ewkast 04.10.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 u nas po staremu zlozylismy papiery do pko, zdolnosc kredytowa mamy wiec czekamy na decyzje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 08.10.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 No i zaczyna się... analityk zakwestionował dwie pozycje w kosztorysie, że niby za nisko Piszemy oświadczenie w tej kwestii i zobaczymy co będzie dalej, ale nie liczę na szybkie załatwienie sprawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 08.10.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 No i zaczyna się... analityk zakwestionował dwie pozycje w kosztorysie, że niby za nisko Czy oni zakwestionowali wycenę ich kosztorysanta? Przypominaj im przy każdej okazj,i że budujecie systemem gospodarczym i jedynym pewnym kosztem jest koszt materiałów. Robocizna może być własna, wujek, sąsiad etc nic im do tego. Kosztorys faceta z banku zbiłem dzięki temu o 25% i wyszło tak jak chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 08.10.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Dla świętego spokoju podnieśliśmy te dwie pozycje w kosztorysie... oświadczenie zawiezione...czekamy na dalsze fanaberie analityka ciekawe co teraz wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 12.10.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 my tez czekamy, ale na razie cisza Ciekawe czy po tych zawirowaniach w bankach znowu nam czegos nie wymysla albo znowu warunki kredytu beda nie do przyjecia. Juz sie coraz bardziej zniechecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abakuan 13.10.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Wszysty tylko pisza o kredytach. A co z robotą.? Nikt nie pisze o robocie związanej z budową, z wykończeniem. Mam pytanie do Tych co już zbudowali albo są na etapie zakładania ogrzewania. Jaki typ zastosowaliście u siebie. Układ trójnikowy czy z rozdzielaczami. Układ zamknięty czy otwary albo też mieszany. Układ grawitacyjny czy z pompą.Jakie grzejniki alu, miedź, żeliwo, Jakie rurki miedź czy plastik.Gdzie macie naczynie wzbiorcze. Napiszcie parę słów na ten temat. I mniej więcej jakie koszty to poniosło za sobą.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.10.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Na życzenie, w sobotę powinien zacząć u nas pracę hydraulik Szacunkowy koszt co/kanalizy/wody wraz z piecem (materiał + robocizna) ok. 25tys. Ze szczegółów: - układ na rozdzielaczach, otwarty z pompą - kotłownia i do rozdzielaczy miedź, dalej alupexy - woda w plastiku zgrzewanym - wzbiorcze na strychu, prawdopodobnie z układem samodzielnie uzupełniającym ubytki wody w naczyniu Plany jak wyżej, za 3 tygodnie napiszę co z tego wyszło i ile kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 13.10.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Zazdroszczę Ci, że już jesteś tak daleko, życzę powodzenia i szybkiej wprowadzki TMK Mam jeszcze jedno pytanko...może trochę ciekawska będę , ale mógłbyś chociaż tak mniej więcej określić jaki procent z tych 25 tys, stanowi robocizna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.10.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Zazdroszczę Ci, że już jesteś tak daleko, życzę powodzenia i szybkiej wprowadzki TMK Mam jeszcze jedno pytanko...może trochę ciekawska będę , ale mógłbyś chociaż tak mniej więcej określić jaki procent z tych 25 tys, stanowi robocizna?? tak daleko i jednocześnie tak daleko do końca... chyba że zimy nie będzie, to na święta w domu - choćby były 2 sypialnie, kuchnia i wc a co do pytania.... hmmm... jakieś 22% albo 22% plus 7% Przy okazji, planujecie założenie alarmu? Ja byłem przeciwny, ale znów w ten weekend były włamania do 3 domów z 700m od nas. Wstępnie rozmawiałem z elektrykiem, alarm dwustrefowy (plus drugi tryb załączany na noc) na gotowo, to jakieś 2,5 tys. zł - zakładać? Przekonajcie mnie, bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziom 16.10.