Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej, początkujący ;)

Dzięki za docenienie naszych pomysłów. Wybraliśmy południową bo idealnie odpowiadał nam układ pomieszczeń. Od razu jednak chcieliśmy żeby dom miał charakter wiejsko-skandynawski ;) Dlatego nie chcieliśmy daszka z przodu, a ten z tyłu i tak nie wchodził w grę z powodu usytuowania działki. Zmiany nie kosztowały nas nic, a nawet przyniosły pewne oszczędności (brak daszków). W przeciwieństwie do wielu "południowców" nie podnosiliśmy ściany kolankowej o 1 pustak (pokoje na górze i tak są spore) i opuściliśmy dach o jakieś 2 rzędy dachówek - dzięki temu nawet przy dużych ulewach mamy suche okna i ściany. Z tego, co widzimy, wiele osób podnosi ścianę kolankową, a dach pozostawia bez zmian, czego efektem jest "wysokie czoło", które nam osobiście też się nie podoba :) Pozdrawiamy!

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Południowa ściankę kolankową ma naprawde wysoką, może chodziło o Iskierkę

Może. Nie trafiłem na fotę podniesionej południowej. Za to jest dużo domów tak przerobionych, że nie wiele mają wspólnego z południową. Szkoda. Fajny projekt i tak naprawdę wyróżnikiem jego są solidne słupy z przodu i tyłu. Robiąc bez nich, szukałbym innego projektu. Różni ludzie, różne potrzeby ;)

Nasze drzwi mają szybki przez które świat wygląda jak w kalejdoskopie ;) Użyteczność niewielka, kwestia wyglądu elewacji. Nam odpowiadała kompozycja z szybkami.

Może. Nie trafiłem na fotę podniesionej południowej. Za to jest dużo domów tak przerobionych, że nie wiele mają wspólnego z południową. Szkoda. Fajny projekt i tak naprawdę wyróżnikiem jego są solidne słupy z przodu i tyłu. Robiąc bez nich, szukałbym innego projektu. Różni ludzie, różne potrzeby ;)

My trafiliśmy, ale nie potrafimy ich teraz znaleźć :) Kiedyś trafiliśmy na przypadek, w którym praktycznie zlikwidowano skosy na piętrze... Budynek, mimo, że miał dopiero więźbę, wyglądał makabrycznie - jakby ktoś na piętrowy dom jednorodzinny z płaskim dachem nałożył czapkę :) Nasi znajomi podnieśli ściankę na piętrze o jeden pustak, ale ich zdjęć już tu nie ma od jakiegoś czasu. Zwróćcie też uwagę, że w oryginalnym projekcie od stropu do okna jest przewidziana wysokość 4 pustaków, ale są to pustaki Ytong, których wysokość wynosi ok. 19 cm. Zamieniając je na porothermy, uzyskujemy ściankę o jakieś 20 cm wyższą (wysokość porothermu to ok. 24 cm). Budując z prothermu należałoby więc zrezygnować z jednego rzędu pustaków. My też mamy 4 pustaki porotherm, ale zrobiliśmy zdecydowanie cieńszy strop (zbrojona płyta, a nie teriva), więc w jakimś stopniu zniwelowaliśmy tę różnicę.

O gustach się nie dyskutuje - południowa ma swoje plusy i minusy, jednak każdy może go w pewnym stopniu dostosować do swoich upodobań. My początkowo też chcieliśmy robić daszek z przodu, ale stwierdziliśmy, że nie ma to sensu w momencie, gdy z przodu do granicy działki są tylko 4 metry... Daszek kończyłby się niemal przy furtce. Zrezygnowaliśmy więc z niego, ale w zamian przedłużyliśmy trochę dach, dzieki czemu stał się on bardziej funkcjonalny (ochrona ścian i okien przed deszczem), a cały budynek (naszym zdaniem) - ładniejszy. Nabrał wiejskiego charakteru i w naszym przypadku świetnie wpisuje się w otoczenie i istniejącą architekturę.

Rezygnacja ze słupów to chyba nie jest wystarczający powód do zmiany projektu :) Ten ma idealny dla nas układ pomieszczeń, idealnie wpasowuje się w działkę i położenie względem stron świata (garaż i sypialnię mamy od północy, kuchnię od wschodu, salon i ogród od południa, wjazd od zachodu).

Pozdrawiamy.

Edytowane przez Miszaki

My mamy bardzo podniesioną ściankę kolankową - jak dobrze pamiętam na 1,58 i zlikwidowane słupy z tyłu. Dzięki temu pokoje na górze są większe i bardziej funkcjonalne.Teraz wygląda to tak:

http://img140.imageshack.us/img140/6810/obraz032q.jpg

http://img87.imageshack.us/img87/6092/obraz021g.jpg

Uff :) ale przyznam szczerze, ze Wasze domki z wysuniętymi dachami bardziej mi się podobają niż nasz. Chociaż na żywo jakoś tak lepiej to wygląda niż na zdjęciach. No cóż - krokwie mogłyby przyjechać nieco dłuższe i byłby dłuższy dach, ale projektant..jak to się mówi spier...dach i więźbę dokumentnie. Nie dość ze krokwie są co 74 cm (dla okien dachowych szerokich na 78 cm musieliśmy wycinać kawałki krokiew i dosztukowywać bokiem) to jeszcze jest za dużo krokwii (aż 16) tyle samo belek sufitowych i jeszcze jętki. W gruncie rzeczy-mogłoby ich nie być wcale albo do druga. Pomimo, że architekt wiedział, ze dach ma być kryty blachą to i tak zrobił więźbę moim zdaniem pod dachówkę. No i przez to koszty, koszty, koszty...no ale wiadomo-1 dom dla wroga ;)

• 2 weeks później...
Witam, chciałem się po chwalić bo już jestem po wykonaniu instalacji elektrycznej a od jutra wchodzi ekipa i zaczyna tynkować ściany, troszkę obawiam się tego etapu bo szkoda mi okien i mam nadzieje że nic nei uszkodzą. Plany na ten miesiąc to ocieplenie poddasza, wykonanie centralnego i poprowadzenie wody. Jak pogoda pozwoli to może w grudniu wylewki . Pozdrawiam

Tynki gipsowe maszynowe robili nam chłopaki z gór za 22 zł za m2 z materiałem i powiem, że nie wiem, czy jak gładzili używali pacy z filcem ale nic takiego nie widziałem więc chyba nie. Prace rozpoczęli w środę o 11 a w piątek o 14 już było wszystko posprzątane, po ich obliczeniach wyszło 540 m2 ścian.

Obawiając się mrozów robiłem tynki przed hydrauliką i mam nadzieje że w grudniu nie bedzie jeszcze aż tak zimno że uda mi się zrobić wylewki ale to wszystko zależy od pogody.

To pierwsze zdjęcie to ściana na gotowo a drugie to moja nauka nakładania tynku.

10112010(001).jpg

11112010(009).jpg

• 2 weeks później...

Witam POŁUDNIOWCÓW. Jestem na etapie adaptacji projektu. Rozmyślam nad oknami :) co myslicie o takich zmianach...

1.taras bedzie z boku domu - likwidacja drzwi tarasowych w jadalni- wzamian okno, na scianie bocznej tylko duze drzwi tarasowe - likwidacja okna w salonie.

albo

2. taras z boku domu, ale okno w salonie zostaje tylko powiekszone (taki wymiar jak od frontu) , wyjscie na taras tam gdzie okno w jadalni.

i jeszcze jedno pytanie czy sypialnie sa dobrze doswietlone, czy moze jest potrzeba zamontowania okien dachowych??? mysle, tez o powiekszeniu okna w sypialni z garderoba (ten sam wymiar co na froncie domu- salon).