Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCZYSZCZALINIA BIOEKO-BIOIRES-EKOPROGRES

dodi

Recommended Posts

Czytam ,czytam i jestem pod wrażeniem. Z powyższego wynika że po zakupie powinienem zamówić szambelana żeby przywiózł mi 200 litrów gówienek sąsiada, sypać bakterie i jeszcze 2 godz. w miesiącu tę oczyszczalnię obwąchiwać :lol:

Mam oczyszczalnię działającą na podobnej zasadzie. Po montażu stała zalana wodą kilka miesięcy - montowana w trakcie kopania ław fundamentowych. Gdzieś miesiąc przed zamontowaniem pierwszego kibelka wrzucałem do niej resztki jedzenia (ekipy miały na to reklamówę), nie wlewałem cudzych ścieków, nie szczepiłem. Potem doszedł kibelek, zlew, umywalka itd. Na budowie jak jest wiadomo - czasami pracuje i kilkunastu ludzi którzy jak jedzą to i wypróżnić się muszą a po pracy umyć. Stan na dziś - nie zaglądam (bo po co, są ciekawsze widoczki), nic nie czuć, woda z oczyszczalni idzie do oczka gdzie są żaby i ryby, kaczki przylatują się kąpać, dla okolicznych ptaków jest to pijalnia wód :D

Po to kupowałem oczyszczalnię a nie szambo, żeby koło tego nie chodzić i nie patrzeć czy kolejny dolany litr ścieków nie spowoduje katastrofy ekologicznej :)

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Dla zainteresowanych co to jest osad czynny:

"Osad czynny - jest to zespół mikroorganizmów (biocenoza), złożony z bakterii, grzybów mikroskopowych i pierwotniaków. Mikroflora osadu (bakterie i grzyby) rozkłada związki organiczne występujące w ściekach na substancje proste, m.in.: dwutlenek węgla, wodę i amoniak, który zostaje utleniony do azotanów ; mikrofauna zaś, odżywiając się bakteriami i grzybami, reguluje ich ilość w biocenozie.

Proces oczyszczania ścieków osadem czynnym polega na wykorzystaniu przemian metabolicznych mikroorganizmów aerobowych swobodnie pływających w napowietrzonych ściekach. Organizmy te tworzą kłaczkowato- gąbczastą zawiesinę, która spełnia te rolę co błona biologiczna.

Mikroorganizmy tworzące zawiesinę, w pierwszej fazie powodują biokoagulację zanieczyszczeń, które następnie absorbują i utleniają.

Oczyszczanie ścieków osadem czynnym prowadzone jest w zbiornikach zaopatrzonych w urządzenia napowietrzające i mieszające osad ze ściekami.

Efekt oczyszczania ścieków poprawia dodatek węgla aktywnego do komór napowietrzania (większa redukcja związków azotu, zmniejszenie zabarwienia, pienienia się, odorów, lepsza sedymentacja osadu). Podobne rezultaty daje dodatek soli glinkowych.

Na przebieg procesu oczyszczania ścieków osadem czynnym największy wpływ mają: obciążenie ścieków (BZT5 i ChZT), skład chemiczny zanieczyszczeń organicznych, stężenie osadu czynnego w komorach napowietrzania czasu zatrzymywania ścieków w komorach itp.

Nadmierne stężenie substancji toksycznych może spowodować śmierć mikroorganizmów wchodzących w skład osadu czynnego, a tym samym uniemożliwić biologiczne oczyszczanie ścieków."

Pozdrawiam

Witajcie,

Zastanawiam się właśnei nad wyborem oczyszczalni. Ze względu na nieprzepuszcalny grunt chcę zastosować oczyszczalnię bezdrenażową - po głowie chidzi mi ROTH Mictro-step. Czy ma ktos z was tą oczyszczalnię?

jaki jest % oczyszcania ścieków?

I ostatnie pytanie: Czy mozna oczyszczone scieki odprowadzać do istniejąsej sieci deszczowej? Kanalizy u nas nie będzie ale gmina zrobiła tylko deszczówkę i zastanawiam się czy można się wpiąc do niej.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam,

Witajcie,

Zastanawiam się właśnei nad wyborem oczyszczalni. Ze względu na nieprzepuszcalny grunt chcę zastosować oczyszczalnię bezdrenażową - po głowie chidzi mi ROTH Mictro-step. Czy ma ktos z was tą oczyszczalnię?

I ostatnie pytanie: Czy mozna oczyszczone scieki odprowadzać do istniejąsej sieci deszczowej? Kanalizy u nas nie będzie ale gmina zrobiła tylko deszczówkę i zastanawiam się czy można się wpiąc do niej.

Pozdrawiam,

witam

co do odprowadzenie to wydaje mi się że nie powinno być problemu, skoro można uzyskać na zrzut do rzeki lub rowu melioracyjnego to dlaczego nie można do "burzówki". Tylko ciekawe co z opłatami :)

dodi

Czytam ,czytam i jestem pod wrażeniem. Z powyższego wynika że po zakupie powinienem zamówić szambelana żeby przywiózł mi 200 litrów gówienek sąsiada, sypać bakterie i jeszcze 2 godz. w miesiącu tę oczyszczalnię obwąchiwać :lol:

Mam oczyszczalnię działającą na podobnej zasadzie. Po montażu stała zalana wodą kilka miesięcy - montowana w trakcie kopania ław fundamentowych. Gdzieś miesiąc przed zamontowaniem pierwszego kibelka wrzucałem do niej resztki jedzenia (ekipy miały na to reklamówę), nie wlewałem cudzych ścieków, nie szczepiłem. Potem doszedł kibelek, zlew, umywalka itd. Na budowie jak jest wiadomo - czasami pracuje i kilkunastu ludzi którzy jak jedzą to i wypróżnić się muszą a po pracy umyć. Stan na dziś - nie zaglądam (bo po co, są ciekawsze widoczki), nic nie czuć, woda z oczyszczalni idzie do oczka gdzie są żaby i ryby, kaczki przylatują się kąpać, dla okolicznych ptaków jest to pijalnia wód :D

Po to kupowałem oczyszczalnię a nie szambo, żeby koło tego nie chodzić i nie patrzeć czy kolejny dolany litr ścieków nie spowoduje katastrofy ekologicznej :)

Ciekawe rzeczy piszesz. Ciekawa też jestem co będzie dalej bo na stronie internetowej twojej oczyszczalni jest napisane że zasada działanie opiera się na osadzie czynnym i złożu biologicznym. A co to osad czynny to już pisałam. Nie do końca gówienko sąsiada :wink:

pozdrawiam

nie odpowiedziałeś na zadane pytania przez Rufusa..

Jaki jest związek miedzy zakupem oczyszczalni ,a jej działaniem,czy oczyszczalnia taka sama kupiona u innego sprzedawcy działa inaczej?

Jaki jest maksymalny przepływ dobowy i chwilowy(jedorazowe spuszczenie wody)?

Co się dzieje z osadem czynnym jeśli wypuścimy jednorazowo dużą ilość wody?

od siebie napisze ze jakby chciał wypuścić około połowy wanny wody to osad zostaje wypłukany z komory napowietania , dostaje się do komory osadzania a potem do korytka a z korytka ładnie wypływa sobie na zewnątrz oczyszczalni.

chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

zasady są proste.

1.prawidłowy projekt

2.prawidłowy montaż

3.prawidłowy rozruch

4.prawidłowa eksploatacja

koniec kropka

z tego co piszesz, żadna z powyższych zasad, u ciebie nie została spełniona...

A jaką ty Piotrze masz oczyszczalnię?

Aquamatic - http://www.aquamatic.com.pl. Co prawda dałem za tę zabawkę 10k ale uważam że było warto. Tyle samo zresztą kosztuje też polecany Poliplast.

i jeszcze eksploatować jej nie trzeba, gratuluję...

może napiszesz, jaki zapach roznosi się wokół, podczas opróżniania osadnika wstępnego(osadnik gnilny), najmniej czery razy w roku...

i jeszcze eksploatować jej nie trzeba, gratuluję...

A podziękować, podziękować. Skromnie tylko powiem, że wybrałem po prostu to co dobre :)

może napiszesz, jaki zapach roznosi się wokół, podczas opróżniania osadnika wstępnego(osadnik gnilny), najmniej czery razy w roku...

Rozumiem, że Wasze oczyszczalnie perfumami pachną ? :lol:

Ale żeby cztery razy w roku???? Toż chyba Pan Bóg Cię opuścił przyjacielu :D

Przecież to nie szklanka po kawie żeby po każdym użyciu fusy wylewać

nie odpowiedziałeś na zadane pytania przez Rufusa..

Jaki jest związek miedzy zakupem oczyszczalni ,a jej działaniem,czy oczyszczalnia taka sama kupiona u innego sprzedawcy działa inaczej?

Jaki jest maksymalny przepływ dobowy i chwilowy(jedorazowe spuszczenie wody)?

Co się dzieje z osadem czynnym jeśli wypuścimy jednorazowo dużą ilość wody?

od siebie napisze ze jakby chciał wypuścić około połowy wanny wody to osad zostaje wypłukany z komory napowietania , dostaje się do komory osadzania a potem do korytka a z korytka ładnie wypływa sobie na zewnątrz oczyszczalni.

chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

zasady są proste.

1.prawidłowy projekt

2.prawidłowy montaż

3.prawidłowy rozruch

4.prawidłowa eksploatacja

koniec kropka

z tego co piszesz, żadna z powyższych zasad, u ciebie nie została spełniona...

żaden z tych punktów nie tłumaczy tego że oczyszczalnie ekoprogres maja mała komorę surowych ścieków i wylanie połowy a juz nie pisze całej wanny wody powoduje ze syfek z oczyszczalni ładnie wypływa na zewnątrz

odp.1 prawidłowy projekt

odp2. prawidłowy na fundamnecie betonowym idealnie wypoziomowana

odp.3 rozruch dokonała "serwis" ekoprogres polska

odp.4 wszyscy w/g zaleceń tzn.zadnych ostrych środków chem. typu domestos itd. poztym robimy tak aby zmywarka nie pracowała razem ze zmywarka nie mowiac juz o kapieli wtedy bo wszystkie gó... z oczyszalni by wypłynęły bo taką małą ilość ścieków jednorazowo może przyjąć ta oczyszczalnia

a tak wogóle czy ktoś z forum (zaufany z duża liczbą postów i będący użytkownikiem od dłuższego czasu) jest zadowolony z tej oczyszczalni??

nie mam na mysli takich którzy wogole np od roku czy dwoch lat nie zaglądają do oczyszczalni i nawet nie sprawdzają co wypływa. Mam zdjęcia od kilku użytkowników (z forum) tych oczyszczalni i każdy ma problem z tymi oczyszczalniami, zatykające dziury w korytku i wypływającym z nich syfu który potem wypływa na zewnątrz zanieczyszczając środowisko.

A co powiesz na to co piszą o tych oczyszczalniach słowacy??? u nich też jest zły rozruch ? zła eksploatacja?

człowieku wciskasz coś co nie działa jak powinno, wogóle jak UE dopuściła coś takiego do sprzedaży.... i zacznij rzeczowo odpowidać na pytania, widze że jesteś mistrzem "owijania w bawełnę " i zmiany tematu

jak chcecie to zamieszcze zdjęcia od ludzi (jeżeli się zgodzą) jak pracują te cud oczyszczalnie.

dodi

Witajcie,

Pozdrawiam,

witam

co do odprowadzenie to wydaje mi się że nie powinno być problemu, skoro można uzyskać na zrzut do rzeki lub rowu melioracyjnego to dlaczego nie można do "burzówki". Tylko ciekawe co z opłatami :)

dodi

Hmmm no wiesz, chciałbym być raczej pewien czy można a nie opierać sie na przypuszczeniach :)

czy jest jakiś przepis regulujący odprowadzenie oczyszczonych ścieków do deszczówki?

Witajcie,

Pozdrawiam,

witam

dodi

Hmmm no wiesz, chciałbym być raczej pewien czy można a nie opierać sie na przypuszczeniach :)

czy jest jakiś przepis regulujący odprowadzenie oczyszczonych ścieków do deszczówki?

hey

sprawa wyglda tak, jak pojdziesz to jakiegos urzedy i powiesz "oczyszczalnia" to odrazu kojarzą to z drenażową a tam ścieki są nie doczyszczone i dlatego odrazu usłyszysz "NIE". Ja bym sie podpioł tak na boczku ;)

a jak chcesz przeforsowac to zapytałbym (kto zarządza siecią) czy czystą wodę można tam wprowadzać np. za opłatą, potem podpiął bym rury od rynien i oczyszczalni oczywiście jeżeli woda z oczyszczalni będzie wypływać czysta :)

dodi

O kurcze... ale mnie nastraszyliście :o :o Mamy zamontowaną taką oczyszczalnie (nowszy typ)- za kilka tygodni planujemy przeprowadzkę i rozruch ale przed zakupem otrzymaliśmy bardzo pozytywne recenzje od użytkowników. Mam nadzieję, że nie podzielimy zdania dodi... :roll:

hey

zauważ że piszę o starym typie oczyszczalni przepływowej, a ty masz SBR na jej temat nie powiem słowa bo jej nawet nie widziałem, chętnie usłyszę od Ciebie opinię jak to działą

dodi

witam wszystkich.też myśle o oczyszczlni ścieków.jakie wyjscie albo szambo albo oczyszczalnia bo grunt nie przepuszczalny,ale jak czytam to ręce opadają.przecież doktorat z tego trzeba zrobić.po co komu to jeżeli jednorazowo można 300l ścieków wpompować.to jak po kąpieli wode na trzy razy wypuszczac.a może po prostu kupić najtansze dziadostwo jakie jest dostępne na rynku i potraktować to jako szambo z błogosławieństwem na wypuszczanie ścieków do rowu.lub drugie wyjście kupić cos moze nie taniego ale od firmy z tradycjami i z pożadnym servise a nie bandą matołów co nie wiedzą po co przyjechali.jeżeli ktoś posiada coś takiego i użytkuje w chwili obecnej to niech sie podzieli tym doświadczeniem żeby inni też mogli sie cieszyc radościa użytkowania.pozdrawiam

O kurcze... ale mnie nastraszyliście :o :o Mamy zamontowaną taką oczyszczalnie (nowszy typ)- za kilka tygodni planujemy przeprowadzkę i rozruch ale przed zakupem otrzymaliśmy bardzo pozytywne recenzje od użytkowników. Mam nadzieję, że nie podzielimy zdania dodi... :roll:

hey

zauważ że piszę o starym typie oczyszczalni przepływowej, a ty masz SBR na jej temat nie powiem słowa bo jej nawet nie widziałem, chętnie usłyszę od Ciebie opinię jak to działą

dodi

dodi a czy SBR jest większa bo w tym starszym modelu piszesz, że chwilowy przepływ ścieków jest zbyt mały???

hey

dodi

dodi a czy SBR jest większa bo w tym starszym modelu piszesz, że chwilowy przepływ ścieków jest zbyt mały???

tam jest zupełnie inna zasada działania , wuglada z zewnatrz tak samo ale inaczej dziala. SBR to praca cykliczna tzn. z pierwszej komory (taka sama jak wstarym typie) pompuje ścieki do komory srodkowej tam są bakterie :) i zaczyna się napowietrzanie tych ściekow i bakteryjski sobi papają, po x czasie napowietrzanie zostaje wyłączone i następuje sedymentacja czyli osad opada a woda zostaje, i ta woda zostaje przepomowana do ostatniej komory. Chyba sie nie pomyliłem :)

ale jeżeli pytasz o tą pierwszą komorę to ma chyba ona taką samą pojemność jak starego typu.

Jednak pisałem już że to zupełnie inna zasada działania niż w starym typie i nie mam pojęcia jak ona będzie pracować, wydaje mi się że napewno lepiej niż starego

dodi

Jak uruchomię za 2-3 tygodnie to dam znać. U nas jest grunt przepuszczalny- sam piach- i gdybym chciała wlewać g...... do gleby to zakupilibyśmy najtańszy szmelc za 3tyś w supermarkecie :evil:

dobrze że masz taki grunt to studzienke zanikową możesz dać do oczyszczalni.

No napewno na początku nie za bardzo dasz znać :) bo złoże wykształca się koło 1 miesiaca. Nawet jak przywieziesz osad z oczyszczalni to nie jest powiedziane że wyształci się taki sam jak przywiozłaś. Dlatego że tam panują inne a u Ciebie inne warunki (napowietrzanie,temp. rodzaj ścieków itd.) tak więc troszkę trzeba poczekać

dodi