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Witam, W marcu 2009 zamierzamy rozpocząć budowę domu, korzystając z projektu 'Południowa'. Mam kilka pytan do osób, które już rozpoczęły budowę. 1. Czy ktoś modyfikował projekt (chodzi o balkon) i ile to kosztuje? 2. Ile kosztował Was stan surowy otwarty/zamknięty? 3. ile kosztują i kiedy się wykonuje przyłacza (szczególnie jeśli chodzi o prąd i wodę, które przecież są niezbędne na budowie)? 3. Niestety nie mieszkam (póki co:)) w miejscowości, w której chcę budowac dom (Teresin), także kupowanie materiałów samemu i dowożenie odpada . Czekam w związkku z tym na wszelkie rady. 4. Czy możecie polecić jakąś uczciwą i niedrogą ekipę ze swoimi maszynami, której można zlecić także zakup materiałów bez stresu, że nagle koszty wzrosną, lub materiały okazą się nie takie, jak sobie tego życzyliśmy. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andda 18.10.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Witaj Przemku wśród "Południowców"1. jeśli chodzi o przyłącza wody i prądu, to przed kopaniem fundamentów powinieneś mieć na działce przede wszystkim wodę, bez nie ciężko na placu budowy. Jeśli chodzi o prąd to ja nie mam do tej pory, a jestem na etapie krycia dachu, ekipa jedzie na agregacie.2. kupno materiałów, proponuję abyś zajął się tym osobiście, można na tym nieźle zaoszczędzić. Jak masz możliwość wybierz sobie kilka hurtowni, sprawdzaj ceny i zamawiaj tam, gdzie mają samochód z HDS-em. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 18.10.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Witam, 1. Czy ktoś modyfikował projekt (chodzi o balkon) i ile to kosztuje? 2. Ile kosztował Was stan surowy otwarty/zamknięty? 3. ile kosztują i kiedy się wykonuje przyłacza (szczególnie jeśli chodzi o prąd i wodę, które przecież są niezbędne na budowie)? 4. Niestety nie mieszkam (póki co:)) w miejscowości, w której chcę budowac dom (Teresin), także kupowanie materiałów samemu i dowożenie odpada . Czekam w związkku z tym na wszelkie rady. k 1. projekt południowa powstał po to, aby pozbyć się z niego między innymi balkonu... Pooglądaj projekty marysia/iskierka, to protoplaści południowej 2. co masz na myśli zamknięty? surowy z dachem plus okna i drzwi? 135/152tys. 3. zależy gdzie i czy masz skrzynkę, wodociąg jak daleko, kanaliza czy szambo, itd nikt nie poda ile zapłacisz, niestety jak blisko to i tak pewnie z 3-4 tys. pójdzie na początek 4. Zrób wszystko aby samemu negocjować ceny i warunki, w każdym innym przepłacisz od kilkunastu do kilkudziesięciu procent. Niestety przy budowie bez względu na wszystko trzeba urywać się co trochę z pracy i niektóre momenty osobiście "nadzorować" moja południowa już "zamknięta" http://img266.imageshack.us/img266/1061/m84bj0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość andrzej_der 18.10.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Witam wszystkich. My też dołączamy do grona południowców niedługo. Myślę że tak od wiosny zacznie się dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna i Łukasz 20.10.2008 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Witajcie My również na wiosnę 2009 chcemy ruszyć, ale jak czytam o Waszych problemach z kredytem to włos mi się na głowie jeży... nie będziemy mieli żadnego wkładu własnego oprócz działki (na którą mamy zresztą wzięty kredyt), ale na razie wolę o tym nie myśleć. Czekamy na decyzję o warunkach zabudowy, zamawiamy projekt i bierzemy się za pozwolenie na budowę. W tym zakresie nie mamy żadnego doświadczenia, chcemy załatwiać wszystko sami - zobaczymy, jak to będzie. Ale do rzeczy. Interesuje mnie najbardziej wygląd łazienek - dolnej i górnej, może moglibyście zamieścić zdjęcia, jak to u was wygląda? Myślałam o poszerzeniu łazienki dolnej kosztem kuchni, chcę tam wstawić tylko ubikację + zlew, bez prysznica, bo chcę zrobić tam taką mini pralnię. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 20.10.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Witajcie My również na wiosnę 2009 chcemy ruszyć, ale jak czytam o Waszych problemach z kredytem to włos mi się na głowie jeży... nie będziemy mieli żadnego wkładu własnego oprócz działki (na którą mamy zresztą wzięty kredyt), ale na razie wolę o tym nie myśleć. Czekamy na decyzję o warunkach zabudowy, zamawiamy projekt i bierzemy się za pozwolenie na budowę. W tym zakresie nie mamy żadnego doświadczenia, chcemy załatwiać wszystko sami - zobaczymy, jak to będzie. Ale do rzeczy. Interesuje mnie najbardziej wygląd łazienek - dolnej i górnej, może moglibyście zamieścić zdjęcia, jak to u was wygląda? Myślałam o poszerzeniu łazienki dolnej kosztem kuchni, chcę tam wstawić tylko ubikację + zlew, bez prysznica, bo chcę zrobić tam taką mini pralnię. Z góry dzięki! Witamy w naszym gronie...pierwsze co mi się nasunęło jak przeczytałam Wasz post to to ,że projekt musi Wam adaptować ktoś z uprawnieniami, a z reguły załatwia on też formalności związane z pozwoleniem budowlanym więc i tak to nie będzie na waszej głowie Zdjęcia łazienki są u Rafała (niestety tylko dolnej) sama chętnie zobaczyłabym górną, raz widziałam ją na żywo i jest naprawdę spora, jak dla mnie przynajmniej....no nie jest to salon kąpielowy, ale na to raczej nie liczą inwestorzy budujący południową w końcu to mały, ekonomiczny w budowie domek ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 20.10.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Witajcie My również na wiosnę 2009 chcemy ruszyć, ale jak czytam o Waszych problemach z kredytem to włos mi się na głowie jeży... nie będziemy mieli żadnego wkładu własnego oprócz działki (na którą mamy zresztą wzięty kredyt), ale na razie wolę o tym nie myśleć. Czekamy na decyzję o warunkach zabudowy, zamawiamy projekt i bierzemy się za pozwolenie na budowę. W tym zakresie nie mamy żadnego doświadczenia, chcemy załatwiać wszystko sami - zobaczymy, jak to będzie. Ale do rzeczy. Interesuje mnie najbardziej wygląd łazienek - dolnej i górnej, może moglibyście zamieścić zdjęcia, jak to u was wygląda? Myślałam o poszerzeniu łazienki dolnej kosztem kuchni, chcę tam wstawić tylko ubikację + zlew, bez prysznica, bo chcę zrobić tam taką mini pralnię. Z góry dzięki! Witamy w naszym gronie...pierwsze co mi się nasunęło jak przeczytałam Wasz post to to ,że projekt musi Wam adaptować ktoś z uprawnieniami, a z reguły załatwia on też formalności związane z pozwoleniem budowlanym więc i tak to nie będzie na waszej głowie Zdjęcia łazienki są u Rafała (niestety tylko dolnej) sama chętnie zobaczyłabym górną, raz widziałam ją na żywo i jest naprawdę spora, jak dla mnie przynajmniej....no nie jest to salon kąpielowy, ale na to raczej nie liczą inwestorzy budujący południową w końcu to mały, ekonomiczny w budowie domek ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 20.10.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Witajcie My również na wiosnę 2009 chcemy ruszyć, ale jak czytam o Waszych problemach z kredytem to włos mi się na głowie jeży... nie będziemy mieli żadnego wkładu własnego oprócz działki (na którą mamy zresztą wzięty kredyt), ale na razie wolę o tym nie myśleć. Czekamy na decyzję o warunkach zabudowy, zamawiamy projekt i bierzemy się za pozwolenie na budowę. W tym zakresie nie mamy żadnego doświadczenia, chcemy załatwiać wszystko sami - zobaczymy, jak to będzie. Ale do rzeczy. Interesuje mnie najbardziej wygląd łazienek - dolnej i górnej, może moglibyście zamieścić zdjęcia, jak to u was wygląda? Myślałam o poszerzeniu łazienki dolnej kosztem kuchni, chcę tam wstawić tylko ubikację + zlew, bez prysznica, bo chcę zrobić tam taką mini pralnię. Z góry dzięki! Witamy w naszym gronie...pierwsze co mi się nasunęło jak przeczytałam Wasz post to to ,że projekt musi Wam adaptować ktoś z uprawnieniami, a z reguły załatwia on też formalności związane z pozwoleniem budowlanym więc i tak to nie będzie na waszej głowie Zdjęcia łazienki są u Rafała (niestety tylko dolnej) sama chętnie zobaczyłabym górną, raz widziałam ją na żywo i jest naprawdę spora, jak dla mnie przynajmniej....no nie jest to salon kąpielowy, ale na to raczej nie liczą inwestorzy budujący południową w końcu to mały, ekonomiczny w budowie domek ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna i Łukasz 20.10.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Hej Właśnie wydaje mi się, że górna łazienka musi być spora, teściowa buduje dom i jej łazienka ma 7,1 metra i jest wielka. No cóż, mieszkamy w bloku, gdzie łazienki to ślepe klitki, więc cokolwiek większego i tak przyjmę z pocałowaniem ręki. Wczoraj podjechaliśmy zobaczyć Południową (stoi w naszej okolicy) i dopiero teraz widzimy, jak duży jest ten dom - na zdjęciu od frontu mały przyjemniaczek, ale z boku już ogromna landara. Jak dla nas, dla naszej dwójki, bo rodziny powiększyć na razie nie planujemy, ale kto wie. W każdym razie chętnie poczytam Wasze rady, bo jesteśmy zieloni i podjarani całą sprawą. Boję się decyzji kredytowej, czy w ogóle mamy zdolność (wysokie dochody ponoć nie są gwarancją). W grudniu bierzemy ślub, też "trochę" pod dom, mimo tego, że jesteśmy ze sobą już prawie 8 lat. Co do zmian: myśleliśmy o zmianie kukówki, te betonowe słupy wydawały nam się za wielkie, ale po wczorajszej "wizytacji" wiemy, że naprawdę pasują do tego domu i fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 20.10.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Cieszę się,że nasze grono się powiększa... My przez te problemy z kredytem też pewnie zaczniemy dopiero na wiosnę Do Justyny ...pierwsze co mi się nasunęło jak przeczytałam Wasz post to to ,że projekt musi Wam adaptować ktoś z uprawnieniami, a z reguły załatwia on też formalności związane z pozwoleniem budowlanym więc i tak to nie będzie na waszej głowie Zdjęcia łazienki są u Rafała (niestety tylko dolnej) sama chętnie zobaczyłabym górną, raz widziałam ją na żywo i jest naprawdę spora, jak dla mnie przynajmniej....no nie jest to salon kąpielowy, ale na to raczej nie liczą inwestorzy budujący południową w końcu to mały, ekonomiczny w budowie domek ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 20.10.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Cieszę się,że nasze grono się powiększa... My przez te problemy z kredytem też pewnie zaczniemy dopiero na wiosnę Do Justyny ...pierwsze co mi się nasunęło jak przeczytałam Wasz post to to ,że projekt musi Wam adaptować ktoś z uprawnieniami, a z reguły załatwia on też formalności związane z pozwoleniem budowlanym więc i tak to nie będzie na waszej głowie Zdjęcia łazienki są u Rafała (niestety tylko dolnej) sama chętnie zobaczyłabym górną, raz widziałam ją na żywo i jest naprawdę spora, jak dla mnie przynajmniej....no nie jest to salon kąpielowy, ale na to raczej nie liczą inwestorzy budujący południową w końcu to mały, ekonomiczny w budowie domek ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts