Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzę że u was prace ostro idą.

Andzia super że już jesteście na końcówce u nas jeszcze daleka droga.

Oczywiście ogromne GRATULACJE!!!

Hej

Miło nam powitać nowego południowca :) A i dzięki bardzo za gratulacje. życzę szczęścia i ogromnej cierpliwości przy budowie - szczególnie przyda się przy wykończeniówce :).

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej

Miło nam powitać nowego południowca :) A i dzięki bardzo za gratulacje. życzę szczęścia i ogromnej cierpliwości przy budowie - szczególnie przyda się przy wykończeniówce :).

Anula nie jesteśmy tutaj nowi, zawitaliśmy już na forum jakieś 2 lata temu ale pisaliśmy krótko pod innym nickiem a jakieś 2 miesiące temu pisał tutaj mój mąż już pod obecnym nickiem.

Strasznie wam zazdroszczę obecnego etapu wy już na końcówce SUPER!!!

U nas na budowie non stop coś, czasem już nie mamy siły.

W piatek mieliśmy gościa od kominków i uzgodnienia zakończone, robimy kominek z płaszczem wodnym dzięki temu zyskam pomieszczenie na pralnio suszarkę. Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów również robi kominek z płaszczem? Interesuje mnie koszt dla porównania i firma wkładu.

Od jutra wchodzą fachowcy od CO, gazu i elektryk za ok.2 tygodnie lecą tynki.

Witam

Jestescie w stanie okreslic ile powinna kosztowac budowa stanu surowego otwarty z dachem poludniowej ? Szukam obecnie ekipy do budowy i powoli pytam o wyceny. Interesuje mnie najbardziej fundament pod szkody gornicze, porotherm, strop terriva, dach z dachowka ceramiczna w cenie ok 4-5zl za sztuke, kopanie i wszystko czego trzeba aby uzyskac SSO z dachem.Rezygnuje z kominka i zadaszen z kolumnami z przodu i tyłu. Ile mozna dac za robocizna i materialy aby nie przeplacic zachlannym firmą ?

Radzio mieliscie fundamenty pod szkody gornicze ? My jak narazie mamy dwie wyceny bardzo rozne bo 180 tys i 130tys i nie mamy kominka i komina i zadaszen przod i tyl. Porotherm 25cm dachowka cos standardowego np Roben Monza Plus. Sam fundament wyceniono na 70 i 40 tys. Zobaczymy co inni powiedza, poza tym nie wiem czy materialy nie podrozaly przez wysokie euro.

Mam pytanie odnosnie wentylacji - gosciu naliczyl az 7 kominow wentylacyjnych i mowil ze bardzo duzo szczegolnie ze planujemy ogrzewanie gazowe. Jakies sugestie odnosnie tego ?

Edytowane przez KosGos

Radzio mieliscie fundamenty pod szkody gornicze ? My jak narazie mamy dwie wyceny bardzo rozne bo 180 tys i 130tys i nie mamy kominka i komina i zadaszen przod i tyl. Porotherm 25cm dachowka cos standardowego np Roben Monza Plus. Sam fundament wyceniono na 70 i 40 tys. Zobaczymy co inni powiedza, poza tym nie wiem czy materialy nie podrozaly przez wysokie euro.

Mam pytanie odnosnie wentylacji - gosciu naliczyl az 7 kominow wentylacyjnych i mowil ze bardzo duzo szczegolnie ze planujemy ogrzewanie gazowe. Jakies sugestie odnosnie tego ?

Nie mamy fundamentu pod szkody górnicze, bo my bardziej w górach :)

Postaram się dzisiaj zobaczyć w naszego exela z wydatkami :) i zobaczę ile nasz wyszedł sam fundament.

My ciągów wentylacyjnych mamy tyle ile w projekcie i mąż uważa że w sam raz ale my robimy kominek i przyłącze do pieca węglowego (jak na razie nie planujemy zakupu pieca na paliwo stałe ale instalacje już zrobiliśmy tak na wszelki wypadek). Uważamy że zawsze mieć więcej ciągów wentylacyjnych niż żeby się okazało że nam brakuje, bo wiele tematów i nowych pomysłów wychodzi z czasem ;)

U nas mamy pierwsze opóźnienie na budowie :( elektryk ma poślizg i tynkarze nie wejdą w tym tygodniu tylko od poniedziałku :( mamy obawy czy zdążymy z wylewkami, jak nie to 5 miesięcy w nosie, bo zimą nie będziemy ich wylewać.

Dla ciekawości podam, że instalacja CO i gaz wyszła nas:

materiał: 5100 zł (w tym materiał również na ogrzewanie podłogowe, instalacja w miedzi)

robocizna: 3500 zł (w tym oprócz instalacji jest montaż kaloryferów i pieca gazowego)

nie mamy jeszcze wyceny kaloryferów ani pieca do gazu, ale piec będziemy kupować na miesiąc przed wprowadzeniem się teraz nie ma sensu, bo pilnować go nie zamierzam.

• 3 weeks później...

Witajcie Poludniowicze

O 2008 roku sledzę "zazdrośnie" to forum - Południowa to mój faworyt od początku.Właśnie zrobiłem pierwszy krok do fizycznego realizacji posiadanego pozwolenia na budowe - kupiłem używany barakowóz! Można by rzec - alleluja, zaczynamy! Niestety, po tygodniu zdemolowano mi drzwi wejściowe! Taki swojski przegląd cudzej własności po polsku! Szlag mnie trafia jak takie coś widzę! A wystarczyło zajrzec przez okno aby się przekonać, że w środku jest pusty!!! Niech to ... tego ciekawskiego prosiaka!

No, wypłakałem się.

Cześć

Witam po dłuższej przerwie.

Jak tutaj cicho, ale zrozumiałe wszyscy na budowach :)

U nas prace idą cały czas do przodu.

Instalacje zrobione, tynku już prawie skończone, materiał na ocieplenie dachu i zamknięcie strychu zakupiony. Styropian na podłogę i materiał na podłogówkę również już kupiony, ale chyba pogoda nam nie pozwoli na zrobienie wylewek przed zimą :( więc znów będzie postój do wiosny :(

Przez okres zimowy chcemy kupić materiały wykończeniowe tzn. płytki, gniazdka, kontakty, podłogi i drzwi, tak aby od wczesnej wiosny ruszyć z kopyta :)

Pozdrawiam wszystkich i czekamy na relację jak u was idą prace.

My też na budowie. Do teraz nie mogę uwierzyć w to, że całą wykończeniówkę wzięliśmy na moje i małża bary. Łapy bolą od pędzli i wałków, głowa od zapachu niektórych farb, nogi od klęczenia na wylewce podczas przybijania podłóg, ale jaka potem satysfakcja ;) Ciekawe tylko kto pierwszy złoży pozew rozwodowy, Misiek, czy ja :)

Z postępów u nas, dwa dni temu pojawili się u nas sympatyczni i słowni górale, ale muszą jeszcze wrócić (robią schody - dębowe stopnie i podstopnice, świerkowe barierki i balustrady). Do tego dochodzą nasze wypocone po pracy podłogi, wielka gonitwa za tynkarzami, którzy nie mogą jakoś wrócić i skończyć to, co zaczęli, a więcej oczywiście na fotoblogu. Pozdrawiamy!

Nie narzekajcie na pracę, później będzie Wam tego brakowało :) Budowanie uzależnia, nam do tego stopnia że prawdopodobnie za 2-3 laty zaczniemy kolejną budowę. Z południową jeszcze nie wiem czy pójdzie na sprzedaż czy wynajem, czas pokaże. Na razie cieszymy się spokojem i ciepełkiem domowym :D

• 5 weeks później...

Witamy

Pragniemy sie pochwalic, ze niedawno zaczelismy budowe Poludniowej. Obecnie jestesmy na etapie konczenia fundamentow i na etapie stanu zero zakonczymy prace w tym roku.

W zwiazku z tym zastanawiamy sie co i jak dalej i zrodziło sie pytanie odnosnie konstrukcji dachu. Niestety ale wiedza nasza budowlana jest niewielka dlatego chcemy Was sie dopytac.

1 Czy w projekt przewiduje deskowanie całego dachu - czy jest to wymagane przy budowie pokrycia ?

2 W projekcie jedynie co znalezlismy ze desek uzywa sie do wykonczenia okpaow i wg opisu maja byc zbijane dwuwarstwowo od wewnetrznej strony. Robi sie to juz po pokryciu dachu dachowka, czy przed kontrłatami i łatami. Wykonawca robiacy SSO z pokryciem dachu mowi, ze on tego nie robi ale jakby deski mialy byc przybijane na wierzchniej stronie krokwi to jak to niby zrobic po pokryciu ? Albo czegos nie rozumiemy albo sa jakies sposoby na takie rzeczy. Prosze napiszcie, dajcie fotki jak to u was bylo robione i co jest najlepsze.

3 Na jakim etapie budowy mieliscie robione tarasy i wejscie do domu. Dobrze rozumiemy, ze do tego jest tez fundamencik na glebokosc ok 1m z bloczkow czy betonu deletowany od budynku ?

Przepraszamy za takie pytania ale tak to jest jak ktos jest laikiem i nie ma mu kto pomoc :)

cześć

Z tego co pamiętam:

1. W projekcie jest dachówka czyli nie ma deskowania. Daje się je (lub np OSB) pod gont czy blachę.

2. Przed pokryciem. Jak tego nie robi niech nie robi... Górale proponowali takie wykończenie, ale do tego rzeźbienie końcówek krokwi etc. Jak planujecie podbitkę, nie trzeba się bawić w takie wykończenia.

3. Przy stanie zero zrobione były stopy betonowe pod słupy wraz z wypuszczonymi zbrojeniami do nich, ciąg dalszy robili jednocześnie z ciągniętymi murami parteru.

Dzieki za odpowiedz. Problem w tym ze ja chce miec podbitke na krokwiach pod dachowkami aby ladnie okapy wygladaly. Bede musial jakos sie dogadac z wykonawca aby to uwzglednił. Skoro na obrzezach dachu na krokwiach bylaby podbitka to jak sie dostosowuje kontrlaty aby dobrze dolegały one do krokwi. Jak rozumiem kontrłaty dolegajace do podbitki nie beda dolegały do krokwi w miejscach gdzie podbitki nie ma (na grubosc desek podbitki). Wtedy podklada sie cos pod kontrłaty czy docina sie ja tak aby wszedzie dolegała itp ?

Ogladalem wasze zdjecia my jednak chcemy podbitke tylko od strony wewnetrznej aby krokwie byly widoczne.Gdzie kupowaliscie deski na podbitke i czy od razu dostaliscie je pomalowane tak jak chcieliscie ?

Czyli nie będziecie mieć podbitki tylko deskowanie?

Naszą podbitkę pomalowałam sama, 2 warstwy zwykłą białą farbą, przed położeniem.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Miszaki ten bałwan to najlepszy ...hehe :) Ale tak naprawdę jestem strasznie ciekawa kuchni. Widzę jakieś murki - pewnie pod półki i pewnie niesamowicie to wykończycie. Jestem pod wrażeniem domku. Baaardzo, ale to baaardzo mi się podoba :) I podględam, podgladam z ciekawością chociaż sama już mieszkam.:) Mój domek też powoli nabiera charakteru. Jednak dodatki to podstawa. U mnie brylują kwiaty, na dole pojawiły się już lampy, a ściany zamierzam zapełnić obrazkami, nie obrazami, a delikatnymi obrazkami...ech tylko kiedy to będzie, kiedy ja będę miała czas wybrać się na targ staroci gdzie zawsze można wygrzębać perełki heh. Chyba jak k\Kuba do komunii pójdzie :D