Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Orchidea i nasze miejsce na ziemi...-komentarze

basiab

Recommended Posts

Agduś fajny pomysł z tymi jeżynami. Rzeczywiście tworzą gęstą kolczastą zasłonę a możnaby stworzyć jakąś konstrukcję dla podparcia tych jeżyn i wtedy zasłaniałyby przed ciekawskimi. I na dodatek te rozpływające się w ustach słodkie jeżyny. MMMMMMMMM aż mi ślinka cieknie. Tylko ile się czeka zanim utworzy się z nich gęsty zywopłot ?

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

widze, ze tu ruch jak w Rzymie :D

dwa dni mnie nie bylo i juz mi kolezanke ie odbija :wink: :wink: :wink:

baska pomysl z jezynami mnie sie podobac , tzn. chce powiedziec , ze bardzo lubie .. :oops:

dzika roza tez fajnie wyglada , no i zdrowa tez jest

jakby co u mnie pelno krzakow tej dzikiej naokolo to mozna ..no wiesz :roll: :D

a jeszcze jakby tak winorosl albo jakies kiwi ..... :roll: :D

frosch wg mnie z winoroślą jest jeden problem. Na jesień jak taka winorośl zrzuci liście to w sumie zostaja cienkie patyki i wygląda to tak jakby się nie miało tego żywopłotu. Lepiej na żywopłot dać coś zimozielonego albo coś gęstrzego.

A winogronka uwielbiam :D

A winko jescze bardziej :oops: :p

Witam cieplutko moich odwiedzających.

Cieszę się, że niektórzy juz się u mnie zadomowili :lol:

Frosiu masz zupełną rację, ja już też myślałam o tym żeby posadzić kilka roślin. Przyznam, że zachorowałam na takiego berberyska tylko nie wiem czy ja antytalent ogrodniczy poradzę sobie z jakimikolwiek roślinkami:

http://img107.imageshack.us/img107/5653/berberisthrose20glow1gx0.jpg

Jakby co to widziałam jedną taką co świetnie łopatą włada i chyba zna się na takich rzeczach :wink: :lol:

Ja tak ogólnie jestem przewrażliwiona i wielu rzeczy się boję :lol: Co do kosztów to czytałam trochę na ten temat na forum i wydaje mi się że w porównaniu do gazu płynnego i oleju prąd wychodzi troszke lepiej (ale może się mylę) Jeśli pociągna gazociąg to pewnie bedzie to gaz z sieci + kominek z płaszczem wodnym. Oczywiscie chcę porządnie ocieplić dom i zamontować rekuperator wiec może z tym prądem nie byłoby tak źle :-?

Witam cieplutko moich odwiedzających.

Cieszę się, że niektórzy juz się u mnie zadomowili :lol:

Frosiu masz zupełną rację, ja już też myślałam o tym żeby posadzić kilka roślin. Przyznam, że zachorowałam na takiego berberyska tylko nie wiem czy ja antytalent ogrodniczy poradzę sobie z jakimikolwiek roślinkami:

http://img107.imageshack.us/img107/5653/berberisthrose20glow1gx0.jpg

Jakby co to widziałam jedną taką co świetnie łopatą włada i chyba zna się na takich rzeczach :wink: :lol:

berberysek sliczny, ale...zdaje sie kluje :-?

glowy jednak nie dam

dasz rade !!!! w razie pozyczymy czarodziejskie czerwone adidaski 8) :wink: :wink: :lol:

nie wiem o kim mowisz :roll: .....ta z lopata to niby kto ??? :roll: :roll: :evil: :p :p

p.s. zalatwilas pana Marka? 8) :wink:

wlasnie doczytalam :oops: :oops: :oops:

czy ja juz kiedys wspominalam , ze jak zalatwiac sprawy papierkowe to tylko w Lublincu ??? :roll: :D :D

bez kitu , ta gmina ma mistrza swiata w pozytywnym i szybkim zalatwianiu petentow :wink:

aha ....zostawilabym chyba to szambo

i te Kw :roll: , jak dla mnie i tak za duzo

zobacz jak to jest z abonamentem? zebys niepotrzebnie nie przeplacala :)

Frosiu berberysek kłuje oj kłuje ale mi tez o to troszkę chodzi, może to w jakimś stopniu ostudzi zapędy potencjalnych włamywaczy. Ale musisz przyznać że wygląda pięknie :lol:

Wracając jeszcze do urzędników w naszym kochanym mieście to zapytałam dzisiaj Pani w wydziale budownictwa jak długo teraz czeka się na pozwolenie i powiedziała mi że jak działka nie jest w granicy to tydzień czasu :lol: Baaaardzo się z tego cieszę. Teraz tylko czekam na projekt i adaptację. Jedynie czego troszke się obawiam to ta nieszczęsna rozbiórka. Jak już bedzie po wszystkim to napewno odetchnę.

Czytam i oczy mi ze zdumienia wychodą z orbit! :o To w Polsce są takie urzędy??? :o Przywracasz mi wiarę w ludzi!

Rzeczywiście szambo jest drogie w eksploatacji. Wprawdzie miejsca na poś drenażową Ci nie brakuje, ale rzeczywiście wizja zapchanego drenażu mnie przeraziła. Zastanawiałaś się nad poś biologiczno-mechaniczną bez drenażu? Nasza kosztowała 7000 tys i wyszło nam z wyliczeń, że po trzech latach zaczyna być znacznie tańsza w eksploatacji niż szambo a nawet kanaliza (po uwzględnieniu zużycia prądu).

My też nie mamy gazu i podobnie jak Ty miałam poważne obawy co do bezpieczeństwa (wiem, że przesadzone), wygody i kosztów gazu z butli. W końcu zdecydowaliśmy się na pc i to chyba (na razie na to wygląda) była dobra decyzja. Żałuję tylko, że nie wiedzieliśmy o możliwości współpracy pc z kominkiem, jak to zrobiła ta sama firma u dominikims.

Agduś ja sama jestem w szoku, ale juz parę miesięcy temu jak mieszkałam jeszcze w Warszawie, to pani z urzędu gminy dyktowała mi przez telefon jak mam wypełnić wniosek na Warunki Zabudowy :o . Do tej pory martwiłam się, że przez opóźnienie z zakupem dzialki nie zdążymy do wiosny załatwić papierków, ale teraz myślę, że jest duże prawdopodobieństwo że będzie ok :lol: Jeśli chodzi o ogrzewanie też myślałam nad PC ale ja chcę mieć deski w salonie i pokojach więc odpadła no i nie wiem jak będzie z realnymi kosztami. Czy mogę cię prosić o więcej informacji na temat twojej POŚ jaka jest w użytkowaniu i oczywiście koszty? Będę wdzięczna