Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piłowanie bez odprysków

leodom

Recommended Posts

Proste, (chyba) zaznacz linię cięcia z drugiej strony płyty.

Cięcie bez odprysków w warunkach domowych to chyba nie do końca wykonalne, w warsztatach mają specjalne stoły z dwiema piłami (jedna nacina powierzchnię od spodu a druga dokonuje właściwego cięcia z góry albo jakoś tak).

Chyba czytałem kiedyś na forum o metodzie polegającej na płytkim nacięciu jednej z powierzchi prowadząc piłę w drugą stronę (tak jakby do tyłu). Czyli ustawiamy piłę na głębokość kilku milimetrów (np. 5 mm) i przy prowadnicy nacinamy płytę "do tyłu" - tak aby zęby tarczy atakowały ciętą powierzchnię z góry. Następnie ustawiamy prawidłową głębokość (dla płyty osiemnastki to pewnie z 2,5 cm) i wykonujemy cięcie właściwe "do przodu" - zęby atakują płytę od spodu a wychodząc górą trafiają w naciętą wcześniej szczelinę, nie powodując odprysków.

Osobiście nigdy tego nie stosowałem i nie wiem czy zadziała.

Pzdr

Dawid

Witam.

Jest jakiś sposób na cięcie płyty meblowej ręczną piłą tarczową bez odprysków okleiny z jednej strony? Mam piłę fi tarczy 185 mm, 60 ząbków widiowych. Po przecięciu z jednej strony jest idealnie, a z drugiej mam odpryski :(

Niesytety musze Cie zmartwic ,tą piła nie uzyskasz idealnej krawedzi z obu stron na nic przyklejanie tasm zawsze wyrwie ale jest i na to sposób a mianowicie bedzie potrzebna Ci frezarka

http://img229.imageshack.us/img229/6175/frezarkawf0.png

jest to narzedzie nie zastapione do obróbki drewna ,płyt i nie kosztuje duzo Gdy bedziesz wycinał formatke z płyty to zawsze tnij z zapasem około 2 - 3 mm(na strone ) a potem musisz ten zapas sfrezowac frezarka na łożysku niestety jest troszkie z tym zabawy ale koncowy wynik wyjdzie rewelacyjnie .Zazwyczaj takie formatki ciete sa na pilarkach z podcinaczem od dołu ,ale z braku takiej maszyny pozostaje ci frezarka a efekt równie dobry .

pozdrawiam

Witam.

Jest jakiś sposób na cięcie płyty meblowej ręczną piłą tarczową bez odprysków okleiny z jednej strony? Mam piłę fi tarczy 185 mm, 60 ząbków widiowych. Po przecięciu z jednej strony jest idealnie, a z drugiej mam odpryski :(

Przyłóż od góry drugą płytę, na której Ci nie zależy. Tnij przez dwie - ta spodnia będzie miała oba gładkie brzegi. Jak potrzebujesz wszystkie gładkie to tniesz z naddatkiem i strugasz lub frezujesz :)

Zwrócić uwagę na kąt wchodzenia zęba.... w materiał i na kąt wyjścia i na to

że podczas wyjścia, materiał od dołu "wisi w powietrzu".

Jakakolwiek podkładka załatwi sprawę, całe strzępienie przejmie na siebie

(a materiał będzie podparty w szparze blatu piły). :)

http://img514.imageshack.us/img514/4396/strzpienieim8.jpg

• 1 year później...
Ja polecam taki sposób też prosty i sprawdzony. Nacinam nożem do tapet linię cięcia i wtedy tnę pilarką ręczną /zawsze czysto wychodzi.Warunek żeby piła od spodu wychodziła tylko max 3mm. Spróbuj przekonasz się . Oczywiście piła widiowa ostra z gęstymi zębami/to warunek! :p

• 6 years później...
odgrzeję kotleta.

jaką tarczę polecacie do ciecia właśnie płyty meblowej?

(Przykład konkretnego modelu)

Jeżeli nie masz pilarki z podcinakiem, to możesz kupić specjalne tarcze do gładkiego cięcia płyt laminowanych. Mają specjalne zęby, raz łódkowy, raz dachówkowy (jakoś tak). Daje to lepszą jakość niż zwykłe piły, choć trzeba je bardzo często ostrzyć.

• 3 weeks później...
Gość grend
Jeżeli nie masz pilarki z podcinakiem, to możesz kupić specjalne tarcze do gładkiego cięcia płyt laminowanych. Mają specjalne zęby, raz łódkowy, raz dachówkowy (jakoś tak). Daje to lepszą jakość niż zwykłe piły, choć trzeba je bardzo często ostrzyć.

te tarcze faktycznie się sprawdzają

np. coś takiego

http://allegro.pl/bosch-tarcza-pila-aluminium-laminat-mdf-190x30mm-i5049139249.html

• 3 months później...