Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Bertolo

Recommended Posts

Świetna robota Bertolo :p ogrodzenie jak marzenie. Szkoda ,że sąsiad problematyczny. Może z zazdrości.

Jestem ciekawa jak sobie poradziłeś z kopaniem studni. Czekam na relację :p

W takim tempie to i zaraz dom stanie :p

Dla Ciebie ciaszka mimo bólu paluszków wkleiłem fotorelacje z "zakładania" studni. :D :oops: :D

A paluszki bolą bo dzisiaj zrzucałem 20 m2 betonu z dachu mojej melaminy. Młotek, mesel i hajda...Do gołego trapezu :D :D :D

Co za debil na blachę trapezową wylał 20,30 cm betonu ?

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też się zastanawiałam nad studnią bo to dobra rzecz ale wszyscy mi odradzaja bo to podobno takie duże koszty :( :(

A Ciebie ile ta studnia kosztowała :D :D

Prawda jest taka, że 400 PLN. 100 PLN jedna drena. U mnie wyszły cztery.Do tego przydałaby sie pokrywa - 100 PLN i pompa, albo zuraw. Zależy od estetyki, albo co kto chce. Albo czy ma prąd :cry: :evil: U mnie na razie tak zostanie. 8) Przykrycie zrobię z desek. Nie liczyłem koparki, bo to znajomy. :roll: Policzymy sie, albo i nie. :roll: :wink: Ale miast tego np praca rąk. We dwóch. Choć ciężko jak diabli masz taniej. Inna sprawa, że zalezy na jakiej wodzie ci zależy, i na jakiej ona jest głebokości. Studnia głebinowa - to juz koszt około 200 PLN za metr. 30 metrów - 6000 PLN. Piszę celowo 30 metrów, p[o powyżej, a właściwie poniżej 30 metrów trzeba miec pozwolenie, zgłoszenie i jakieś tam papierki od górnictwa, czy jak. Jak masz wodociąg to pomysl kiedy to się zwróci, jak by wody z tej studni uzywac np do podlewania ogródka. O ile na 30 metrach bedzie woda. A nie głebiej. Chyba, że znajdziesz rożdżkarza i znajdzie Wam żyłe wodną na mniejszej głebokości. :D :D :D I ta zyła nie wyschnie za rok, albo dwa :D :D U mnie jest mokro. ludzie robia oczka, bo nie mogą sobie poradzic z wodą. Dlatego kopałem. I teraz do świerzo co kupionych dzisiaj choinek, świerków mam własna wodę. Nie muszę latać 200 metrów do studni do sąsiada. Jutro od rana sadzimy i podlewamy. :D :D :D A ja nie wiem w co ręcę włożyc jak tam zajade. Jeszcze sobie swierki kupilismy :D :D :D

Bardzo dobry pomysl z ta studnia :)

A najlepszy z tymi swierkami! :lol:

Pieknie bedzieice mieli!

Tylko nie sadzcie ich zbyt blisko siebie.

A jakie kupiliscie? :p

Tak wiem. Minimum co 150 cm, ale posadzimy co 2 metry. Ale tylko z przodu. Na razie. Z wiadomych względów. A jakie? KŁUJĄCE jak diabli !!! A odmiany nie pamietam. Na szkółce zrobili nam metlik w głowie Tyle tego jest. Zakupilismy na dobry poczatek świerki i atlas roślin. na przyszłość :D :D :wink: :roll: :oops:

zamiast "ogarniac " mieszkanie wczytalam sie w twoj dziennik :oops:

domek fajny, dzialeczka rowniez , rodzinka tez w moim guscie 8) :lol:

bede miala was na oku 8)

trzymam kciuki za wasza budowe ..... :D

romeczku :D dawno cie nie widzialam ..buziaki :)

Frosiu aż mi normalnie wstyd :oops: :oops: :oops:

Muszę wpaść do Twojego dzienniczka nadrobić zaległości.

Niestety totalny brak czasu nie pozwala mi na częstsze wizyty na forum :cry:

Pozdrówka

Tak wiem. Minimum co 150 cm, ale posadzimy co 2 metry. Ale tylko z przodu. Na razie. Z wiadomych względów. A jakie? KŁUJĄCE jak diabli !!! A odmiany nie pamietam. Na szkółce zrobili nam metlik w głowie Tyle tego jest. Zakupilismy na dobry poczatek świerki i atlas roślin. na przyszłość :D :D :wink: :roll: :oops:

Takie picea pungens co? Swierki klujace? (Lesnik jestem :lol: ). PIEKNE!!! Ale jesli to drzewa maja byc (nie jakas odmiana karlowata), to posadz co 4m. Za jakies 6-7 lat beda mialy dolne galezie dlugosci okolo 2m, czyli cale drzewo bedzie zajmowalo promien 4m. Jesli posadzisz je blizej, dolne galezie kiedys zaczna usychac z braku dostepu swiatla. Moim skromnym zdaniem najpiekniej wygladaja drzewa o nieskazonym pokroju, z galeziami do samej ziemi. Serce mi sie kraja jak ktos podkrzesuje takie piekne swierki!!! A zazwyczaj tak sie dzieje gdy okazuje sie ze nie przewidzial jakiej wielkosci bedzie drzewo. A rosna ogromne o sporej rozpietosci galezi. Sa piekne :lol:

U nas na starej dzialce posadzilismy takiego swierka jakis metr czy dwa od bramy i teraz trzeba bylo ucinac galezie, bo sie nie dalo wjechac. Prawie plakalam :cry:

Druga strona medalu to to, ze bedziesz mial troche "golo" zanim te swierki urosna. Male krzaczki posadzone w odleglosci co 4 m prezentuja sie raczej skromnie. :cry: Mozesz tez posadzic co 2 m a za pare lat wyciac co drugi, ale szkoda by bylo i pieniedzy i drzewek... Ale naprawde warto myslec przyszlosciowo.

Pewnie i tak jest juz za pozno na rady bo wlasnie pewnie szalejesz i sadzisz :wink:

Pewnie i tak jest juz za pozno na rady bo wlasnie pewnie szalejesz i sadzisz :wink:

Szalałem i to ostro :D :D :D

Wpadłem tylko na chwilke, taki zmeczony jestem. :lol: :oops: :lol:

Godzine temu wrócilismy. Świerki zasadzone. Jeny jak piknie. :lol: :lol: :lol:

Podlane wodą ze studni. Własnej. J :D :D :D Jutro na świeto pracy pracujemy na działce. Malujemy i robimy nowy dach na melaminie. Jak sie obrobię to zdjęcia powklejam i odpisze all. :roll:

Rom, Frosch dzieki za wizyte. 8)

Dawno Was nie widziałem u siebie :D :D :D :D :roll: :wink: :wink: :wink:

Witajcie Kochani, pisze Wasza ciotka-klotka z Warmii (zgadnijcie która :D ). Dzis dostałam link od brata i szybko tu zajrzałam. Nie mam jeszcze czasu na czytania, ale ndrobie wieczorem. Pozdrawiam.

Witamy Ciociu !!! :D :D :D

Braciszek, a mój ojciec mi powiedział,która ciocia :D :D :D jak walczylismy dzisiaj z dachem na mojej melaminie. Gratuluje startu. Powodzenia życze. Poczytam, ale tez wieczorem bo zajrzałem tu tylko na chwilunię. :oops:

Pozdrowienia dla rodziny :D :D :D :D :D

• 2 weeks później...
No to prawie zrobiles wg moich nie-skromnych obliczen (te swierki). Troszeczke za gesto, ale niech Ci juz bedzie ;) PIEKNIE!!!! Zielen i drzewa sa TAKIE WAZNE!!!

No wiem, że gęsto, ale troszke łyso by było co 4 metry. Byleby sie wszystkie przyjeły. Chucham, dmucham i dwa razy dzienne podlewam :D

Ale supeeeeeeeeeeeeeeeeeer macie teraz z tymi świerkami

Też bym tak chciała :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Cieszę sie, że się Wam podoba !!!

U Was praca na budowie wre, a my na razie "robimy tło" :D :D :D

W ogóle widzę że tak na spokojnie do wszystkiego podchodzicie, i bardzo dobrze nie ma jak przyjemność z budowania własnego kąta :D :D :D :D :D

Czysta przyjemność, pomimo trudności i potu, pracować dla siebie !!!

Piękne świerki :D :D :D :D

Jak jescze stanie domek koło nich to juz wogóle będzie git :lol: :lol:

Bardzo mi sie podobają Twoje fotorelacje

Ja chcę jeszcz :D :D

Pikne, pikne. Co by jeno sie wszystkie przyjeły :D

Daj Boże by domek stanął szybciej niż one jeszce raz takie urosna :oops: :D

Cieszę się, że fotorelacja się podoba. Staram się wklejać jak najszybciej, a i tak mam dwa tygodnie opoznienia. Wieczorem jak wracam z działki, to nie mam weny pisać. A tu tyle do opisania od pierwszego maja Mamy kibelek nowiutki i pomalowany. Ziemi troche nam na działke przybywa. Melamina ma nowy daszek. Niby nic, a cały czas jest robota :D :D :D

• 3 weeks później...