Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż blaszak - potrzebuję rysunków, fotek, schematów

edde

Recommended Posts

witam

poszukuję wszelkich materiałów o garażu blaszaku, takim typowym, powiedzmy 3x5m, który chcę zrobić sam przeznaczeniem na początek jako szopka na budowie a potem zawsze sie do czegoś przyda, moze na auto, moze na przyczepkę, może na magazyn,

byłbym wdzięczny za wszelkie info o budowie, konstrukcji, materiałach (rodzaj, wymiary, rozstaw, połączenia konstrukcji metalowej), rysunki zdjęcia opisy mile widziane :wink:

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
witam. jesli mozna to podlacze sie do tematu. sam osobiscie planuje kupno/budowe blaszaka. potrzebuje cos o wymiarach 5x6 z uchylna brama i calos z blachy akrylowej. dowiadywalem sie u tych co je robia i koszt takiego czegos to 4200 z przywozka i montazem. tak sie teraz zastanawiam czy nie zabrac sie za to samemu. blacha trapezowa to koszt okolo 20zl za m2. wiec jeli garaz mialby miec 3 metry wysokosci to bedzie mnie kosztowac okolo 2200. do tego kontowniki zimnogiete 40x40x3 - koszt okolo 300zl. no i jeszcze brama okolo 500zl. zalosc wychodzi jakies 3000 + moja robota. chcialem sie dowiedziec czy oprocz tego cos jeszcze jest potrzebne? czy jakies dodatkowe koszty moga mnie czekac? dodam ze blacha bedzie montowana na nity a kontowniki spawane a nie skrecane. jesli ktos ma jakies fotki, dane albo obojetnie co to bylbym bardzo wdzieczny.

• 6 months później...

Witam

Właśnie mam w planach na ten tydzień wybudowanie takiego garażu ,,blaszaka'' tyle tylko że też właśnie potrzebował bym jakieś fotki czy opis z jakich materiałów robiliście czy kontownik czy lepiej kształtownik ja myślałem o wymiarach mniej więcej 3m na 5,5m tak żeby w sam raz zmieściło

się autko i może taczka czy coś tam.Jeśli ktoś ma taki garaż bardzo bym był wdzięczny za pomoc i fotki konstrukcji.Z góry dziękuje.

witam. jesli mozna to podlacze sie do tematu. sam osobiscie planuje kupno/budowe blaszaka. potrzebuje cos o wymiarach 5x6 z uchylna brama i calos z blachy akrylowej. dowiadywalem sie u tych co je robia i koszt takiego czegos to 4200 z przywozka i montazem. tak sie teraz zastanawiam czy nie zabrac sie za to samemu. blacha trapezowa to koszt okolo 20zl za m2. wiec jeli garaz mialby miec 3 metry wysokosci to bedzie mnie kosztowac okolo 2200. do tego kontowniki zimnogiete 40x40x3 - koszt okolo 300zl. no i jeszcze brama okolo 500zl. zalosc wychodzi jakies 3000 + moja robota. chcialem sie dowiedziec czy oprocz tego cos jeszcze jest potrzebne? czy jakies dodatkowe koszty moga mnie czekac? dodam ze blacha bedzie montowana na nity a kontowniki spawane a nie skrecane. jesli ktos ma jakies fotki, dane albo obojetnie co to bylbym bardzo wdzieczny.

A czy liczysz elementy ocynkowane? Jeśli tak to spawanie to nie najlepszy pomysł. Jak policzysz wszystko to cenowo wychodzi porównywalnie (skręcanie, nitowanie, malowanie, transport, cięcie, szlifowanie, pomoc...). Do tego trzeba trochę narzędzi i umiejętności. Jeśli rozmiary muszą być inne od bardzo typowych to można rozważyć samodzielne wykonanie, ale dla siebie i tak używałbym mocniejszych materiałów (głównie wspomnianych kątowników)niż te gotowe, co też przełożyłoby się na cenę.

witam ponownie. jesli chodzi o konstrukcje to juz zrobilem. wymiary 5x8m z dachem dwuspadowym. na szczycie wysokosc od podloza to 3.5m a po bokach 2.5. calosc metalowych elementow kosztowala mnie 2tys. zl. + gaz i drut do spawarki. pozniej jeszcze minia no i wczesniej bloczki betonowe wmurowane w podloze. narazie brakowalo mi czasu zeby sie za to wziac ale brame juz zamowilem (wisniowski cena 1830zl) no i po jej zalozeniu zostanie jeszcze kupno i montaz blachy trapezowej. ale jeszcze nie mam pomyslu jakiej. napewno bedzie powlekana i chyba bordowa bo mam taka elewacje na budynku. nie mam pojecia tylko jaki trapez wybrac. dokladnie to jaki skok fali. myslalem o 14 ale jeszcze nie wiem. jak cos dla zainteresowanych to moge fotki przeslac jak to wyglada

• 4 weeks później...
A ja chciałbym zrobic swój własny garaz poniewaz chce w pełni wykorzystac dostepne miejsce (nie jest to prostokąt :)) .wiec moze ktos by mnie wspomógł tak jak pisał kolega rysunkami zdjeciami itp. z góry dzieki .chciałbym wiedziec jakie kątowniki beda potrzebne (nie wiem czy 40x40 beda dobre?)no i blacha jaka?moze przykładowe ceny?

• 1 year później...
Wiec moze podziele sie swoim doswiadczeniem,otoz koszt wylewki to 400zl plus dowieznie gruzu, z tym ze mam swoja przyczepke i swoj piach;p. 8 slupkow grubościennych o dlugosci 3.5m- 200zl na zlomie, katowniki i profile 400zl, elektordy poszlo ich sporo kolo 100zl:) No i ta nieszczesna blacha, U mnie wychodzi okolo 120m2, wiec za blache 2 gatunku trapezowa zaplace 15zl a to daje wyniki okolo 2000zl, Troche umiejetnosci i mozna naprawde duzo zaoszczedzic..Ja osobiscie nie kupilbym gotowego, uzyte w nim katowniki i profile kosztuja kolo 20zl za 6 m biezacych, z tym ze jak ktos nie ma spawarki,powiedzmy traktora czy pzyczepki,no to niestety wiele nie zdziala,ale zawsze mozna pozyczycz od dobrego kolegi badz sasiada, chociaz ja swoich nie cierpie;p a i dodam ze mam uprawnienia spawalnicze chociaz jak ktos sie nie zna to tez sobie da rade:)

Wiec moze podziele sie swoim doswiadczeniem,otoz koszt wylewki to 400zl plus dowieznie gruzu, z tym ze mam swoja przyczepke i swoj piach;p. 8 slupkow grubościennych o dlugosci 3.5m- 200zl na zlomie, katowniki i profile 400zl, elektordy poszlo ich sporo kolo 100zl:) No i ta nieszczesna blacha, U mnie wychodzi okolo 120m2, wiec za blache 2 gatunku trapezowa zaplace 15zl a to daje wyniki okolo 2000zl, Troche umiejetnosci i mozna naprawde duzo zaoszczedzic..Ja osobiscie nie kupilbym gotowego, uzyte w nim katowniki i profile kosztuja kolo 20zl za 6 m biezacych, z tym ze jak ktos nie ma spawarki,powiedzmy traktora czy pzyczepki,no to niestety wiele nie zdziala,ale zawsze mozna pozyczycz od dobrego kolegi badz sasiada, chociaz ja swoich nie cierpie;p a i dodam ze mam uprawnienia spawalnicze chociaz jak ktos sie nie zna to tez sobie da rade:), Moge wyslac zdjecia na email, moze to komus pomoze..

• 1 year później...

Zapisy i uwagi na podanych linkach nie zmieniają faktu, że projekt budowlany potrzebny jest na każdy garaż. Garaż nie jest budynkiem gospodarczym i niestety urzędnicy tego pilnują. Garaż nie jest także obiektem tymczasowym i nie jest istotne to czy jest związany z gruntem czy nie ani czy sto dłużej niż 120 dni.

Pragnę wszystkich upszedzić, że kara za samowolę budowlaną w takim przypadku to koszt nawet 25 tys. zł dla osoby fizycznej, a w przypadku prowadzonej działalności gospodarczej do 250 tys. zł. Kary wystawiane przez Inspekcję Budowlaną względnie Policję Budowlaną są egzekwowane bezlitośnie przy udzaile Urzędu Skarbowego i postępowania komorniczego.

Znak przypadki gdy zajęto przez komornika samochód który znajdował się w garażu, a właściciel nierucchomości nie był w stanie zrozumieć o co wogóle komornikowi chodzi.

Moim zdaniem jedynym sposobem jest znalezienie projektu budowlanego na stronach z projektami katalogowymi lub zlecić to architektowi.

Ja kupiłem projekt na tej stronce http://plugshop.pl/index.php?c=produkty& amp ;id_pgr=78 złożyłem dokumentacje w urzędzie potem niestety musiałem znaleść kierownika budowy, który podpisał mi dziennik budowy i zgłosiłem gotowość do odbioru budynku w urzytkowanie. Oczywiście nikt z urzędu nie przyszedł na odbiór więc decyzja się uprawomocniła, a mój blaszak stoi jak stał tylko już zgodnie z literą prawa.

• 3 months później...
  • 1 year później...