Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Od dłuższego już czasu czytam to forum, okazało się bardzo pomocne dla planujących budowę POŁUDNIOWEJ :D , za to wszystkim południowiczom dziękujemy :)

Ostatnio byłam w wybudowanej południowej...i przekonałam się już na 100%, że to ten domek chcemy budować. Mam tylko pytanie do tych którzy już mieszkają czy mają jakieś uwagi do szerokości schodów i klatki schodowej, bo właścicielka domku,który oglądałam trochę mnie zmartwiła bo powiedziała,że są za wąskie i poddasze meblowali przez okna!!! :D Napiszcie jak to jest u was i jakiej szerokości macie schody.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzieki dzieki, troche to wszystko trwalo, ale warto czekac, m2 mieszkania kosztuje u nas wiecej niz wybudowanie domu, dzialeke juz mamy to troszke zaoszczedzimy, mamy nadzieje ze kolo 220-250 nam starczy ze skromnym umeblowaniem, planujemy czesc prac wykonac samodzielnie, prawdopodobie tylko do wykonania dachu i tynkow wewnetrznych wezmiemy fachowocow, pozyjemy zobaczymy, a powiedzcie jakie macie opinnie na temat bankow, chcielismy wziasc w millenium ale nasluchalem sie tyle zlego na temat millenium wiec chyba zrezygnujemy, na przeciw naszym oczekiwaniom wyszedl eurobank i w dodatku z atrakcyjniesza oferta

pozdrawiam lukasz

chcielismy wziasc w millenium ale nasluchalem sie tyle zlego na temat millenium wiec chyba zrezygnujemy, na przeciw naszym oczekiwaniom wyszedl eurobank i w dodatku z atrakcyjniesza oferta

Mam odwrotną opinię na temat powyższych banków. Wadą millennium jest lekka upierdliwość przy dokumentach i decyzyjność w centrali, a nie na poziomie oddziału, zaletą warunki - przynajmniej dla nas. Jak zawsze główny problem jest to na kogo trafisz, ja miałem parę wizyt w millennium i chyba dobrze wybraliśmy konsultantkę - widać że się stara.

najbardziej szkoda czasu na zalatwianie tych wszystkich papierkow w banku, zalatwiam przez znajama ktora ma centrum kredytowe, odrazu nastawila nas na to ze poczekamy okolo 2 mc do wyplaty kasiorki, i przez takie zachowanie bankow prawdopodobnie bedziemy musieli zaczac na wiosne, a moze lekka zima bedzie jak ta ostatnia. co do norda bank, to nie mam zdania, wziolem pod uwage millenium i eurobank bo oferta byla najkorzytniejsza w pkobp bylo troche drozej niz w millenium roznica okol 100zł, i do tego wszytkiego jeszcze ubezpieczenie

ah co za kraj

Cieszymy się razem z tymi, którzy już mają pozwolenie na budowę...my niestety jeszcze czekamy...adaptujemy projekt :D . Dlatego poanawiam moje pytanie jaką macie szerokość schodów?? POMÓŻCIE!!! Jak już pisałam właścicielka POŁUDNIOWEJ, u której byłam mnie zmartwiła, że są za wąskie i meblowali poddasze przez okna!!! Napiszcie jak to u Was jest. Trzymam kciuki za wszystkich budowniczych POŁUDNIOWEJ :p

Witam,

no coz mieszkamy juz 1,5 roku w poludniowej, schody mamy oryginalne (tak jak je wspolnie z Pania architekt) zaprojektowalismy ;-) wprawdzie pierwsze "grube" meblowanie, wykonalismy bez zamontowanej balustraty (kompletne 2 mebloscianki do pokoju dzieci, weresalki, lozko do sypialni), dodatkowo pozniej juz z zamontowana balustrada, wnosilismy pelnowymiarowy dwuosobowy tapczan, wiec nie jest az tak zle, zreszta co wnosilismy widac na zdjeciach z budowy ;-) mysle ze Tomek i Gosia tez potwierdza ze nie ma tragedii ;-)

Ja poradzić to raczej nic nie mogę bo specjalistką w tej dziedzinie nie jestem....mogę tylko powiedzieć,że my zdecydowaliśmy się na SOLBET parametry ma dobre, a u nas również cenę :D jest to w naszym regionie bardzo popularny produkt. Nasz wykonawca go chwali, mam nadzieję,że będzie OK, widziałam już,że nawet na tym forum są ludzie którzy budowali POŁUDNIOWĄ z Solbetu może napiszą coś na ten temat, bo my dopiero załatwiamy pozwolenie...

Mam dwa pytania z serii "dylematy budującego":

1. czy realizując więźbę dachową zgodnie z projektem nie zauważyliście ugięcia krokwi głównie w części poza ścianami szczytowymi w obrębie okapów / w środku budynku sa przecież rozpierane przez jętki , a poza ścianami szczytowymi juz nie/ - pytanie kieruję do inwestorów którzy już zrealizowali Południową i nie robili płatwi pośrednich. Mój dach kryty jest dachówką cementową.

2. Czy realizowaliście zgodnie z dokumentacją wieniec ukośny na ścianach szczytowych- jeśli nie to dlaczego.

Południowcy, potrzebuję Waszej rady :)

Jak zrobić płyty tarasów? Zgodnie z projektem, czyli murek oporowy na głębokość fundamentów, wypełnianie piachem, ubicie i wylana płyta?

Majster sugeruje aby tylko pod spodem zagęścić, zrobić szalunek i wylać płyty lekko dozbrojone. Teoretycznie tarasy nie przenoszą żadnych ciężarów, słupy mają własną podporę i nie wiem czy projekt nie jest przesadzony.

Ja kończę zero, jutro wylanie płyty :)

04.07.2008

albo i nie, lało całą noc...

http://img355.imageshack.us/img355/1118/zeromb2.jpg