Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie odnośnie pompy cieplnej, będę budował dom w okolicy stawu (ok. 20m), czy w związku z tym można zastosować pompe cieplną typu woda-woda? Zakładam, że w pobliżu stawu woda jest dość wysoko (niestety nie sprawdzałem dokładnie, po wykopaniu dołka ok. 1m wody jeszcze nie było).

Czy pobliskie położenie stawu może poprawić w jakimś stopniu wydajność pompy i np. obniżyć koszt instalacji?

Moja działka sąsiaduje ze stawem - mam od granic ok 4m czy w związku z tym może lepiej wykonać instalację na obrzeżach działki niż bliżej domu?

https://forum.murator.pl/topic/92727-pompa-cieplna-blisko-stawu/

nie jestem niestety :( ekspertem i proszę moją wypowiedź potraktować z przymrużeniem oka :) ponieważ nikt tu nic nie powiedział a powinno się pomagać to ja może sprowokuję , że Ktoś się odezwie.......

Teoretycznie obok stawu powinno być wysoko lustro wody / pompa nie ciągnie z jakiejś wielkiej głębokości więc taniej / ale nie wiadomo czy- głęboko- tzn. czy żródło jest wydajne .

Obok jeziora jest wysoko lustro wody i wydajnie ..... może obok stwu jest tak samo ? / a wiadomo czy to staw naturalny czy może kiedyś ktoś sobie go zrobił żeby mieć świeże rybki :D ?, czy to staw a może bardziej bajorko ? /

Gdyby system studni był koło granicy działki to rzeczywiście trochę daleko 16 metrów . Bliżej domu byłoby lepiej ale nie zawsze jest tak , że akurat tam gdzie chcemy można zbudować odpowiednią wydajnościowo studnię czerpalną czy zrzutową.

Może odezwie się Ktoś kto ma system "studni" albo jakiś geolog .

Dobrze by było poszukać jakiś map geologicznych dla tego terenu , zrobić badania bo inaczej to pozostaje trochę taka "randka w ciemno " :D

Błąd w tej kwestii i żle podjeta decyzja może dużo kosztować :(

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/92727-pompa-cieplna-blisko-stawu/#findComment-2182066

Wysoki pozom wód gruntowych to może i plus dla studni czerpalnej ale minus dla zrzutowej. tyle wody ile wypompujesz musisz oddać naturze. Nie sądzę abyś móg wodę zrzycać bezposrednio do stawu.

Mam wysoki poziom wód gruntowych, pompę ciepła (Thermogolv) i jestem zadowolony. Gdybym miał obok staw nie bawiłbym się w studnie tylko w kolektor poziomy - węże położone na dnie stawu. Ciepełko w ilościach nieograniczonych, wysoki COP i świeże, mrożone ryby :)

https://forum.murator.pl/topic/92727-pompa-cieplna-blisko-stawu/#findComment-2182260