TMK 26.03.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Miszaki oglądałem wasz blog, też będe budował południową ale za rok wiosną, mam pytanie do wszystkich jak i do Was czemu budujecie z Phorotherm a nie np. z Yotongu. Czy jest to tańsze rozwiązanie czy lepsze? Pytanie o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi W 2008r było taniej, a ogólnie moim zdaniem lepiej. Naturalny materiał, nie chłonie tak wody, nie trzeba od razu robić elewacji, nie jest tak miękki vide szafki wiszące. Zresztą 24cm ceramiki plus 10 styro jest cieplejsze niż 36,5cm ytonga z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 27.03.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Budujemy z Porotherm 44 Si i na ciepłej zaprawie. Jak powiedział nasz murarz "ceramika, to ceramika" Oglądaliśmy Ytonga, ale nie przekonał nas, zwłaszcza nasiąkliwość i kruchość. Poza tym nie będziemy już docieplać ścian. Na końcu zastosujemy jeszcze tynk ciepłochronny. Powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 28.03.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 czy ktoś zastanawiał się nad zmianą schodów z zabiegowych na schody ze spocznikiem. napiszcie jakie macie wysokości schodów i szerokość. Jeżeli dobrze rozumiem to każdy bedzie miał inne bo to zależy od wysokości ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 28.03.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Z powodu wąskich schodów jakie faktycznie są w projekcie, postanowiliśmy za namową murarza, nieco poszerzyć obrys budynku. I tak, nasz dom ostatecznie będzie miał wymiary 12 x 10 metrów. Dzięki temu schody powinny być wygodniejsze. Chcielibyśmy zastosować spocznik, ale co z tego wyjdzie to wie tylko nasz murarz Zdajemy się całkowicie na niego, i mamy nadzieję, że się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 30.03.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Z powodu wąskich schodów jakie faktycznie są w projekcie, postanowiliśmy za namową murarza, nieco poszerzyć obrys budynku. I tak, nasz dom ostatecznie będzie miał wymiary 12 x 10 metrów. Dzięki temu schody powinny być wygodniejsze. Chcielibyśmy zastosować spocznik, ale co z tego wyjdzie to wie tylko nasz murarz Zdajemy się całkowicie na niego, i mamy nadzieję, że się uda Ja już nie mogę tego zmienić bo już oddałem projekt , no chyba że po wydaniu pozwolenia też można wprowadzać zmiany co do wymiarów bryły domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtechno 31.03.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Ja również zamierzam zmienić projekt. tj. szerszy dom zrobić o 1m od strony garażu. Ponieważ garaż jest bardzo mały. Pozatym jako elewacje zamierzam użyc cegłe holenderską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 04.04.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 kto z Was robił ogrzewanie podłogowe w salonie? kładliscie panele czy płytki? jezeli panele to jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 10.04.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 TMK mam pytanie co do twojego daszku nad wejściem do domu, z czego zrobiłeś szalunek na ten łuk bo wyszdł super, aha a czy szerokości kolumn zostawiłeś takie jak są w projekcie czy coś zmieniałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 10.04.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 TMK mam pytanie co do twojego daszku nad wejściem do domu, z czego zrobiłeś szalunek na ten łuk bo wyszdł super, aha a czy szerokości kolumn zostawiłeś takie jak są w projekcie czy coś zmieniałeś?? Dokładnie nie napiszę, byliśmy wtedy na parodniowym urlopie. Generalnie OSB i deski szalunkowe, ekipa nie miała innych materiałów. Wymiary są zachowane - mniej więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 10.04.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Dzięki za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 10.04.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Miszaki a jak tam wasza budowa?? Zaglądałem na bloga i nie ma aktualnego wpisu. Mogę was odwiedzić jak będzie już strop?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 11.04.