Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCZYSZCZALINIA BIOEKO-BIOIRES-EKOPROGRES

dodi

Recommended Posts

dziekuje Bogu ze nie kupilem tej oczyszczalni , a czy Soltralentza ktos z Was ma i korzysta i jakies opinie?

Ja mam sotlarentz`a ale tylko sam zbiornik Epurbloca SL2000 resztę robiłem po swojemu.

Po 1,5 m-ca używania nie wiem nawet że działa ;).

pzdr

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Wracam do tematu, mam oczyszczalnie z firmy bioeko. po roku względnie bezobsługowego działania zaczęłą się zapychać pierwsza komora i nie pompuje do drugiej komory. Jakieś spsoby znalazłam na przepchanie ale chcę znależć przyczynę. Czy mieliście podobne kłopoty?

pozdrawiam

Witam

Wracam do tematu, mam oczyszczalnie z firmy bioeko. po roku względnie bezobsługowego działania zaczęłą się zapychać pierwsza komora i nie pompuje do drugiej komory. Jakieś spsoby znalazłam na przepchanie ale chcę znależć przyczynę. Czy mieliście podobne kłopoty?

pozdrawiam

U mnie zbliża się 2 rok użytkowania i sytuacja, którą opisałaś wystąpiła 4-5 razy.

Rady są następujące:

- uprzedzić domowników i ewentualnie gości, że Twoja kanalizacja akceptuje jedynie papier toaletowy - u mnie kilka razy przyczyną zapchania były chusteczki Pampers

- unikać spuszczania do kanalizacji długich włosów

pzdr

Piotrek

Witam

Czyli muszę zamówić wizytę u fryzjera razem z córką bo mamy długie włosy :-? Tego się nie spodziewałam zamawiając tę oczyszczalnię.Generalnie przestrzegam wszystkich zasad użytkowania jej. Czy jest dostępny gdzieś w internrcie dokładny schemat tej oczyszczalni? Ciekawa jestem jak przebiegają rurki zwłaszcza ta która łączy pierwszą komorę z drugą.

pozdrawiam

Uśmiech był przy obserwacji w realu , bo dodatkowo są atrakcje zapachowe. :D

Jak się zapcha to będę myślał.

Myślisz o wypompowaniu wody z pierwszej komory by ją przeczyścić? 8)

Dokładnie tak, tylko zastanawiam się czy znajdę kogoś kto mi to zrobi bo ten otwór to nie jest zaduży. Ostatnio zwiększyłam napowietrzanie i to pomogło ale po miesiącu znowu się przytkało. A teraz to ciągle się zatyka. Mąż klnie na mnie ile wlezie bo ta oczyszczalnia to był mój pomysł...

Myślisz o wypompowaniu wody z pierwszej komory by ją przeczyścić? 8)

Dokładnie tak, tylko zastanawiam się czy znajdę kogoś kto mi to zrobi bo ten otwór to nie jest zaduży.

Można użyć myjki Karchera ze specjalnym wężem: http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B148948/cid/32012/Kaercher_Zestaw_do_udrazniania_rur_15m/

Wąż ma głowicę z 4 dyszami i sam się wciąga do rury, tylko na oczy trzeba uważać i ubranie mieć robocze.

Witam

Czyli muszę zamówić wizytę u fryzjera razem z córką bo mamy długie włosy :-? Tego się nie spodziewałam zamawiając tę oczyszczalnię.Generalnie przestrzegam wszystkich zasad użytkowania jej. Czy jest dostępny gdzieś w internrcie dokładny schemat tej oczyszczalni? Ciekawa jestem jak przebiegają rurki zwłaszcza ta która łączy pierwszą komorę z drugą.

pozdrawiam

Hej,

w kwestii długich włosów - wystarczy, gdy nadmiar ląduje w śmieciach, a nie w kanalizacji.

W sprawie czyszczenia:

- można przepchnąć powietrzem dostarczanym przez pompkę, ale trzeba zatkać wylot pompy mamutowej w drugiej komorze i jej odpowietrzenie (pionowa otwarta u góry rura) w pierwszej komorze

- można też przeczyścić wlot pompy w pierwszej komorze np. prętem zbrojeniowym zakrzywionym na końcu w U

W sprawie eksploatacji - producent zaleca wyczyszczenie pierwszej komory raz do roku.

Wyślij mi proszę adres e-mail na PW, to podeślę Ci instrukcję do EC6SBR, gdzie są schematy pomp.

pzdr

Piotrek

• 2 weeks później...

Generalnie firma przemilcza bardzo dużo niuansów. Na jej stronicach można znaleźć informację, że urządzenie jest praktycznie bezobsługowe, raz, dwa razy w roku wybrać kilka wiaderek. Dopiero po zakupie okazuje się, że coś trzeba dokupić, co kilka dni patrzeć co się dzieje (a dzieje dużo.. niedobrego), instrukcji jak wypompowywać osad nie ma nigdzie. Po robotach w ogródku lepiej nie myć rąk, bo bakterie co siedzą w ziemi zabijają te co siedzą w oczyszczalni (informacja od pana serwisanta) No ale nie ma się co stresować, urządzenie niezgodne z umową, organizacje konsumenckie są, szkoda tylko, że tyle czasu trzeba zmarnować.

Przestrzegam.

Pozdrawiam

• 2 months później...