Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ścianki działowe z tego co wiem nie muszą być modyfikowane w projekcie, wystarczy wpis kierbuda. Ogrzewanie masz w moim dzienniku, w skrócie - klasyczne grzejnikowe, żadnych podłogówek, piec wszystkopalny z komputerkiem i auto nadmuchem, system rozdzielaczowy, woda z "trzecią rurką" obiegową. Fotkę wkleję za jakiś chwilę, jestem teraz na budowie z pstrykadłem i notkiem :)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Salon przypomina pobojowisko, ale w zeszłym tygodniu jednocześnie urzędowało 4 hydraulików i 3 elektryków... i w piątek śmigli do domu zanim pooglądałem twórczy nieład :o oj, będą sprzątać po weekendzie....

Obiecana fotka:

http://img391.imageshack.us/img391/5484/m90mu7.jpg

dziekuje za fotke. salon wydaje sie duuuuzy a pamietasz ile zuzyles bloczkow na fundamenty i innych materialow czy ten wykaz materialow ktory dostalismy z projektem jest rzeczywisty?

Ilość bloczków nie była z projektu tylko liczona z "natury" i tak zamawialiśmy (mb/długość bloczka x8'). Generalnie fundament o ile pamiętam 8 warstw, później jedna warstwa pod stropem i ze 3-4 palety poszły na tarasy. Dokładnie niestety nie podam (kilka różnych dostaw), w wykaz z projektu nie zaglądałem - jedynie więźba była z niego i ilość w miarę ok. Cementu na początek brałem 2 palety i jedną wapna - w uzdatniacze zastępujące wapno nie dałem się wkręcić :) Ilość stali była chyba w moim dzienniku, albo komentarzach - wiem że już komuś podawałem.

Bez względu na wszystko, znajdź jedną "główną" hurtownię która nie będzie kasowała Was za każdy transport i odbierze zwrot niewykorzystanych materiałów - to bardzo ważne, aby ustalić już na początku warunki, przed dostawami.

Hej :)

Ta lazienka rzeczywiście jest spora, nie trzeba nic powiększać.

My cały czas czekamy na warunki zabudowy, już trochę się denerwuję, bo czas najwyższy. Na razie z 3 niezbędnych pism otrzymaliśmy tylko 1...

Do tego teraz ta sytuacja w bankach, nie mamy żadnych dużych oszczędności - jedynie tyle co działkę i przez okres budowy na pewno coś byśmy odłożyli na wyposażenie domu... ehhhh szkoda gadać. Powoli się załamuję :(

Jeszcze takie pytanie, jaki mniej więcej był u was koszt całkowity - postawienie domu + wykończenie?

Robiąc symulacje w bankach oceniam go na ok 250 tys.

Jeszcze takie pytanie, jaki mniej więcej był u was koszt całkowity - postawienie domu + wykończenie?

Robiąc symulacje w bankach oceniam go na ok 250 tys.

Nie oszukaj się, minimum 300tys.+działka, niestety. Przejrzyj mój dziennik, z zaplanowanymi pracami 300tys pójdzie jak woda, a starałem się oszczędzać gdzie to było możliwe. Dodatkowo nie liczę własnej pracy przy wykończeniówce typu wykończenie poddasza, ocieplenie dachu, rigipsy, kafle, podłogi, biały montaż elektryki i hydrauliki itd.

Ja na to patrzę z trochę innej strony, bo całą wykończeniówkę będziemy robić na własną rękę. Jak zobaczyłam, ile zapłaciłeś za wylanie ław to szczęka mi opadła, u nas jest o wiele taniej. Poza tym np. Ty masz dachówkę, my pewnie wybierzemy blachodachówkę, na tym też się oszczędza.

Za działkę daliśmy 20 tys.

Teściowa stawia dom, co prawda parterówkę ale dużą - za samą dzialkę dała ponad 60 tys., dzisiaj dom stoi prawie w stanie surowym zamkniętym (murarze postawili mury, cieśla majstrował przy dachu a resztę prac robił wujek) i nawet nie przekroczyła z działką 150 tys.

Może kiepsko kalkuluję, ale w projekcie metodą tradycyjną oszacowano Południową na trochę ponad 180 tys. Ale co, to sam stan surowy?

ławy to głównie drogi beton i poszło go sporo ok 17m3 - ceny na dolnym śląsku w okolicach 300zł/m3 - ile u Was? Do tego stal etc. Na dachu na pewno zaoszczędzisz, jednak nie wiem ile - dochodzi pełne deskowanie lub osb itd. W dodatku u nas ciężko o dobra ekipę do blachy, większość partaczy tnie blachę kątówkami etc. Dachówka była w dobrej cenie, jak na dachówkę oczywiście :)

Co do kosztorysu, to jest on zrobiony sprytnie... Na stronie jest do ściągnięcia kosztorys dla cen minimalnych i są to ceny netto! Wraz z projektem na płycie jest drugi kosztorys na o ile pamiętam 258tys. netto.

My także nastawialiśmy się na własna wykończeniówkę, niestety niektóre etapy trzeba było zgrać czasowo i także były płatne.

Bez względu na wszystko, dodaj przynajmniej 15% - do tego co sami wyliczyliście - to tak z praktyki :) Stan surowy to nawet nie 50% kosztów przed wprowadzeniem się.

Zawsze jest coś czego się niewzględni, ja np nie sądziłem że prace ziemne i ogrodzenie będzie tak cholernie drogie, że założę alarm chociaż nie planowałem, że wykopię ekipę i do następnej coś dołożę, że od razu trzeba zrobić komin na gotowo, że nie zawsze kupię planowany tani materiał vide dachówka itd.

Chyba każdy po budowie mógłby Wam przedstawić taką listę :)

Witajcie drodzy Południowcy!

Dawno nas nie było na tym forum.

19 grudnia minie rok jak mieszkamy w naszej Południowej.

Często pytacie o koszty budowy domu. Nas wyniosły ponad 350 tyś.

z działką (55 tyś).

Budowaliśmy z porothermu, dachówka Brass, ocieplony 15 cm styropianem, pokryty tynkiem silikatowym, kominy systemowe obłożone płytka klinkierową, okna 5 komorowe w kolorze złoty dąb,tynki wewnętrzne gipsowe, ogrzewanie (podłogówka + grzejniki) na ekogroszek ( piec żeliwny ze sterowaniem pogodowym),gres na podłodze na dole i deska barliniecka u góry, łazienki w kaflach z cersanitu, drzwi wewnętrzne i zewnętrzne robione u stolarza, schody betonowe obłożone drewnem dębowym, podjazd i chodniki dookoła domu z kostki betonowej i jeszcze nie wszystko wykończone...

TMK teściowa za beton dała ok 200/m3 tylko nie wiem, czy nie po znajomości.

No to teraz wyszły mi oczy, jeśli jest tak jak mówisz. Szlag by to trafił, nigdy bym nie pomyślała, że to ceny netto. Wychodzi na to, że Południowa wcale nie jest taka tania w budowie. Coraz częściej zastanawiam się nad czymś mniejszym, póki jeszcze nie kupiliśmy projektu (o wilku mowa, dzisiaj otrzymaliśmy decyzję o warunkach zabudowy). Tylko że ja się zakochałam w tym domie...

Jeśli możesz, proszę wytłumacz mi jeszcze, czy stan zamknięty oznacza dom (mówiąc po chłopsku), do którego wstawiasz tylko meble i już sobie mieszkasz? Czyli: okna, drzwi, podłogi, tynki, kaloryfery?

Justyna, Południowa nie jest bardzo tanim projektem. Tańszą masz jej siostrę Iskierkę, trochę mniejsza, brak tarasów - ale za to dużo okien dachowych i parę innych radości.

kosztorys rzeczywisty, dla średniej jakości materiałów, netto

http://img247.imageshack.us/img247/5082/kosztorysxa6.jpg

Stan surowy bywa różny ;) wg mojej wiedzy:

1. stan surowy otwarty - same mury

2. surowy otwarty zadaszony - jw + dach

3. stan surowy zamknięty - jw. plus okna i drzwi zewnętrzne

i w tym nigdzie nie ma żadnych instalacji, rynien, parapetów, tynków wewn. i zewn. stolarki wewn., schodów wewn., białego montażu np sanitariatów itd wymieniać mógłbym jeszcze długo.

Możesz mi wierzyć lub nie, ale moim zdaniem Południowa to min 300tys. aby BARDZO skromnie wprowadzić się i jeszcze nazapierdzielać samemu przy wykończeniu - ale jaka satysfakcja :D Nie można żałować budując ten dom, naprawdę jeden z lepiej przemyślanych projektów i zarazem pięknych w swej prostocie :)

No to ja sie tez wypowiem w kategorii koszty. Budowałam z maxa notabene kupowanego w jakims kosmicznym boomie, dachówka cementowa Euronit, kominy ze zwykłej cegły, najtańsza stolarka okienna i drzwiowa., schody drewniane, na podlogach panele. Dom ocieplony 10 cm styropianu, na to tynk akrylowy.

Ogrodzenia wciąz nie ma

Budowa do momentu obecnego (mieszkamy i mamy urzadzony dom) kosztowała około 300 000

Ale uwaga u nas to naprawde byl system gospodarczy i multum, po prostu multum pracy własnej. Sami zrobilismy z mężem karton-gipsy, sami kafelkowaliśmy i składalismy kuchnię, sami montowalismy kabinę, wanne itd.

O noszeniu pustaków w charakterze pomocników nie wspomne nawet.

Z luksusów jest tylko kominek, zrobiony przez fachowca bo tu sie nie odwazylismy sami.

Nie mamy tez zrobionych gładzi tylko tynki cem-wapienne

Generalnie koszt południowej zalezy też od standardu wykończenia, co planujesz w środku, ile mozesz dopłacic że by materiał był jednak z wyższej półki itd....

Kolego TMK piszesz ze 300 tys to minimum. Minimum ale czego. Te kwoty które podałeś to kwoty netto dodaj 22% VAtu i juz masz 300 tyś ale to nie wszyskto bo tak jak piszesz że jest to kwota bez ma żadnych instalacji ( woda CO prąd), rynien, parapetów, tynków wewn. i zewn. stolarki wewn., schodów wewn., białego montażu np sanitariatów itd. Samo ogrzewanie z kotłem węglowym to ok 20 tyś. Koszty przyłączy wody gazu prądu, kominy szambo (ew. oczyszczlania) Mnie woda kosztowała ok 4,5 tyś bo miałem odwiert pod drogą. Prąd to 2,5 tyś itd itd . Tynkowanie np. za pomoca agregatu to 25 zł / metr wyjdzie ok 10 tyś za całość. Odwodnienie domu tzw. burzówki - zagospodarownie wody opadowej. A zagospodarownie działki to tez koszty ogrodzenie, brama, utwardzenie podjazdu etc.

Myślę ze do tych 300 tys trzeba by dodać jakąć 100 lub coś więcej. Wiec kwota ostateczna bardziej realistyczna to będzie przedział do 400 do ok. 450 tyś.