Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedłużenie istniejących krokwi

Recommended Posts

Witam,

ze względu na zmiany w naszym projekcie musieliśmy podnieść ściankę kolankową. Zamówiliśmy co prawda dłuższe krokwie, ale okazały sie one i tak za krótkie.

Stąd pytanie czy można je w jakiś sposób je przedłużyć, tzn o około 30 cm?

pozdrawiam

można, stosując złącza ciesielskie wzdłużne :D

W jakim sensie za krótkie? za mało wystają poza obrys budynku?

Po podniesieniu ścianki kolankowej chcieliśmy uniknąć efektu zbyt "małego dachu" w porównaniu do ścian parteru budynku. Ktoś porównał już na tym forum taki dom do muchomora :D

na starych budynkach czesto przedluzalem ,

ok. 1,5 m krokwie np. 8x18 do boku glownej krokwi , kilka gwozdzi , dwie , trzy sruby ....

..... niestety , jak dla mnie , to nadal bedziesz mial muchomora ,

tyle , ze z duzym kapeluszem

.... i nie przesadzaj z wielkoscia tego kapelusza

Mam na myśli, czy to przedłużanie elementu konstrukcyjnego, czy tyko tego, co wystaje.

Bo toto, co wystaje można przedłużyć no deskami dokręconymi czymsik

do boku krokwi - nie niesie (może niewiele ciężkiego prócz dachówki, blachy) nie ugina się, nie skręca, nie ścina.

A to co niesie to już inna sprawa...

temat mnie ciekawi,o tyle,że bede niedlugo chcial zamowic wiezbe,a planuje podniesc sciane kolankowa o jeden pustak.i teraz o ile dluzsze krokiwe zamawiac??to znaczy w projekcie mam 605 cm,czy np. wystarczy 650,oczywiscie zakladam że trzeba je kupic troche dluzsze ze wzgledu na jakies pozniejsze dopasowania,tak czy tak.

A i co z jętkami??Bo nie wiem czy dobrze mi sie wydaje,to przy podniesieniu scianki,bede musial je tez zamowic dluzsze,a zeby wpasowac je na wysokosci planowanej w projekcie??

pozdrawiam

temat mnie ciekawi,o tyle,że bede niedlugo chcial zamowic wiezbe,a planuje podniesc sciane kolankowa o jeden pustak.i teraz o ile dluzsze krokiwe zamawiac??to znaczy w projekcie mam 605 cm,czy np. wystarczy 650,oczywiscie zakladam że trzeba je kupic troche dluzsze ze wzgledu na jakies pozniejsze dopasowania,tak czy tak.

A i co z jętkami??Bo nie wiem czy dobrze mi sie wydaje,to przy podniesieniu scianki,bede musial je tez zamowic dluzsze,a zeby wpasowac je na wysokosci planowanej w projekcie??

pozdrawiam

JETKI BEDA w tym samym miejscu gdzie maly byc

Ja też podnosiłem ściankę kolankową o jeden pustak i sporo elementów więźby /np. jętki czy elementy tzw. stołu/ były dłuższe o parę cm,[30-50] po to żeby elementy stanowiące jednoczęśnie konstrukcję sufitu na poddaszu znalazły się na tej samej wysokości co pierwotnie.

W międzyczasie jedną krokiew trzeba było przedłużyć i została ucięta za murłatą a naspnie do jej boku została przybita i przykręcona z zakładem część nowej krokwi.

pozdrawiam

przedluzac okap , zwlaszcza , jezeli w projekcie juz jest duzy , nalezy z glowa , moze to sie wiazac z duzymi , dodatkowo bardziej nierownomiernymi ugieciami ,

oczywiscie sa na to sposoby ,

np. solidna konstrukcja poziomej podbitki , mieczowanie krokwi itp.

jetki przez podniesienie scianki moga byc za krotkie ale w szczegolnych przypadkach moze byc odwrotnie , moga byc za dlugie

nalezy wydluzyc slupy ....

ale moze sie zdarzyc odwrotnie , lub ze juz nie beda potrzebne wogole

moga nastapic zmiany dlugosci platwi

moga wystapic zmiany dlugosci koszy , krokwi naroznych ( grzbiet )

mowimy o wydluzeniu krokwi o wartosc zaplanowana przez nas , ale moze wystapic niezaleznie od tego zapotrzebowanie na dluzsze krokwie , dodajemy wtedy obie wartosci ...

itd. .......

Mam na myśli, czy to przedłużanie elementu konstrukcyjnego, czy tyko tego, co wystaje.

Bo toto, co wystaje można przedłużyć no deskami dokręconymi czymsik

do boku krokwi - nie niesie (może niewiele ciężkiego prócz dachówki, blachy) nie ugina się, nie skręca, nie ścina.

A to co niesie to już inna sprawa...

Inną sprawą jest to, że jak się nie ma pojęcia o więźbie to lepiej nie zabierać głosu! Krokiew to element konstrukcyjny więźby dachowej pracujący właśnie na zginanie i na ścinanie a na wystającej niepodpartej części występuje dodatkowo moment gnący. Przedłużenie jednej krokwi nie stanowi żadnego problemu natomiast wszystkich to trochę bardziej odpowiedzialna sprawa gdyż jest to przeniesienie ciężaru całego okapu wraz z pełnymi wody rynnami a przy zastosowaniu płotków śniegowych nawisu śnieżnego. Zasada powinna być taka: dołożona do boku krokwi przedłużka powinna się nakładać na krokiew minimum dwa razy tyle ile wystaje poza nią i dobrze by było aby wspierała się na murłacie. Pozdrawiam.

Ups - tak :oops: miałam na myśli właśnie tę analizę.

Andrzej Wilhelmi napisał: "na wystającej niepodpartej części występuje dodatkowo moment gnący"

Sorki nie pomyślałam o tych rynnach i śniegu (u mnie zjeżdża i nie leży na dachu). Tu chodziło o tylko, a może aż 30cm.

Niesety wszyscy poprzednicy pisali można można np złączami ciesielskimi, a ja uważam, że nie zawsze i nie w każdym miejscu :roll: :roll: :roll: