bwojtek 13.12.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 1. Nie podpisuje się umowy, w której nie ma gwarancji ceny ostatecznej jeżeli wpłacimy zaliczkę2. Wpłata 100% ma sens jeżeli sprzedawca da za to jakiś dodatkowy bonus (zazwyczaj rabat). Często spotyka się to przy zamawianiu okien zimą z późniejszym terminem realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 13.12.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Niemniej i tak całośc trzeba zapłacic bezpośrednio przed montażem -z tym spotkałam się we wszystkich firmach w którym szukałam okien. Dziwne. Robiłem 4 wyceny. Zaliczka + reszta po robocie. Ja za całość usługi płaciłem nawet dzień później w biurze firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 14.12.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Niemniej i tak całośc trzeba zapłacic bezpośrednio przed montażem -z tym spotkałam się we wszystkich firmach w którym szukałam okien. Dziwne. Robiłem 4 wyceny. Zaliczka + reszta po robocie. Ja za całość usługi płaciłem nawet dzień później w biurze firmy. Może w Warszawie większa konkurencja i "przymilają" się klientowi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 14.12.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Ja jestem po montażu okien drewnianych. Po podpisaniu umowy wpłaciłam ok. 30% zaliczki resztę po montażu. Nikt na mnie nie naciskał, zamontowali, zrobili parę poprawek i zapłaciłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 15.12.2007 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Mnie oplaca się wpłacić całość - kupujemy bezpośrednio od fabryki, która daje duzy upust za wpłatę gotówkową. Ryzyka tu akurat nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilzan 15.12.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 czy ktoś z was kupił okna bez montażu i nie miał problemu z dowozem okien z hurtowni do domu przez sprzedającego? Pytam, bo pani kiedy usłyszała, że nie biorę z montażem zrobiła dziwną minę, więc obawiam się jak to może być ostatecznie. No i drugie b.ważne dla mnie pyt. czy zamawiając okna np. w grudniu mogę liczyć na to, że sprzedawca przechowa mi je na składzie do momentu, kiedy będę potrzebowała je w domku? Może nawet 3 miesiące? O to nie zapytałam jeszcze w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 16.12.2007 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Mnie oplaca się wpłacić całość - kupujemy bezpośrednio od fabryki, która daje duzy upust za wpłatę gotówkową. Ryzyka tu akurat nie ma. Ja tez tak kupowalem, wplacilem 90% przy zamowieniu i dostalem dodatkowy upust plus mozliwosc przechowania okien ile sobie zycze. Trzymali je pół roku od wyprodukowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 16.12.2007 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Ja też miałam ten komfort - za wpłatę całości miałam spory dodatkowy upust i trzymali je dla mnie aż domek był gotowy - miesiąc dłużej niż się umawiałam przy zamówieniu Zadzwoniłam że można montować, firma była w ciągu 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 16.12.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Ja również wpłaciłem całą kwotę za okna w chwili podpisania umowy ( przelew na konto producenta ) .Dostałem przy tym spory upust 5 % więc nie zastanawiałem sie długo .Tylko ze to jest znaany producent okien w okolicach Krakowa więc nie bałem się ze będą problemy.Okna mam juz zamontowane a pare stówek w kieszeni zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 16.12.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 w moim przypadku nie bylo jakis specjalnych rabatow za wplate gotowki od razu podpisalismy umowa, zaplacilismy niecale 10% wartosci i czekamywg mnie to zdrowy uklad bo to sprzedawcy powinno teraz zalezecna szybkosci dostarczenia do nas okien zebysmy sie szybko rozliczyli i zebydostal kasetakze bez specjalnych rabatow wplacanie calej kasy i czekanie 4-8 tygodni ( bo tyleteraz sie w wiekszosci czeka ) na realizacje zamowienia jest trochenie fairpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.12.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 jakże często wygląda to tak czy wpłacisz 10 czy 50 czy 100% termin realizacji jest taki sam za 10 czy 50 czy 100% masz zróżnicowane dodatkowe upusty - tak tez często bywa I tylko do Ciebie zależy jaka opcje wybierzesz Poza tym sprzedawcy często sa elastyczni wszak czasy sie lekko zmieniły i teraz mamy rynek konsumenta a nie producenta (jak wtedy gdy na polkach dostępny był tylko ocet - to takie reminiscencje do czasu stanu wojennego ad 1981) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.12.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Ja tez tak kupowalem, wplacilem 90% przy zamowieniu i dostalem dodatkowy upust plus mozliwosc przechowania okien ile sobie zycze. Trzymali je pół roku od wyprodukowania. Ciekawe kto odpowiadałby w Twoim przypadku, jeżeli folia ochronna złączyłaby się stale z ramą okienną. Mój producent mówił, że maksymalny czas, jaki można trzymać folię na oknach to 6 miesięcy. Po tym okresie mogą być problemy z jej ściągnięciem. I co wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 18.12.