterówce po prostu sobie docieplicie, w domu z podaszem będzie to oznaczało gruntowny remont.

Bardzo często chcąc zaoszczędzić na kosztach ogrzewania zimą, dodajemy sobie koszt klimatyzacji latem, dotyczy to poddaszy i dużych przeszkleń zarówno w ścianach jak i w dachu.

Nie przemawia do mnie również argument za lepszym odzieleniem strefy dziennej od nocnej. Jeżeli ma się dzieci w wieku szkolnym to ich goście naruszają jednak intymność poddasza, w parterówce łatwiej wyegzekwować aby korzystali z gościnnej łazienki.

Sama mam parterówkę z dachem o spadku 30st i bardzo mi sie podoba. Dach ze spadkiem 20st byłby mniejszy o 25 m2. Podjęliśmy tą decyzje swiadomie. mamy poddasze które bedzie pełnilo rolę magazynu, suszarni w razie potrzeby. Jak zajdzie potrzeba jest mozliwość adaptacji poddasza.

Jeśli wyborem ma byc parterowy plus piwnica..to jednak lepiej już parterowy z poddaszem.Lepiej tzn. taniej, mniej klopotliwie i lepiej miec te dodatkowe pokoje na gorze, a nie w piwnicy.Warto też zaplanowac sobie pomieszczenia gospodarcze wieksze , niz stanadardowe parę metrow kw.Mam szerego znajomych, ktorzy maja potężne chalupy i brak *lub są zbyt małe) ..wlasnie takich pomieszczen na rowery, kosiarki itp.