Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A my też mamy zdobycznego pierwszego krzaka - jakiś taki z bordowymi listkami i ponoć czerwonymi sopelkami kwitnącymi jesienią :) I się pięknie przyjął - ma już pączki. A tak na poważnie-właśnie skończyliśmy robić wodę, kanalizę i odkurzacz centralny. Aż mi się wierzyć nie chciało-hydraulik wszystko zrobił w 4 dni - łącznie ze sprawdzeniem wodą czy wszystko jest ok i posprzątaniem po sobie. Teraz czekamy na elektryka - ma być po świętach, a potem cały maj na tynki. Trochę żałuję, że wzięliśmy tynkarza "ręcznego" bo się to będzie maślaczyło :(. Na czerwiec mam już zamówionego wylewkarza miksokretem, hydraulika do CO, potem kominek i zabudowa poddasza. I od lipca z górki z wykończeniówką :) Wszystkie ekipy, poza kominkiem - zamówione:) I tak po cichutku liczę że do końca sierpnia "da się" wprowadzić z maluszkiem, ale nie wiem czy to realne :(

trebor-bardzo mi się podoba Twoje ułożenie kostki-chyba trochę podciągnę pomysł na jej rozłożenie :) Wydaje się, że chyba też masz dosyć dużą odległość między domem, a bramą wjazdową? Ile tam masz metrów i ile metrów kostki zamówiłeś? Ja to ciągle coś przeszacowuję więc tak podpytuję :)

Też planuję wydać na budowę bez mebli i AGD około 300 tyś-ba...nie mam innego wyjścia i chyba się uda :) Na razie wydaliśmy około 120 tyś-w tym SSO plus woda i kanaliza,instalacja odkurzacza i piękny wiessmanowski piec olejowy, który stoi sobie u rodziców w garażu w pudełkach i nie da się go podejrzeć ;)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Andzia84

Od frontowej strony dzialki do domu jest 13 m. Kostki ułożyliśmy 100 m2- szerokość dojazdu do garażu 4m, chodniki 0,72 m. Myślę, że jeżeli chodzi o tynki nie ma co żałować. Zastanawialiśmy się nad tynkami maszynowymi, ale jest wiele nieprzychylnych opini. My namówiliśmy naszego majstra na filcowanie- na pierwszy rzut oka wydaje mi sie, że obedzie się bez gładzi, ale to sie oaże za jakiś czas- jak zrobię próbę malowania.

Od dłuższego czasu spedza mi sen z oczu temat ogrzewania. Piec na paliwo stałe dawno kupiony, grzejniki też. Pierwsze ustalenia z instalatorem mówiły o wykonaniu instalcji z do grzejników z PEX-a. Oczywiście same podejścia do rozdzielaczy oraz obwody zabezpieczające z rur miedzianych. Piec ze sterownikiem i podajnikiem automatycznym, instalacja ma być wyposażona w wymiennik CWU poj. 200l, pompy obiegowe dla ogrzewania i CWU i pompę curkulacyjną oraz czterodrogowy zawór mieszający, zawory bezpieczeństwa do co i cwu, otwarte naczynie wzbiorcze co i naczynie przeponowe do cwu, 3 obwody podłogówki. Wycena elementów na takie rozwiazanie juz gotowa - dostalem dość atrakcyjne ceny z jednego ze sklepów internetowych. Jest jednak problem- pytając sie hydraulika czy zamawiać wyspecyfikowane elemnty ten oświadczył, że ma pewne obawy co do PEX-a (wytrzymałość temperaturowa 90 st.C) i nie za bardzo chce się teraz podjąć wykonania takiej instalacji, proponuje miedź, a co z tym się wiąże wyższe koszty inwestycji.

Moje pytanie: Czy przy zastosowaniu pieca na paliwo stałe ze sterownikiem oraz zaworów mieszających niebezpieczeństwo przekroczenia granicznej temperatury wody w układzie jest na tyle realne aby wchodzić w droższe koszty związane z miedzią? Czy oprócz zastosowania wymienników ciepła (jak to gdzieniegdzie proponują) jest jeszcze jakiś tani sposób na zabezpieczenie sie przed sytuacjami awaryjnymi

Moje pytanie: Czy przy zastosowaniu pieca na paliwo stałe ze sterownikiem oraz zaworów mieszających niebezpieczeństwo przekroczenia granicznej temperatury wody w układzie jest na tyle realne aby wchodzić w droższe koszty związane z miedzią? Czy oprócz zastosowania wymienników ciepła (jak to gdzieniegdzie proponują) jest jeszcze jakiś tani sposób na zabezpieczenie sie przed sytuacjami awaryjnymi

Problem masz tylko jeden. Instalator ciągnie do materiału z którym potrafi pracować... Nie ma żadnych przeciwwskazań do używania pexów za rozdzielaczami. Jeśli mogę zasugerować, zmień hydraulika. Jak się uprzesz na plastik, to może tak robić aby udowodnić że miał rację...

Nie mam nawet zaworu 3/4 drożnego i przez dwa sezony nigdy nie zagotowałem wody. Jeszcze jedno, załóż na górze naczynie wzbiorcze z automatycznym dolewaniem odparowanej wody. Kosztuje z 200zł więcej, a wygoda rewelacyjna.

Czy oprócz zastosowania wymienników ciepła (jak to gdzieniegdzie proponują) jest jeszcze jakiś tani sposób na zabezpieczenie sie przed sytuacjami awaryjnymi

W takiej instalacji wymienniki nie są konieczne.

Dzięki TMK

Troche go przetrzymałem i dzisiaj sam sie odezwał. Powiem szczerze, że nie tylko on zasiał we mnie niepewność, ale ostatecznie ustalamy, że bedzie pex. Chcę kupic rury Herz-a, które są podobno jedne z lepszych, wyczytałem że maks. temp. pracy to 95 st. C, a krótkotrwale mogą wytrzymać temp. do 110 st.C, trochę mnie to uspokaja- nie należą one do tanich, ale na miedzi było by znacznie drożej. Co do majstra nie sądzę, aby mógł sie posunąć do sytuacji którą opisujesz, poza ta niespodziewaną zmaną, wydaje się dość konkretny no i jest to człowiek z polecenia.

W wewnątrz skończone tynki w garażu, łaczniku i położone kafelki na ścianach i połowie podlogi kotłowni. Tynki filcowane fajnie sie prezentują- myslę, że nie bedzie potrzeby kładzenia gładzi

Trebor, jak tam schnięcie tynków? My zaczynamy tynki pojutrze, ale jest dość zimno i trochę się obawiamy, bo zdecydowaliśmy się jednak na cementowo-wapienne, które podobno gorzej schną. Też będziemy filcować, właśnie żeby uzyskać ostateczny efekt (nie lubimy zbyt gładkich ścian).

Zauważyłam też bramę garażową u Ciebie. Jaka firma, czym kierowałeś się przy wyborze? Zamontowałeś się przed czy po tynkowaniu?

Pozdrawiamy,

Dostałam wycenę na wylewki miksokretem. I tak się zastanawiam czy to jakoś nie za dużo? Sama robocizna jest raczej ok-12 zł za m2 (z ułożeniem folii i styropianu). Ceny materiałów sprawdzę sobie w swoim składzie, ale czy nie sądzicie że coś jest nie tak?-razem robocizna z materiałem wychodzi mi jak by nie liczyć 42 zł za m2. Z tym, że samej wylewki wychodzi około 9 cm na dole i 7 na górze.

"Przesyłam wycenę materiału :

- cement I 32,5 ( 3 t ) - 1400,00

- piasek sortowany 02 (26 t) - 700,00

- folia budowlana (200 m2) - 300,00

- taśma dylatacyjna 10 (200 mb) - 80,00

- siatka zgrze. oczko 10/10 wymiar 100/200 (100 szt.) - 520,00

3000,00 zł brutto

- styropian gr.5cm ok. 12 m3 *170 zł = 2040 zł

Robocizna 167 m2 - 2000 zł

Ogólny koszty to ok. 7000 zł"

Trebor, jak tam schnięcie tynków? My zaczynamy tynki pojutrze, ale jest dość zimno i trochę się obawiamy, bo zdecydowaliśmy się jednak na cementowo-wapienne, które podobno gorzej schną. Też będziemy filcować, właśnie żeby uzyskać ostateczny efekt (nie lubimy zbyt gładkich ścian).

Zauważyłam też bramę garażową u Ciebie. Jaka firma, czym kierowałeś się przy wyborze? Zamontowałeś się przed czy po tynkowaniu?

Pozdrawiamy,

Jak widać pogoda za oknem taka sobie, więc i tynki nie chcą schnąć. Swoją drogą jak będzie szło w takim tempie to chyba do jesieni zejdzie z tymi tynkami. U nas tynkuje majster, ktory postawił dom, prace te wykonuje sam, wiec trochę czasu mu to zajmuje, w miedzyczasie zoczął kolejną budowę, ale powiedział, że będzie się starał najpierw u nas skończyć- narazie aż tak nam się nie spieszy tym bardziej że kończącą się fundusze na budowę i zastanawiamy się co robić- są dwie możliwości kredyt, albo sprzedaż mieszkania.

Co do bramy kupiliśmy ją razem z oknami. W firmie, która dostarczyła nam okna dostaliśmy cenę 4100 PLN, spytałem kto im te bramy dostarcza i wysłałem zapytanie do dostawcy. Jest to toruńska firma, która specjalizuje sie w bramach, ogrodzeniach itd. oni zaoferowali mi bramę za 3100 z montażem, więc my z taką informacją do dostawcy okien, a ten zgodził się na dostarczenie i montaż bramy w cenie jaką dostałem bez pośredników. Sama brama wyglada solidnie, a najważniejsze, że zarówno okna, drzwi i brama mają praktycznie identyczny odcień. Brama została zamontowana przed tynkami, wprawdzie trochę sie brudziła podczas tynkowania, ale wszystko dobrze schodzi.

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich Południowców, mam pytanie czysto techniczne. Jestem na etapie murowania ścian poddasza i zakładania dachu, moje pytanie to:

- czy robiliście wieniec na ścianach szczytowych, oraz jak jest mocowana do ścian szczytowych płatew kalenicowa?

Dzięki z góry za odpowiedź.

Pozdrawiam Południową Rodzinkę ;-)

Maciej

Witam Wszystkich Południowców, mam pytanie czysto techniczne. Jestem na etapie murowania ścian poddasza i zakładania dachu, moje pytanie to:

- czy robiliście wieniec na ścianach szczytowych, oraz jak jest mocowana do ścian szczytowych płatew kalenicowa?

Dzięki z góry za odpowiedź.

Pozdrawiam Południową Rodzinkę ;-)

Maciej

Witam

U mnie wieniec górny (chociaż tego nie ma w projekcie) jest dookoła domu, połączony z wieńcem dolnym jest poprzez 8 trzpieni, które uwzgledniał projekt i dodatkowo po 2 trzpienie na każdej ze ścian szytowych. Co do dachu nie jestem fachowcem i nie mam pojęcia , czy u mnie to zostało dobrze wykonane (polegam na doswiadczeniu moich cieśli)- płatew kalenicowa została zamocowana do krokwi w miejscu ich połączenia oraz podparta w ok. 1/3 i 2/3 długości za pomocą słupów z mieczami. Ściany sztytowe wymurowane zostały dopiero po wykonaniu więźby i nie łaczą się trwale z płatwią.

Witam

U mnie wieniec górny (chociaż tego nie ma w projekcie) jest dookoła domu, połączony z wieńcem dolnym jest poprzez 8 trzpieni, które uwzgledniał projekt i dodatkowo po 2 trzpienie na każdej ze ścian szytowych. Co do dachu nie jestem fachowcem i nie mam pojęcia , czy u mnie to zostało dobrze wykonane (polegam na doswiadczeniu moich cieśli)- płatew kalenicowa została zamocowana do krokwi w miejscu ich połączenia oraz podparta w ok. 1/3 i 2/3 długości za pomocą słupów z mieczami. Ściany sztytowe wymurowane zostały dopiero po wykonaniu więźby i nie łaczą się trwale z płatwią.

U mnie zostało to wykonane tak samo, wieniec górny jest dookoła domu tylko nie robiłem trzpieni na ścianach szytowych. Na początku miałem wieźbę a potem dopiero stawiane ścianki szczytowe. pozdrawiam

aha jeszcze zrobiliśmy oświetlenie salonu i kuchni, brakuje jeszcze tylko jeszcze oświetlenie górne tzn. wąż świetlny w salonie. chyba troszkę przesadziłem z ilością oczek ale ledy nie dają takiego światła jakie bym chciał osiągnąć - najważniejsze że żonie się podoba :-)

Hej Makow

Miło popatrzeć jak Twoja południowa nabiera kszałtów. U nas tynkarz na jakiś czas uciekł (tak to jest w dzisiejszych czasach że fachowcy coś zaczynają i przerywają łapią nastepną fuchę, aby mieć zarobek)- zona już sie zastanawiała czy nie szukać kogoś innego, ale troche miała opory ponieważ jest to jej kuzyn, który wszystko u nas narazie robi i do tej pory nie można było narzekać- po dzisiejszej wizycie na budowie jesteśmy jednak zadowoleni z jego pracy. W międzyczasie rozprowadzana jest woda i kanaliza. Jak byś miał jakąś fotkę z oświetleniem za pomocą taśmy LED to prześlij fotkę. wczoraj spedziłem pól nocy nad znalezieniem rozwiazania na sufity i tak sie zastanawiam czy te LEDy się nadają do tego co chcę zrobić.

Pozdrawiam

Ja wzoruję się na tym dzienniku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149940-ATLAS-....fotodziennik-budowy/page5 wszystko nam się tam podoba :-) dobrze że jest możliwość podpatrzenia.

Trebor tam znajdziesz też oświetlenie led

My na początku chcieliśmy mieć koła w salonie też oświetlone od góry ledami ale jak zobaczyliśmy te zdjęcia zmieniliśmy zdanie :)

Pozdrawiam

Ja wzoruję się na tym dzienniku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149940-ATLAS-....fotodziennik-budowy/page5 wszystko nam się tam podoba :-) dobrze że jest możliwość podpatrzenia.

Trebor tam znajdziesz też oświetlenie led

My na początku chcieliśmy mieć koła w salonie też oświetlone od góry ledami ale jak zobaczyliśmy te zdjęcia zmieniliśmy zdanie :)

Pozdrawiam

Hej dzieki Makow

Przejrzeliśmy dziennik, ktory nam poleciłeś. Z pewnościa coś z niego znajdzie się u nas w domu. Moja zona zachwycona jest kinkietami w jadalni oraz kabiną w dolnej łazience. Co do oświetlenia LED, to jak jest tak na zdjeciach to dla nas wystarczajaco, coraz bardziej przychylamy sie do rozwiązań, ktore udalo nam się podpatrzeć wczaraj.

Pozdrowienia z Pomorza i Kujaw

Witamy południowców! Zima zaskoczyła wszystkich i od razu zawrzało na forum, bo przy ładnej pogodzie to wszyscy na budowach ;)

Z wieści od nas, kończymy właśnie tynkowanie, w przyszłym tygodniu powinny pojawić się wylewki. Potem przerwa na schnięcie i my będziemy mogli się wreszcie wykańczać, bo na razie niczego nie można zrobić, a przecież ręce aż się rwą do roboty ;)

Tymczasem kosimy trawę, doglądamy naszych "grobów" z warzywami, i zaznaczamy "dziady" w tynkach. Pozdrowienia z ogrodu :)