Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Szczelina między parkietem w salonie i płytkami podłogowymi w kuchni wyszła majstrowi około 1,5-2,0cm. Łączenie to biegnie po krzywej w kształcie "S".

To samo jest między wejściem do salonu, a holem. Jaką listwą mogę zamaskować te szczeliny?

Proszę o radę.

https://forum.murator.pl/topic/92787-listwy-%C5%82%C4%85cz%C4%85ce-parkiet-z-p%C5%82ytkami-pod%C5%82ogowymi-jakie/

podlacze sie pod pytanie

teraz mamy takie aluminiowe przykrecane do posadzki na wkrety w kolkach ale poluzniko sie to, jest lipa a zreszta to tylko do prostych linii

widzialem gdzies laczone kafle z panelami po lukach i wylo tam cos ladnego

co to jest?

Kiedy ja kupowałem "parkiet" (piszę w cudzysłowie, bo to deska barlinecka), pytałem sprzedawcę również o listwy.

Oznajmił mi, że bywają takie w sprzedaży ale w tej chwili nie mają i nie wie kiedy będą.

Na pytanie o producenta też nie potrafił odpowiedzieć.

W moim przypadku zastosowanie korka nie wchodzi w rachubę.

Końcówki desek parkietowych są tak nierówne i postrzępione, że koniecznym

jest przykrycie tej fuszerki jakimś elementem o szerokości minimum 4cm.

Najgorsze jest to, że łączenie nie biegnie w linii prostej, a w kształcie s-ki.

Zachciało Jej się zawijasów :evil:.

na twom miejscu odrysowałabym na papierze i zawiozła do stolarza - stobi ci drewniane listwy na wymiar. Gotowców na łuki w takiej szerokości nie dostaniesz.

Można giąć listwy ale szerokości 2-3 mm z nie 4 cm!!

W zeszłym roku widziałem takie listwy w Castoramie na półce przy parkietach (razem z innymi listwami podłogowymi) - można je było wyginać w dość znacznym zakresie. Po zamontowaniu ładnie maskowały tworząc łagodne przejście pomiędzy posadzkami. Szerokość listwy - jakieś 4 cm. Niestety ich cena nie była zbyt ciekawa - w tej chwili nie pamiętam, ale drogo.

Jastrzab napisał:

W zeszłym roku widziałem takie listwy w Castoramie na półce przy parkietach (razem z innymi listwami podłogowymi) - można je było wyginać w dość znacznym zakresie. Po zamontowaniu ładnie maskowały tworząc łagodne przejście pomiędzy posadzkami. Szerokość listwy - jakieś 4 cm. Niestety ich cena nie była zbyt ciekawa - w tej chwili nie pamiętam, ale drogo.

Dziękuję za pomoc.

Znalazłem takie listwy w Leroy-Merlin. Niestety, ich szerokość to zaledwie 14mm. Tanie rzeczywiście nie są. 230zł / 2,5mb.

Muszę znaleźć o szerokości conajnmiej 2,5 cm.

Może Ktoś pomoże.

Mogą być metalowe lub z tworzywa.

piąty napisał:

moze cos takiego:

http://allegro.pl/item284754731_nowosc_listwa_dylatacyjna_3mb_kazdy_ksztalt.html

Na jednym z obrazków podają szerokosc tego elementu : 38mm.

No właśnie coś takiego mnie urządza.

Wielkie dzięki.

Dołączam serdeczne życzenia Wesołych Świąt.

moze cos takiego:

http://allegro.pl/item284754731_nowosc_listwa_dylatacyjna_3mb_kazdy_ksztalt.html

Na jednym z obrazków podają szerokosc tego elementu : 38mm.

oooooooo

nas tez takie cos satysfakcjonuje

dzieki