Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jaki tu spokój tralalala, nic się nie dzieje tralalala... Pewnie każdy na budowie i psioczy, ze ciągle pada. Ja psioczę. Nie mogę szamba wstawić :((( Działka zamieniła mi się w bagno, moje cukinie zaczynają gnić...eech, a zapowiadają dalej deszcze. Ale na szczęście kominy mi już nie ciekną :D Kurcze łazienki mam już prawie skończone, a gdyby nie te deszcze to mogłabym już mieć szambo i powoli wprowadzić się :( Pluję sobie w twarz, że w zeszłym roku gdy były w lipcu upały to tego szamba nie wstawiliśmy. No nic-może sierpień będzie lepszy :)

Troszkę się pochwalę, bo na mój dziennik chyba nikt nie wchodzi. Oto moja piękna łazienka wykonana płytkami za 33 zł za metr :p Moja mama stwierdziła, że podłogę mam okropną i komunistyczną jak w salach jadalnianych :) Ja na szczęście urodziłam się w latach 80-tych i tych jadalni nie pamiętam :D

http://desmond.imageshack.us/Himg27/scaled.php?server=27&filename=wykoczenie076.jpg&res=medium

http://desmond.imageshack.us/Himg839/scaled.php?server=839&filename=wykoczenie078.jpg&res=medium

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki tu spokój tralalala, nic się nie dzieje tralalala... Pewnie każdy na budowie i psioczy, ze ciągle pada.

Andzia! No nie wiem nie wiem :) My nie psioczymy, bo nawet nie wiemy jaka jest pogoda. Wisimy sobie na drabinach usiłując wykończyć sufity. Pewnie to one nas wykończą ;) Zachciało się drewna, to teraz trzeba zaoszczędzić na montażu i robić samemu...

Nasz kafelkarz nas olał, więc kuchnia nawet nie zaczęta, tylko ją pomalowałam. W sumie oprócz ściany prysznica, który na razie będzie tylko na górze i ściany w kuchni, kafelek nie będziemy mieć wcale (wszędzie drewniane, białe boazerie). Też wyjdzie to o wiele taniej niż kafelki za kosmiczne pieniądze, a efekt będzie jaki chcemy.

Najważniejsze, że podobać się będzie domownikom :) Zazdroszczę CI już etapu, faktycznie bardzo dużo już zrobiliście, dawajcie więcej zdjęć, to nas trochę zmobilizuje ;)

Pozdrowienia ze Śląska :)

Zazdroszczę CI już etapu, faktycznie bardzo dużo już zrobiliście, dawajcie więcej zdjęć, to nas trochę zmobilizuje ;)

Ze Śląska to teściówka za tydzień na wizytację przyjeżdża ;)

Was nie trzeba mobilizować. Super, wszystko szybko robicie. Zazdroszczę Marcina bo jak na faceta to chyba nie trzeba go do roboty przymuszać ;) Mój Piotrek niestety ma sto tysięcy wymówek żeby tylko nic nie robić :( A można byłoby już pokoiki i w zasadzie całą górę pomalować i panele położyć. Aleee nieee, on ma czas . Nie ważne, że ja pod koniec sierpnia rodzę i dobrze byłoby we wrześniu się wprowadzić...wrrr. Gdyby nie ciąża to sama bym się wzięła za malowanie :) Aż mnie ręce świerzbią żeby wziąć za wałek i chociaż zagruntować, ale nie chcę w polu urodzić :D

Też mi się chciało takiego skandynawskiego stylu w domu jak u Was, ale białe meble to nie dla Piotrka, więc jakoś musimy pójść na kompromis. Stąd nieco eklektycznie - łazienki i kuchnia będą trochę retro. Biała kuchnia odpadła w przedbiegach :( Jadalnia za to będzie pewnie bardziej sosnowa :) Podobnie salon i marzą mi się lniane zasłonki. No ale zobaczymy.

Ps. Odważni jesteście co do czarnych ścian. Nie mogę doczekać się efektu końcowego :)

Jako ze na dniach planujemy zakupic projekt mamy jeszcze kilka pytan po wstepnej rozmowie z facetem od adaptacji :

1 Czy zmiana z Ytonga na Porotherm skutkuje zmianami wymiarów scian itd, Porothermem bedziemy budowac ?

2 Ile wynosi wysokosc scianki na parteze do parapetu i ile wynosi scianka kolankowa przy Porothermie - widzialem ze niektorzy maja 3 inni 4 cegly ?

3 Strop z Terrivy to dobre rozwiazanie szczegolnie na slasku, ile wynosi roznica ceny jesli jest lany ?

4 Przy zlecaniu adaptacji podpisujecie jakas szczegolowa umowe z adaptujacym - macie jakis wzor ?

5 Czy podlogowka musi byc uwzgledniona w projekcie i czy posiadanie jej jest wystarczajace do ogrzania salonu, czy moze musza byc jeszcze kaloryfery ?

6 Slyszalem ze niektorzy obnizaja wjazd do garazu o ile i czemu ?

Edytowane przez KosGos

• 4 weeks później...

Jako ze na dniach planujemy zakupic projekt mamy jeszcze kilka pytan po wstepnej rozmowie z facetem od adaptacji :

1 Czy zmiana z Ytonga na Porotherm skutkuje zmianami wymiarów scian itd, Porothermem bedziemy budowac ?

2 Ile wynosi wysokosc scianki na parteze do parapetu i ile wynosi scianka kolankowa przy Porothermie - widzialem ze niektorzy maja 3 inni 4 cegly ?

3 Strop z Terrivy to dobre rozwiazanie szczegolnie na slasku, ile wynosi roznica ceny jesli jest lany ?

4 Przy zlecaniu adaptacji podpisujecie jakas szczegolowa umowe z adaptujacym - macie jakis wzor ?

5 Czy podlogowka musi byc uwzgledniona w projekcie i czy posiadanie jej jest wystarczajace do ogrzania salonu, czy moze musza byc jeszcze kaloryfery ?

6 Slyszalem ze niektorzy obnizaja wjazd do garazu o ile i czemu ?

_________________________________________________________________________________________________________________

AD1. Wymiary się zmieniają. Porównaj sobie wymiary obu produktów oraz ich własciwości. Te zmiany należy uwzględnić w projekcie na etapie jego adaptacji.... Jeśli będziecie budować na bazie gotowego projektu - musicie poprosić projektanta/autora o zgodę na te zmianę. Zwykle odbywa sie to bez problemu.

AD2. W oryginalnym projekcie w większosci pomieszczeń na parterze przewiduje sie wysokość stropu na poziomie 271cm. Parapety to planowo 84cm. Przy Porothermie musisz sobie sam rozrysować scianę z uwzględnieniem grubości zaplanowanej posadzki oraz rozmiar okien w kontekscie ewentualnych rolet antywłamaniowych i rozmiarów okien. Ja planuję 19cm posadzki (folia, 10cm styropianu, chudziak 7cm i okładzina 2cm) i kasety na rolety w wysokości 16cm. Okna w zasadzie zgodnie z projektem. Daje to ostatecznie 4 pustaki Porotherm 25 pod parapety. W kuchni jest ich 5szt. A! Aby pomieszczenia nie były przytłaczająco niskie - cała ściana to 12 pustaków. Trzeba tez pomysleć, czy bedziesz miał sufity podwieszane czy bezpośredni tynk. ŚDciankę kolankową raczej trzeba zrobić zgodnie z projektem (3 pustaki), bo wtedy domek nie traci na swoim chaakterze. Poza tym, z wieńcem i murłatą to i tak jest solidny metr wysokości. Moje 12 pustaków na parterze będę musiał zamaskować lekko dłuższymi krokwiami ;)

AD3. Terriwa jest ok. Na terenie szczególnie ruchomym raczej nie pozwolono by się wybudować. Tutaj raczej skup się na zbadaniu gruntu i solidnych fundamentach. Terriwe możesz zakryć sufitem podwieszanym z uwzględnieniem dylatacji. Przy 12 pustakach na mur pomysł jest ok - jest zapas w wysokości.

AD4. Zlecenie czy tez umowę zaproponuje Ci projektant. Bez obaw. Typowa adaptacja kosztuje 1200 - 2000zł brutto. Powyżej to juz naciagacze. Oczywiście za opłatą projektant może załatwić Ci pozwolenie na budowę - ale wierz mi, sam to zrobisz z palcem w....

AD5. Ten temat jest bardziej złożony. Na etapie adaptacji musisz wiedzieć czym będziesz opalał dom (gaz, węgiel, itd) bo wymagane jest dostarczenie dla uzyskania warunków zabudowy (i ostatecznie pozwolenia na budowę) warunków technicznych przyłączenia od gestorów mediów. Projekt musi uwzględniać rodzaj paliwa a za tym rozwiązania techniczne (kominy, skład opalu, wentylacja, itd). To jak rozwiażesz ogrzewanie "salonu" podpowie Ci instalator. Ważne na początek czym chcesz ogrzewać i ile masz kasy na te sprawy (choćby rodzaj kotła-kondensacyjny, zwykły...).

AD5. Wjazd do garażu to kwestia położenia domu na działce, warunków wysokosciowych podjazdu, itd. Jeśli jest płasko - rób jak w projekcie.

Głowa do góry. Musisz trochę postudiować projekt a te kreseczki stana się jasne. To prosty i super funkcjonalny projekt. Ja go poszerzyłem o 1,5 metra od strony garażu bo w oryginale jest malutki. Przynajmniej dla mnie. Problemem są ludzie. Tu się nic nie zmienia miemo cięższych czasów - fachowcy.....pfuu ;)

Reszta to kwestią gustu i zasobnosci portfela ;))

Pozdrawiam

Witam widze ze na watku ostatnio cichutko...

Decu dlugo czekalam az ktos odpisze KosGosowi na pytania bo sama bylam ciekawa odpowiedzi - widze ze odpisales jak prawdziwy specjalista:) Sama duzo sie dowiedzialam:) Tez chcialam odpisac ale niestety jestem kompletnym lalikiem - nam stan surowy otwarty stawiala firma, nas wtedy nie bylo w kraju wiec musielismy zaufac naszym specjalistom - czy slusznie czas pokaze - jak narazie jestesmy zadowoleni. No i nareszcie udalo nam sie zobaczyc nasza Poludniowa na zywo - pierwsze wrazenie - jakie te sciany sa wysokie - do sufitu prawie 3 m - ale tak jak Decu piszesz przyjdzie ocieplenie, posadzka i panele i bedzie idealnie:) Jesli chodzi o rozmiar to wszyscy nam mowili ze duzy ale ja tak nie mysle - uwazam ze jest IDEALNY - przekonalam sie ze to byl dobry wybor i moge go polecic kazdemu. Dodam ze my w projekcie prawie nic nie zmienialismy - budowalismy z Ytonga 25 (pozniej docieplimy styropianem 15) obrys domu zostal taki jak w projekcie, jedynie co to zmniejszylismy dolna lazienke kosztem powiekszenia schodow no i przerobilismy tylnia wystawke - teraz mamy piekny taras:) Jesli chodzi o plany na przyszlosc - na ten rok zakonczylismy stanem surowym otwartym - jedynie pozabijalismy okna folia i deskami oraz drzwi ale tylko tak zeby nikt nie wczodzil ale byl przewiew. Nasza kierowniczka nam tak doradzila zeby za szczelnie budowy nie zabijac niech wyschnie i przemarznie a na wiosne bedziemy mogli wstawic okna... no to pozostaje nam czekac do wiosny... zalaczam fotki naszej poludniowej - pozostale zdjecia w naszym dzienniku.

Pozdrawiam wszystkim Poludniowiczow:)

http://lh3.ggpht.com/-l2UTVeAqcBU/Tk5U1AH0MuI/AAAAAAAAAZs/tRR6-pyiHtA/s640/IMG_0495%252520%2525282%252529.JPG

http://lh4.ggpht.com/-bJcUlfEaT1w/Tk5VWlJTm-I/AAAAAAAAAZw/n51iXK_LKq0/s640/IMG_0495%252520%2525286%252529.JPG

Ech. Sam bym coś popisał, ale nie mam czym się pochwalić. Budowa rozpisana i przemyślana - w głowie i na papierze. Życie zblokowało nas troszeczkę, ale chyba uda się ruszyć z kopyta wiosną?

Na forum rzeczywiście wakacyjna cisza. Tym bardziej miło zobaczyć Wasze zdjątka. Gratuluję! Musicie mieć w zwiazku z tym burzliwe lato. Chmm?

Co do odpowiedzi KosGosowi, to z zawodu jestem elektrykiem z uprawnieniami budowlanymi i czasami udaje mi się zabłysnąć szatańskim wersetem z prawa budowlanego lub własnych doświadczeń ;) :) Nie oddzywam się zbyt często, bo bywa, iż znajdzie się jakiś kolega wszystkowiedzący wyrwany z kontekstu i....szkoda jałowej dyskusji :)

Poczytajcie wątki na temat konkretnych rozwiązań technicznych (gaz, woda, ocieplenie....), a zobaczycie teksty rodem z CB radia w piątkowe popołudnie. CHe, he, he. Sami flachowcy:)

Na forum Południowiczów jest super atmosfera i czuć, że ludzie się szczerze cieszą lub martwią swoją budową. I tu warto wziąć głos.

Pozdrawiam i życzę samych sukcesów.

Dzieki za odzew jakis w koncu :)

Na chwile obecna projekt zakupiony i sie adaptuje. Dom ma byc 40cm od podloza, usuniete ganki nad wejsciem i tarasem, dach przedluzony o 1 dachowke, ogrzewanie gazowe, taras od wschodu i zachodu, podlogowka, usuniety kominek itd. Warunki techniczne na prad,wode,gaz i kanalizacje sa. Mapka do celow projektowych sie robi wiec moze jak dobrze pojdzie wrzesien - pazdziernik bedzie pozwolenie na budowe i dopiero wtedy sie zaczna sie pytania co i jak :)

Na pewno bedzie porotherm, ocieplenie chcialbym z 15-17cm styropianu. Pokrycie dachu miala byc dachowka cementowa ale pare osob z rodziny kryjacej dachy namawia na ceramike - ponoc nie wiele drozsza.

Jestescie w stanie okreslic jaka jest roznica w cenie pokryciem styropianem 12cm a 15 czy 17cm oraz dachowka cementowa vs ceramiczna ?.

Dzieki za odzew jakis w koncu :)

Na chwile obecna projekt zakupiony i sie adaptuje. Dom ma byc 40cm od podloza, usuniete ganki nad wejsciem i tarasem,

Jestescie w stanie okreslic jaka jest roznica w cenie pokryciem styropianem 12cm a 15 czy 17cm oraz dachowka cementowa vs ceramiczna ?.

KosGos - usunąłeś ganeczek na wejściu...oj a to taki ładny element tego domku, dodający uroku. No ale co kto lubi.

Co do styropianu-ja zamówiłam 120 m2 15 i zapłaciłam 4500 zł, a na 10 zaoszczędziłabym około 1000 zł. Jeszcze mi z tego zostało z 5 paczek styropianu. Dobrze, ze na moim składzie mogę robić zwroty :)

Na forum Południowiczów jest super atmosfera i czuć, że ludzie się szczerze cieszą lub martwią swoją budową. I tu warto wziąć głos.

Pozdrawiam i życzę samych sukcesów.

He he a pewnie, że jest super atmosfera bo takie małe, funkcjonalne domki budują sami fajni ludzie ;)

decu to jak Ty jesteś elektrykiem to ja się Ciebie o coś podpytam. Chodzi mi o odbiór instalacji. Mam zrobioną elektrykę od a do z w domu. Nie mam natomiast docelowego przyłącza do skrzynki, która na podstawie umowy z PGE ma rozgraniczać moją i sąsiada działkę. PGE jeszcze tej skrzynki nie postawiło, bo tam był problem z przebudową linii i takie tam - ale to nieważne. Tymczasowo podpięłam się żeby mieć w domu kablem zasilającym do prowizorki budowlanej, którą mam na działce. Teoretycznie PGE ma podpisaną ze mną umowę na wykonanie skrzynki docelowej i przyłącza do 11.12.2011. Czy do czasu, kiedy podepnę się do skrzynki docelowej mogę zrobić jakiś odbiór? Bo PGE przecież nie zrobi odbioru przyłącza elektrycznego, a co z odbiorem instalacji. Czy jest sens teraz zrobić ten odbiór, czy tak można-jeszcze przed odbiorem z PGE? Mój elektryk od odbioru (inny niż ten który robił elektrykę w domu) stwierdził, że najpierw PGE powinno postawić skrzynkę docelową, ja powinnam się do niej podpiąć, a potem zrobić odbiór tego przyłącza i dopiero odbiór instalacji domowej (kurcze a może mówił odwrotnie?..hmm..) nie wiem jak mam się za to zabrać. Dodatkowo czy PGE bez żadnych konsekwencji może nie wyrobić się w określonym przez siebie czasie na wykonanie tej skrzynki docelowej (wiąże się to z przetargiem na remont linii)? Bo na razie dopiero wykonano projekt tej nowej linii i zaniesiono do starostwa i wyglada na to, że nie zdążą z rzeczywistą przebudową :(

KosGos - usunąłeś ganeczek na wejściu...oj a to taki ładny element tego domku, dodający uroku. No ale co kto lubi.

Co do styropianu-ja zamówiłam 120 m2 15 i zapłaciłam 4500 zł, a na 10 zaoszczędziłabym około 1000 zł. Jeszcze mi z tego zostało z 5 paczek styropianu. Dobrze, ze na moim składzie mogę robić zwroty :)

KosGos ja jestem tego samego zdania co Andzia jesli chodzi o przednia wystawke - bo naprawde to ona dodaje calego uroku:) My poczatkowo tez mielismy w planach ja zmienic i nawet projekt mielismy poprawiony ale jak poogladalismy zdjecia forumowiczow to zmienilismy zdanie i zostala w starym stylu - i nie zalujemy. Pozniej juz nie robilismy zmian do projektu. Ale tak Anka pisze - zalezy kto co lubi...

Jesli chodzi o styropian to tez mi znajomy mowil ze duza roznica w pieniazkach nie wyjdzie - takze zawsze lepiej ten grubszy styropian wybrac.

Decu - spokojnie zobaczysz jak ruszysz to raz dwa dogonisz forumowiczow... z reszta jak juz pisalam u nas ta budowa troszke potrwa - bo chcemy narazie z wlasnych srodkow wybudowac a niestety zbieranie ich troszke trwa;) A z drugiej strony dobrze wiedziec ze mamy tu specjaliste od elektryki - jakby co bedziemy pytac hehe..

My tam wolimy Południową bez kolumn :) Dzięki temu, nasz domek wygląda na bardziej wiejski, a o to nam chodziło. Poza tym szkoda nam było zasłaniać okna.

W przyszłym roku, jak dobrze pójdzie, planuję przy schodach wejściowych (na razie mają być drewniane) zamontować też werandę z przodu (nie mylić z tarasem), a przy samych drzwiach będę chciała pergolę, na której pojawi się jakieś pnącze zimozielone i biała lub jasnoróżowa róża pnąca.

Coś jak na tym zdjęciu:

http://www.narratives.co.uk/ImageThumbs/BD021_06/3/BD021_06_Overgrown_rose_pergola_at_entrance_to_17th_century_Oxfordshire_house.jpg

http://www.narratives.co.uk/Details.aspx?ID=13762&TypeID=1

He he a pewnie, że jest super atmosfera bo takie małe, funkcjonalne domki budują sami fajni ludzie ;)

decu to jak Ty jesteś elektrykiem to ja się Ciebie o coś podpytam. Chodzi mi o odbiór instalacji. Mam zrobioną elektrykę od a do z w domu. Nie mam natomiast docelowego przyłącza do skrzynki, która na podstawie umowy z PGE ma rozgraniczać moją i sąsiada działkę. PGE jeszcze tej skrzynki nie postawiło, bo tam był problem z przebudową linii i takie tam - ale to nieważne. Tymczasowo podpięłam się żeby mieć w domu kablem zasilającym do prowizorki budowlanej, którą mam na działce. Teoretycznie PGE ma podpisaną ze mną umowę na wykonanie skrzynki docelowej i przyłącza do 11.12.2011. Czy do czasu, kiedy podepnę się do skrzynki docelowej mogę zrobić jakiś odbiór? Bo PGE przecież nie zrobi odbioru przyłącza elektrycznego, a co z odbiorem instalacji. Czy jest sens teraz zrobić ten odbiór, czy tak można-jeszcze przed odbiorem z PGE? Mój elektryk od odbioru (inny niż ten który robił elektrykę w domu) stwierdził, że najpierw PGE powinno postawić skrzynkę docelową, ja powinnam się do niej podpiąć, a potem zrobić odbiór tego przyłącza i dopiero odbiór instalacji domowej (kurcze a może mówił odwrotnie?..hmm..) nie wiem jak mam się za to zabrać. Dodatkowo czy PGE bez żadnych konsekwencji może nie wyrobić się w określonym przez siebie czasie na wykonanie tej skrzynki docelowej (wiąże się to z przetargiem na remont linii)? Bo na razie dopiero wykonano projekt tej nowej linii i zaniesiono do starostwa i wyglada na to, że nie zdążą z rzeczywistą przebudową :(

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Witaj

Wróciłem właśnie z wakacji.... i mogę pisać trochę niskładnie. Wybacz ;)

W kwestii formalnej to wygląda tak:

Przed użytkowaniem domu musisz złożyc w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego zaświadczenie o zakończeniu budowy - czekasz na ich reakcję 21 dni. Spodziewaj sie kontroli. Ich formalna lub milcząca zgoda (po 21 dniach) uprawnia Cię do uzytkowania domu. Za przedwczesne użytkowanie nadzór może nałożyc karę w wysokości do 10 000zł.

Do zgłoszenia załączasz: oryginał dziennika budowy, oswiadczenie/a kierownika, inwentaryzację geodezyjną, protokoły sprawdzeń instalacji wewnętrznych (jak elektryka,gaz, kominy), potwierdzenia odbiorów wykonanych przyłaczy (podpisane przez gestorów tych sieci! - przyłącze elektryczne robi zapewne zakład energetyczny i on jest włascicielem przyłacza w określonych granicach opisanych w umowie miedzy wami), kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku. Z technicznego punktu widzenia instalacje elektryczną powinno się zmierzyć "na docelowym napięciu zasilającym". Ma to bowiem wpływ na jakość podanego napiecia a tym samym na czasy wyłączen aparatów, ich skuteczność zadziałania i takie tam. Nawet jeśli elektryk zrobi Tobie protokoły zgodnie z obecnym stanem, to urząd ich raczej nie uzna jako komplet dokumentacji odbiorowej. Do tego trzeba sprawdzić, czy w umowie z zakładem elektroenergetycznym nie ma zapisów szczegółowych co do technicznego spięcia ze sobą instalacji wewnętrznej z przyłaczem (np.: rozdział przewodu PEN na N i PE w rozdzielnicy głównej czy konieczność ułożenia bednarki do złacza mimo stosownego kabla....uwarunkowań bywają opisane w umowie, ale są to czytelne sprawy dla Twojego elektryka - co zakład energetyczny to inne życzenia).

Paradoks polega na tym, że w Polsce pilnuje się z urzędu tylko budynki nowo-stawiane a o tych ledwo trzymających się kupy nikt nie myśi. Za ich stan odpowiada przecież własciciel....

Oczywiście jest procedura umożliwiajaca użytkowanie budynku nieukończonego, ale to inna sprawa (powiedzmy, że nie stac Cię na wykończenie poddasza, ale reszta z elektryką jest ok...i masz warunki do bezpiecznego zamieszkania w pozostałej częsci domu budowanego za gotówkę).

W urzędach pracują tylko ludzie i być może w Waszym rejonie podchodzi się do kwestii odbiorowych luźno, ale tak wygląda standardowa procedura legalnego zakończenia budowy. Wszystkie protokoły na stół. Urzędasy asekuracyjnie podchodzą do takich spraw, bo jesli się coć stanie w tzw. międzyczasie, to odpowiedzialność spadnie również na nich. Do tego dochodzą sprawy ubezpieczeniowe, meldunkowe...itd. Obawiam się, że jesli chcecie legalnie zamieszkac w własnym domu - będziecie musieli troszkę poczekać.

Nikt oczywiście nie zabroni Wam pilnować wznoszonego przez siobie domu!!! pomieszkując w nim "czasowo" - tyle jest złodziejstwa w tym kraju....

Pozdrawiam

DeCu

Jeszcze słowo w kwestii legalizacji zakonczenia budowy. Tak jak pisałem w ostatnim zdaniu, mieszkanie w nieodebranym domu mozna tłumaczyć urzadzaniem, wykańczaniem i pilnowaniem lokalu. Bez zgłoszenia konca budowy raczej nikt nie bedzie się tym tematem interesował, chyba, że życzliwy sąsiad. Bez zgody na legalne zamieszkanie może być kłopot z dotawą gazu, meldunkiem i nadaniem numeru porządkowego - choć formalnie można sie o niego ubiegać przed zakończeniem budowy. Z wodą nie ma takiego problemu.

Sporo ludzi mieszka w takich warunkach.

Pozdrawiam.

Jeszcze słowo w kwestii legalizacji zakonczenia budowy. Tak jak pisałem w ostatnim zdaniu, mieszkanie w nieodebranym domu mozna tłumaczyć urzadzaniem, wykańczaniem i pilnowaniem lokalu. Bez zgłoszenia konca budowy raczej nikt nie bedzie się tym tematem interesował, chyba, że życzliwy sąsiad. Bez zgody na legalne zamieszkanie może być kłopot z dotawą gazu, meldunkiem i nadaniem numeru porządkowego - choć formalnie można sie o niego ubiegać przed zakończeniem budowy. Z wodą nie ma takiego problemu.

Sporo ludzi mieszka w takich warunkach.

Pozdrawiam.

Hie hie na szczęscie najblizszego sąsiada mamy 300 metrów dalej i są to sympatyczni ludzie, numer porządkowy już mamy, a media niestety poza prądem wszystkie we własnym zakresie.

No i jakoś trzeba będzie przemieszkać, a raczej przepilnować tego domku do zameldoiwania ;)

Dzięki Decu za wyczerpujące info o tych wszystkich przyłaczeniach :)

• 2 weeks później...
Miszaki, ale kota to macie boskiego i jak pięknie się prezentuje przy kominku :) Coś czuję, że zimą to będzie jego ulubiona miejscówka :)

Dzięki Andzia :) Nie wiem, czy zostanie zaproszony na salony ;) W najgorszym wypadku czeka go kotłownia.

Gratulacje z powodu Kubusia!

Tak poza tym, zazdrościmy Wam już i posiadania kuchni i etapu na którym jesteście, a Wasza ściana w kolorze fuksji w sypialni -CUDNA!!!

Tak poza tym, zazdrościmy Wam już i posiadania kuchni i etapu na którym jesteście, a Wasza ściana w kolorze fuksji w sypialni -CUDNA!!!

Dzięki śliczne, a i nie chwal tak bardzo nie chwal bo za bardzo w piórka obrosnę ;) A co do etapu budowy-mam głupie wrażenie, ze im bliżej końca tym większy na budowie panuje chaos. Chyba brak mojego oka i ręki dezorganizuje prace heh. Ale nic to. W poniedziałek przyjedzie olej do pieca ( a swoją drogą - ceny tego paliwa zabijają :( i powoli możemy pomyśleć o przeprowadzce :) Na razie z mebli mamy kuchnię, łóżeczko dla Kubusia i jeden zdobyczny regał na książki :) Ale co tam - jakoś to będzie. Z priorytetów zostało kupić dla nas łóżko i zrobić zapewne własnym sumptem garderobę bo jakoś nie mam pomysłu co mam zrobić z ciuchami :)