Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My ostatecznie nie zmienieliśmy nic, wszystko jest tak jak w projekcie tylko zlikwidowaliśmy zadaszenie tarasu ale teraz myślę jak żonę przekonać aby je zrobić. Jak narazie jesteśmy zadowoleni z poniesionych kosztów, chcieliśmy się zmieścić w 100 000 zł i powinno się udać za stan surowy zamknięty (no może troszkę przekroczymy ale to zależy od ceny okien i bramy).

Mozecie napisac co rozumiecie przez stan surowy zamknięty? Kwota 100 tys wydaje mi sie śmiesznie mala. A to z robocizną czy bez robocizny.

Sam dach to niecała połowa tej kwoty z robota ( więźba,dachówka,robocizna) okna + brama gara to ok 18, a gdzie reszta stal+beton,kominy, pustaki, robocizna etc.. Nie mówiąc juz o podłączeniu mediów.

Edytowane przez abakuan

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak na razie to co widać na zdjęciach kosztowało nas 92 000 z robocizną (porotherm winerberger 24, dachówka ceramiczna creaton, reszta to każdy wie). Robocizna to ojciec (murarz) , wujek, kuzyn (dekarz) no i ja oczywiście. Teraz rozglądamy sie za oknami i na pewno przekroczymy magiczne 100 000 zł ale i tak jestem zadowolony.

Napiszcie ile wyniosły was stany surowe zamknięte że tak się dziwicie.

No to powiem dużo zaoszczędziliśmy, ojciec bał się murować ponieważ jest z zawodu murarzem nie praktykującym i szukałem dodatkowego murarza ale jak sie dowiedział jakie koszty wchodzą w grę to podjął się tego zadania i powiem nawet mu to wyszło :) wykończeniówke też będę robił sam, tylko hydrauliki się boję ze przy piecu moge coś pomieszać.

napiszcie czy są jakies przeciwskazania do tego, abym sam sobie elektrykę robił (elektryk z zawodu bez uprawnień), czy potrzebuję jakieś odbiory elektryka albo jakieś mapki powykonawcze

Hydraulika jest moim zdaniem łatwiejsza od elektryki. Nasz hydraulik tak spierdzielił, że na wiosnę po sezonie odcinam kocioł i będę go przestawiał oraz dokładał naczynie przeponowe. Przynajmniej przy prostym kotle. Wiedzy szukaj tutaj, a nie na muratorze :)

http://forum.info-ogrzewanie.pl/

Dawno temu także zaliczyłem technikum z pogranicza elektryki, jednak do części instalacji brałem faceta z papierami. Kable możesz porozkładać, później montaż także. Jednak zmontowanie tablicy, sprawdzenie, pomiary, protokół i odbiór lepiej żeby zrobił ktoś kto ma aktualną wiedzę i zezwolenia i... układy w energetyce (szybciej). Znam takich "elektryków" co nie potrafią podłączyć pstryczków schodowych o dołożeniu krzyżowych nie wspomnę :)

Wiem że hydraulika jest prosta ale nigdy nie widziałem jak to się robi. Chciałem zrobić sam CO ale obawiam się że moge cos źle zrobić.

Masz rację podłączenie tablicy lepiej żeby zrobił to ktoś z aktualną wiedzą i tak też zrobię. TMK mozesz mi napisac jaki kabel zastosowałeś do przyłącza??

Pytanie do 1makow9 w sprawie kosztów, szukam u mnie czynników ceno twórczych.

1) Beton robiliscie sami na budowie czy kupny.

2) Jaki macie strop lany ( płyta) czy Teriva

3) Korzystaliscie z koparki czy ręczne wykopy.

4) W jakim rejonie Polski budujecie

5) Czy robiliście jakies zmiany w projekcie

6) Fundamenty zbrojone to chudziak, ławy + bloczki betonowe

PZDR.

Pytanie do 1makow9 w sprawie kosztów, szukam u mnie czynników ceno twórczych.

1) Beton robiliscie sami na budowie czy kupny.

2) Jaki macie strop lany ( płyta) czy Teriva

3) Korzystaliscie z koparki czy ręczne wykopy.

4) W jakim rejonie Polski budujecie

5) Czy robiliście jakies zmiany w projekcie

6) Fundamenty zbrojone to chudziak, ławy + bloczki betonowe

PZDR.

Więc tak:

1) kupny

2) strop lany

3) Koparka

4) Śląsk

5) Zmiany w projjekcie: pomniejszylismy dolną łazienkę aby mieć większa kuchnię, zrezygnowaliśmy z zadaszenia nad tarasem (teraz wracamy do niego tylko że będzie jedno spadzisty, zmieniliśmy okna dachowe nad schodami z dwóch na jedno ale większe tzn. 94 x 140 - wygląda rewelacyjnie, zmniejszone okno w kotłowni i przestawiliśmy troszkę otwór na drzwi. Reszta bez zmian tak jak w projekcie.

6) tak, 5 warstw bloczków i 12 wywrotek piachu aby zasypac fundamenty.

PZDR.

Edytowane przez 1makow9

• 2 weeks później...

Witajcie,

a u nas wczoraj ważne wydarzenie, płeć brzydka posadziła pierwsze drzewo - dwie ładne sosenki. Nareszcie działka przestaje być taka pusta!

http://picasaweb.google.com/lh/photo/lEisi4usjr4xMDP8eYOEBg?feat=directlink

To tyle, jest taka ładna pogoda, że już zmykam.

Miłej niedzieli wszystkim południowcom!!! Wybraliście najfajniejszy projekt domu, codziennie się w tej decyzji utwierdzam! Niech żyje skromność ;)

• 2 weeks później...
Witam bardzo podobają się nam wasze zmiany w projekcie odnośnie dachu. Chciałbym spytać jakim kosztem uczyniliście ten dom piękniejszy niż został on zaprojektowany przez projektanta. Sami wybraliśmy ten projekt ale naszym zdaniem oryginalny ma tak jakby ,,wysokie czoło,, i trafiliśmy na tę perełkę. pozdrawiam