Miszaki 25.10.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Hej, początkujący Dzięki za docenienie naszych pomysłów. Wybraliśmy południową bo idealnie odpowiadał nam układ pomieszczeń. Od razu jednak chcieliśmy żeby dom miał charakter wiejsko-skandynawski Dlatego nie chcieliśmy daszka z przodu, a ten z tyłu i tak nie wchodził w grę z powodu usytuowania działki. Zmiany nie kosztowały nas nic, a nawet przyniosły pewne oszczędności (brak daszków). W przeciwieństwie do wielu "południowców" nie podnosiliśmy ściany kolankowej o 1 pustak (pokoje na górze i tak są spore) i opuściliśmy dach o jakieś 2 rzędy dachówek - dzięki temu nawet przy dużych ulewach mamy suche okna i ściany. Z tego, co widzimy, wiele osób podnosi ścianę kolankową, a dach pozostawia bez zmian, czego efektem jest "wysokie czoło", które nam osobiście też się nie podoba Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 26.10.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Nareszcie mamy okna, jak zrobię zdjęcia to wkleję, jeszcze czekam na bramę. Dziś wszedł elektryk i od razu wziął się do roboty. Pozdrawiam wszystkich spędzających wolne chwile na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 26.10.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 1makow9 - gratuluje ps. Miszaki jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, pokaż jednak jakąś fotkę z podniesioną południową. Z ciekawości zobaczę jak takie modyfikacje zmieniają oryginalny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 27.10.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 TMK dziękuję. Południowa ściankę kolankową ma naprawde wysoką, może chodziło o Iskierkę i tu się zgodzę jak tam podnoszą ściankę to nie wygląda to za ładnie z tym daszkiem nad drzwiami ale każdemu z nas podoba się coś innego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 27.10.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 TMK jak sprawuje się u was szybka w drzwiach wejściowych?? Mam dylemat bo żona chce drzwi bez szybki a ja chcę z i nie wiem jak mam ją przekonać, może podpowiesz mi jakie plusy ma ta szybka a jakie minusy. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 27.10.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Południowa ściankę kolankową ma naprawde wysoką, może chodziło o Iskierkę Może. Nie trafiłem na fotę podniesionej południowej. Za to jest dużo domów tak przerobionych, że nie wiele mają wspólnego z południową. Szkoda. Fajny projekt i tak naprawdę wyróżnikiem jego są solidne słupy z przodu i tyłu. Robiąc bez nich, szukałbym innego projektu. Różni ludzie, różne potrzeby Nasze drzwi mają szybki przez które świat wygląda jak w kalejdoskopie Użyteczność niewielka, kwestia wyglądu elewacji. Nam odpowiadała kompozycja z szybkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 29.10.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 (edytowane) Może. Nie trafiłem na fotę podniesionej południowej. Za to jest dużo domów tak przerobionych, że nie wiele mają wspólnego z południową. Szkoda. Fajny projekt i tak naprawdę wyróżnikiem jego są solidne słupy z przodu i tyłu. Robiąc bez nich, szukałbym innego projektu. Różni ludzie, różne potrzeby My trafiliśmy, ale nie potrafimy ich teraz znaleźć Kiedyś trafiliśmy na przypadek, w którym praktycznie zlikwidowano skosy na piętrze... Budynek, mimo, że miał dopiero więźbę, wyglądał makabrycznie - jakby ktoś na piętrowy dom jednorodzinny z płaskim dachem nałożył czapkę Nasi znajomi podnieśli ściankę na piętrze o jeden pustak, ale ich zdjęć już tu nie ma od jakiegoś czasu. Zwróćcie też uwagę, że w oryginalnym projekcie od stropu do okna jest przewidziana wysokość 4 pustaków, ale są to pustaki Ytong, których wysokość wynosi ok. 19 cm. Zamieniając je na porothermy, uzyskujemy ściankę o jakieś 20 cm wyższą (wysokość porothermu to ok. 24 cm). Budując z prothermu należałoby więc zrezygnować z jednego rzędu pustaków. My też mamy 4 pustaki porotherm, ale zrobiliśmy zdecydowanie cieńszy strop (zbrojona płyta, a nie teriva), więc w jakimś stopniu zniwelowaliśmy tę różnicę. O gustach się nie dyskutuje - południowa ma swoje plusy i minusy, jednak każdy może go w pewnym stopniu dostosować do swoich upodobań. My początkowo też chcieliśmy robić daszek z przodu, ale stwierdziliśmy, że nie ma to sensu w momencie, gdy z przodu do granicy działki są tylko 4 metry... Daszek kończyłby się niemal przy furtce. Zrezygnowaliśmy więc z niego, ale w zamian przedłużyliśmy trochę dach, dzieki czemu stał się on bardziej funkcjonalny (ochrona ścian i okien przed deszczem), a cały budynek (naszym zdaniem) - ładniejszy. Nabrał wiejskiego charakteru i w naszym przypadku świetnie wpisuje się w otoczenie i istniejącą architekturę. Rezygnacja ze słupów to chyba nie jest wystarczający powód do zmiany projektu Ten ma idealny dla nas układ pomieszczeń, idealnie wpasowuje się w działkę i położenie względem stron świata (garaż i sypialnię mamy od północy, kuchnię od wschodu, salon i ogród od południa, wjazd od zachodu). Pozdrawiamy. Edytowane 29 Października 2010 przez Miszaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 29.10.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 My mamy bardzo podniesioną ściankę kolankową - jak dobrze pamiętam na 1,58 i zlikwidowane słupy z tyłu. Dzięki temu pokoje na górze są większe i bardziej funkcjonalne.Teraz wygląda to tak:http://img140.imageshack.us/img140/6810/obraz032q.jpghttp://img87.imageshack.us/img87/6092/obraz021g.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 29.10.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Miszaki, czyżbyście to o naszym domku pisali "makabrycznie"? jak to się mówi-są gusta i guściki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 29.10.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 (edytowane) Miszaki, czyżbyście to o naszym domku pisali "makabrycznie"? jak to się mówi-są gusta i guściki A owszem, są Ale nie Was mieliśmy na myśli, tamta realizacja była bardziej makabryczna Edytowane 29 Października 2010 przez Miszaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 29.10.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Uff ale przyznam szczerze, ze Wasze domki z wysuniętymi dachami bardziej mi się podobają niż nasz. Chociaż na żywo jakoś tak lepiej to wygląda niż na zdjęciach. No cóż - krokwie mogłyby przyjechać nieco dłuższe i byłby dłuższy dach, ale projektant..jak to się mówi spier...dach i więźbę dokumentnie. Nie dość ze krokwie są co 74 cm (dla okien dachowych szerokich na 78 cm musieliśmy wycinać kawałki krokiew i dosztukowywać bokiem) to jeszcze jest za dużo krokwii (aż 16) tyle samo belek sufitowych i jeszcze jętki. W gruncie rzeczy-mogłoby ich nie być wcale albo do druga. Pomimo, że architekt wiedział, ze dach ma być kryty blachą to i tak zrobił więźbę moim zdaniem pod dachówkę. No i przez to koszty, koszty, koszty...no ale wiadomo-1 dom dla wroga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 09.11.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam, chciałem się po chwalić bo już jestem po wykonaniu instalacji elektrycznej a od jutra wchodzi ekipa i zaczyna tynkować ściany, troszkę obawiam się tego etapu bo szkoda mi okien i mam nadzieje że nic nei uszkodzą. Plany na ten miesiąc to ocieplenie poddasza, wykonanie centralnego i poprowadzenie wody. Jak pogoda pozwoli to może w grudniu wylewki . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 09.11.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Każ im pozabezpieczać okna! Folia i taśmy i do roboty. Bez tego zapaprzą na 99% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 10.11.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Okna zabezpieczyli i powinno być ok, siedziałem i patrzyłem jak to robią. Jak narazie górę zrobili całą został im jeszcze dół, nie chwaląc ich dzisiaj opiszę jak wyszło w sobotę bo powiedzieli że do soboty napewno się wyrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 12.11.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Już po tynkach gipsowych- jestem zadowolony i to bardzo- zrobione są rewelacyjnie tak że gładzią już nie trzeba poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 12.11.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Już po tynkach gipsowych- jestem zadowolony i to bardzo- zrobione są rewelacyjnie tak że gładzią już nie trzeba poprawiać. W miarę możliwości oceniaj płać jak wyschną. Mokre tynki nie są dobrym podłożem do oceny U nas była spora różnica.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 13.11.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Pewnie masz rację bo wtedy będzie więcej widocznych niedociągnięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 13.11.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 1makow9, Jaki tynk zrobiłeś u siebie, maszynowy czy ręczny? Użyliście pacy z filcem, czy bez? Czekając na jakieś porządne mrozy, przymierzamy się do ataku ścian tynkiem, dopiero na wiosnę Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 14.11.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Tynki gipsowe maszynowe robili nam chłopaki z gór za 22 zł za m2 z materiałem i powiem, że nie wiem, czy jak gładzili używali pacy z filcem ale nic takiego nie widziałem więc chyba nie. Prace rozpoczęli w środę o 11 a w piątek o 14 już było wszystko posprzątane, po ich obliczeniach wyszło 540 m2 ścian. Obawiając się mrozów robiłem tynki przed hydrauliką i mam nadzieje że w grudniu nie bedzie jeszcze aż tak zimno że uda mi się zrobić wylewki ale to wszystko zależy od pogody. To pierwsze zdjęcie to ściana na gotowo a drugie to moja nauka nakładania tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 22.11.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Witam POŁUDNIOWCÓW. Jestem na etapie adaptacji projektu. Rozmyślam nad oknami co myslicie o takich zmianach... 1.taras bedzie z boku domu - likwidacja drzwi tarasowych w jadalni- wzamian okno, na scianie bocznej tylko duze drzwi tarasowe - likwidacja okna w salonie. albo 2. taras z boku domu, ale okno w salonie zostaje tylko powiekszone (taki wymiar jak od frontu) , wyjscie na taras tam gdzie okno w jadalni. i jeszcze jedno pytanie czy sypialnie sa dobrze doswietlone, czy moze jest potrzeba zamontowania okien dachowych??? mysle, tez o powiekszeniu okna w sypialni z garderoba (ten sam wymiar co na froncie domu- salon). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts