Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

E, tam na takie podejście trzeba mieć dużo kasy a jak na razie to niewielu ją ma. I chyba trzeba będzie więcej niż 20 lat żeby doszło do takiego stylu życia. Mam samochód na jaki mnie stać, za mały trudno, trzeba się pomęczyć, chciałbym większy i nowszy ale to nie kosztuje 1tys a kilkadziesiąt. Dom wybudowałem nie zaduży, parterowy i jak dzieci podrosną to nie zamienię go na większy piętrowy bo nikt mi tego nie zrobi za darmo a koszta byłyby pewnie porównywalne z kosztem obecnego domu. Nie zarobię tego w ciągu 10lat. Więc dzieci i my będzięmy musieli się dostosować do tego domku. W skrócie, oczekiwania można sobie mieć Bóg wie jakie, a i tak skończy się na tym na co nam pozwolą nasze możliwości. A dzieci wyjądą jak będą miały za co i gdzie :) a równie dobrze może się skończyć mieszkaniem razem do końca. To tylko zgadywanie.

A w temacie, to ogólnie za "miękki" byłem względem wykonawców i parę rzeczy mam "troszeczkę" skopanych. Martwi mnie trochę za małe przekroje rur wody zimnej i ciepłej.

https://forum.murator.pl/topic/92753-co-spieprzy%C5%82em-buduj%C4%85c-dom/page/3/#findComment-2183973

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo na to patrzymy ze zle strony.

Jeszcze kilka lat samochod, nawet uzywany byl niezla lokata kapitalu - szczegolnie jak byl zachodni. Teraz tak jest z domami, lecz wez pod uwage ze teraz w kazdej pipidowce buduje sie kilkadziesiat/kilkaset nowych domow plus powstaja cele osiedla domkow jednorodzinnych budowanyhc przez deweloperow. To wszystko spowoduje ze rynek nieruchomosci nasyci sie a przez to ceny spadna - do ilu tu wypowiadac sie nie bede. Widzac jednak rozmach nowych inwestycji oraz 3 trendy:

1)mlodzi ludzie dalej wyjedzaja na zachod

2)ci co juz wyjechali wracac nie zamierzaja

3)rodzina ma teraz gora jedno dziecko

to moje pytanie: kto bedzie w tych wszystlich domach mieszkac jesli ich ceny beda za wysokie?

emeryci?

https://forum.murator.pl/topic/92753-co-spieprzy%C5%82em-buduj%C4%85c-dom/page/3/#findComment-2183999

Witam

Każdy widzi inaczej, w mojej rodzinnej wiosce buduje się aktualnie 2 domy ( z czego 1 już 4 rok, a dzieci przybywa normalnie), te kilkadziesiąt domów to się zgodzę ale tylko w obrębie dużych miast jak W-wa, mieszkania tanieć zbytnio nie będą a domy tym bardziej bo ziemi cały czas ubywa i jej się nie doprodukuje, wg. mnie to do zaspokojenia popytu na mieszkania to jeszcze bardzo daleko, co do dzieci to chyba ostatnio moda się zmienia bo jak patrzę w około to większość ma minimum dwójkę. I co ma się stać w przeciągu najbliższych 10-20 lat żeby dom stał się porównywalny do samochodu, materiały będą o połowę tańsze, robocizna stanieje czy my zaczniemy zarabiać 10 razy tyle co dzisiaj a może będziemy sprowadzać używane domki z zagranicy ?

https://forum.murator.pl/topic/92753-co-spieprzy%C5%82em-buduj%C4%85c-dom/page/3/#findComment-2184267