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Miszaki a jak tam wasza budowa?? Zaglądałem na bloga i nie ma aktualnego wpisu. Mogę was odwiedzić jak będzie już strop?? Oczywiście. Mamy lekkie opóźnienie w stosunku do planningu. Strop powinien być gotowy w okolicach maja. Damy znać, a na ewentualne szczegóły zapraszamy na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 11.04.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Oczywiście. Mamy lekkie opóźnienie w stosunku do planningu. Strop powinien być gotowy w okolicach maja. Damy znać, a na ewentualne szczegóły zapraszamy na priv. Kiedy będą nastepne zdjęcia na waszej stronie, bardzo ciekawi mnie postep prac, ja zaczynam w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 17.04.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Dodaliśmy nowe zdjęcia. Proszę się nie nastawiać, nic wielkiego, ale dom rośnie. Pozdrowienia. http://www.poludniowa.blog.onet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 17.04.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Dodaliśmy nowe zdjęcia. Proszę się nie nastawiać, nic wielkiego, ale dom rośnie. Pozdrowienia. http://www.poludniowa.blog.onet.pl No to ładnie domek rośnie, z tymi nadprożami to dobry pomysł nie trzeba szałować i taniej wychodzi, mozesz tylko napisać jakie zbrojenie wchodzi do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtechno 19.04.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Dodaliśmy nowe zdjęcia. Proszę się nie nastawiać, nic wielkiego, ale dom rośnie. Pozdrowienia. http://www.poludniowa.blog.onet.pl Mam pytanie ile ton żwiru (piasku) było potrzebne do wypełnienia funadmentów. (ile weszło do srodka piasku żeby zalać na koniec na stan "zero" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 21.04.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Niestety nie możemy Ci udzielić odpowiedzi. Tam, gdzie budujemy piasek zalega już na głębokości 40 cm, więc to co wykopaliśmy, wrzuciliśmy z powrotem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtechno 22.04.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 więc może ktoś z Was kto budował Południową wie ile ton piasku jest potrzebne na wypełnienie wewnątrz fundamentów aby zalać fundamnety na stan "zero" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 22.04.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Czekasz na wróżbę? Ciężar właściwy piasku wg różnych źródeł 1,6 do 1,9 tony/m3 w zależności od granulacji i wilgotności. Nikt nie wie jak wysokie masz fundamenty, ile rodzimej ziemi/gliny/piasku pozostawisz. Policz +/- zapotrzebowanie, ewentualne nadwyżki i tak przydadzą się później choćby do obsypania z zewnątrz domu czy jako podsypka pod ścieżki, kostkę etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaiMirek 23.04.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Witam Was wszystkich kochani bardzo serdecznie. Postanowilam i ja przylaczyc sie do grona Poludniowcow. Czytam wasze forum juz od roku. Po kilka razy przegladalam wasze zdjecia, dzienniki budowy, blogi zwlaszcza Mariuszadro i RafalaM,TMK Jestescie wszyscy naprawde niesamowici a wasze uwagi przydadza sie napewno niejednym. Nam projekt poludniowa wpadl od razu w oko, szukalismy potem jeszcze innego jakis czas ale za kazdym razem porownywalismy do tego. Spelnia wszystkie nasze wymogi. Oczywiscie przeczytalam kilka raze jakie zmiany wprowadziliscie i mam zamiar niektore uwzglednic. My dopiero zaczynamy ta cala zabawe czyli mamy dzialke teraz na poczatku maja kupujemy projekt i umowilismy sie z naszym kierownikiem budowy na spotkanie, bo Pani kierownik bedzie nam wprowadzac zmiany do projektu. Oczywiscie jak pewnie kazdy mamy pelno obaw czy sie uda, czy bedziemy wstanie wybudowac ale jesli nie sprobujemy to sie dowiemy:)) Postaram sie napisac jak tylko cos ruszymy. Mam pytanko moze jest ktos z Wielkopolski lub Lubuskiego no z zachodniej Polski zeby mozna bylo zobaczyc domek w realu, nawet w stanie surowym i pogadac o projekcie?? Chetnie nawiaze kontakt. Pozdrawiam wszystkich budujacych i zycze owocnego spelniania marzen o wlasnym domku:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts