Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suporex Solbet 24 cm czy Ytong PP4 typ 600 (24 cm) ?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co sądzicie co wybrać Solbetowski Suporex 24 cz typ 600 czy Ytong o takich samych parametrach + dodatkowo ma pióro - wpust . Różnica w cenie 1,40 zł /szt.

Skłaniam się do Solbetu (wszędzie odradzili mi Suporex :Xelli , Prefbetu czy H+H )

O innym Ytongu odmiany np. 400 nie piszę bo to już inna bajka cenowa .

Czy jest jeszcze ktoś, kto ma podobny dylemat i chce niebawem dokonać zakupu?

Co sądzicie co wybrać Solbetowski Suporex 24 cz typ 600 czy Ytong o takich samych parametrach + dodatkowo ma pióro - wpust . Różnica w cenie 1,40 zł /szt.

Skłaniam się do Solbetu (wszędzie odradzili mi Suporex :Xelli , Prefbetu czy H+H )

O innym Ytongu odmiany np. 400 nie piszę bo to już inna bajka cenowa .

Ja się właśnie przymierzam i mam podobny dylemat

Ja się właśnie przymierzam i mam podobny dylemat

Podobnie jak Krzysztofik mam solbet 24 cm odm. 600 tylko z uchwytami montażowymi. Jakość bardzo dobra. Całość na klej. W projekcie był Ytong, ale z powodu bardzo długiego okresu oczekiwania zakupiliśmy Solbet. Polecam i jednocześnie radzę nie mieć z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia. Ytong działa bardzo na podświadomość swoją agresywną i sugestywną reklamą. Znam to z autopsji. Jednakże solbet ma bardzo dobre produkty, z których równie łatwo i szybko można postawić gładkie i równe mury. Nie ma sensu przepłacać, będziesz mieć jeszcze dostatecznie dużo wydatków!

po co wam BK w klasie 600 ??

najzimniejszy z mozliwych ....

Mógłbyś bardziej rozwinąć swoje pytanie?

ta klasa jest najwytrzymalsza, ale tez przez to najgorzej izoluje.

no i najwiecej kosztuje.

krotko mowiac trzy niepozadane cechy jesli chodzi o budownictwo jednorodzinne.

Z tą ceną to trochę przesadziłeś. Podaję ci ceny z cennika solbetu:

bloczek 24 cm odm. 400, 500 i 600, z uchwytem i na pióro-wpust - 10,56 zł netto/szt., odm. 500 tylko z uchwytem - 9,24 zł netto/szt., a odm. 600 - 8,80 zł netto/szt., czyli taniej. Droższa jest tylko odm. 700, ale tej prawie nikt nie zamawia i stąd wyższa cena. Izolacyjność też jest bardzo dobra - współczynnik lambda 0,14 dla odm. 600 - jeden z najcieplejszych materiałów budowlanych. Podstawa to przecież ocieplenie, o czym bardzo dobrze wiesz, a nie bloczek. Wytrzymałość natomiast, to chyba raczej zaleta, a nie wada :wink:

• 1 month później...

Niez zgodze sie z tym, ze izolacyjnosc sciany nosnej jest bez znaczenia przy ociepleniu jej styropianem :) Wiekszosc domow ma jakies mostki termiczne i wlasnie (miedzy innymi) od tego zalezy jak sa one duze :) Trzeba pamietac, ze malo ktory projekt jest bliski idealnemu i nie kazdy inwestor jest w stanie wszystko przewidziec i zapanowac nad bledami projektowo-wykonawyczmi...

Oczywiscie nie powinien to byc decydujacy parametr, ale raczej (jak zwykle!) swiadomy wybor. Niestety, bez dokladnych wyliczen nie da sie okreslic na oko, czy warto stosowac dany material czy nie, a z lektury forum i poziomu zainteresowania takimi tematami (+wlasne rozmowy z innymi inwestorami poza forum) w stosunku do ilosci aktualnie budowanych domow dochodze do wniosku, ze ponad 99% budujacych wymarzony wlasny dom swiecie wierzy, ze to co jest w projekcie jest super-hiper-ultra dobre i oplacalne, a przynajmniej w zupelnosci wystarczajace, nie zwracajac zupelnie uwagi np. na to, ze projekt ma juz 10 lat i troche sie zmienily realia, czy koszty energii...

Depi napisał

Czyli to YTONG okazał się kiepski?

Nie tyle kiepski co nierówny. Piszą ,że tolerancja wymiarów to 1mm , ale chyba nie dla polskich klientów. Zresztą widziałam jak klient reklamował 2 z 12 palet ze względu na jego jakość (popękane , nierówne )

Kupiłam Solbetowski Siporeks - wszystkie bloczki były równe. A różnica w cenie - 3 zł/szt więc sporo !!! Wole wiec Solbet . I cena i jakość za nim przemawia.