Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miszaki oglądałem wasz blog, też będe budował południową ale za rok wiosną, mam pytanie do wszystkich jak i do Was czemu budujecie z Phorotherm a nie np. z Yotongu. Czy jest to tańsze rozwiązanie czy lepsze?

Pytanie o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi :lol: :lol: :lol:

W 2008r było taniej, a ogólnie moim zdaniem lepiej. Naturalny materiał, nie chłonie tak wody, nie trzeba od razu robić elewacji, nie jest tak miękki vide szafki wiszące. Zresztą 24cm ceramiki plus 10 styro jest cieplejsze niż 36,5cm ytonga z projektu.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budujemy z Porotherm 44 Si i na ciepłej zaprawie. Jak powiedział nasz murarz "ceramika, to ceramika" :) Oglądaliśmy Ytonga, ale nie przekonał nas, zwłaszcza nasiąkliwość i kruchość. Poza tym nie będziemy już docieplać ścian. Na końcu zastosujemy jeszcze tynk ciepłochronny. Powinno wystarczyć :)

Z powodu wąskich schodów jakie faktycznie są w projekcie, postanowiliśmy za namową murarza, nieco poszerzyć obrys budynku. I tak, nasz dom ostatecznie będzie miał wymiary 12 x 10 metrów. Dzięki temu schody powinny być wygodniejsze. Chcielibyśmy zastosować spocznik, ale co z tego wyjdzie to wie tylko nasz murarz :) Zdajemy się całkowicie na niego, i mamy nadzieję, że się uda :)

Z powodu wąskich schodów jakie faktycznie są w projekcie, postanowiliśmy za namową murarza, nieco poszerzyć obrys budynku. I tak, nasz dom ostatecznie będzie miał wymiary 12 x 10 metrów. Dzięki temu schody powinny być wygodniejsze. Chcielibyśmy zastosować spocznik, ale co z tego wyjdzie to wie tylko nasz murarz :) Zdajemy się całkowicie na niego, i mamy nadzieję, że się uda :)

Ja już nie mogę tego zmienić bo już oddałem projekt , no chyba że po wydaniu pozwolenia też można wprowadzać zmiany co do wymiarów bryły domu??

TMK mam pytanie co do twojego daszku nad wejściem do domu, z czego zrobiłeś szalunek na ten łuk bo wyszdł super, aha a czy szerokości kolumn zostawiłeś takie jak są w projekcie czy coś zmieniałeś??

Dokładnie nie napiszę, byliśmy wtedy na parodniowym urlopie. Generalnie OSB i deski szalunkowe, ekipa nie miała innych materiałów. Wymiary są zachowane - mniej więcej :)

Dodaliśmy nowe zdjęcia. Proszę się nie nastawiać, nic wielkiego, ale dom rośnie. Pozdrowienia.

http://www.poludniowa.blog.onet.pl

No to ładnie domek rośnie, z tymi nadprożami to dobry pomysł nie trzeba szałować i taniej wychodzi, mozesz tylko napisać jakie zbrojenie wchodzi do środka.

Dodaliśmy nowe zdjęcia. Proszę się nie nastawiać, nic wielkiego, ale dom rośnie. Pozdrowienia.

http://www.poludniowa.blog.onet.pl

Mam pytanie ile ton żwiru (piasku) było potrzebne do wypełnienia funadmentów. (ile weszło do srodka piasku żeby zalać na koniec na stan "zero"

Czekasz na wróżbę? :D

Ciężar właściwy piasku wg różnych źródeł 1,6 do 1,9 tony/m3 w zależności od granulacji i wilgotności. Nikt nie wie jak wysokie masz fundamenty, ile rodzimej ziemi/gliny/piasku pozostawisz. Policz +/- zapotrzebowanie, ewentualne nadwyżki i tak przydadzą się później choćby do obsypania z zewnątrz domu czy jako podsypka pod ścieżki, kostkę etc.

Witam Was wszystkich kochani bardzo serdecznie. Postanowilam i ja przylaczyc sie do grona Poludniowcow. Czytam wasze forum juz od roku. Po kilka razy przegladalam wasze zdjecia, dzienniki budowy, blogi zwlaszcza Mariuszadro i RafalaM,TMK Jestescie wszyscy naprawde niesamowici a wasze uwagi przydadza sie napewno niejednym. Nam projekt poludniowa wpadl od razu w oko, szukalismy potem jeszcze innego jakis czas ale za kazdym razem porownywalismy do tego. Spelnia wszystkie nasze wymogi. Oczywiscie przeczytalam kilka raze jakie zmiany wprowadziliscie i mam zamiar niektore uwzglednic. My dopiero zaczynamy ta cala zabawe czyli mamy dzialke teraz na poczatku maja kupujemy projekt i umowilismy sie z naszym kierownikiem budowy na spotkanie, bo Pani kierownik bedzie nam wprowadzac zmiany do projektu. Oczywiscie jak pewnie kazdy mamy pelno obaw czy sie uda, czy bedziemy wstanie wybudowac ale jesli nie sprobujemy to sie dowiemy:)) Postaram sie napisac jak tylko cos ruszymy. Mam pytanko moze jest ktos z Wielkopolski lub Lubuskiego no z zachodniej Polski zeby mozna bylo zobaczyc domek w realu, nawet w stanie surowym i pogadac o projekcie?? Chetnie nawiaze kontakt. Pozdrawiam wszystkich budujacych i zycze owocnego spelniania marzen o wlasnym domku:))