skorpio 14.12.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Proszę o podpowiedź, czy 2 cm podkładki plastikowe pod zbrojenie stropu monolitycznego są ok? Chodzi oczywiście o ich wysokość-jaka jest prawidłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.12.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Proszę o podpowiedź, czy 2 cm podkładki plastikowe pod zbrojenie stropu monolitycznego są ok? Chodzi oczywiście o ich wysokość-jaka jest prawidłowa. W projekcie jest napisane jaka otulina. Generalnie to w tym przypadku 15 mm ale 20 mm jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 14.12.2007 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Dzięki za odpowiedź, zauważyłem Geno, że na Ciebie zawsze mogę liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 15.12.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Ja zastosowałem pocięte na 10cm kawałki pręta zbrojeniowego, o kupowaniu podkładek nawet nie pomyślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.12.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Ja zastosowałem pocięte na 10cm kawałki pręta zbrojeniowego, o kupowaniu podkładek nawet nie pomyślałem. Fundując sobie ognisko korozji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.12.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 u sąsiada plastikowe podkładki dystansowe popękały przerażona tą perspektywą powiedziałam chopokom, żeby robili jak zwykle .... porobili kliny z drewienek i było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 15.12.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 czytałem gdzieś tu na forum, że drewniane podkładki wychodzą potem z pod tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.12.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 u sąsiada plastikowe podkładki dystansowe popękały przerażona tą perspektywą powiedziałam chopokom, żeby robili jak zwykle .... porobili kliny z drewienek i było ok Drewno: a) pęcznieje pod wpływem wilgoci rozsadzając beton,stara metoda rozłupywania kamienia b) ulega korozji biologicznej co w konsekwencji prowadzi do korozji zbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.12.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 hm ... no to pozamiatane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.12.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 hm ... no to pozamiatane Nado wyłupac teraz i obrzucić zaprawą. Choć jak to strop to jest generalnie suchy i takiego ryzyka duzego nie ma. W ławie to niespecjalnie dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.12.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 hm ... no to pozamiatane Pozamiatasz po wywierceniu tych drewienek z sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.12.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 zresztą nawet gdybym chciała to ich nie widać... to niby jak mam je znaleźć? cały sufit powiercić? .... nawet nie zamierzam tego robić ... co ma być to będzie moi górale budują od ...nastu lat i z tego co wiem to żaden sufit się nie zawalił.... to pewnie i mój się nie zawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 15.12.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 tez kupiłem plastikowe ale to fakt popękały.Jak zaczeli jeszcze chodzić po nich (zbrojeniach) i ja też (dobrze żejeszcze przed wylewaniem bo wtedy są dodatkowe dociski) toporobiły się placki a niektóre powyłaziły.No i pozdejmowałem i zebrałem grudy z mocnej zaprawy i resztek betonuwalających się obok betoniarki i to powsadzałem gęsto pod zbrojenie.I dobrze wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.12.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 tez kupiłem plastikowe ale to fakt popękały. Jak zaczeli jeszcze chodzić po nich (zbrojeniach) i ja też (dobrze że jeszcze przed wylewaniem bo wtedy są dodatkowe dociski) to porobiły się placki a niektóre powyłaziły. No i pozdejmowałem i zebrałem grudy z mocnej zaprawy i resztek betonu walających się obok betoniarki i to powsadzałem gęsto pod zbrojenie. I dobrze wyszło. Plastiki np. te okrągłe są dobre do słupów, ścian. Natomiast na płyty są lepsze podkładki betonowe wzmacniane włóknem, zwykle o trójkątnym przekroju, docina się na wymiar - z reguły są metrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B. CDS 15.12.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 u sąsiada plastikowe podkładki dystansowe popękały przerażona tą perspektywą powiedziałam chopokom, żeby robili jak zwykle .... porobili kliny z drewienek i było ok Drewno: a) pęcznieje pod wpływem wilgoci rozsadzając beton,stara metoda rozłupywania kamienia b) ulega korozji biologicznej co w konsekwencji prowadzi do korozji zbrojenia Laboratorium z tego nie zrobi pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 15.12.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Widziałem jeszcze zastosowanie do tego małych kawałków płytek ceramicznych.Co do moich kawałków pręta to ani jednego nie widziałem po zalaniu, nic nie prześwitywało po zdjęciu szalunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.12.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Co do moich kawałków pręta to ani jednego nie widziałem po zalaniu, nic nie prześwitywało po zdjęciu szalunku. .... i ? Ile tam jest teraz otuliny. 3mm ? Choć jak pisałem w stropie, suchym środowisku minie jeszcze parę lat zanim zacznie rdzewieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 16.12.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 to prawda , ze z tej korozji mogą wytworzyc sie kwasy niszczace beton ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.12.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 to prawda , ze z tej korozji mogą wytworzyc sie kwasy niszczace beton ? Stal korodując pęcznieje nawet 3 krotnie rozsadzając otulinę. Kwasy to się żadne nie wytwarzają. Za to jest taki prcoes jak karbonizacja na którą wpływ ma co2 a powoduje utratę właściwości ochronnych betonu względem stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 17.12.2007 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Strop jest jeszcze zatynkowany. Z tym korodowaniem zbrojenia to chyba przesadzacie, spotkał się ktoś z was z taką sytuacją że rdzę widać na stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts