Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ling Combi -pomocy

Recommended Posts

Gość Vd**
tylko ze przy nastawie 5/30 zamiast 15/90 elektronika bedzie wlanczala sie 3 razy czesciej, a elektronika nie lubi czestych zmian cykli.

Pozdrawiam.

Ale zużycie paliwa na pewno będzie mniejsze, z resztą emisja na pewno też.

Polecam przeprowadzić test. Czyszczenie kotła też powinno być rzadsze :)

Ciekawe czy Ci kocioł nadmiernie nie dymi? Czy 15 sekundowy zasyp nie powoduje pogorszenia doprowadzanego powietrza przez kanały w retorcie. Skoro tak to poprzez niedopalanie paliwa spada sprawność kotła. Producenci regulatorów na pewno wliczają ilość włącz/wył. O to bym się nie martwił.

Gość Vd**
Witam

Mój LING tez lepiej chodzi na krótkich czasach. Nie dymi i szybko sie nagrzewa.

A co do szlakowania to wiele zależy od rodzaju węgla. Szyper mam przymknięty tak ok 25%. Na otwartym kominie kocioł sie wolniej nagrzewał i szybciej wychładzał.

Pozdrawiam

Noooooo :) I tak powinno sie podchodzić do kotła :)

Pozdrawiam użytkowników kotłów z serii Ling. Życzę Wesołych Świat !!

• 11 months później...

Witam . Mam Piec Viadrus LING COMBI 23KW. Mam wielkie problemy z ustawieniem odpowiednich parometrów. Jest bardzo duże zużycie węgla , a temperatura wody w piecu osiąga do 50 stopni. Nie wiem jak ustawić wentylator.Mam też bardzo duzo popiołu a piec jest bardzo obrany sadzą . Obecne ustawienia jakie posiadam to

U1- 7 sekund (podawanie)

U2- 60 sekund ( przerwa )

U3- 18 minut ( postój )

Bardzo prosze o POMOC! mój numer GG to 11868233 , lub poczta [email protected]. Będe wdzięczny za wszelkie informacje i rady .

Pozdrawiam

Mój piec ma 25 kW, ekogroszek z Chwałowic.

Podawanie 12 sek, przerwa 48 sekund, nadmuch 1 (minimalny) mocno przysłonięta przysłona na wentylatorze (została może 1/4 pow otworu). Przedmuch co 60 minut. Piec chodzi stabilnie, ostatni zasobnik wystarczył na 14 dni (150 kg) ale ten wystarczy chyba na 7-8 bo przyszły mrozy.