Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Orchidea i nasze miejsce na ziemi...-komentarze

basiab

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

basiu !!! no wreszcie !!!! :D :D :D :D :D

co sie natrzymalam kciukasow i naplulam , to ...tylko ty wiesz .. :D :D :D

ale sie udalo i macie juz upragniony kawalek ziemi , w dodatku calkiem ladny

troche zaluje , ze nie wzielismy tej dzialki w Sadowie , ale....u mnie tez jest ladnie , a do Lublinca bede jezdzic do ...Biedronki na zakupy :lol: i do Ciebie :lol:

Zycze Tobie basiu szybkiej i udanej budowy i zapowiadam , ze bede czestym gosciem w twoich komentarzach :oops:

Rom bardzo dziękuję za odwiedziny i serdecznie zapraszam do częstych odwiedzin. Od poniedziałku zaczynam papierologię, więc mam nadzieję, że cały czas coś się będzie działo :lol:

Frosiu już raz to zrobiłam, ale jeszcze raz za wszystko bardzo dziękuję. Twoje wsparcie wiele dla mnie znaczyło i dlaej znaczy więc nie przestawaj :lol: Ja też żałuję, że jednak tej działeczki w Sadowiu nie kupiłaś, ale na szczęście odległość między naszymi przyszłymi domkami jest nie duża. A w moich komentarzach czuj się jak u siebie :wink:

Rom to bardzo sie cieszę, im więcej życzliwych osób tym milej i weselej, a budowa będzie szybciej postępowała. A na jakim ty jesteś etapie?

od roku mieszkam w niewykończonym domku. Zajmujemy na razie dół a góra czeka sobie na wykończenie. Jeszcze50 lat i już nasz domek będzie skończony :lol: .......i będziemy się mogli wziąść za remonty :lol:

Braza bardzo się cieszę że do mnie zawitałaś i chcesz tu bywać, oby jak najczęściej.

Rom ja do tej leśnej też nie jestem przekonana, stąd te pnącza, żeby ją zakryć. Mamy do ogrodzenia 2,6 ha w tym kawałek lasu, więc trochę tych słupków i siatki będzie. Kurcze nie wiem ile to może być metrów bieżących, może jeszcze wpadniemy na jakiś inny pomysł. A co sądzisz o żywopłocie?

Też pozwoliłam sobie wpaść tu i... zatchnęło mnie! Ależ masz miejsca na ogród!!!

Rzeczywiście z ogrodzeniem będzie nielichy kłopot, chyba, że w totka wygrasz. Sam żywopłot? Niby ładny, ale czy tego KTOŚ nie zje? Musiałby być z czegoś, czego okoliczna żywizna nie lubi. A i tak może po prostu staranować nie konsumując. No i żywopłot musi urosnąć... Chyba bym zostawiła tę siatkę leśną, a przed nią posadziła żywopłot. Krzaczki ją zasłonią, a siatka zabezpieczy krzaczki przez zjedzeniem. Jeżeli słupki będą porządne, to w razie nagłego wzbogacenia zawsze można na nich powiesić lepszą siatkę.

PS. Niezłą piekarnię macie w Lublińcu! Zawsze z podróży służbowych mój małż przywozi chlebek i sernik!

upsssss 2,6 ha :o :o :o :o

no to uznaj moje wcześniejsze porady płotowe za niebyłe. Dawaj siatkę leśną. Na zwykłą siatkę ocynkowaną wydasz majątek!!! To już lepiej inwestować w dom. A siatę zawsze będzie można zmienić. Zgadzam sie w pełni z Agdusią - zainwestuj w metalowe słupki wbetonowane w ziemię. Nie dawaj drewnianych bo po paru latach zgniją i się przewrócą

Agduś dzięki za odwiedziny i oczywiście rady. Ja też tak właśnie to wszystko sobie zaplanowałam. W dzienniku zapytałam o radę, bo uznałam, że pewnie jeszcze dużo rzeczy nie wiem, a może jest ktoś kto grodził taki duży obszar i wymyślił coś fajnego:) Chętnie poczytam twoją historię, ale pewnie troszkę mi to zajmie :lol:

Rom no troszke tego jest, ale urok tego miejsca rekompensuje nam te wieksze koszty. Tylko musimy się właśnie od tej zwierzyny odgrodzić (dziki lubią zaglądać) no i od obcych także.

Życzę wszystkim miłej niedzieli

Jako pnącze niejadalne w całości, doskonale zabezpieczające przed "obcymi" i zarazem pożyteczne polecam jeżyny. Takie zwykłe - kolczaste. Jak się dobrze rozrosną, będą nieprzebyty gąszcz stanowiły. Widziałam kiedyś tak obrośnięty płot - odrzucał samym widokiem. A jeżynki były nagrodą dla cierpliwych i ostrożnych.