jacekp71 18.12.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 daggulka .... moze i masz racje .... ale potem tu czytasz ze sie ktos zastanawia czy by nie kupic creatona albo drogiej umywalki .... to mnie rozwala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 27.12.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Co sądzicie co wybrać Solbetowski Suporex 24 cz typ 600 czy Ytong o takich samych parametrach + dodatkowo ma pióro - wpust . Różnica w cenie 1,40 zł /szt. Skłaniam się do Solbetu (wszędzie odradzili mi Suporex :Xelli , Prefbetu czy H+H ) O innym Ytongu odmiany np. 400 nie piszę bo to już inna bajka cenowa . Czy jest jeszcze ktoś, kto ma podobny dylemat i chce niebawem dokonać zakupu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 po co wam BK w klasie 600 ??najzimniejszy z mozliwych .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBERT01 28.12.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 a co mozna powiedzieć na temat poromuru 25 P=W co to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.12.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 a co mozna powiedzieć na temat poromuru 25 P=W co to jest np to, 52 wyświetlenia na słowo poromur w wymianie doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 28.12.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 po co wam BK w klasie 600 ?? najzimniejszy z mozliwych .... Mógłbyś bardziej rozwinąć swoje pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkot 28.12.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Co sądzicie co wybrać Solbetowski Suporex 24 cz typ 600 czy Ytong o takich samych parametrach + dodatkowo ma pióro - wpust . Różnica w cenie 1,40 zł /szt. Skłaniam się do Solbetu (wszędzie odradzili mi Suporex :Xelli , Prefbetu czy H+H ) O innym Ytongu odmiany np. 400 nie piszę bo to już inna bajka cenowa . Czy jest jeszcze ktoś, kto ma podobny dylemat i chce niebawem dokonać zakupu? Ja się właśnie przymierzam i mam podobny dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 28.12.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Ja się właśnie przymierzam i mam podobny dylemat Już nie mam dylematu Murowałem z BK solbet 24 klasy 600 tylko z uchwytami, na klej. Nie mam przykrych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 28.12.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Czy jest jeszcze ktoś, kto ma podobny dylemat i chce niebawem dokonać zakupu? Ja się właśnie przymierzam i mam podobny dylemat Podobnie jak Krzysztofik mam solbet 24 cm odm. 600 tylko z uchwytami montażowymi. Jakość bardzo dobra. Całość na klej. W projekcie był Ytong, ale z powodu bardzo długiego okresu oczekiwania zakupiliśmy Solbet. Polecam i jednocześnie radzę nie mieć z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia. Ytong działa bardzo na podświadomość swoją agresywną i sugestywną reklamą. Znam to z autopsji. Jednakże solbet ma bardzo dobre produkty, z których równie łatwo i szybko można postawić gładkie i równe mury. Nie ma sensu przepłacać, będziesz mieć jeszcze dostatecznie dużo wydatków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 po co wam BK w klasie 600 ?? najzimniejszy z mozliwych .... Mógłbyś bardziej rozwinąć swoje pytanie? ta klasa jest najwytrzymalsza, ale tez przez to najgorzej izoluje. no i najwiecej kosztuje. krotko mowiac trzy niepozadane cechy jesli chodzi o budownictwo jednorodzinne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 28.12.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 po co wam BK w klasie 600 ?? najzimniejszy z mozliwych .... Mógłbyś bardziej rozwinąć swoje pytanie? ta klasa jest najwytrzymalsza, ale tez przez to najgorzej izoluje. no i najwiecej kosztuje. krotko mowiac trzy niepozadane cechy jesli chodzi o budownictwo jednorodzinne. Z tą ceną to trochę przesadziłeś. Podaję ci ceny z cennika solbetu: bloczek 24 cm odm. 400, 500 i 600, z uchwytem i na pióro-wpust - 10,56 zł netto/szt., odm. 500 tylko z uchwytem - 9,24 zł netto/szt., a odm. 600 - 8,80 zł netto/szt., czyli taniej. Droższa jest tylko odm. 700, ale tej prawie nikt nie zamawia i stąd wyższa cena. Izolacyjność też jest bardzo dobra - współczynnik lambda 0,14 dla odm. 600 - jeden z najcieplejszych materiałów budowlanych. Podstawa to przecież ocieplenie, o czym bardzo dobrze wiesz, a nie bloczek. Wytrzymałość natomiast, to chyba raczej zaleta, a nie wada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jedrek-Jedrek 29.12.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Że tyle można wypocić z siebie na temat wyższości swiąt Bożonarodzeniowych nad Wielkanocnymi to wiedziałem, ale że nad takim tematem to sie dziś dowiaduję, ale ponoć całe życie człowiek się uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 05.02.2008 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.02.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Co - Solbet okazał się kiepski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 06.02.2008 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Niez zgodze sie z tym, ze izolacyjnosc sciany nosnej jest bez znaczenia przy ociepleniu jej styropianem Wiekszosc domow ma jakies mostki termiczne i wlasnie (miedzy innymi) od tego zalezy jak sa one duze Trzeba pamietac, ze malo ktory projekt jest bliski idealnemu i nie kazdy inwestor jest w stanie wszystko przewidziec i zapanowac nad bledami projektowo-wykonawyczmi... Oczywiscie nie powinien to byc decydujacy parametr, ale raczej (jak zwykle!) swiadomy wybor. Niestety, bez dokladnych wyliczen nie da sie okreslic na oko, czy warto stosowac dany material czy nie, a z lektury forum i poziomu zainteresowania takimi tematami (+wlasne rozmowy z innymi inwestorami poza forum) w stosunku do ilosci aktualnie budowanych domow dochodze do wniosku, ze ponad 99% budujacych wymarzony wlasny dom swiecie wierzy, ze to co jest w projekcie jest super-hiper-ultra dobre i oplacalne, a przynajmniej w zupelnosci wystarczajace, nie zwracajac zupelnie uwagi np. na to, ze projekt ma juz 10 lat i troche sie zmienily realia, czy koszty energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.02.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Też się nie zgodzę - np. u mnie zastąpienie BK ceramiką trudno jest skompensować styropianem o dziwo. Tak przynajmniej twierdzi Termika - na piechotę nie liczyłem. 24 cm BK + 15 cm styro = 19cm ceramiki + 20cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 06.02.2008 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Depi napisał :Co - Solbet okazał się kiepski? A widziałeś ostatnio bloczki YTONG ? Jakoś dokładność się pogorszyła o ponad 2 mm !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.02.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Czyli to YTONG okazał się kiepski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 06.02.2008 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Depi napisał Czyli to YTONG okazał się kiepski? Nie tyle kiepski co nierówny. Piszą ,że tolerancja wymiarów to 1mm , ale chyba nie dla polskich klientów. Zresztą widziałam jak klient reklamował 2 z 12 palet ze względu na jego jakość (popękane , nierówne ) Kupiłam Solbetowski Siporeks - wszystkie bloczki były równe. A różnica w cenie - 3 zł/szt więc sporo !!! Wole wiec Solbet . I cena i jakość za nim przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 06.02.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 A ja mam Ytonga 25 P4-500, przywieziony z Czech...solidny material, gdzie przyloze poziomice wszedzie "oko"...zobaczymy jak sie mieszka, narazie klimat sprzyja... pozdrawiam Ytongowców:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts