Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK zaggospodarować dzialke o wymiarach 52x18m???

Recommended Posts

CO byscie doradzili na taką nietypową :-? działeczkę ???

Ja mam podobną, bo 20x60m. Tyle, że wjazd od krótszego boku, co jest lepszą wersją.

Rady:

- projekt indywidualny (było)

- brak okien z jednej strony (dodatkowy metr)

- pełne piętro, zamiast poddasza. Na tej samej powierzchni zabudowy mieścisz wtedy więcej powierzchni użytkowej.

Nasz dom by się prawie zmieścił na Waszej działce - ma niecałe 11m szerokości, a jest 228m2 (bez garażu) i jeszcze stryszek.

Nie robić domu na środku, a z boku. Ogród będzie w nieco nietypowym miesjcu, ale nie ma wyjścia. Od ulicy się odgrodzić solidnie. Nie wiem, jak jest działka zorientowana względem stron świata - jest to ważne.

jak mozna zagospodarowac w koło jakimis dzrzewka, kwiatkami moze jakies oczko wodne itd...

jakie macie pomysły z gory dzięki za pomoc i pomysły

wrzuć pytanie na "pamiętajcie o ogrodach", jest tam paru specjalistów, na pewno pomogą :)

póki co, za mało danych na sensowną odpowiedź. Gdzie na działce umiejscowiony jest dom, czy jest już podjazd (jaki?), jak lecą strony świata, jaka gleba itp. itd.

Gdzie na działce umiejscowiony jest dom, czy jest już podjazd (jaki?)

No przeca siem właśnie nos pyto, dzie mo ten dom umiejscowić....

no pyto nos-ale 2 lata temu ;-)

teraz pyta o to co w ogrodzie zrobić - to wyobrażam sobie że przez te 2 lata dom juz postawił/a.

Uo kurno - alem ślepok i głuptok :lol:

wiesz ....

ja jestem taki ze planuje róznerzeczy na długo przed przystap[ieniem do ich realizowania i dlatego mam własnie czas na pytania mądrzejszych odsiebie i wówczas nie popełnie błędów ktrórr bym mógł zrobi gdybym wszystko robił na "hura" i nie miął czasu i mozliwosci pytac was o zdanie porade lub pomoc w doborze tego lub tamtego

ale jesli uwazacie ze źle robie i nie potrzbenie to wykasuje moje posty lub moderator zrobi z nim porzadek !

ale moim skromnym zdaniem po to własnie jest forum ze "tutaj" pytamy pytamy pytamy itd..... :D

pozdrawiam :)

ale jesli uwazacie ze źle robie i nie potrzbenie to wykasuje moje posty lub moderator zrobi z nim porzadek !

ale moim skromnym zdaniem po to własnie jest forum ze "tutaj" pytamy pytamy pytamy itd..... :D

ale czemu sie tak unosisz Kolego? :o (i do kogo piszesz, bo wnioskuję że do mnie)

Dobrze że pytasz - choć pytanie o zagospodarowanie ogrodu lepiej na wrzucić na podforum o ogrodach właśnie - dodaj troche więcej danych to będzie łatwiej odpowiedzieć ;-)

ale czemu sie tak unosisz Kolego? :o (i do kogo piszesz, bo wnioskuję że do mnie)

Dobrze że pytasz - choć pytanie o zagospodarowanie ogrodu lepiej na wrzucić na podforum o ogrodach właśnie - dodaj troche więcej danych to będzie łatwiej odpowiedzieć ;-)

nie unosze i nie chialem nikogo urazic ! :)

ja nalezy do osob pokornych bo nie jaednym forum jestem zarejestrowany i wiem jaka netykieta mnie obowiazueji jakie zasady :)

a co do wiecej informacji to powiedz mi jakie informacje mam podac bo za bardzo nie wiem co i jak :(

Pytania pomocnicze :) - na początek takie:

1. dom już stoi? Jeśli tak to jak jest usytuowany. + daj jaki link do niego co by wymiary chałupy były ;-)

2. jak "lecą" strony świata? gdzie północ, gdzie południe?

3. jaką masz glebę - glina, piasek, dużo próchnicy, płytko skały?

4. jak duży podjazd jest Ci potrzebny? np. czesto przyjmujesz gości i wypadałoby żeby 2-3 auta mogły zaparkować na podjeździe, czy wystarczy prosciutki wjazd/wyjazd między garażem a bramą wjazdową?

5. Jakie są potrzeby Twoje i Twojej rodziny odnosnie korzystania z ogrodu - potrzebujesz placu zabaw dla dzieci? dużego tarasu (częste grillowanie w dużym gronie)? warzywnika, drzewek owocowych? jest pies w domu?

6. ile czasu zamierzasz spędzac na pielęgnowaniu ogrodu i jakie jest Twoje zacięcie ogrodnicze - to ważne, bo rzutuje na dobór gatunków oraz na ogólny zarys ogrodu który może być bardziej lub mniej pracochłonny.

7. Dom w stylu tradycyjnym czy nowoczesnym? (zarówno bryła jak i wnętrze).

Pytania pomocnicze :) - na początek takie:

1. dom już stoi? Jeśli tak to jak jest usytuowany. + daj jaki link do niego co by wymiary chałupy były ;-)

jest "gołe" pole

domek to najprawdopodobnie to :

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2712a.html

lub

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2712d.html

Tylko sie nie śmiej :( a jak to sprawdzic i dobrze przekazac zeby było oki??

3. jaką masz glebę - glina, piasek, dużo próchnicy, płytko skały?

piasek

4. jak duży podjazd jest Ci potrzebny? np. czesto przyjmujesz gości i wypadałoby żeby 2-3 auta mogły zaparkować na podjeździe, czy wystarczy prosciutki wjazd/wyjazd między garażem a bramą wjazdową?

nie wiem nie zastanawialme sie jeszcze nad tym, doradz jaki bedzie dobry i przyszłosciowy :) zebym pozniej nie załowal ze za mały zrobiłem :(

5. Jakie są potrzeby Twoje i Twojej rodziny odnosnie korzystania z ogrodu - potrzebujesz placu zabaw dla dzieci? dużego tarasu (częste grillowanie w dużym gronie)? warzywnika, drzewek owocowych? jest pies w domu?

wychowalem sie "poza miastem" i raczej zawsze mialem przestrzeń a teraz mieszkam w blokowisku i jest mi troszke "duszno" i brakuje mi rozpostarcie i przestrzeni, nie mowie o duzzzzzzzzzzzzzzzych przestrzeniach ale dzialeczka okolo 1000m2 moim zdaniem jet wystarczjaca tylko jest troszke w dziwnym kształcie bo jest prostokatna (długa a waska)

w czerwcu urodzi mi sie córcia wiec ze wzgldu na dzieci raczej nie ma cały czas mieszkac w BLOKACH bo chce zeby dziecko/dzieci miały swieże powietrze i wieksze rozportacie

warzywniak, drzewka owocowe tak

piesiek obowiazkow bedzie albo Owczarek niemiecki i/lub labrador

6. ile czasu zamierzasz spędzac na pielęgnowaniu ogrodu i jakie jest Twoje zacięcie ogrodnicze - to ważne, bo rzutuje na dobór gatunków oraz na ogólny zarys ogrodu który może być bardziej lub mniej pracochłonny.

raczej w wiekszosci bedzei trawa/tuje w kolo ogrodzenia/ drzewka owocowe miedzy nimi lub w "kąciku" chyba ze małżonka bedzie chciała sie poswiecic pielegnacji "rozbudowanemu" ogrodzie ale raczej wiekszosci bedzie trawa tuje i drzewka owocowe

tego nie rozumiem :( dom nie bedzie futurystyczny tylko standard jak i wewnątrz jak z zewnątrz

chyba wszystko odpowiedzialem dobrze i teraz bedzie latwiej wam odpowiedziec na moje pytania :)

pozdrawiam

Tylko sie nie śmiej :( a jak to sprawdzic i dobrze przekazac zeby było oki??

To najprościej ;-) - wjazd (drogę) masz od północy, południa, wschodu czy zachodu?

raczej w wiekszosci bedzei trawa/tuje w kolo ogrodzenia/ drzewka owocowe miedzy nimi lub w "kąciku" chyba ze małżonka bedzie chciała sie poswiecic pielegnacji "rozbudowanemu" ogrodzie ale raczej wiekszosci bedzie trawa tuje i drzewka owocowe

To od razu Ci trochę popsuję humor - trawnik jest wbrew pozorom dość pracochłonny (koszenie co tydzien bokiem wychodzi..) Lepsze "mało obsługowe" krzewy lub rośliny zadarniające.

tego nie rozumiem :( dom nie bedzie futurystyczny tylko standard jak i wewnątrz jak z zewnątrz

chodziło mi o to, że ogród powinien nawiązywać stylem do domu. Jeśli dom jest ultra nowoczesny to ogródek w wiejskim stylu będzie przy takim domu dźwięczał fałszywą nutą.. Ale linki dałeś więc już wiadomo "co-i-jak"

Spróbuję pomóc - narysuję Ci jakiś szkic, tylko nie obiecuję że już-zaraz-za chwilę bo mam mase roboty -jak zawsze zresztą ;-)