Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ręczne kopanie fundamentów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój budowlaniec nawet nie chce słyszeć o koparce. Przede wszystkim ze względu na dokładność wykopu ręcznego...

Minikoparką taką do 2,5 t bardzo dokładnie się kopie, niektóre modle mają składane ramię obracane o 90' tak że mogą jechać wzdłuż wykopu jednocześnie kopiąc.

Mój budowlaniec nawet nie chce słyszeć o koparce. Przede wszystkim ze względu na dokładność wykopu ręcznego...

Minikoparką taką do 2,5 t bardzo dokładnie się kopie, niektóre modle mają składane ramię obracane o 90' tak że mogą jechać wzdłuż wykopu jednocześnie kopiąc.

Z pewnością masz rację, ale skoro facet mówi, że dla niego bułka z masłem wykopać ręcznie, nie będę mu przedstawiał alternatyw...

A oto świerzutki, dzisiejszy wykop :D :D

Czysto, równo i dokładnie.

Skrzynkę wódki koparkowemu jak zrobi tak samo :D :D :D

http://images34.fotosik.pl/78/a0f8f33272375a61med.jpg

tylko on Ci jeszcze zdejmie humus ..... nie zapomnij o tym

Ja sobie ściągne potem w wolnej chwili po wymurowaniu ścian, wywiozę tylko tyle ile trzeba, i nie mam zdemolowanej działki :D :D Dla mnie osobiście to lepsze rozwiązanie 8)

Wszystko zależy od warunków. Ja mam na działce czyściutką glinę. Wykopy pod budynek koparką (ok. 80 mb na głębokość 100-120 cm) ale tanio , bo po znajomości i "na fuchę". Przekonałem się jak się kopie ręcznie, kiedy robiłem fundament pod taras - horror ! 11 metrów ok. 100cm głęboko we dwóch półtora dniówki i to bez piwka :cry: ( Piwko dopiero po robocie :lol: )

Miałem koparkę i powiem Wam: mistrzostwo świata.

Nie spodziewałem się takiej precyzji.

Osobno ściągnął humus i usypał górkę oraz osobno usypał górkę piasku.

I wierzcie ,ta ziemia była czarna a piasek żółciutki.

Zajęło mu to kilka godzin.

O ile nie było zmian w warunkach gruntowych( wyrównasz dno wykopu i jest to całkowicie coś innego niż założenie).

Ktoś kto adoptuje pamięta o tym i wskazuje w jaki sposób niniejszy wykonać.

Miałeś wskazania na kopanie "koparką"to OK.

W moim przypadku wskazanie było na kopanie ręczne tylko dla tego by nie naruszć rodzimego podłoża.

Reasumując należy skonsultować sie z kimś kto owy rodzimy grunt zna, lub pojawią sie posty o pękających ścianach.