Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ling Combi -pomocy

Recommended Posts

Witam! Mam problem z kotłem Ling Combi 23kW. Głównie to chodzi o to ,że z jednej strony retorty węgiel spala się prawidłowo a z drugiej spadają niespalone kawałki węgla. Ogólnie rzecz biorąc nie wiem co może być tego przyczyną.

Piec zamontowany jest od maja więc jest na gwarancji, ale przed takimi serwisantami jak się u mnie pojawiają lepiej się strzec.

Piec pali 50-60 kg węgle dziennie a miał być oszczędny, bo żeliwny i dlatego droższy od innych. boję się myśleć co będzie jak przyjdą mrozy.

Moje ustawienia : u1- 5s, u2- 16s, u3- 40min, przysłona wentylatora otwarta ok. 30%. Dom ok. 130 m2 nie ocieplony, temp. w ciągu dnia 22 st C, w nocy 21 st.

piec posiada regulator pogodowy firmy RecalArt.

Z piecem tym mam od początku same problemy, których nawet nie będę opisywał jednak nikomu pieca tego nie polecam!

zaczekaj aż zjawi sie przedstawiciel Klimosza na tym forum , on tu często bywa , może ci wytłumaczy :D

a na pewno już całą sprawę obróci na twoją winę :evil:

Jak interesowałem sie kupnem kotła z p[podajnikiem dużo tematów przeczytałem na tym forum i zdążyłem zauważyć że zawsze ten co narzekał na klimosza jest winnym.Poczytaj dużo wątków jest tego typu.

Już nie wiem jaki miał nick ale jest Żor :roll: i ma zdjęcie z żoną pod nickiem

Gość Vd**

Witam adammus. Jaki masz wysoki komin? założe się, że rurę czopucha masz gorąca jak cholera. Z tego co piszeż to nastawy są ok, teraz tylko pytanie dlaczego tak dużo pali. Mój znajomy ma Linga Duo 25kW, ogrzewa dom 130m2, w pomieszczeniu na termostacie ma zawsze 23C i spala około 15-20kg/dzień. Kocioł czyści raz w tygodniu bo wie, że na tym oszczędzi.

Jak kocioł jest zabrudzony sadzą to jest znacznie gorsza wymiana ciepła co powoduje, że spaliny ogrzewają komin a nie wymiennik. Czasem może być tak, że kocioł jest czysty tylko spaliny są wręcz wysysane przez nadmierny ciąg kominowy. Żeliwo długo się nagrzewa więc spaliny nie mogą zbyt szybko opuścić wymiennika kotła. Radzę zmierzyć temp. czopucha i jeśli jest gorący przymknąć wylot spalin poprzez szyber zamontowany w kotle.

W jakiej pozycji masz zawór czterodrogowy? Czy może masz siłownik? Z zaworem czterodrogowym jest tak, że najlepiej jest aby był max otwarty na 50% (60%). Powyżej tych nastaw powrót jest zimny i kocioł żeby się wygrzać spala dużo paliwa.

Pozdrawiam forumowiczów :)

Ja prawie zamówiłem ten model za namową hydraulika.Myślisz że nie decydować się na Linga?

Myślę, że kotły same w sobie są dobre o czym świadczyć może 10 lat gwarancji.

U mnie sprawa rozbija się o ustawienia pieca, pomiary ciągu i temp. w czopuchu (których nie zrobiono). Po prostu trzeba dobrego doświadczonego serwisanta, których autoryzowany przedstawiciel firmy, która u mnie piec montowała chyba nie posiada.

otwory są drożne, wyczyściłem cały mieszacz powietrza i nic.

Mam zamontowany zawór trójdrogowy otwarty maksymalnie, a wylot do komina prawie całkowicie zamknięty.

A dlaczego zamykasz wylot do komina ???

Może podajesz za dużo paliwa? Przy nieocieplonym domu paliłem cały zasobnik w 3 dni czyli pod 50 kg/dobę a grzałem tylko niektóre pomieszczenia. Tu może leżeć szkopuł. Masz jakieś termostaty na grzejnikach?

A dlaczego zamykasz wylot do komina ???

Może podajesz za dużo paliwa? Przy nieocieplonym domu paliłem cały zasobnik w 3 dni czyli pod 50 kg/dobę a grzałem tylko niektóre pomieszczenia. Tu może leżeć szkopuł. Masz jakieś termostaty na grzejnikach?

Wylot do komina zamykam, bo uważam, że ciąg jest zbyt duży(komin ma ok. 9 m)

Jeśli próbowałem podawać mniej paliwa lub w większych odstępach czasowych to piec nigdy nie osiągał zadanej temperatury i podajnik pracował bez przerwy a i teraz trwa to 2-3 godzin. Na grzejnikach mam danfosy ale i tak są otwarte na maksa bo piecem steruje pogodówka

Ciąg lepiej tłumić na ssaniu (na przysłonie dmuchawy).

Jak ta pogodówka steruje piecem? Zmienia temperaturę zadaną na piecu?

U mnie stała temperatura zadana 63 stopnie, na wszystkich grzejnikach termostaty. Czy Twój dom jest zamieszkany i ma jakąś izolację poddasza?

Jeżeli jest to budowa bez izolacji ścian i dachu to daruj sobie grzanie na siłę do 23 degC.

Gość Vd**
Ciąg lepiej tłumić na ssaniu (na przysłonie dmuchawy).

Jak ta pogodówka steruje piecem? Zmienia temperaturę zadaną na piecu?

U mnie stała temperatura zadana 63 stopnie, na wszystkich grzejnikach termostaty. Czy Twój dom jest zamieszkany i ma jakąś izolację poddasza?

Jeżeli jest to budowa bez izolacji ścian i dachu to daruj sobie grzanie na siłę do 23 degC.

Jak przytłumisz na ssaniu to może nie wystarczyć powietrza do spalania paliwa i wtedy będziesz musiał zmniejszyć dawkę groszku. Zmniejszysz przez to moc kotła i kocioł wolniej będzie się wygrzewał i na pewno więcej palił bo będzie pracował mniej dynamicznie - to akurat sprawdziłem na kotle Ling Duo 25kW.

Kotły mają zwykle większą sprawność przy wyższych mocach.

Gość Vd**

Adammus mówię zdław ciąg na wylocie z kotła. Zdław go tak mocno jak się da, ażeby kocioł nie wydymiał. I jeszcze jedno, zawory trójdrożne średnio działaja według mnie w instalacjach. One nigdy nie podbijają powrotu płynnie, dlatego zdecydowanie polecam zawory czterodrogowe. A jak masz zawór otwarty na max to tym bardziej się nie dziw, że kocioł Ci dużo pali. Ustaw zawór tak, aby temp. powrotu miała co najmniej 40C. A jak poczujesz, że w domu masz zimno to poporostu podnieś temperaturę na kotle lub zmień sobie krzywą grzania jak masz pogodówkę z siłownikiem.

Powodem dużego zużycia paliwa na bank jest otwarty na max zawór mieszający oraz nadmierne wysysanie przez komin spalin.

Odpisz jak to wygląda po zmianach.

Pozdrawiam

Witam.

Też mam piec ling combi 23kw,

Najwiekszy problem to zgranie ilości dostarczanego powietrza.

To ruletka jak za duzo powietrza to dolek w retorcie i spieki,

jak za malo to niedopalony wegiel w popielniku.

Przymknięcie czopucha rzeczywiscie zatrzymuje więcej ciepła ale na piecu odkłada się więcej sadzy i należało by cześciej go czyścić zeby nie stracic na sprawności przy przejmowaniu ciepla przez zeliwny wymiennik.

Adammus, zaden serwisant nie ustawi kotla za Ciebie.

Serwisanci zazwyczaj ustawiaja kociol 1/3 i ful powietrz, pali sie pieknie i na maksymalnej mocy tylko ze przy maksymalnym zuzyciu.

Mususz sam doswiadczalnie dobrać parametry.

Mam taki sam piec z pogodowka i zaworem czterodrogowym na silowniku elektrycznym i nie narzekam, pelen bajer.

Dom, na dzien dzisiejszy ok.140m ogrzewane na grzejnikach i bojler 100l sciany ocieplone, nieocieplony dach.

Pierwszy sezon grzania.

Po doswiadczeniach doszedlem do parametrów:

Podawanie-10s

postój-60-70s

Podtrzymanie-10minut.

I na dluzszych czasach, zauważylem ze mniej zuzlu i lepsze spalanie:

Podawanie-15s

Postoj-90

Podtrzymanie-10minut

Kocioł chodzi na malej mocy ale wystarcza, jeszcze nie mieszkamy wiec tylko suszymy gladzie i malowanie.

Temperatura w pokojach 16-17stopni.

Zuzycie od 10listopada do 10grudnia-ok.600kg.

Pozdrawiam.

Zasade dzialania i ustawien pieca opisalem w innych postach.

Piec jak wiekszosc jest wnerwiajacy kiedy trzeba dobrac parametry.

Ale jak wlasciwie dobierzesz to chodzi bezproblemowo.

Przynajmniej narazie. odpukać.

Pozdrawiam.

Gość Vd**

Po doswiadczeniach doszedlem do parametrów:

Podawanie-10s

postój-60-70s

Podtrzymanie-10minut.

Uważam, że lepiej będzie zamiast nastaw 10/60/10 ustawić 5/30/30.

Jaki sens ma czas podtrzymania 10min? Przecież chodzi o to, żeby w ciepłym okresie po nagrzaniu instalacji kocioł jak najdłużej stał w podtrzymaniu - w sytuacji, gdy nie ma zapotrzebowania na ciepło.

Faktycznie najlepiej jest ustawiać kocioł indywidualnie, trzeba go wyczuć :)