Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Bertolo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Bertolo. Ja te ostatnie cytaty z kilku postów będę wklejał do forum Tymowiczów - tymowicze niech też przeczytają :wink:

Pewnie. Wklejaj śmiało. :D :D :D

Jarek a ile metrów ma twój domek w kalenicy ? Chodzi mi o to czy podnosząc o półtorej pustaka ścianke kolankową podniosłeś dach o ta wysokość, czy "splaszczyłeś' dach i zrobiłeś mniejszy kąt nachylenia i masza taka sama wysokośc w kalenicy ?

Witam Bertolo. Ja te ostatnie cytaty z kilku postów będę wklejał do forum Tymowiczów - tymowicze niech też przeczytają :wink:

Pewnie. Wklejaj śmiało. :D :D :D

Jarek a ile metrów ma twój domek w kalenicy ? Chodzi mi o to czy podnosząc o półtorej pustaka ścianke kolankową podniosłeś dach o ta wysokość, czy "splaszczyłeś' dach i zrobiłeś mniejszy kąt nachylenia i masza taka sama wysokośc w kalenicy ?

Kąt nachylenia dachu nic się nie zmieniło a wysokośc do kalenice to na pewno zwiększył sie o póltora pustaki plus wieniec ok 15 cm (w projekcie 10cm czyli róznica ok 5cm) plus murłata wysokość 14 cm (wg [projektu 10cm róznica 4 cm) ok czyli ok 46 cm czyli wysokość do kalenicy ok 8,26m

Energetyki radzę pilnować i dość czesto się przypominać.

My złożyliśmy wniosek w maju i nieświadomi niczego (bo pan z Enionu powiedział - spokojnie czekać na odpowiedź) tak sobie czekaliśmy, aż się zorientowaliśmy w grudniu, że nic się w naszej sprawie nie dzieje (żadnego pisma, telefonu).

No i się okazało, że pan, który prowadził naszą sprawę został przeniesiony, a nasze papierki przeniosły się razem z nim - ale "w zaświaty".

Po kilku odwiedzinach i mało pokojowych rozmowach w końcu była gotowa umowa (z tym, że Enion ma 18 miesięcy na podłączenie prądu).

Bertolo, wybirasz sie jeszcze do Irlandii?

Planuje.

Ale tylko na weekend w odwiedziny do siostry :D

Jak mnie przyjmię :D :D :D

Chciałem żonie pokazać jak dziewczyny "tuptają" na żywo te swoje irlandzkie tańce. Uwielbia taniec i tak sobie pomyślałem, że mógłbym jej taka niespodzianke zrobić. :D :D :D

Musze pogadać z siostrą.

A czemu pytasz ? Może masz jakąś fajną robotę to i do pracy, a nie na weekend pojadę. :D :D :D :D

Bardziej zastanawiam sie nad zamknięciem spiżarni od strony holu. Jesli zamkniemy z tej strony spiżarnie, zakupy i np. ziemniaki będzie sie nosic do kuchni przez salon. Pozatym, po zamknięciu,mozna w spiżarni wstawic dodatkowy regał, na ścianie gdzie teraz jest przejscie. Po zamknięciu spizarni zaś w hallu na tej scianie można by powieścic wieszak, albo szafke postawić, a tak nie ma gdzie. Najbliższa szafa na kurtki czy płaszcze gości jest zrobiona we wnęce w pokoju na wprost. Wtedy zlikwidowałbym ta wnękę. Pokój by sie powiększył, a płaszcze i inne kurtki wieszałoby się na wieszaku, w szafie w holu. Coś za cos. Nie wiem co lepsze?

Bertolo, a może w taki sposób rozwiąć problem szafy w wiatrołapie i przejścia do kuchni?

http://images27.fotosik.pl/175/771cd9ed7b8666e9.jpg

Jeżeli chcesz spiżarkę to można ją zrobić kosztem wc. Np. od strony kuchni rozsuwane drzwi, czy też na ścianie sąsiadującej z wc zrób wysoką zabudowę z szaf. Przy kominie możesz jeszcze jakąś szafkę zrobić, a może ten komin będzie węższy i uda się go schować w ścianie? U nas jest znacznie węższy, a będzie do niego podłączone i c.o. i kominek i wentylacja. Tu na rysunku jest grubaśny...

Przy kopaniu ogrodzenia, musze pamiętac o flaszce :D . Na poczatek za dobre chęci i stosunki międzysąsiedzkie :D :D :D

Tak tak, Bertolo, dobrze myslisz!!! :lol:

Zastanawiasz sie, z czego budowac? Tez mysle, ze lepsze sa scaniy 2-warstwowe niz 1 warstwowe bez ocieplenia... Zawsze to trudniej mostki termiczne porobic i zaprawy cieplochronnej nie trzeba uzywac... My poszlismy w stone maxa i styropianu.

PS: DZIEKUJE ZA ZYCZENIA SWIATECZNE!!! :D

Uroczy domek wybrałeś Bertolo :p

Tak na dzisiaj to jak mogę dorzucić swoje trzy grosze - zapytaj kominiarza o wentylację, oszczędzisz sobie późniejszych przeróbek.

W kotłowni masz dwa kanały wentylacyjne ( zapewne jeden do kotłowni, drugi do łazienki na poddaszu). Zabraknie do garażu i garderoby.Chyba ,że od razu zaplanujesz wentylację mechaniczną :p

Taka mądra jestem :wink: ( oczywiście po własnej wtopie).

Schody ze spocznikiem są wygodniejsze ale więcej miejsca zajmują. Za to można pod nimi obniżyć podłogę i mini piwniczkę zrobić ( grajdołek). Zapraszam na oględziny :p.