niktspecjalny 26.02.2008 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 NS litości, ty tu o kapuśniaczku, a ja zdycham z głodu Powiem Ci ,że odsmażona psiocha czy to w regularnych kawałkach czy takich krojonych bez wyczucia ,doskonale smakuje maczana w kapuśniaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.02.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Ano..Bęcały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 27.02.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 parzybroda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 27.02.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 NS litości, ty tu o kapuśniaczku, a ja zdycham z głodu Powiem Ci ,że odsmażona psiocha czy to w regularnych kawałkach czy takich krojonych bez wyczucia ,doskonale smakuje maczana w kapuśniaku. Na szczęście wczoraj już mnie nie było o tej porze i twoje katowanie mnie na nic się nie zdało. A dziś na razie najedzona jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.02.2008 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Każdy potrafi zrobić cialapache.Zaznaczam ,że nie trzeba być zza Buga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 27.02.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Moja babcia robi często zylc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 28.02.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 dusicha, prażocha, ranchosy, buba, świeżonka, palcówka może jeszcze coś sobie przypomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 28.02.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A co to palcówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gilda 28.02.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A co to palcówka usmialam sie soczyscie.palcowka.to nie jest to o czym mysle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 28.02.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A co to palcówka usmialam sie soczyscie.palcowka.to nie jest to o czym mysle? hehe - palcówka to swojska (własnej roboty) kiełbasa (podobno określenie pochodzi z Białostocczyzny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 28.02.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Pewnie tak ją we flaku upychają i tak im się zbereźnikom skojarzyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.07.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Amolety - placki drożdżowe pieczone w piekarniku na liściach kapusty, polane masłem, posypane kruszonym piernikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 15.07.2008 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Amolety - placki drożdżowe pieczone w piekarniku na liściach kapusty, polane masłem, posypane kruszonym piernikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 16.07.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 nazwę palcówka znam od urodzenia bom Podlasiak ale dopiero teraz jak o tym piszecie wydała mi się fajna:) fajnie cos odkryc po latach. Nazwa by the way pochodzi od sposobu upychania mięsa w jelicie - na zywca paluchem. Druga wazna sprawa: tego sie nie wędzi, nie piecze, nie gotuje. Surowe suszyć i zajadać ze smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 16.07.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 z dosłowności w nazwach. Kiedys gościłem u siebie znajomych z Francji. Chcieli w lokalnym restauranie popróbować specialites de la region. U nas na Podlasiu królują bliny, kaszanki i wszystko co z ziemniaka. Dwie potrawy przykuły uwage gości: każdy wie czym jest kiszka ziemniaczana i nie nalezy wnikac z czego sie składa. Niestety w francuskim tłumaczeniu karty, tłumacz chciał być dosłowny (sam tłumaczę z tego języka to sie połapałem). Ja walnałbym KISHKA bo nie ma słowa po francusku które to charakteryzuje. Pani tłumaczka pojechała z fantazja i przewaliła obrazowo: Boyau farci de pommes de terre co znaczy: JELITO NADZIEWANE ZIEMNIAKAMI - pyszooooota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 16.07.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 kolejna rewelacją z tej karty dań były LES TRIPES. Miało to odzwierciedlic flaczki (niestety po francusku tripes to flaki które komuś wylazły ze środka, bardziej wnętrzności niż flaczki...) przepraszam co wrazliwszych forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.syche 14.11.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 nie rozumiem, i szczerze mówiąc raczej nie akceptuję świętego oburzenia, na temat tłumaczenia na francuski. ja tłumaczeniem w te i wewte z tego języka zajmuję się profesjonalnie i służę szczegółami: Po pierwsze (primo ) kiszka to JEST jelito wypchane przeróżnymi rzeczami. ja będąc obcokrajowcem doceniłabym, że tłumaczy mi się na czym danie polega a nie daje niezrozumiałe słowa (jak Kishka). Po drugie (primo ) kiszka istnieje we Francji i nazywa się "boudin". i tak samo jak w Polsce jest jelitem wypchanym różnościami. Po trzecie (primo ) "tripes" to nazwa w kuchni absolutnie nie szokująca, tylko zwykła nazwa dania. A po czwarte primo: jak opisuje się pole bitwy i ktoś dostaje kulę w brzuch, to się mówi, że mu flaki na wierzch wywaliło. a na talerzu przed sobą też mamy flaki. więc dlaczego francuzi nie mieliby używać też jednego słówka...? gorąco pozdrawiam i zachęcam do dalszej nauki języka francuskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.