Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ?azienek w domu dla czteroosobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Frankai, posłuchaj, co do nas piszą. Jeden z domów modelowych Muratora o nieskromnej nazwie "Doskonały", został okropnie skrytykowany przez naszego czytelnika między innymi za łazienki: " Czy w układzie trzech sypialni wystarczająca jest jedna wspólna łazienka z toaletą ???" - tu rząd znaków pytających i wykrzykników. Czyli, że dla niego jedna na poddaszu jest absolutnie niewystarczająca. A chodzi o nieduży dom dla czterech osób.

My tu sobie gadu gadu a dzieci rosną... przyjdzie czas, kiedy to my im zaczniemy przeszkadzać w łazience.

Frankai, posłuchaj, co do nas piszą. Jeden z domów modelowych Muratora o nieskromnej nazwie "Doskonały", został okropnie skrytykowany przez naszego czytelnika między innymi za łazienki: " Czy w układzie trzech sypialni wystarczająca jest jedna wspólna łazienka z toaletą ???" - tu rząd znaków pytających i wykrzykników. Czyli, że dla niego jedna na poddaszu jest absolutnie niewystarczająca. A chodzi o nieduży dom dla czterech osób.

Ja się boję, że my tu sobie gadu gadu a dzieci rosną... Niedługo wykopią mnie ze wspólnej łazienki.

A propo's domów z poddaszem użytkowym, to wybierając projekt nie znalazłam takiego, który byłby moim zdaniem funkcjonalny. Dlatego, że większość projektów ma trzy sypialnie na górze (czyli rodzice śpią koło dzieci) i jedną łazienkę, a na dole jest druga łazienka. Tak więc nad ranem ktoś musi biec na dół żeby się umyć. Idealnie moim zdanie byłoby gdyby na górze były tylko sypialnie dla dzieci i jedna łazienka, a na dole reszta z sypialnią i wygodną łazienką dla rodziców. Rozumiem, że gdyby miało być tak jak ja bym chciała, to dom musiałby być rozłożysty na dole a mały na górze. Dlatego zostałam przy samym parterze i dwóch łazienkach. Pzdr, A.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

A ja mam (będe miał we wrześniu jak skończą) dwie łazienki. Jedna na piętrze o pow. 12 m2 (wanna, dwie umywaliki, muszla itp.) a na praterze druga o powierzchni 6 m2 w niej prysznic, umywalka, i muszla) na parterze blisko wejścia po to by dzieci jak przyjdą z dworu po 5 godzinach szaleństwa od razu trafiły do "myjni" a nie brudziły całego mieszkania.

Mirzaw

• 2 weeks później...
Dodam moje 3 grosze: domek będzie niewielki (Agat f-my Archeton), w planie jest małe WC na parterze 2,7 m2, wejdzie mała kabina prysznicowa i umywalka, i większa łazienka na piętrze (ok. 8m2, z wanną, tu też pewnie pójdzie pralka bo w kotłowni nie zmieści się...). Teraz mieszkam w bloku, mamy co prawda 2 łazienki (w jednej prysznic w drugiej wanna), ale o 'blokowych' rozmiarach czyli po ok. 3m2 każda. Łazienka osobno dla dzieci lub gości? Hmmm dla mnie nieosiągalny luksus :smile:

• 4 weeks później...
Dlugo szukalam projektu ktory by mi odpowiadal,i znalazlam jedna lazienka(5 m2 ) na dole z prysznicem i WC i dwie na poddaszu.Jedna dostepna tylko z sypialni,druga dla dzieci obok ich pokoi,za lazienka jest jeszcze nieduze pomieszczenie na pralke i potrzebnie rzeczy do sprzatania i suszenia bielizy(oczywiscie tylko wtedy gdy pada). Mysle ze 3 lazienki dla 4 osob sa w sam raz.Teraz mieszkamy w bloku z jedna malenka lazienka i juz jest horror najgorszy gdy wszyscy chca skorzystac z WC,wiecej lazienek jest to luksus ponad miare(ciekawe kto bedzie sprzatal te trzy?)

Zdecydowanie 2 lub 3 łazienki.

Ja będę miał 2 łazienki na "górze": Jedna przy sypialni (prysznic, wc, umywalka) a druga ogólnodostępna dla dzieci i gości (prysznic, wc, wanna, umywalka, sauna, część do ćwiczeń). I 1 łazienkę na "dole" (kibelek, umywalka i ewentualnie prysznic)

Dla mnie jest to rozwiązanie: standardowy luksus.

U nas są w projekcie trzy łazienki. Jedna mała na dole z prysznicem i dwie na górze. Ponieważ będziemy mieć prawie stałych gości u siebie (moją mamę lub/i teściową), więc dwie łazienki na górze (część nocna) wydają się niezbędne, nikt nie będzie ganiał z przyborami toaletowymi na dół. Łazienka na dole będzie raczej ubikacją (prysznic instalujemy tak na wszelki wypadek). Łazienka przy sypialni (bardzo malutka) bedzie dla mnie i męża, druga - większa dla dzieci, naszych mam i częstych, w naszym przypadku, gosci.

Jestem za rozwiązaniem Pittbula - ile kondygnacji , tyle łazienek. Ja mam jedną na parterze, druga właśnie powstaje na adaptowanym poddaszu.Goście u mnie bedą zawsze na parterze, wyszłam z założenia, że góra jest tylko dla domowników, to strefa intymna - dwie sypialnie, mały salonik i łazienka, wszystko jasne,ciepłe ,przytulne, żadnego łażenia w buciorach.

Dół jest u mnie tzw.częścią dzienną - kuchnia z jadalnią, salon z wyjściem na taras i ogród, pokój gościnny i łazienka. Domek jest mały-150 m kw. Wg mnie funkcjonalnie. W ubiegłym roku byłam na parapetówie u rodziny. Wybudowali dom z takimi jakimiś półpoziomami. 1 poziom-2 pok.+ łazienka, 2 poziom-salon + kuchnia z jadalnią, 3 poziom-3 sypialnie+łazienka. Wg mnie niezbyt dobre rozwiązanie jesli chodzi o usytuowanie łazienek - z salonu, w którym toczy się całe dzienne życie trzeba biegać po schodach do kibelka. Po kilku drinkach - może być niebezpiecznie.

Na razie mamy maly domek wiec lazienki sa tylko dwie: jedna z pelnym wypasem dla nas, druga dla gosci z wyposazeniem podstawowym. Dzieci, dzieki Bogu nie mamy.

Mysle jednak, ze dla osob posiadajacych przynajmniej jedno dziecko trzecia lazienka staje sie niezbedna.

A ze koszty: coz, decydujac sie na budowe domu za kilkaset tysiecy zlotych warto przemyslec wydanie kilkunastu wiecej aby kazdemu bylo wygodnie.