Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej południowa ;)

Jakie jest położenie Twojej działki? My z racji tego, że działkę mamy nie dość, że z wjazdem od zachodu, to jeszcze jest szersza niż dłuższa. Dlatego wejście na taras mamy tam, gdzie w projekcie jest okno jadalni. Zastanawialiśmy się czy nie dodać drzwi na środku ściany (pomiędzy dwoma oknami), w końcu stanęło na tym pierwszym. Światła jest sporo, a biorąc pod uwagę, że kolor naszych ścian to narazie ciemny pomarańcz, będzie go jeszcze więcej.

Co do sypialni, nie jesteśmy na tym etapie żeby się móc wypowiadać, ale i tu mamy zmiany. Ponieważ okno z sypialni wychodzi nam na północ, a widok mamy na las, żeby się ładnie wkomponował w wystrój, zamiast okna zrobiliśmy drzwi, co już wygląda świetnie i dostatecznie doświetli całe pomieszczenie.

okno.jpg

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No widze ze niezle wam tu idzie:) Miszaki powiem ze bardzo interesujaco prezentuje sie wasz domek. Dobry pomysl z tym tarasem z boku. U nas na dzialce tez sie w koncu ruszylo i fundamenty juz zasypane, rury wyprowadzone no i zalany chudziak. Teraz tylko czekac wiosny :) Tak propo czy jest ktos tutaj na forum kto budowal z ytonga??? Tak sie zastanawiamy wlasnie czy to dobry pomysl by z niego budowac, Przeczytalam juz kilkadziesiat wypowiedzi i szczerze ile ludzi tyle opinii. A wy jaka grubosc scian macie 36 czy 24 i na to przyjdzie docieplenie - jak tak to ile. Moze ktos pamieta ile was wyniosly bloki na budowe - tak chociaz orientacyjnie. Pozdrowionka i pogody zycze:)

Nie mam jeszcze fotki z wylana betonka ale zalaczam fotke z zasypanymi fundamentami:)

36. Zasypane fund&#.jpg

37. Zasypane fund&#.jpg

Edytowane przez AniaiMirek

Hej południowa ;)

Jakie jest położenie Twojej działki? My z racji tego, że działkę mamy nie dość, że z wjazdem od zachodu, to jeszcze jest szersza niż dłuższa. Dlatego wejście na taras mamy tam, gdzie w projekcie jest okno jadalni. Zastanawialiśmy się czy nie dodać drzwi na środku ściany (pomiędzy dwoma oknami), w końcu stanęło na tym pierwszym. Światła jest sporo, a biorąc pod uwagę, że kolor naszych ścian to narazie ciemny pomarańcz, będzie go jeszcze więcej.

Co do sypialni, nie jesteśmy na tym etapie żeby się móc wypowiadać, ale i tu mamy zmiany. Ponieważ okno z sypialni wychodzi nam na północ, a widok mamy na las, żeby się ładnie wkomponował w wystrój, zamiast okna zrobiliśmy drzwi, co już wygląda świetnie i dostatecznie doświetli całe pomieszczenie

Wjazd na dzialke mamy od pd (WZORCOWO JAK NA TEN DOMEK :), wymiary 20x40, umieszczamy taras od zach strony domu, bo chcemy go miec w "słońcu" - wydaje mi sie , ze po pn stronie domu bedzie stale panował cien. Wiem, ze sa zwolennicy tarasów w cieniu i słoneczku :) my jednak wybieramy obcje słoneczną plus markiza. Oczywiscie kosztem tego , ze taras bedzie z boku domu jest to ,ze nie bedzie bezposredniego widoku na ogrod , ktory bedzie na tyłach ... no ale cos za cos. Co do okien dachowych rozmyslamy , bo nie chcemy tez zbytnio przedobrzyc :) z tym rozswietleniem na poddaszu.

W kazdym razie witam jeszcze raz serdecznie POŁUDNIOWCOW. My jestesmy dopiero na etapie papierologii oraz poszukiwania inspiracji do budowy , CZYLI WSZYSTKO TAK NAPRAWDE PRZED NAMI :)

No widze ze niezle wam tu idzie:) Miszaki powiem ze bardzo interesujaco prezentuje sie wasz domek. Dobry pomysl z tym tarasem z boku. U nas na dzialce tez sie w koncu ruszylo i fundamenty juz zasypane, rury wyprowadzone no i zalany chudziak. Teraz tylko czekac wiosny :) Tak propo czy jest ktos tutaj na forum kto budowal z ytonga??? Tak sie zastanawiamy wlasnie czy to dobry pomysl by z niego budowac, Przeczytalam juz kilkadziesiat wypowiedzi i szczerze ile ludzi tyle opinii. A wy jaka grubosc scian macie 36 czy 24 i na to przyjdzie docieplenie - jak tak to ile. Moze ktos pamieta ile was wyniosly bloki na budowe - tak chociaz orientacyjnie. Pozdrowionka i pogody zycze:)

Nie mam jeszcze fotki z wylana betonka ale zalaczam fotke z zasypanymi fundamentami:)

Kiedy to było... ;) my też zaczynaliśmy rok temu od fundamentów, które zasypane śniegiem, czekały sobie do wiosny.

Nasz dom zbudowany jest z Porothermu 44 SI , i jak sama nazwa wskazuje ściany są grube na 44 cm. Zdecydowaliśmy się na niego, bo już nie chcemy domu docieplać styropianem. Zostanie jedynie pokryty tynkiem. Za jeden bloczek płaciliśmy około 8 zł.

Zastanawialiśmy się nad Ytongiem, ale do ceramiki przekonał nas murarz.

Powodzenia,

Witam

Od dzis bede prawdopodobnie czesciej tu zaglądał, poniewaz wraz z narzeczoną po baaardzo długich poszukiwaniach zdecydowalismy sie na dom " Południowa".

Kupno projektu juz za nami zmiany jakie chcemy wprowadzić to :

1) powiekszenie kuchni kosztem łazienki ( bedzie tylko wc)

2) zmiana tylniego zadaszenia na jednospadowy wraz z drewnianymi kolumnami

3) zaprojektowanie balkonu

4) budowa z porothermu Wienerberger-a p+w 25

i to by było tyle :)

a wiec moj przyszły teść był w 2och hurtowniach i tam wyliczyli ilość materiałów , Wszystko byłoby ok gdyby nie takie rozbieżności

a minaowicie

1) hurtownia

portherm Wienerberger p+w 25 - 1560 szt cena 4.95

na scianki dziłowe porotherm 960 szt cena 4.65 zl

bloczki fundamentowe -1390 cena 3.45 zł

2) hurtownia

portherm Wienerberger p+w 25 - 1800szt cena 4.99

na scianki dziłowe porotherm 450 szt cena 4.70 zl

bloczki fundamentowe -1015 cena 3.2zł

skąd takie rozbieżności ? czy ktos z was budował z powyższych materiałów - jesli tak to ile go potrzebowaliscie ?

Edytowane przez poludniowa

Sprawdzałem wczoraj faktury i mi poszło porothermu 32 palety czyli 1920 sz, więc żadna z podanych przez ciebie liczb sie nie zgadza, nawet mogę napisać że zabrakło mi 2 szt na koniec hehe i musiałem jechać.

Jeżeli chodzi o ścianki działowe to ja mam z ytonga

Bloczki betonowe musisz sobie sam obliczyć bo to zależy na ile chcesz podnieść dom nad poziom gruntu.

Powinieneś uzgodnić z hurtownią możliwość zwrotu towaru jak ci zostanie, jeżeli hurtownia sie na to nie zgadza to bym z niej zrezygnował nawet jeżeli mają niższe ceny o kilka groszy, chyba że są wstanie tak wyliczyć wszystko łącznie z odpadem. Ja polecam porotherm winerbergera- nie miałem dużo odpadu ale u sąsiada obok też miał winerbergera robiła firma no i u niego teraz jest dosyć duża górka gruzu

Południowcy poradzicie :) ??? Właśnie zastanawiamy sie jaki piec montować w domku - ekogroszek, węgiel czy gaz. Poczytałam, wysłuchałam kilku opini i juz sama nie wiem. Poczatkowo byliśmy za gazem - bo mniej miejsca potrzeba w pomieszczeniu gospodarczym, nie musze zawracać sobie głowy kupnem opału, ale podobno ogrzewanie wychodzi duzo drożej??? Jak to jest u Was, ile tak miesiecznie rachunek wychodzi za gaz, a ile za ogrzewanie ekogroszkiem?

Kwestia dochodów :)

Gaz najdroższy i najwygodniejszy, ekogroszek tańszy i trochę bardziej upierdliwy, węgiel najtańszy i najbrudniejszy w eksploatacji. U nas na węglu cała poprzednia zima zamknęła się w kwocie 1200-1300zł. Instalacje także najprostsza i najtańsza.

Ja poszedłem w kierunku ekogroszku, obawiałem się troszkę gazu ale nie mówie nie w przyszłośc,i bo wiadomo że jest to sposób bardzo wygodny. Jak dowiadywałem się to ludzie do ogrzania ciepłej wody cały rok i domku zimą spalają od 4 do 5 ton eko ale jak będę sam grzał będę mógł powiedzieć coś więcej

Południowcy poradzicie :) ??? Właśnie zastanawiamy sie jaki piec montować w domku - ekogroszek, węgiel czy gaz. Poczytałam, wysłuchałam kilku opini i juz sama nie wiem. Poczatkowo byliśmy za gazem - bo mniej miejsca potrzeba w pomieszczeniu gospodarczym, nie musze zawracać sobie głowy kupnem opału, ale podobno ogrzewanie wychodzi duzo drożej??? Jak to jest u Was, ile tak miesiecznie rachunek wychodzi za gaz, a ile za ogrzewanie ekogroszkiem?

My zdecydowaliśmy się na piec uniwersalny z podajnikiem. Gazu nie chcieliśmy. Mamy nadzieję, że to rozwiązanie będzie tańsze niż gaz.

Pozdrowienia,

Rozwiązanie technologicznie gorsze od profili, jednak tańsze i łatwiejsze w wykonaniu, ale.... jeszcze nie widziałem tak zrobionego poddasza, na którym nie popękałyby płyty. Drewno pracuje, schnie, pęcznieje i ryski wyskakują. Być może jest to do opanowania, mi się (w starym domu) nie udało.

TMK a jak teraz z pęknięciami u ciebie bo z tego co pamiętam ty robiłeś z profili alum.

Nie ma pęknięć tam gdzie są profile. Mam tylko na korytarzu gdzie kręciłem płyty bezpośrednio do słupów podpierających kalenicę. Wiedziałem, że tak się skończy, ale "zmęczenie materiału" wraz z lenistwem wygrały :rolleyes:

przecież to tylko drewno.

Dlatego nie chciało mi się bawić. Przede wszystkim powinienem odkuć zapaprany tynk między słupem, a ścianą. Później regips na "wąsach" odsunąć trochę od słupa. Nam to nie przeszkadza, za jakiś czas cały słup plus obok dostawię drugi (atrapa) będzie podstawą do szklanych ozdobnych podświetlanych półek. Czyli od podłogi do sufitu będą obrobione płytą meblową.

Miszaki dlaczego zdecydowaliście się na przykręcaniu łat do krokwi a nie profili aluminiowych na poddaszu (chodzi mi o ocieplenie wełną), też zastanawiam się nad takim rozwiązaniem.

Postawiliśmy na drewno, bo do tego łatwiej będzie montować boazerię, którą potem pomalujemy na biało. Sufit i połacie dachu mają być drewniane. Sufity z karton gipsu będą jedynie w łazience i hallu.

Edit. ostatecznie sufity zrobiliśmy na całej górze - tak nam się spodobało :)

Edytowane przez Miszaki

• 2 weeks później...

Witam serdecznie,

w domku "południowa" spędzam drugą zimę. Zdecydowałm się na piec gazowy, gdyż jest najmniej kłopotliwy. Pierwsza zima też była mroźna i po przeliczeniu całego roku ogrzewania, gotowania i ciepła woda dzieląc rok na 12 miesięcy, wyszło mi po 300 zł/miesiąc. Czy jest to dużo oceńcie sami .

Witam serdecznie,

w domku "południowa" spędzam drugą zimę. Zdecydowałm się na piec gazowy, gdyż jest najmniej kłopotliwy. Pierwsza zima też była mroźna i po przeliczeniu całego roku ogrzewania, gotowania i ciepła woda dzieląc rok na 12 miesięcy, wyszło mi po 300 zł/miesiąc. Czy jest to dużo oceńcie sami .

hej Andda. Milo poznac kolejnego poludniowca:) Faktycznie opalanie gazem u ciebie nie wyszlo chyba tak zle. Musze tez to przemyslec. Napisz moze cos wiecej o tym jak ci sie mieszka i czy cos zmienialas w projekcie. A moze z perspektywy czasu bys cos zmienila. Z czego wogole budowalas sciany, dach?? My chcemy ruszyc na wiosne z budowa scian i zdecydowalismy sie na ytong i blachodachowke. A moze moglabys pokazac jakies fotki twojego domku. W jakiej okolicy wogole budujesz??? Pozdrawiam

A i kochani wszystkiego najlepszego w nowym roku!!!! Oby nasze obecne i przyszle gniazdka ktore budujemy byly cieple i przyniosly nam wiele radosnych chwil:))) Wszystkiego najlepszego. :bye:

wyszło mi po 300 zł/miesiąc. Czy jest to dużo oceńcie sami .

Oceniając wyłącznie koszty teoretycznie - dużo, drugie tyle co u mnie. Z drugiej strony trzeba sobie "wycenić" komfort użytkowania i czy te dodatkowe 1500zł rocznie będzie finansowym problemem, do oceny każdego z Was. My na razie nie moglibyśmy sobie pozwolić na kocioł 2-3 razy droższy oraz droższą eksploatację. Jednak wynikło to z naszych założeń, aby wziąć kredyt jak najmniejszy i robić własnymi łapkami jak najwięcej. W prszyszłym roku prawdopodobnie będziemy mieć gaz-rurkę przy płocie i może za jakiś czas podłączymy się. Dom już będzie wysezonowany, suchy. Przejścia na ekogroszek itp nie planuję, to nadal bieganie i brud w kotłowni. Pożyjemy, zobaczymy :)