Miszaki 26.09.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Miło nam poinformować kolegów i koleżanki południowców, że 21 września na dobre dołączyliśmy do (mam nadzieję) przyszłych mieszkańców domu tego projektu. Wszystkim zainteresowanym podajemy link do naszego bloga: http://poludniowa.blog.onet.pl/ pozdrawiamy z budowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwa_bercik 27.09.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 A bylismy na blogu, widzieliśmy, podziwialiśmy i uśmiechaliśmy się do naszych marzeń Pięknie, pięknie się zaczyna i tak czyściutko rzeczywiście. Gratulujemy! Będziemy zaglądać często... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 27.09.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Miszaki -------------------------------------------------------------------------------- Miło nam poinformować kolegów i koleżanki południowców, że 21 września na dobre dołączyliśmy do (mam nadzieję) przyszłych mieszkańców domu tego projektu. Powiedzcie ile wam firma zaśpiewała za wybudowanie domku?? Jeszcze jedno pytanie czy będziemy mogli was odwiedziec jak będzie już stan surowy zamknięty?? Pozdrawiam[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 02.10.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Ciszę się mogłem coś podpowiedzieć Teraz przed Wami o wiele trudniejszy etap, sztuka wyboru między marzeniami, finansami i możliwościami. U nas stan zamknięty stanowił ok 50% kosztów przed wprowadzeniem się, a teraz to i następne 100-200tys można by wpakować w dom Pamiętajcie przy robieniu instalacji (szczególnie hydrauliki i kabli) aby wszystko dobrze przemyśleć, później ciężko zmienić i dopasować choćby meble czy sanitariaty. ps. nie chce ktoś za mnie skończyć mojej elewacji? Zapał wraz ze zmianą pogody jakoś mi się skończył wiem ze teraz najgorsze przed nami:) ale musimy sie streszczać bo rodzinka nam sie powiększy:) A to rozplanowanie hydrauliki i kabli to faktycznie ciężki orzech do zgryzienia bo mam ciągle inne pomysły:) Pozdrawiamy cieplutko w ten pochmurny, zimny dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 05.10.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Mam pytanie do TMK...bo Ty jesteś z tym na bieżąco ...ile metrów kwadratowych elewacji ma południowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 05.10.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Mam pytanie do TMK...bo Ty jesteś z tym na bieżąco ...ile metrów kwadratowych elewacji ma południowa?? Nie wiem dokładnie Elewację robię sam i nie musiałem wyliczać pod czyjąś robociznę. Będzie tego około 160-165m2 już z odliczeniem okien. Jakby ktoś chciał sam kupować czy robić, to kleju idzie 25kg (worek) na 9 plastrów styro - warkocz dookoła i 6 placków na 1 płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 08.10.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witajcie,Czy ktoś budował z Porothermu 44 lub 44 Si? Jak takie ściany sprawdzają się zimą? Jesteście zadowoleni? Pozdrawiamy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Edysia 14.10.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 WitamJa z żoną również chcemy budować Południową i stąd moje dwa pytania (bardzo proszę o precyzyjne odpowiedzi :- jaka jest wysokość domu (bo są rozbieżności z tego co szukałem w necie 8,1 - 8,5m) ?- jaka jest wysokość ściany kolankowej ?Z góry dziękuję za odpowiedziPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwa_bercik 14.10.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 A witamy nowych znajomych! A ja tak trochę odbiegnę od tematu dziś z mężem świętujemy 14 rocznicę ślubu To chyba dobra okazja żeby wkońcu zacząć realizować nasze marzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 18.10.2009 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Witam Ja z żoną również chcemy budować Południową i stąd moje dwa pytania (bardzo proszę o precyzyjne odpowiedzi : - jaka jest wysokość domu (bo są rozbieżności z tego co szukałem w necie 8,1 - 8,5m) ? - jaka jest wysokość ściany kolankowej ? Z góry dziękuję za odpowiedzi Paweł Witam, to w zależności od faktycznej wysokości ściany kolankowej, w projekcie ma ona około metra, u mnie została podniesiona o jeden pustak i wynosi obecnie około 130, automatycznie wysokośc dachu jest podniesiona. pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 18.10.2009 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 A witamy nowych znajomych! A ja tak trochę odbiegnę od tematu dziś z mężem świętujemy 14 rocznicę ślubu To chyba dobra okazja żeby wkońcu zacząć realizować nasze marzenia? Witamy, witamy! Róże są piękne, bo kwiaty mają. Lecz są nietrwałe, bo przekwitają. A Wasza miłość niech się rozwija, niech trwa na wieki i nie przemija. to tak parę dni z poślizgiem, bo ten net jakiś taki powolny! na realizację marzeń zawsze jest dobry czas! pozdrawiam mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 18.10.2009 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Witajcie, Czy ktoś budował z Porothermu 44 lub 44 Si? Jak takie ściany sprawdzają się zimą? Jesteście zadowoleni? Pozdrawiamy, jeśli zastosujecie specjalną zaprawę ciepłochronną to oki. jeśli zwykłą to polecam 25 i styropek min 10 pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 26.10.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 to i my dopisujemy się do ekipy południowców my na razie mamy zasypane fundamenty i podniesiony teren (koszt niecałe 30tyś. z robocizną), chudziak i reszte na wiosnę na razie trzeba kredytu szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 26.10.2009 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 to i my dopisujemy się do ekipy południowców my na razie mamy zasypane fundamenty i podniesiony teren (koszt niecałe 30tyś. z robocizną), chudziak i reszte na wiosnę na razie trzeba kredytu szukać Witam i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 11.11.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 napiszcie mi czy w momencie adaptacji projektu musze powiedzieć projektantowi że chcę budowac z porothermu a nie z ytongu i np że chcę blachodachówkę?? Ile kosztuje adaptacja projektu?? Czy ktoś się interesował jaka jest różnica cenowa miedzy blachodachówką a dachówką ceramiczną (nie mówię o dachówce cementowej bo słyszałem że już po 2 latach powstaje na niej mech) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 11.11.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 mariuszdro możesz podać linka do twojego fotoalbumu na onecie interesują mnie bardzo schody czy przypadkiem nie sa za wąskie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 14.11.2009 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Witaj w klubie 1makow9adaptację można zrobic od 500zl, jakośmateriał na budowę możesz zmienic w każdej chwili, zatwierdza kierbudsorry, wywaliło mnie z fotosika, a na razie nie mam jak zrobic zdjęcia schody są w miarę u mnie mają metr szerokości, ale chciałem na górze przedpokój powiększyc i trochę s... ( im więcej sufitu w przedpokoju na dole tym lepsze schody)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 15.11.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Witaj w klubie 1makow9 adaptację można zrobic od 500zl, jakoś materiał na budowę możesz zmienic w każdej chwili, zatwierdza kierbud sorry, wywaliło mnie z fotosika, a na razie nie mam jak zrobic zdjęcia schody są w miarę u mnie mają metr szerokości, ale chciałem na górze przedpokój powiększyc i trochę s... ( im więcej sufitu w przedpokoju na dole tym lepsze schody) pozdrawiam Dzięki za odpowiedź. Metr szerokości to dosyć dobrze ale nie rozumiem im więcej sufitu w przedpokoju na dole tym lepsze schody. rozumiem że zmieniłeś troszkę schody i dlategop też cos ci się w nich nie podoba możesz napisac jakie zmiany wprowadziłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 15.11.2009 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 http://images39.fotosik.pl/108/80a51720cb2084f0med.jpg http://images41.fotosik.pl/107/82e2bce903ead942med.jpg http://images47.fotosik.pl/112/7a2ae765a6942925med.jpg http://images38.fotosik.pl/107/009d8f90740cf31amed.jpg na wprost za barierką stoją kartony, ta barierka przed kartonami byłaby dłuższa to masz mniejszą powierzchnię podłogi na górze (w większy sufit na dole) w zamian wygodniejsze schody pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JJ66 19.11.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 WitamDzisiaj oficjalnie kończę budowę Południowej. Nadzór Budowlany wydał mi glejt (potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia o zakończeniu budowy), dzieki któremu będę mógł rozliczyć się z bankiem. Bilans budowy:Czas trwania (od uzyskania pozwolenia na budowę) 1 rok i 10 miesięcy,Koszt robót budowlanych (budowa, instalacje, roboty wykończeniowe, kocioł, stolarka, armatura, biały montaż) 332.000 złkoszt przyłączy (wodociąg, kanalizacja, elektryczność) 5.200 zł,Koszt zagospodarowania terenu (ogrodzenie, kostka) 24.000 zł,Koszt zakupu działki + dokumentacja 28.000 zł.Całość robót zleciłem jednej firmie (od fundamentów po malowanie i kafelki). Oddzielnie zlecałem kostkę i ogrodzenie. Systemem gospodarczym zrobiłem jedynie montaż sztachet - zajęło mi to połowę urlopu i wszystkie popołudnia we wrześniu (uuuf...).Mieszkam w domu od dwóch miesięcy - wrażenia mimo pory roku tylko pozytywne (po opuszczeniu 50 m2 w bloku - bez żalu). Dom jest wygodny i funkcjonalny, przy tym powinien być tani w utrzymaniu. Przy paleniu owsem (300 zł/t) 100 kilogramów tego paliwa wystarcza na 5 dni (na zewnątrz śr. temp ok. 4 st.C w mieszkaniu ok. 22 st.C). Na razie dostrzegam dwa mankamenty tj. przedsionek (po zamontowaniu szafy wnękowej trudno się obrócić - a do grubasów nie należę), schody (meble tylko w paczkach, problem z wniesieniem materaca 140x200 ale to już za nami).Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę wytrwałości.Zdjęcia z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts