Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Częstochowa, chętnie doradzę na temat instalacji CO

Recommended Posts

Nie wiem który z kolei ale teaz ja :) Wszyscy 100m 150m 200m itd a ja ze swoimi skromnymi 55 no moze cit wiecej bo i antersola :) metrami adaptowanego strychu zakładam gaz chciał nie chciał musze. Wiec c.o. nie ciagne z sieci tylko zrobie sobie gazowe :) Mam dylemat jaki kociołek ???

2f najlepszy jaki znalazłem tzn tak mysle to termet minimax turbo modulacja od 7do 21/24 kW tylko że dlamnie 7 kW do ogrzewania to i tak za dużo znalazłem cos takiego http://www.protherm.sk/item.php?itid=1053dla dla mnie wydawało by sie najlepsze tylko jak serwis itd.. jakies wasze sugestie rady zaznacze ze 3000 3500 pln to dla mnie juz maks kondensat odpada zanim by sie zwrócił zdążyłbym osiwieć ;) czy znacie jakieś 2f kociołki z wbudowanym zasobnikiem o małej mocy ??? dzieki zibi

ps. mogę doradzić przy warunkach zabudowy :)

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 years później...

[Odpowiem na pytanie które ostatni dostałem. Z tą podłogówką jest zawsze problem, niby system bardzo prosty ale jednak pytań jest tysiące. Oczywiście, że jakakolwiek forma drewna czy paneli spowoduje że odczucie tzw ciepłej podłogi będzie niższe niż w przypadku kafli. Powodem pierwszym jest to że drewno jest izolatorem i temperaturze " ciężej jest przedostać się na zewnątrz. Po drugie chodzi o gęstość materiału i pozorne odczucie temperatury. Deska o temp np 21 st w naszym odczuciu będzie chłodniejsza i niż kafel w tej samej temp. ponieważ te matriały maja inną gęstość. żeby lepiej wyobrazić sobie to co mówię to włóż na chwilę rękę do piekarnika o temp 100st C , no nic się wielkiego nie stanie, a włóż do wody o temp 100st i lub pary wodnej zobaczysz co się stanie,Niby temp taka sama ale odczucie tej temp jest całkiem inne bo gęstości materiału jest inna. Dlatego trzeba zastanowić się do czego podłogówka, czy do odczucia ciepłej podłogi czy do grzania domu wyposażonego np w pompę ciepła. Ja założyłem wiele systemów podłogówki gdzie klienci dawali ogrzewan8e na całości. Później sterownik dobierał odpowiedni parametr czynnika i co się działo? klient dzwoni że podłoga zimna, ja zajeżdżam i okazuje się że temp w domu 21 st C ale subiektywne odczucie temp podłogi jest dla klienta niezadowalające. Wiec trzeba się zastanowić co chcemy osiągnąć QUOTE=emil77;5860976]witam

Jak to jest z tą podlogowką?, mozna dawać deski czy nie, ? Czy można to w sposob ligiczny opisać