Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A w jakich bankach załatwialiście kredyty?? My mamy zamiar w mBanku....w środę odbieramy wycenę od rzeczoznawcy, czekamy na uprawomocnienie decyzji i składamy wniosek...zobaczymy ile to potrwa, oczywiście będziemy informować :D

Mam pytanie ile wam wyszło za stan zero...?? my zamierzamy to właśnie zrobić do zimy, a resztę na wiosnę, właśnie szukamy wykonawcy na fundamenty... przyznam, że pierwsze wyceny trochę mnie zaskoczyły jedni wycenili 14 tys (firma) a za to tzw. "pan Kaziu" 3 tys. ... :o Zwariować można :roll: Oczywiście ceny dotyczą samej robocizny! Napiszcie jak to u Was wyglądało cenowo. Fajnie by było jakbym miała jakieś porównanie

Joanna i Piotr

Wszystko zalezy co miesci sie w kwocie zrobienia tych fundamentów. czy jak "pan Kazio" bedzie kopał to Ty płacisz za koparkę. Czy będa szalunki, czy tez beton lany prosto w ziemię. Sposób zagęszczenia betonu: łopata czy wibrator? Kto opłaca pomocników? Kto zasyuje fundamenty? Co z zagęszczeniem piasku, czy w tej cenie 3 tys jest również wylanie chudziaka?

No mnóstwo niewiadomyuch, które moga skutkowac tym ze dwie tak różne oferty w rzeczywistości nie róznią się tak bardzo. Co do cen to ja np mam w dzienniku podane, trzeba jednak wiedzieć co wykonawca za określoną kwote robi.

A w jakich bankach załatwialiście kredyty?? My mamy zamiar w mBanku....w środę odbieramy wycenę od rzeczoznawcy, czekamy na uprawomocnienie decyzji i składamy wniosek...zobaczymy ile to potrwa, oczywiście będziemy informować :D

Mam pytanie ile wam wyszło za stan zero...?? my zamierzamy to właśnie zrobić do zimy, a resztę na wiosnę, właśnie szukamy wykonawcy na fundamenty... przyznam, że pierwsze wyceny trochę mnie zaskoczyły jedni wycenili 14 tys (firma) a za to tzw. "pan Kaziu" 3 tys. ... :o Zwariować można :roll: Oczywiście ceny dotyczą samej robocizny! Napiszcie jak to u Was wyglądało cenowo. Fajnie by było jakbym miała jakieś porównanie

My składalismy wniosek w Milenium i Nordei. Damy znac jak w koncu skonczy sie oczekiwanie na kredyt

A ja na kredyt czekam juz miesiąc i jeszcze nic nie wiem i jestem juz bardzo wzburzona.................

Dzwoń, nękaj telefonami i mailami - do skutku. Kredyty hipoteczne są dla banków bardzo dobrą lokatą i tak naprawdę bezpieczną (z reguły każdy bierze mniej niż jest wart gotowy dom), więc niech nie robią łaski :evil:

a nasza Południowa rośnie :D

http://img122.imageshack.us/img122/1083/m68gc7.jpg

http://img376.imageshack.us/img376/774/m69wb2.jpg

http://img364.imageshack.us/img364/458/m70io2.jpg

Mam pytanie ile wam wyszło za stan zero...?? my zamierzamy to właśnie zrobić do zimy, a resztę na wiosnę, właśnie szukamy wykonawcy na fundamenty... przyznam, że pierwsze wyceny trochę mnie zaskoczyły jedni wycenili 14 tys (firma) a za to tzw. "pan Kaziu" 3 tys. ... :o

Moja pierwsza prawie normalna ekipa wzięła 6tys. za robociznę, cały stan zero z materiałem zamknął się w kwocie około 34tys. W tym robili chudziaka (pompa), 8 warstw bloczków, izolacje, ocieplenie, zasypywanie, płyta.

Wracając do wyceny okien, drzwi i bramy. Odpisałem na PW ale także tu wklejam, może komuś się przyda. Dla porządku, okna z Oknoplastu z zewnątrz kolor orzech, białe od środka - łącznie 41% upustu. W tej chwili otrzymałem wycenę, ale ktoś "zapomniał" o jeszcze 2% oraz cena drzwi była ciut zawyżona. Ogólnie będzie mniej więcej równo 10tys. (z montażem) za wszystkie okna 12szt, 3tys. brama garażowa Krispol segmentowa i ocieplona - kolor orzech, oraz 1,9tys drzwi wejściowe KMT Plus (stalowe, antywłamaniowe, wkładki C, z witrażem, orzech).

Witam!

Pytanie do użytkowników Południowej. Jak wygląda sprawa "zapachów" z garażu - czy i jeśli tak to w jakich okolicznościach przedostają się do mieszkania. Planuję zamontowanie szczelnych drzwi pomiędzy wiatrołapem a garażem. Budowlańcy namawiają mnie do zrobienia dodatkowego nawiewu (tzw. zetki) w garażu. Jednak mam wątpliwości czy nie wychłodzi mi zbytnio tego pomieszczenia (nie planuję zamontowania grzejników w garażu).

zdjęcia z budowy

Trochę w odniesieniu do poprzedniego postu...

Ja też nie planuję ogrzewać garażu. Czy to dobry pomysł?? Czy nie wychładza się przez to za mocno i czy w sypialni nie jest przez to za zimno?? Może to tylko pozorna oszczędność. Napiszcie jak macie rozwiązaną tą kwestię u siebie i jak to się sprawdza

• 2 weeks później...
Byliśmy wczoraj w banku złożyć wniosek kredytowy......i spotkało nas oczywiście niemiłe zaskoczenie...bank podniósł poprzeczkę jeśli chodzi o zdolność kredytową :roll: ... ledwo się załapaliśmy na styk, a pół roku temu był spory zapas...naprawdę spory :o , kto się przymierza do kredytu dopiero to radzę się spieszyć... ja teraz będę czekać w stresie na odpowiedź bo możemy mieć problem...

Ewkast nie odzywasz się... czyżbyście jeszcze czekali na kredyt?? Nie załamuj mnie... :o nie zdążymy już nic zrobić do zimy jak banki tyle ściemniają :cry:

Banki ostatnio zaczynają przykręcać śrubę kredytową. Niestety sytuacja w stanach powoli zaczyna odbijać się także w europie. U nas już widać początek pękania bańki deweloperskiej, a dzisiaj jest art w wybiórczej na ten temat.

No własnie jestem juz u kresu sil w walce o kredyt zdolnosc raz mamy raz nie mamy banki wymyslaja co chwile jakies nowe rzeczy Teraz musze splacic moja karte kredytowa zebym miala zdolnosc albo poreczycieli potrzebuje ( gdzie dla mnie to jest glupota bo chodzi im o 3 tys zl). Strasznie dlugo weryfikowali nasze dokumenty dopiero dostalam decyzje a gdzie umowa?????????????? Murarze byli zamowieni na 15 wrzesnia i teraz mamy problem bo ciekawe ile to jeszcze potrwa jest coraz gorzej.:( :(

Tego się obawiałam...... u nas też pewnie będą tego typu problemy, a to strasznie przeciąga kredyt w czasie bo zamykanie kredytów lub roklinii w innych bankach to prawie 30 dni plus okres oczekiwania na zaświadczenie :evil: przerabiałam to przy kupnie działki na początku roku :cry:

Sił już czasem brak...wydaliśmy już tyle kasy a na działce jeszcze ani jednej cegły nie mam :-?

Dziś w ogóle mam do d...py dzień...

No wlasnie sił brak ja tez mialam do d...... wczorajszy dzien choc caly spedzilam na dzialce. Wkurza mnie to ze juz fundamenty powinny byc zalane. No i wlasnie tyle kasy juz wydalismy ze bezsensu sie wycofywac. Na dodatek zaliczki na materialy poplacone i na wykonawcow rowniez a tu d...... Ogolnie beznadzieja i zaczynamy skladac papiery na kredyt w innych bankach od nowa, bo w nordei chca tych poreczycieli, a w milenium warunki nam dali nie zaciekawe i musze splacic karte kr i limit. Jutro skladam w pko i polbanku. W pko mam znajoma i poprosze aby tam zadzialala na czas.

Zazdroszcze wszystkim, ktorzy juz buduja:(

Oczywiście z wkładem własnym... około 50%... Narazie czekam na pierwszą decyzję i panikuję trochę na wyrost...ale jakoś mi się wierzyć nie chce...że dostanę telefon: wszystko ok mogą państwo przyjechać podpisać umowę :D. Ja mam złe doświadczenia z kredytem...na początku roku brałam na działkę i powiem, że przez wszystkie formalności ciągnęło się to ponad 3 mies.

Trzymajcie kciuki! Może jednak uda się bez warunków nie do spełnienia :evil: ??...:)

Niestety jeszcze nie....ale to jeszcze za wcześnie uprzedziła nas pani, że to może potrwać ponad dwa tygodnie nawet do trzech :( Więc narazie spokojnie czekamy. Komplet dokumentów złożyliśmy 24 września... mam nadzieję, że w tym tygodniu już się czegoś dowiemy. A jak tam u Was??