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Niemniej i tak całośc trzeba zapłacic bezpośrednio przed montażem -z tym spotkałam się we wszystkich firmach w którym szukałam okien. Dziwne. Robiłem 4 wyceny. Zaliczka + reszta po robocie. Ja za całość usługi płaciłem nawet dzień później w biurze firmy. Może w Warszawie większa konkurencja i "przymilają" się klientowi ? Nie wyobrażam sobie, żebym miał płacić za coś przed robotą. "Fachowcy" mieli by mnie wtedy całkowicie w... Może ja mam pecha ale co bym nie zamówił to są jakieś problemy, a okna to mi kilka dni zakładali a i tak nie zrobili jak trzeba, paproki nie zapiankowali i były prześwity. A pewnie jak bym całość zapłacił to by wcale nie przyjechali poprawiać po montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 18.12.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 czy ktoś z was kupił okna bez montażu i nie miał problemu z dowozem okien z hurtowni do domu przez sprzedającego? Pytam, bo pani kiedy usłyszała, że nie biorę z montażem zrobiła dziwną minę, więc obawiam się jak to może być ostatecznie. No i drugie b.ważne dla mnie pyt. czy zamawiając okna np. w grudniu mogę liczyć na to, że sprzedawca przechowa mi je na składzie do momentu, kiedy będę potrzebowała je w domku? Może nawet 3 miesiące? O to nie zapytałam jeszcze w sklepie. Nie wiem jak teraz, ale jak ja zakładałem okna, to na sam zakup był 22% VAT, a z montażem 7%, więc się praktycznie nie opłacało męczyć samemu. A okna ta nieszczęsna firma przywiozła do mnie dwa dni wcześniej bo nie mieli gdzie trzymać, więc to chyba zależy od firmy, ja niestety zamawiałem z jakiejś małej i do teraz żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.12.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 .... Ciekawe kto odpowiadałby w Twoim przypadku, jeżeli folia ochronna złączyłaby się stale z ramą okienną. Mój producent mówił, że maksymalny czas, jaki można trzymać folię na oknach to 6 miesięcy. Po tym okresie mogą być problemy z jej ściągnięciem. I co wtedy.nic sciaga sie jak dziecko no chyba ze okna byly przechowywane pod churka narazone na dzialanie slonca - wtedy faktycznie bylby problem a tak.....w piwnicy mozesz nawet i rok albo i dluzej przechowywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.12.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 .... Ciekawe kto odpowiadałby w Twoim przypadku, jeżeli folia ochronna złączyłaby się stale z ramą okienną. Mój producent mówił, że maksymalny czas, jaki można trzymać folię na oknach to 6 miesięcy. Po tym okresie mogą być problemy z jej ściągnięciem. I co wtedy.nic sciaga sie jak dziecko no chyba ze okna byly przechowywane pod churka narazone na dzialanie slonca - wtedy faktycznie bylby problem a tak.....w piwnicy mozesz nawet i rok albo i dluzej przechowywac No właśnie o to chodzi. Zostawiając okna u producenta nie masz pewności, że nie zeskładuje ich pod chmurką, z jakimś tylko zadaszeniem, żeby nie padało na nie bezpośrednio. A słońce swoje zrobi. Warto o tym pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 18.12.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 dalem 20% na poczatek, przedtem rozmawialem ze znajomymi - tez podobnie placili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 18.12.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Ja też wpłacałam 100% zaliczki - dostałam dodatkowy rabacik ale co ważniejsze: termoramki do okien gratis, które wydłużyły mi gwarancję na szyby o dodatkowe 3 lata. Producent "uznany", dealer z polecenia, więc nie bałam się zaryzykować. Trzymali mi okna do czasu, aż byłam gotowa do montażu (ponad 3 miesiące) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilzan 19.12.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Witam Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Właśnie jutro idę dalej rozeznać nasz wewnętrzny rynek. Mam nadzieję, że się nie rozczaruję i będzie w czym wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedrzejGra 11.01.2024 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia Zadatek przy kupnie okien jest zmienny i zależy od polityki firmy, specyfiki zamówienia oraz ogólnych praktyk rynkowych. Zazwyczaj zadatek stanowi od 10% do 50% wartości całego zamówienia, choć może się różnić w zależności od wielkości i złożoności zamówienia, na przykład przy niestandardowych wymiarach okien. Jest to forma zabezpieczenia dla sprzedającego, potwierdzająca poważne zainteresowanie klienta zakupem. Ważne jest, aby warunki wpłaty zadatku były jasno określone w umowie, która powinna zawierać informacje o wysokości zadatku, terminie realizacji zamówienia oraz warunkach ewentualnego zwrotu zadatku. Zazwyczaj zadatek jest bezzwrotny, szczególnie w przypadkach, gdy dotyczy niestandardowych zamówień, pokrywając część kosztów poniesionych przez producenta. Metody płatności zadatku mogą być różne, od gotówki, przez przelew bankowy, po płatność kartą kredytową. Kluczowe jest, aby przed wpłaceniem zadatku upewnić się, że wszystkie warunki są jasne i zawarte w pisemnej formie, co zapobiega późniejszym nieporozumieniom. Zadatek jest istotnym elementem transakcji i powinien być traktowany z odpowiednią uwagą zarówno przez kupującego, jak i sprzedającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts