Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

abakuan

Obejrzałąm te rzuty i taka mysl mi sie nasunęła.

w garderobie mam komin (nie systemowy) i przejście do łazienki nie jest mozliwe. Zadne drzwi sie pod skosem nie zmieszczą. Nie wiem czy brałes to pod uwage i jakie rozmiary ma twój komin? U mnie w rzeczywistosci jest tam za ciasno

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

abakuan

Obejrzałąm te rzuty i taka mysl mi sie nasunęła.

w garderobie mam komin (nie systemowy) i przejście do łazienki nie jest mozliwe. Zadne drzwi sie pod skosem nie zmieszczą. Nie wiem czy brałes to pod uwage i jakie rozmiary ma twój komin? U mnie w rzeczywistosci jest tam za ciasno

Masz rację, przy standardowym kominie jest to niewykonalne - także mam wybudowaną wersję lustrzaną. Przejście w schyłki raczej byłoby niewygodne i dziwne.

lepszej fotki nie mam na dysku, ale w miarę widać ile jest tam miejsca na ewentualne drzwi

http://img264.imageshack.us/img264/9153/garderobasy4.jpg

Witam

Nie twierdzę że jest to idealne rozwiązanie. niemniej jednak projektanci, projektując gotowe projekty często zapominają o takich pomiesczeniach, tym bardziej że nie ma piwnicy. Natomiast kwestia przejścia z łazienki do suszarni jest sprawą dyskusyjną. Funkcjonalność zależy od paru aspektów. Mianowicie wysokość ścianki kolankowej ( od jakiej wysoikości zaczyna się skos) i odległośc od komina do ścianki kolankowej. Po drugie dlaczego sugerujecie że pomiędzy tymi pomieszczeniami muszą być drzwi. Może ich nie być wcale. Albo moga być drzwi skośne - są takie rozwiązania. Dzięki temu w dużej sypialni zyskujemy całą wolną, prostą ścianę (bez drzwi) do zagospodarowania.

Szanowni południowcy a co sądzicie o drugim rozwiązaniu tj. przeniesienia garderoby w miejsce kącika komputerowego. Moim zdaniem kącik komputerowy w tym miejscu to stata przestrzeni i funkcjonalności. Kwestię doświetlenia klatki schodowej można załatwić w inny sposób aniżeli okna dachowe. A i jeszcze jedno wcześniej pisałem w temacie połączeń wyrównawczych czy stosujecie je u siebie.

Czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam

Zapominiałem dodać że mam zmienione wymiary domu. Jest on poszerzony i podniesiony. Przypominałem sobie o tym patrząc na fotki TMK z dziennika budowy. pomieszczenia te wydały mi się ciut mniejsze w stosunku do moich i z pewnościa dlatego u mnie istnieje takowa możiwość przejścia pomiędzy łazienką a byłą garderobą :)

A tak apropos widze TMK juz po tynkowaniu. Nie myślałeś o tynkowaniu z agregatu. I jeszcze jedno czy aby na pewno skosy dachu na stryszku też mają być ocieplone. Przecież stryszek nie jest ogrzewany jest pomieszzeniem zimnym nie boisz się że ocieplenie Ci zawilgoci się. Ciekawy link w tym temacie http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=915

Pozdrawiam

A tak apropos widze TMK juz po tynkowaniu. Nie myślałeś o tynkowaniu z agregatu. I jeszcze jedno czy aby na pewno skosy dachu na stryszku też mają być ocieplone. Przecież stryszek nie jest ogrzewany jest pomieszzeniem zimnym nie boisz się że ocieplenie Ci zawilgoci się. Ciekawy link w tym temacie http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=915

Pozdrawiam

Przecież tynkowali agregatem...

Co do stryszku, nie widzę wielkiej możliwości aby weszła wilgoć w wełnę. Raz że mam membranę wysokoparoprzepuszczalną, dwa że i tak zostawiłem dużą szczelinę na "oddychanie", trzy stryszek jest wentylowany.

Co do postu który podlinkowałeś - dt konstrukcji z drewna, garażu i opinia jakiegoś nieznanego gościa...

Polecam ten wątek, więcej różnych informacji

http://forum.muratordom.pl/ocieplam-poddasze-krotkie-pytania,t98340.htm

Miszaki

Za zmiany w projekcie, o których pisalismy zapłaciliśmy 500 zł (zmiany w 4 egzemplarzach), zmian nie robiliśmy w HB wystąpiliśmy tylko o zgodę na zmiany (dołączają to do projekty GRATIS). Zmiany nanosił nasz architekt.

Zapomnieliśmy dodać, że podpiwniczyliśmy nasz domek ale tylko część pod jadalnią, ponieważ mamy duży spad na działce i szkoda było tego nie wykorzystać, a że wyszło to w momencie kopania fundamentów, musieliśmy ponownie zapłacić 500 zł za aneksy do dokumentów dotyczących zezwolneia na budowę i zmany w projekcie.

Ale póki co nie żałujemy tej decyzji o podpiwniczeniu.

gardreroba zamiast kacika komputerowego. Hmmm

W naszym przypadku klatka schodowa oznacza pewna granicę, ( mamy 2 dzieci) z jednej strony sa pokoje dzieci, z drugiej nasza sypialnia, wraz z garderoba . Powiem szczerze że nie wyobrażam sobie biegania po klatce w poszukiwaniu bielizny, czy innej odziezy. Bardzo wygodnie wstaje się rano i przechodzi prosto do "szafy" za zamkniętymi drzwiami. Ale to jest tylko moje zdanie :D

Witaj abakuan! Ja w swojej Południowej mam właśnie zastosowane takie zmiany, o których wspominasz, zresztą pisałam o tym wcześniej w tym wątku. Z łazienki mam przejście do pralnio-suszarni (komin jest przesunięty do ściany tylnej budynku więc są normalne drzwi) a w miejscu kącika komputerowego będzie garderoba. Dla mnie to rozwiązanie wydaje się rozsądne. Ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie na ten temat. Dom jest także poszerzony o pół metra z obydwu stron.

Mogę przesłać kilka fotek na priva jeśli chcesz. Domek jest już w trakcie wykańczania ale zdjęcia mam z okresu tynków i posadzek. Może uda się nam wprowadzić w tym półroczu. Już nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam wszystkich południowców!

Witam

Dziękuję Wam za wyrażenie swoich opinii.

Do agawis79 nie ma problemu z przyjemnością sobie poogladam.Adres Wyśle Ci na priva.

Do Gatek. Każdy próbuje aranżować wnętrze do swoich potrzeb. Co do biegania po klatce w poszukiwaniu bielizny to chciałem powiedziec że nie od tego ma byc ta garderoba, inaczej powiem to pomieszczenie. Pomieszczenie to w moim przekonaniu - nie uzywam już słowa garderoba :) - ma to byc dla przechowywania tzw. grubej odzierzy, niekoniecznie codziennego użytku, firan, zasłonek, pościeli ( poszewki) ( oczywiście tych na zmianę) itp. jak również miejsce gdzie można schować deskę do prasowania lub inne podobne rzeczy. Nie wiem czy ogladałeś przedstawione rzuty. W Sypialni nad garażem przewidziana jest wnęka do zagospodarowania m in na szafę "z zamkniętymi drzwiami" jak to ładnie napisałeś a poza tym miejsce na szafę dla bieżącej odzieży by było wygodnie, jak zajdzie potrzeba to się z pewnością znajdzie.

A tak z innej beczki. Jak tak sobie chodze po budowie to rózne myśli nasuwają się do głowy co mogłem inaczej zrobić. Dla nie to już za późno. Ale może dla innych jeszcze nie. Chodzi o to czy nie zastanawialiści się nad częściowym podpiwniczeniem domu. Garaż i kotłownia w piwnicy. Przez to uzyskało by się jeden pokój na parterze. Kotłownię w projekcie przeznaczyć na kuchnię a kuchnie na taką codzienną jadalnię. Tak ażeby salon był salonem.

Co o tym sądzicie.

Pozdrawiam

To wszystko jest kwestią indywidualnego podejścia, każdy ma inne oczekiwania co do domu. Moje zdanie jest takie: wybrałam ten projekt bo mi odpowiadał, jak bym miała tak dużo zmieniać, to wybrałabym inny projekt poprostu. Dla mnie ten dom jest wystarczający, nawet nie myślę o podpiwniczeniu, gdybym chciała piwnicę to bym jej szukała na etapie wyboru projektu. TMK obmierzył dom po podłodze i wyszło 176 metrów :o , to bardzo wiele jak dla mnie, a dla kogoś innego może być mało, to wszystko zależy co kto lubi :D . Chciałam mały dom, a i tak wyszedł całkiem spory :) Piwnica to dodatkowe koszty, a te i tak mnie wciąż zaskakują :cry:

Gość andrzej_der

Witam ponownie,

Potrzebuję pomocy w zakresie zestawienia materiałów do budowy Południowej.

Dysponuje ktoś może w miarę wiarygodnym zestawieniem stali zbrojeniowej. Zapomnieli uwzględnić w projekcie:-(

A moze z praktyki jakieś informacje?

Z góry bardzo dziekuję!

[email protected]

Gość andrzej_der

To może majster był wczorajszy jak liczył :-)

Czyli przyjmuję, ze jest OK! A te kilka centymetrów tez dołożę, bo styropianu na zewnątrz trochę pójdzie.

A co możesz powiedzieć mi o stali, bo nigdzie na forum nie mogę sie doszukać?

u siebie zamawiałem od razu na cały dom i brałem:

fi 6 gładka w prętach - 1200mb

fi 12 żebrowana - 1200mb

fi 16 żebrowana - 300mb

6 i 12 zeszły praktycznie w 100%, 16 zostało mi paręnaście prętów czyli spokojnie można ściąć zamówienie o 50%

w razie czego mogę odsprzedać fi16 ;)

Gość andrzej_der

Dzięki serdeczne, zamawiam w ciemno jak coś braknie do się dokupi. Wziołbym te 16, ale pewnie z transportem byłby kłopot. Kupie wszystko razem w jednym miejscu, to i dowiozą na budowę.

Jeszcze raz dzieki, walę po materiał. Niby kryzys a ceny zamiast w dół to zupełnie przeciwnie. Trzeba wydac złotówke póki jeszcze coś warta:-)