irysy 12.12.2007 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 W najbliższą sobotę mam zamiar zasypać i ubić pospółkę na fundamencie. Obrys domu to w przybliżeniu 10x15m, a wysokość ściany fundamentowej to 1,2m. Do pracy będzie czterech ludzi i jeden ubijak. Pytanie brzmi: czy damy rade zrobić to w jeden dzień ? Jakie są Wasze doświadczenia...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 12.12.2007 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Myślę, że to realne, ale z pomocą koparki. Gdyby sami mieli sypać materiał to kiepsko to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 12.12.2007 23:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Będzie pomagała mała Fadroma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 12.12.2007 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 To myślę, że luz. U mnie sporo większy fundament (17x17) 6 ludzi z małym skoczkiemi i dużą ubijarką zasypywalo od 8 do 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 13.12.2007 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 No to mnie pocieszyliście. Dodam jeszcze, że piasek już zaczynają zwozić żeby nie było przerw między dostawami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 13.12.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 No to mnie pocieszyliście. Dodam jeszcze, że piasek już zaczynają zwozić żeby nie było przerw między dostawami... to jeden jeszcze będzie mógł do sklepu podskoczyć i grilla przypilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 13.12.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 No to mnie pocieszyliście. Dodam jeszcze, że piasek już zaczynają zwozić żeby nie było przerw między dostawami... to jeden jeszcze będzie mógł do sklepu podskoczyć i grilla przypilnować E tam, niech go inwestor zagoni do kręcenia betonu na chudziak Może iśc krok za ubijaczami i zalewac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 13.12.2007 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Z tego co się zorientowałem pogoda też nam powinna dopisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 13.12.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 do zasypywanie fundamentow nalepsza pogoda to ulega na pograniczu z oberwaniem chmury tzn. juz po zasypaniu i ubiciue - dobrze jest gdy jeszcze deszcz zleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 13.12.2007 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 jak będzie ich poganiał to zamiast warstwami walną od razu wszystko za jednym zamachem a w efekcie czego zapadnie się mu posadzka za jakiś czas Będę czynnie uczestniczył w zasypywaniu i ubijaniu więc będę trzymał rękę na pulsie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 13.12.2007 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 do zasypywanie fundamentow nalepsza pogoda to ulega na pograniczu z oberwaniem chmury tzn. juz po zasypaniu i ubiciue - dobrze jest gdy jeszcze deszcz zleje Po ubiciu nic więcej nie będziemy robić aż do wczesnej wiosny. Jest więc pewność, że pospółka nie raz będzie zlana deszczem i jeszcze trochę siądzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 16.12.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 ale ja na Twoim miejscu to i tak bym zaczekal z chudziakiem pamietaj ze zima bo jakims opadzie atmosferycznym woda moze Ci na jakims poziomie od gory powiedzmy 30-40cm zamarznac i zrobic piekna plyte ktora nie bedzie opadac az do wiosny wiec co z tego ze bedzie to trwalo 4 miesiace skoro proces opadania bedzie zaden nie ma to jak naturalne ubicie ja pospolke sypalem w maju zdaje sie - podobnie jak Ty okolo 1,2m - a chudego lalismy dopiero w listopadzie a w tym czasie okolo 10cm opadlo mimo ze ubijarka byla dwa razy w trakcie zasypywania no i zlewanie woda po prostu jak deszcz na to padal jeszcze, ludzie chodzili to sie zrobilo twarde jak cholera o ludziach to nie wspomne bo to takie aparaty byly ze sie ledwo lopaty trzymali i w sumie poszlo nam okolo 160ton to w 2-3 osoby oraz pomoc fadromy dalismy rade w 3 dni ale meka byla przednia takze milych wrazen zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 01.01.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Słyszałem,że do zasypywania fundamentów można też używać gruzu?Czy ktoś o czyś takim słyszał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 01.01.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Ubij teraz nie nie dawaj chudziaka, Pogoda zrobi swoje do końca. Ja ubijałem 2 dni dwiema maszynami 250 i 20kg.Oraz 7 dni lałem wodę 2x dziennie. Pamiętaj aby przy ubijaniu nie zrobić bajorka, utopisz maszynę a nie zagęścisz !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro 01.01.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Witam Ja zasypałem w sobotę Weszło 12 Taterek Nie ubijałem czekam do wiosny i na siły natury ( a pozatym taterki i koparka jezdziły po fundamentach i ubijały) Zasypywałem zwirem ze zwirowni (piach kamien i inne dodatki). Pierwsza klasa, cała okolica zasypuje tym i jest zachwycona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts