amatlea 13.12.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Zacznę od tego, ze ja jestem w tym temacie zupełnie zielona - nie bardzo cokolwiek rozummiem dopiero od dwóch dni właściwie się tym interesuję konkretniej... Sytuacja wygląda tak: mam działkę w gmminie Wadowice - łącznie ok 0,9ha i chciałabym się jej pozbyć; po pierwsze są to grunty rolne(sady, pastwiska, grunty orne), a po drugie właśnie się dowiedziałąm, że jest właśnie ustalany plan zagospodarowania przestrzennego i moje działki są wg niego przeznaczone na tereny zielone... mogę zgłaszać uwagi do tego planu i chyba powinnam to zrobić, ale nie wiem co tam napisać? Moim celem jest raczej pozbycie się działki - w ustawie o zagospodarowaniu przestrzennym wyczytałam, że jesli wartość nieruchomości obniżyła sie w związku z ustaleniem plany zagospodarowania to należy mi się odszkodowanie, albo gmina musiałaby wykupić nieruchomość - problem w tym, że ta działka od lat ma takie przeznaczenie... Nie wiem co moge zrobić? zależy mi na tym żeby tą działkę sprzedać, ale w obecnym stanie nikt jej chyba nie kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 14.12.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Jeżeli jest jeszcze możliwość to wg. mnie złożyć wniosek do wójta o ujęcie działki w przyszłym planie jako budowlanej oraz dążyć do umieszczenia w planie zapisu, że możliwy jest podział np na działki nie mniejsze niż 0,09 ha ; minus: większy podatek, możliwość doliczenia opłaty przy sprzedaży działek tzw. adiencka, nie będziesz już pracować do końca życia plusy : możliwość podziału działki na mniejsze, działka budowlana jest x razy droższa od takiej jak twoja, Wniosek nic nie kosztuje podaj tylko czego sprawa dotyczy, jakiej działki, i co proponujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts