mariuszdro 20.11.2009 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Witam Dzisiaj oficjalnie kończę budowę Południowej. Nadzór Budowlany wydał mi glejt (potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia o zakończeniu budowy), dzieki któremu będę mógł rozliczyć się z bankiem. Bilans budowy: Czas trwania (od uzyskania pozwolenia na budowę) 1 rok i 10 miesięcy, Koszt robót budowlanych (budowa, instalacje, roboty wykończeniowe, kocioł, stolarka, armatura, biały montaż) 332.000 zł koszt przyłączy (wodociąg, kanalizacja, elektryczność) 5.200 zł, Koszt zagospodarowania terenu (ogrodzenie, kostka) 24.000 zł, Koszt zakupu działki + dokumentacja 28.000 zł. Całość robót zleciłem jednej firmie (od fundamentów po malowanie i kafelki). Oddzielnie zlecałem kostkę i ogrodzenie. Systemem gospodarczym zrobiłem jedynie montaż sztachet - zajęło mi to połowę urlopu i wszystkie popołudnia we wrześniu (uuuf...). Mieszkam w domu od dwóch miesięcy - wrażenia mimo pory roku tylko pozytywne (po opuszczeniu 50 m2 w bloku - bez żalu). Dom jest wygodny i funkcjonalny, przy tym powinien być tani w utrzymaniu. Przy paleniu owsem (300 zł/t) 100 kilogramów tego paliwa wystarcza na 5 dni (na zewnątrz śr. temp ok. 4 st.C w mieszkaniu ok. 22 st.C). Na razie dostrzegam dwa mankamenty tj. przedsionek (po zamontowaniu szafy wnękowej trudno się obrócić - a do grubasów nie należę), schody (meble tylko w paczkach, problem z wniesieniem materaca 140x200 ale to już za nami). Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę wytrwałości. Zdjęcia z budowy Witaj JJ66 w naszym gronie moje gratulacje, może wkleisz jakiś fotki jak fajnie mieszkacie szybko się zakończyliści budowę! pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JJ66 21.11.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Fotki są dostępne w linku:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb404e2a19a5a3d3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abakuan 07.12.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 WitamDo tej pory chyba nikt jeszcze nie wypowiadał sie odnośnie kotłowni i garażu.W związku z tym mam pytania do szanownych Południowców tych którzy już wybudowali i tych którzy budują.Kotłownia.1.Jaki rodzaj opału przewidujecie wykorzystywać2. Jaki rodzaj kotła ( z podajnikiem Tłokowy czy ślimakowy etc.)3. Jak mieści się kocioł w kotłowni4. Gdzie przewidujecie składować opał5. Jak planujecie wykończyć kotłownię ( co planujecie dać na podłogę np. gres czy zostajecie przy suworwej wylewce to samo dotyczy ścian np.kafelki czy malunekGaraż.1. Jak planujecie wykończyć garaż ( co planujecie dać na podłogę np. gres czy zostajecie przy suworwej wylewce to samo dotyczy ścian np.kafelki czy malunek)2. Czy planujecie ocieplić sufit nad garażem Jeśli chodzi o mnie to przewiduje paliwo stałe , kocioł w miarę uniwersalny taki którym można palić i miałem i eko groszkiem plus dodatkowy ruszt ( tłokowiec)Kotłownię i garaż mam szerszy o 1 metr niż to jest w projekcie. Kotłownie mam obniżoną niżej w stosunku do reszy domu dzięki temu kubatura kotłowni znacznei mi się powiększyła. Ponaddto podzieliłem ją na dwie cześci ścianką wysoką do połowy wysokości kotłowni. Dzięki temu uzyskałem miejśce na składowanie opału.Apropo's garażu to zastanawiam się nad ociepleniem sufitu w garażu. W końcu nad garażem jest pomieszcenie użytkowe a garaż będzie notorycznie narażony na szybki ubytek ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 07.12.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam Do tej pory chyba nikt jeszcze nie wypowiadał sie odnośnie kotłowni i garażu. W związku z tym mam pytania do szanownych Południowców tych którzy już wybudowali i tych którzy budują. Kotłownia. 1.Jaki rodzaj opału przewidujecie wykorzystywać 2. Jaki rodzaj kotła ( z podajnikiem Tłokowy czy ślimakowy etc.) 3. Jak mieści się kocioł w kotłowni 4. Gdzie przewidujecie składować opał 5. Jak planujecie wykończyć kotłownię ( co planujecie dać na podłogę np. gres czy zostajecie przy suworwej wylewce to samo dotyczy ścian np.kafelki czy malunek Garaż. 1. Jak planujecie wykończyć garaż ( co planujecie dać na podłogę np. gres czy zostajecie przy suworwej wylewce to samo dotyczy ścian np.kafelki czy malunek) 2. Czy planujecie ocieplić sufit nad garażem My już po budowie i w skrócie: Kotłownia 1. każdy, obecnie miał 2. wszystkopalny bez zasobnika i nieżałuję - jedna wizyta na dobę, stałopalność prawie do 23 godzin, czyściej i ekonomicznie niż w ekogroszkach 3. bez zproblemu 4. poza domem, miał musi być mokry 5. gres+kafle - fotki w moim dzienniku Garaż 1. gres + farba 2. na razie nie, jak będzie zimna podłoga w sypialni to dokleję styropian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 13.12.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Mam małe pytanie. Czy jest możliwość zrobienia na poddaszu przejścia z łazienki do garderoby tak aby garderoba pełniała funkcję suszarni?? Zastanawiał się ktoś kiedyś nad takim rozwiązaniem?? Może ktoś tak ma i umieścił by kilka zdjęć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.12.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Mam małe pytanie. Czy jest możliwość zrobienia na poddaszu przejścia z łazienki do garderoby tak aby garderoba pełniała funkcję suszarni?? Zastanawiał się ktoś kiedyś nad takim rozwiązaniem?? Może ktoś tak ma i umieścił by kilka zdjęć?? Przy standardowych wymiarach domu mało realne, przejście "w kucki" Stare zdjęcie, jednak widać ile jest tam miejsca http://img264.imageshack.us/img264/9153/garderobasy4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 15.12.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Przesuwając komin w stronę garażu nie wygeneruję większego przejścia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 16.12.2009 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Przesuwając komin w stronę garażu nie wygeneruję większego przejścia?? Pewnie tak, ale powiem szczerze ja nie zrezygnowałbym z garderoby, to fajna sprawa! Pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwa_bercik 19.12.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 http://lh5.ggpht.com/_Xv_ZfcXkck4/Sy0OsEC3R7I/AAAAAAAAAvc/9vhIQjoRFTM/s128/image-F0AA_4B1ABD10.jpg Święta szybko się zbliżają,w święta ludzie się kochają.Przy dzieleniu się opłatkiem,płyną z oczu łzy ukradkiem.Życzymy sobie Wszystkiego Najlepszego,dając w policzek całusa wielkiego.W nocy Jezus się urodzii serduszka nam odmłodzi.Wesołe święta.. oby takie byłyi oby wszystkie życzenia się spełniły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtechno 22.12.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Witam wszystkich południowców. Zamierzam budować również taki dom w woj. Pomorski mam pytanie dlaczego większość z was albo i wszyscy budujecie z Porotherm a nie Ytong? Jest on lepszy czy może tańszy lub jakie inne walory zdecydowały że budujecie właśnie z Porotherm. Jestem na etapie planowania, wiele juz sie dowiedziałem dzięki forum ale intersuje mnie ta podstawowa kwestia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abakuan 23.12.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Mam małe pytanie. Czy jest możliwość zrobienia na poddaszu przejścia z łazienki do garderoby tak aby garderoba pełniała funkcję suszarni?? Zastanawiał się ktoś kiedyś nad takim rozwiązaniem?? Może ktoś tak ma i umieścił by kilka zdjęć?? Oczywiście że jest taka możliwość. Ja właśnie tak zarobiłem. łazienka górna z przejściem do pralni suszarni. Dzięki podwyższeniu ścianki kolankowej o dwa pustaki uzyskałem większą przestrzeń na całym poddaszu w tym również większy prześwit, dzięki któremu można zrobić przejście do prali/suszarni.Warto również odrobinę przesunąć komin. Przejść się da i nie trzeba się schylać mimo tego że jest skos.Planuję tam również zamontować niekonwencjonalne drzwi tzw. skośne ażeby rodzielić łazienkę od pralni. Natomiast garderobę w sumie dwie zaplanowałem gdzie indziej. Zrezygnowałem z tego małego holu na poddaszu pod dachem gdzie są okna dachowe podświetlające kaltkę ( przestrzeń wokół schodów). Dzieki temu w pokoju nad garażem mam miejsce na jedną mała garderobę a pokoju nad salonem drugą większą do której da wejść . Z resztą pisałem już kiedyś o tym. A z tego co pamiętam to są Południowcy na forum którzy zastosowali takie rozwiązanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abakuan 23.12.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Interesują mnie dwie kwestie.1.Kratka ściekowa w garażu. Gdzie macie umiejscowioną? Na środku garażu czy wzdłuż bramy garażowej od środka (korytko odwadniające)2. Podłoga na stryszku nad poddaszem użytkowym. -z czego macie ja zrobioną ( OSB, dechy szalunkowe)- jaka grubość- wentylowana tzn. ażurowa ( zapewninie możliwości ujścia wilgosci z poddasza użytkowego żeby wełna pomiędzy KG a podłogą nie zakisła)- na jakiej powierzchni ( całej czy częściowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 23.12.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Oczywiście że jest taka możliwość. Ja właśnie tak zarobiłem. łazienka górna z przejściem do pralni suszarni. Dzięki podwyższeniu ścianki kolankowej o dwa pustaki uzyskałem większą przestrzeń na całym poddaszu w tym również większy prześwit, dzięki któremu można zrobić przejście do prali/suszarni.Warto również odrobinę przesunąć komin. Przejść się da i nie trzeba się schylać mimo tego że jest skos.Planuję tam również zamontować niekonwencjonalne drzwi tzw. skośne ażeby rodzielić łazienkę od pralni. Natomiast garderobę w sumie dwie zaplanowałem gdzie indziej. Zrezygnowałem z tego małego holu na poddaszu pod dachem gdzie są okna dachowe podświetlające kaltkę ( przestrzeń wokół schodów). Dzieki temu w pokoju nad garażem mam miejsce na jedną mała garderobę a pokoju nad salonem drugą większą do której da wejść . Z resztą pisałem już kiedyś o tym. A z tego co pamiętam to są Południowcy na forum którzy zastosowali takie rozwiązanie. Pozdrawiam Możesz wkleić kilka zdjęć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 24.12.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 W Dzień Bożego Narodzenia, chciałbym przesłać Wam życzenia. Wszelkich łask i pomyślności, dla rodziny i dla gości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 09.01.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Napiszcie jak macie ustawione domy jeżeli chodzi o strony świata. Mam wjazd na działkę od strony południowo - zachodniej i zastanawiam się czy nie musze wybrać odbicia lustrzanego. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 09.01.2010 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Napiszcie jak macie ustawione domy jeżeli chodzi o strony świata. Mam wjazd na działkę od strony południowo - zachodniej i zastanawiam się czy nie musze wybrać odbicia lustrzanego. Dzięki za odpowiedź. Witaj, to faktycznie ważna sprawa, u mnie jest wjazd od strony wschodniej (może lekko i wschodniopołudniowej) jest oki! pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 11.01.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Napiszcie jak macie ustawione domy jeżeli chodzi o strony świata. Mam wjazd na działkę od strony południowo - zachodniej i zastanawiam się czy nie musze wybrać odbicia lustrzanego. Dzięki za odpowiedź. My mamy wjazd podobnie. Jeżeli chcesz mieć salon i pokoje dziecięce od słonecznej strony to trzeba wziąć lustrzane odbicie. Wtedy też w sypialni i kuchni będzie Was budzić poranne słoneczko Nie ma nic przyjemniejszego niż pobudka i picie porannej kawy w blasku wschodzącego słońca... P.S. Gdzie podziało się słońce!? Pozdrawiam, Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 12.01.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 My również budujemy odbicie lustrzane. Wejście będzie od strony zachodniej, kuchnia na wschód a pokoje dziecięce na południe. Więcej na naszym blogu: http://www.poludniowa.blog.onet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abakuan 13.01.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam Coś ostatnio na naszym forum mało poruszanych jest konkretnych tematów technicznych. Czyżby nie było żadnych dylematów i przemyśleń do przedyskutowania Wobec tego zaproponuje pewną dawkę tematów. 1. Temat CO. Czy macie tak jak w projekcie czy wprowadziliście zmiany. Szczerze to w projekcie jest troche bez sensu tj. z jednej stony rozdzielacz z drugiej trójniki. Ja zastosowałem układ CO w oparciu o rozdzielacze. 2. Rozmieszczenie kaloryferów ( np. w salonie - w projekcie trochę bez sensu jest to rozmieszczone - chociażby z uwagi na zasady rozchodzenia się ciepła w pomieszczeniu.) U mnie trochę to przerobiłem. 3. Czy rozważliście zastosować pod drzwiami tarasowymi grzejnik kanałowy. Nie tyle ażeby uzupełnić zapotrzebowanie cieplne a ile ażeby stworzyć tzw. kurtynę cieplną. Ponowne pozwolę sobie zadać uprzednio zadane pytania Interesują mnie trzy kwestie. 1.Kratka ściekowa w garażu. Gdzie macie umiejscowioną? Na środku garażu czy wzdłuż bramy garażowej od środka (korytko odwadniające) 2. Podłoga na stryszku nad poddaszem użytkowym. -z czego macie ja zrobioną ( OSB, dechy szalunkowe) - jaka grubość - wentylowana tzn. ażurowa ( zapewninie możliwości ujścia wilgosci z poddasza użytkowego żeby wełna pomiędzy KG a podłogą nie zakisła) - na jakiej powierzchni ( całej czy częściowo) PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 13.01.2010 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam Coś ostatnio na naszym forum mało poruszanych jest konkretnych tematów technicznych. Czyżby nie było żadnych dylematów i przemyśleń do przedyskutowania Wobec tego zaproponuje pewną dawkę tematów. 1. Temat CO. Czy macie tak jak w projekcie czy wprowadziliście zmiany. Szczerze to w projekcie jest troche bez sensu tj. z jednej stony rozdzielacz z drugiej trójniki. Ja zastosowałem układ CO w oparciu o rozdzielacze. 2. Rozmieszczenie kaloryferów ( np. w salonie - w projekcie trochę bez sensu jest to rozmieszczone - chociażby z uwagi na zasady rozchodzenia się ciepła w pomieszczeniu.) U mnie trochę to przerobiłem. 3. Czy rozważliście zastosować pod drzwiami tarasowymi grzejnik kanałowy. Nie tyle ażeby uzupełnić zapotrzebowanie cieplne a ile ażeby stworzyć tzw. kurtynę cieplną. Ponowne pozwolę sobie zadać uprzednio zadane pytania Interesują mnie trzy kwestie. 1.Kratka ściekowa w garażu. Gdzie macie umiejscowioną? Na środku garażu czy wzdłuż bramy garażowej od środka (korytko odwadniające) 2. Podłoga na stryszku nad poddaszem użytkowym. -z czego macie ja zrobioną ( OSB, dechy szalunkowe) - jaka grubość - wentylowana tzn. ażurowa ( zapewninie możliwości ujścia wilgosci z poddasza użytkowego żeby wełna pomiędzy KG a podłogą nie zakisła) - na jakiej powierzchni ( całej czy częściowo) PZDR. Witaj abakuan, 1.Ogrzewanie: na dole mam wszędzie podłogówkę i na górze w łazience, garderobie z której jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza jak wchodzi się do domku z mokrymi butami lub po myciu podłogi! ogrzewanie robili mi znajomi i do projektu nawet nie zaglądali, działa oki! 2. spadek jest w stronę drzwi(zbyt mały), a kratkę mam w kanale. 3. na strychu jeszcze nie jest skończone, na razie leżą deski szalunkowe i je mam zamiar poprzebijać ściśle, z czasem i tak zrobią się szpary więc z wentylacją nie będzie problemu. pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts