Redakcja 12.03.2002 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Jaki jest Waszym zdaniem program minimum, a jaki byłby najkorzystniejszy. Jedna, dwie, trzy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 12.03.2002 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 minimum:1 standard:2 luksus:3 maksimum:8 u nas:2 [na dole prysznic, na poddaszu wanna] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 12.03.2002 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Nasz projekt /nasz rodzina = 2+1 - na razie/ przewiduje jedną łazienkę na dole /łazienka, czyli kabina prysznicowa, wc, umywalka - wszystko na 3m2/ oraz jedną łazienkę na górze /wanna, itp. na 12m2 ze skosami/. Uważam, że dla czterech osób 2 łazienki to minimum i maksimum. Zupełnie nie rozumiem osób, które budują kilka łazienek - mówiąc iż to dla gości. Ile z nas mieszka bądź mieszkało w bloku. Jedna łazienka i każdy sobie radził - mało tego często jeszcze wszystko połączone z WC. Tak więc 2 łazienki z WC powinno wytarczyć na bezkolizyjne korzystanie z WC i wanny czy prysznica. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 12.03.2002 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Zakładając że dzieci rosną a my wchodzimy w inne standardy, to minimum jest dwie łazienki, a jeśli wejście do jednej znajduje się wyłącznie w sypialni rodziców, to nawet trzy, ale to jeszcze przyszłość. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2002-03-12 14:16 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 12.03.2002 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Minimum to chyba jasne w XXI wieku. A najkorzystniejsze: ja zdecydowałem się na 1 i 1/2 tj jedno średniej wielkości pomieszczenie (7m kw) z wanną itp i WC z prysznicem tylko. To jest mój kompromis pomiędzy ceną a wygodą. W amerykańskim poradniku dla budujących znalazłem jako jedno z pierwszych przykazań dotyczacych wyboru projektu porade o treści: limit the size of the master bath. Uznałem ja za słuszna i zastosowałem. Zobaczymy jak będzie w praktyce ale po doświadczeniach blokowych sądzę, że sobie poradzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.03.2002 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Na parterze, które teraz wykańczamy jest duża łazienka z wanną, kibelkiem, bidetem i umywalką - jest do niej blisko z każego pokoju sypialnego. Przy salonie /lub jak ktoś woli - pokoju dziennym/ osobny wc z umywalką. Na poddaszu będzie w przyszłości druga łazienka z prysznicem, wc i umywalką. Jest to minimum dla naszej rodziny i planowanych gości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 12.03.2002 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Rozumiem że jesteśmy zaproszeni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 12.03.2002 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 My mamy 1 łazienkę na parterze - za to ma ona 11 m2 - a co jak szaleć to szaleć. A tak poważnie to od zawsze marzyliśmy o dużej łazience (teraz mamy 1,5 m2). na poddaszu jest przewidzane miejsce na drugą łazienkę - w razie gdyby kiedyś zrobiło się w tej jednej ciasnawo (ze względu na jednorazową ilość użytkowników a nie powierzchnię ), ale góra to w ogóle jest w strefie przyszłości - bo chwilowo poddasze (chwilowo, czyli jakieś 10-15 lat) będzie spłniało rolę składu na graty (a swoją drogą jakie mogą być graty w nowym domu gdy jeszcze nic się nie ma? ) pozdrowienia Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 12.03.2002 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Ja mam dużą łazienkę 11,5 m2 (narożna wanna, kabina 100x100, bidet, kibelek i pojedyncza umywalka z dużym blatem). Druga łazienka jest zmniejszona do roli gościnnej (z kibelkiem i umywalką). Kąpiele można zaplanować, ale jak człowieka przyprze to nie ma czasu na myślenie stąd drugi kibelek. A maksimum? Zależy tylko od poczucia snobizmu, zaspokojenia własnego poczucia dumy i zasobności portfela. W domu do 250 metrów powinna być jedna główna i jedna mała łazienka. Wszystko ponad to zbytek. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Rafter dnia 2002-03-12 17:16 ] [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Rafter dnia 2002-03-12 21:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.03.2002 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Alicjanko, to "się rozumie samo przez się". Zaproszenie obowiazuje nie tylko w stosunku do używania łazienki ale także jak to Frankai nazwał "wypicia krzynki piwa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.03.2002 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Nie wyłamię się - nieduża (3,5m2) łazienka na parterze z prysznicem i większa na poddaszu (12m2) z wanną i bidetem. Na parterze inwetorów chyba zwykle ogranicza powierzchnia, bo inaczej wychodzi zbyt duże piętro. Na poddaszu z kolei nieraz trzeba się napocić by ustawić wszystkie elementy i nie nabijać guzów, a wanna wydaje mi się odrobinę niższa od prysznica Nie zapominajmy też, że nie można zrezygnować z jednego lub drugiego na dole. Zawsze może się zdarzyć, że albo trzeba będzie zaopiekować się rodzicami na starość, albo sami możemy złamać nogę i w obu przypadkach bieganie po schodzach nie jest przyjemnością, a łóżko rozłożyć gdzieś tam na parterze się da, np. w gabinecie, albo ostatecznie kanapa w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 13.03.2002 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2002 U nas są tradycyjnie dwie lazienki - mniejsza na parterze (4.7 m2) z prysznicem i odkurzaczem centralnym, za to napiętrze pralnię 5 m2 oraz łazienkę 12 m2 - razem z sauną. W sumie taka łazienka kąpielowa. Niestety, jak na razie, tylko w projekcie.. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.03.2002 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2002 Mysle,ze 2 wystarczą. I wlasnie na dole przydałaby sie wanna. Bo jak dzieci sie kapie, na ogol w porze kolacji, to ma sie je na oku, a tak, trzeba ich pilnowac na gorze...To moze dwie wanny i dwa prysznice?Nie lubie za duzych lazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 13.03.2002 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2002 U mnie bedzie na pietrze wc+kabina duszowa + maszyna do prania, okolo 4m2, a na gorze lazienka 11.5 m2 - wanna, kabina, WC.Na parterze robie wc+kabina , bo mam zamiar nie wykanczac poddasza jeszcze z 5 lat, wiec gdzies sie trzeba bedzie umyc. Czesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
architektura_murator 13.03.2002 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2002 No dobrze, ale jeśli docelowo dwie łazienki, to jak przebiega podział własności - jedna łazienka rodzinna, a druga dla gości (czytaj nieużywana), czy jedna dla nas a druga dla dzieci?I drugi problem: gdzie stoi pralka? W łazience rodzinnej? W łazience dla gości? Kogo ubrać w tę pralkę i nad kim zawiesić suszącą się bieliznę? A może wyprowadzacie pranie w jakieś inne miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.03.2002 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2002 Łazienka na dole pełni raczej rolę toalety (szczególnie dla gości "dziennych"). Na parterze prysznic, bo czasem może przyjść nam ochota na zmycie potu w lecie, więc po co się "drapać na górę". Wanna jako kąpiel relaksacyjna blisko sypialni. Goście "nocujący" mają prawo do obydwu łazienek wg uznania, ale szczoteczki i ręczniki dla nich wstawimy do łazienki bliżej ich sypialni. Pralka, kosz na brudną bieliznę i sznurki to nie ozdoba, a łazienka jest jednym z droższych pomieszczeń w domu. Wobec tego pranie won do pomieszczenia gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 13.03.2002 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2002 podobnie jak dzieci, "wszystkie łazienki są nasze" = każdy korzysta z nich do woli, łącznie z gośćmi.pralka w łazience na dole, za przesuwnymi drzwiami.a suszenie - w lecie na ogrodzie, a w zimie przy kominku - godzina i po bólu, nic się tygodniami nie kisi w pom. gosp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 13.03.2002 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2002 Ja mam dom bez poddasza użytkowego i dwie łazienki. Na początku zakładałm że większa jest dla rodziców a mniejsza (z prysznicem i jedną umywalką) dla dzieci. Patrząc na mieszkającego sąsiada widzę, że wszyscy używają mniejszej łazienki, a większa zostaje dla tego kto będzie później w kolejce. Ja napewno chę mieć pierwszeństwo do jednej z dwóch umywalek w dużej łazience, a z resztą niech się dzieje wola nieba! Goście raczej korzystaliby z mniejszej łazienki, bo bliżej na "salony". A na pralkę i suszarnię mam pomieszczenie gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 13.03.2002 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2002 A niby dlaczego pralka ma stać w łazience??? To są nawyki mieszkania w bloku. W projektach domów indywidualnych jest na pralnię przeznaczone osobne pomieszczenie / w każdym razie w tych co my braliśmy pod uwagę/, suszarnia na poddaszu lub w ogrzewanej piwnicy. Łazienka dla gości u nas będzie na poddaszu, tam gdzie maja być dla nich pokoje. A będzie napewno przez nas również uzywana / ma posiadać prysznic/. Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 13.03.2002 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2002 Planujemy 2 łazienki - jedna na dole (koło naszej sypialni) z wanną, prysznicem i umywalką etc. oraz kibelek z umywalką (gościnny). Na górze druga łazienka z prysznicem i 2 umywalkami dla synów. Rodzinka 2+2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts