Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Południowcy w trakcie wykończeń,

robiliście już może wycenę balustrad i schodów?

Dajcie jakieś instrukcje cenowe z Waszych okolic (schody i balustrady drewniane, może być nawet sosna).

My dopiero zabieramy się za szukanie ofert, ale jeśli będzie za drogo, to chcemy zrobić je sami (chociaż się nie znamy, no i trochę mamy stracha :) ).

Mam wycenę schodów dębowych z balustradami - 6500 zł tylko balustrady mi sie nie podobają a oni mają tylko 4 wzory.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nareszcie po wylewkach - wyglądają super ale jak to bywa z naszymi firmami zawsze można się do czegoś doczepić hehe. Dziś miałem wizytę stolarza od schodów tak więc zdecydowaliśmy z żoną że będą dębowe pod kolor okien czyli złoty dąb - jestem ciekaw jak to będzie wyglądało. Wklejam zdjęcie balustrady które wybraliśmy z żoną (zdjęcie dostałem od forumowicza muratora i mam nadzieje że się nie obrazi że je umieściłem tutaj).

DSC.jpg

Witam

zaczynam dopiero swoja przygodę z budową i zdecydowałem sie na projekt Południowa. Mam pytanie o koszty. SPotkałem się już z różnymi kalkulacjami i jedne zrobiły na mnie duże wrażenie a inne wprost przerażały. Czy ktoś mógłby mi podać orientacyjnie z jakimi kosztami należy sie liczyć? Nie chodzi mi o żadne luksusowe wykończenie - zwykły standard. Dopiero będę sie zagłębiał w Wasze opisy - sugestii i zmian, bo wiem że można dokonać kilku ulepszeń.

Koszt zależą od tylu czynników, że nikt Tobie nie poda prawdziwego kosztorysu. Południowa jest dużym domem, po podłogach prawie 180m2 i tyle trzeba zbudować i wykończyć. Minęły trzy lata od początku mojej budowy, niektóre ceny spadły inne poszły w górę. Zakładam 300-450tys za ten projekt, ja budowałem bez większych przeróbek za to z dużym udziałem pracy własnej.

Koszt zależą od tylu czynników, że nikt Tobie nie poda prawdziwego kosztorysu. Południowa jest dużym domem, po podłogach prawie 180m2 i tyle trzeba zbudować i wykończyć. Minęły trzy lata od początku mojej budowy, niektóre ceny spadły inne poszły w górę. Zakładam 300-450tys za ten projekt, ja budowałem bez większych przeróbek za to z dużym udziałem pracy własnej.

No to mnie troszkę podłamałeś. Liczyłem na dużo mniej, tym bardziej że na stronie http://pprojekt.pl/projekt245-poludniowa,kosztorys.html jest podana wartośc pod klucz 185 tys.

No to mnie troszkę podłamałeś. Liczyłem na dużo mniej, tym bardziej że na stronie http://pprojekt.pl/projekt245-poludniowa,kosztorys.html jest podana wartośc pod klucz 185 tys.

Raczej jestem realistą, a budowa południowej dała mi chwilami nieźle w kość. Kosztorys na stronie to kwota netto i można zgadywać na ile wiarygodna. Same instalacje wodno/cieplne to z 40-50tys. Wartość pod klucz to co znaczy? Z podłogami, kaflami, pomalowane? Czy stan pseudo "deweloperski" z gołymi murami i może najtańszymi drzwiami wewnętrznymi? Wtedy to może z 60% rzeczywistych kosztów. Nie mam pompy ciepła, nie mam rekuparacji, nie mam drewna na schodach, materiały ściągałem z całej polski i nie tylko, a koszty były znacznie wyższe od 300tys. w 2008r. Na ile i co staniało musisz sprawdzić na własną rękę, popytać ekipy etc. Biuro daje tzw ślepy kosztorys, można z nim pomęczyć parę hurtowni o wyceny. Lepszej metody raczej nie ma.

W kosztach niestety trzeba uwzględnić ileś tam tysięcy na papiery, kierbuda, prace ziemne, ogrodzenie itd. W żadnym przypadku nie chcę się niechęcać do budowy południowej, ale pamiętaj że to budynek o powierzchni ok 180m2 i tyle kosztuje :)

czy mówimy o tym samym projekcie? południowa wg projektu ma 119m2 (z garazem 137m2). Te 180m2 to powierzchnia podłóg?

Zajrzyj do mojego dziennika, link w stopce.

119m2 bez garażu, bez kotłowni, bez czegoś tam jeszcze, piętro liczone użytkowej powyżej 1,9m itd. Budujesz i wykańczasz 180m2, kafli nikt nie skończy metr od ściany ;)

My również mamy nadzieję, że jakieś trzy stowki starczą.

W końcu troche ruszyliśmy z robotą . W kotłowni położyliśmy płytki na ścianach. Mamy mały problem z poziomem posadzki, musimy w kotłowni zestopniować, ponieważ wejście do komina zostało trochę za nisko usytułowane i trzeba usadowić piec niżej.

Samego domu.

Poczytaj dziennik Pluszku, budował mniejszy podobny projekt

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?68988-Iskierka-Piotra-i-Ady

Niezły z niego księgowy :)

Ludzie maja różne znajomości, jedni mają za friko piach, inni koparkę, jeszcze inny teścia co im zbuduje dom. My budowaliśmy sami. Zaczekaj na ceny od innych, może będą bardziej aktualne od moim i bardziej przystępne. Trzy lata to mimo wszystko dużo czasu od mojej budowy.

A ten koszt (300-450tys) to rozumiem nie licząc kosztów zakupu i uzbrojenia działki czy to koszt łączny?

Każdego budowa kosztuje inaczej, zależne to jest od tego ile jesteś w stanie zrobić sam i jakie materiały wykorzystasz. Ja jak na razie zamykam się w 170 000 zł (w tym robocizna mury, dach, CO, kableki - 20000zł), zrobione CO, prąd, tynki, wylewki, kafelki w kotłowni, poddasze ocieplone a jutro walcze z płytami. Jeszcze wiele przed nami no i sam jestem ciekawy w jakiej sumie się zamknę.

Edytowane przez 1makow9

• 2 weeks później...

Co tam u południowców walczących?!

U nas na budowie nie dzieje się za wiele, instalacje wodne i CO zrobione (ale na razie bez podłączeń i pieca) jutro przychodzi ekipa od podłącza wodnego - wreszcie :)

Za to szalejemy na ogrodzie. Jak tak poszalejemy to do wiosny będziemy chudzi jak patyki :) Bolą plecy i wszystko co się da, ale rośliny przetrwały zimę wszystkie, no i pojawił się wreszcie warzywnik. Pozdrowienia!

P1160729.jpg

P1160729.jpg

Jaki macie ładny warzywnik.. Ech mi się też marzy już praca w ogrodzie, ale to na razie nierealne. Najpierw musimy zbudować chałupkę, a potem będziemy myśleć o ogrodzie, kostce itp itd..Póki co-trochę przypadkowo, ale radośnie mamy pierwszego maluszka w drodze, więc liczymy jak to zrobić żeby się wybudować do terminu porodu :D..co chyba jest trochę mało realne, ale może..

Miszaki-to Wy CO przed tynkami robiliście? Mój hydraulik powiedział że przed tynkami to tylko wodę i kanalizę i odkurzacz centralny? Bo CO to chyba idzie po podłodze, a tylko wyjścia do grzejników w ścianach? A może się mylę?

I jeszcze mam pytanko-do tych co zrobili wylewki bo nie wiem czy dobrze myślę, a nie chcę wyjść na ignorantkę przed wylewkarzem ;) - pod wylewkę na chudziak daje się folię? Ale czy to taka zwykła czarna folia czy jakaś inna, potem styropian (poza miejscem na kominek) i potem znów folia czy już bez tego? I czy włókna lub siatka zbrojeniowa jest konieczna?

Z tym CO to wiemy, że nie po kolei, ale tak wyszło, że nie udało się nam zgrać ekip w czasie. Tynkarze będą musieli bardzo uważać, a my jakoś to pozabezpieczamy.

Ogródek kopaliśmy sami, perz to okropne dziadostwo, mamy go u nas sporo. Nie chcieliśmy jednak stosować chemii, więc została ręczna robota :) Będziemy regularnie wszystko podlewać wodą z humusem, żeby polepszyć jakość gleby.

Co do warzywnika jeszcze.... marchew, bób, koperek i rzodkiewka już posiane, a wczoraj posadziliśmy truskawki :)

Fajnie znowu mieć ogródek! (i fajnie widzieć, jak blokers w końcu zmuszony jest do jakiejś pozytywnej roboty i jak ochoczo macha łopatą ;)).

My też ostatnie dni poświęciliśmy na porzadkowanie terenu wokół domu. Nawieźliśmy 60 ton ziemi, wyrównaliśmy pod trawniki, zasadziliśmy 120 żywotników, jodłę i wierzbę oraz zasialiśmy trawę. Chcemy w najbliższym czasie nawieźć nawozu naturalnego (obornik) i założyć warzywnik. W wewnątrz skończone tynki w garażu, łaczniku i położone kafelki na ścianach i połowie podlogi kotłowni. Tynki filcowane fajnie sie prezentują- myslę, że nie bedzie potrzeby kładzenia gładzi

Formtec147.jpg

Formtec151.jpg

Formtec160.jpg

Formtec161.jpg

Formtec159.jpg