Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale to juz tak na powaznie ta odpowiedz czy kontynuujemy dobry humor? Bo tydzien wydaje mi sie malo a u znajomego czekaja miesiac i wydaje mi sie za dlugo:)

Tydzień - później zaczęli murować ścianki szczytowe, które przecież opierają się na ścianach nośnych. Do chodzenie tydzień jest aż nadto wystarczający. Tylka ja budowałem latem przy znacznie wyższych temperaturach - szybciej schło.

• 2 weeks później...

Witam, przymierzamy się z mężem do zakupu projekty Południowa... Trochę mamy ograniczony budżet - czy 300tys. wystarczy na wybudowanie domu i jego urządzenie do stanu zamieszkania? I jeszcze jedno pytanko - czy ktoś powiększał kuchnię ?

Pozdrawiam

wszystko zależy Gulineczko jak zamierzasz wykończyć, urządzić itp...w jakim rejonie kraju się będziesz budowac ile jesteś w stanie sama wykonać a ile będziesz zatrudniać fachowców itp...... Z mojego obecnego punktu widzenia powiem,że spokojnie 300 tys starczy, ale wszystko zależy czego kto oczekuje po standardzie wykończenia...napewno nie będą to złote klamki itp. :D

wszystko zależy Gulineczko jak zamierzasz wykończyć, urządzić itp...w jakim rejonie kraju się będziesz budowac ile jesteś w stanie sama wykonać a ile będziesz zatrudniać fachowców itp...... Z mojego obecnego punktu widzenia powiem,że spokojnie 300 tys starczy, ale wszystko zależy czego kto oczekuje po standardzie wykończenia...napewno nie będą to złote klamki itp. :D

Na Dolnym śląsku 300tys wystarczy na minimum lub nie wystarczy... Minimum czyli niedrogie ekipy, prawie najtańsze materiały i pilnowanie cen od samego początku. Kwotę liczę za wszystko poza działką czyli wszelkie papiery, pozwolenia, materiały, robocizna, odbiory, ogrodzenie itd. Stara prawda, to co wyliczysz przemnóż przez 1,2 lub 1,3 i będzie dobrze ;)

ps. i jak podpowiada moja żonka, trzeba pamiętać że południowa ma ok 180m2 po podłogach i tyle trzeba zbudować i wykończyć. Plus "parę" z za tarasy ze słupami etc

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi! No wiem że wszystko zależy od ekip miejsca itd. (wielkopolska) Jak się dowiadywałam o ekipę budującą (domek ma powstać na wsi) to ok. 40 tys., instalację elektryczną prawdopodobnie mój mąż położy...:-)

no a na pewno satelitę :lol: Myślę że wykończeniówka malowanie, kontakty itd też zrobimy sami ale z płytkami to może być problem - no ale kiedyś trzeba się nauczyć kłaść płytki. Ekipy właściwie sprawdzone (brat niedawno budował dom) cieśla też.

Marzy nam się ten dom bo spełnia nasze wymogi - kotłownia za garażem, 3 sypialnie no i spory salon. A jak się mamy już budować to chyba lepiej mieć większy domek i pomieścić wszytko niż mały i czuć się tak jak w mieszkaniu... Zobaczymy... jestem dobrej myśli.

Wjazd mamy od południa a projekty które się nam podobają to Południowa, Iskierka i Oliwka

Kuchnię da się poszerzyć, ja powiększyłem ją kosztem dolnej łazienki - ściankę działową przesunąłem o 60 cm. Korzyść jest taka, że szafki kuchenne są schowane za ścianą i od strony jadalni nie "straszą" dziury za tyłami szafek stojących. Dolna łazienka stała się ubikacją (sedes + umywalka).

Zdjęcia z budowy

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Hejka Mam pytanko jaki wymiar okien dachowych zamontowaliscie? Wg projektu czy zmieniliscie? Gdzie najlepiej wmontować wyłaz dachowy? Montowaliście stopnie kominiarskie- jak tak to ile?

Pozdrawiam :D

okna 74x140cm korytarz i 74x118cm łazienka

wyłaz jak widać i zero stopni :)

http://img404.imageshack.us/img404/9456/m79.jpg

ps. fotkę wcięło, przelinkowałem od nowa

• 3 weeks później...

O! Jak tu cicho na tym forum! Albo wszyscy wyjechali na wakacje 8) albo są zajęci budową :) U nas to co innego, my po wakacjach, a o budowie jak się okazuje możemy narazie tylko poczytać :(

Projekt zakupiony i też chyba ma wakacje, bo jakos nie możemy się doczekać odpisania działki... Ale jeszcze chętnie sobie przez ten czas pooglądamy wasze domeczki. Są takie fajne i takie wasze!!! :wink: