decu 30.04.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) Takie zamowienie dostałam od ekipy: Szacunkowa ilość materiałów na fundamenty to: Drut: fi 12 - ok 250 kg fi 6 - ok 80 kg wiązałkowy - ok 5 kg Bloczki ( 12x24x38 )ok 600 szt - beda 4 warstwy Beton ok 30 m3 __________________________________________________________ Witaj Kolego - radzę samodzielnie przeliczyć te materiały. Według projektu: Posadowienie ławy fundamentowej -1,3m (granica przemarzania gruntu). 1. Fundament ma 1metr wysokosci. Zużycie Twoich bloczków to 22szt/m.kw. Powinno wyjść ok 1500szt z tarasem i gankiem. 2. Ława fundamentowa i pod filary to około 18 m.sześciennych B20 (na bogato bez poduszki z chudziaka). Czy Twoi budowlańcy chcią postawić wyższą ławę fundamentową niż przewiduje to projekt? Przeciętna wysokość ławy to 30cm a szerokość 50 i 70cm. 3. Wylewka "zero" z B10, to dla tego projektu ok 11m. sześciennych. 4. 4 warstwy bloczków fundamentowych to mogą wystawać ponad teren jeśli masz mokro... Nawet jak na pierwszą dostawę to dość dziwne zestawienie - niepokoi dużo ilość betonu i mała ilość bloczków. Oj, przelicz. To łatwe. DeCu Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez decu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 02.05.2012 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Zajrzałam tak z ciekawości i z sentymentu KosGos tynków wyszło mi 790 m2 (tzn za tyle zapłaciłam razem z wnękami okiennymi i drzwiowymi, nie miałam oddzielnie liczonych glifów) Tobie może wyjść nieco mniej, bo ja mam znacznie podniesioną ściankę kolankową. Generalnie trzeba liczyć około 700 m2 tynków. Co do ocieplania sufitu garażu-to nasz największy błąd że tego nie zrobiliśmy. Pokoiki na górze bardzo wychładzają się przez podłogę. Dając przykład z tegorocznej zimy-duża sypialnia, która jest nad salonem trzymała temperaturę około 20 st.C, natomiast dwa małe pokoiki nad garażem oscylowały w granicach 15-16 st. C. (wszystkie pokoje były tak samo grzane kominkiem z DGP) Tak więc w przyszłości na pewno ocieplimy sufit garażu. Co do ściany graniczącej z częscią mieszkalną to chyba aż takiej potrzeby nie ma bo graniczy ona ze schowkiem pod schodami, który w naszym przypadku powinien być chłodniejszy, łazienką na dole (było tam i tak zdecydowanie cieplej niż w łazience na górze, w której jest okno dachowe) i z kuchnią w której szafki blokują przepływ chłodnego powietrza przez ścianę Garaz macie ogrzewany ? Tych metrow do tynkow to cos duzo chya wyszlo, mi pi razy drzwi wychodzi raczej ok 500m2 , kolega ma dom podpiwniczony o uzytkowej ok 130m2 i mial 800m2 tynkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 03.05.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Hm..nie no, nam tak wyszło. Poza tynkarzami liczyłam sama i różnica wyniosła 4 m2 wiec ok. Z tym, że to razem z sufitem i scianką kolankową, która u mnie jest naprawdę wysoka (nie ma mnie teraz przez tydzień w domu więc nie zmierzę dokładnie). W garażu mamy grzejnik, ale rzadko używamy pieca (korzystamy głównie z kominka z grawitacyjnym poprowadzeniem powietrza) więc utrzymywaliśmy w garażu tak około 1st. C w te mrozy, tylko po to by nam tam nic nie pozamarzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 08.05.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/newattachment.php?do=assetmanager&values[p]=5364623&editpost=1&contenttypeid=1&poststarttime=1336478987&posthash=4dbda94afca2cc90a189f04463a70475&insertinline=1 Południowcy mam pytanie czy ktos rozważał pomysł zrobienia pokoju dla gosci na parterze - tzn w kuchni, a kuchnie przeniesc do jadalni - stół miedzy jadalnia, a salonem ? Zaznacze, ze zmiany , ktore juz wprowadzilismy to: - zmniejszylismy wc i tym samym wneke w kuchni chcielismy wykorzystac pod zabudowe - jezeli bedzie pokój to po zamknieci bedzie ok 10m - w jadalni okno 150x150 zamiast tarasowego - w salonie na scianie szczytowej tylko drzwi tarasowe 240x270 czy takie rozwiazanie byłoby ok? troche obawiamy sie, ze moze byc ciasnota jak kuchnie przeniesiemy do jadalni - i ten stół bedzie tak na przejsciu z salonu do kuchni? moze macie inny pomysł na zrobienie dodatkowego pokoju?myslelismy jeszcze nad poddaszem- ale z duzej sypialni chyba bedzie ciezko wydzielic - nie ma gdzie drzwi zmiescic - mamy scianke kolankowa podniesiona o 1 bloczek, ale i tak to nie daje pola manewru. gdybysmy mogli jeszcze jakos powiekszyc kacik komputerowy to wtedy pewnie tam byłby ten pokoik- potrzeba tylko miejscana jakas kanape i szafe. teraz jak juz mamy pnb trudno byłoby dorysowac np. jaskółke z balkonem np. zeby powiekszyc tam powierzchnie. Edytowane 8 Maja 2012 przez południowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decu 01.06.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Witaj MarioChciałem Cie tylko poinformować, że wreszcie ruszyłem z budową. Co jeszcze? Poczyniłem podobne zmiany do Twoich (poszerzenie domu....)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 02.06.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 witam, strasznie cicho tutaj my tez zaczniemy po Bozym Ciele narazie szał zakupów na 1 etap i rozgladamy sie juz za reszta na dalsze etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwxl 03.06.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam wszystkich "południowców" Jestem na etapie załatwiania pozwoleń i adaptacji mojego projektu. Mam nadzieję, że ruszę w tym roku, ale jak będzie to zobaczymy. Narazie walczę z geodetą, który mapkę do celów projektówych robi mi ponad miesiąc, a ponoć zachodu w tym nie ma. Tak dodam że wszystkie domki, które tutaj widziałem są śliczne, bo przecież będą "nasze":D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur-vw 09.06.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Tydzień walki i schody gotowe. Szkoda ze tak mało miejsca i nie dało sie zrobić czegoś bardziej kozackiego. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaiMirek 10.06.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Hejka witam wszystkich Poludniowcow:) Dawno nic nie pisalam ale to nie znaczy ze tu nie zagladam.... poprostu nic u nas na budowie sie nie dzeje wiec nie mam o czym pisac. A tu na forum widze coraz wiecej zwolennikow poludniowej:) Ja kazdego dnia utwierdzam sie ze byl to super wybor:) Artur fajny pomysl ze schodami mysle ze po wykonczeniu fajnie beda sie prezentowac my zrobilismy pod schodami schowek. A masz inne zdjecia jeszcze waszego domku?? Chcialabym zobaczyc kolor twoich okien - moglbys mi tak wstepnie powiedziec jaki byl ich koszt?? My wlasnie niedlugo bedziemy wybierac i jestem ciekawa ile mniej wiecej musze liczyc. Wszedzie macie rolety??? A macie juz w srodku wylewki Jesli nie to ile cm planujecie na wylewke w salonie, bo to chyba trzeba drzwi tarasowe dopasowac nie? I moze zdjecie jeszcze drzwi balkonowych?? Jeszcze mam prosbe do budujacych wrzucajcie jakies zdjecia jesli mozecie bo widze ze sporo osob juz buduje a zdjec nie ma a fajnie tak podpatrzec i zobaczyc jak inni to wszystko rozwiazali. DECU gratuluje startu - teraz juz pojdzie szybko. Byliscie moze w naszych okolicach zobaczyc?? Marcin ta papierologia troszke moze zniechecic ale jak juz sie wszystko zalatwi to zobaczysz ruszycie pelna pare... zycze powodzenia:) Poludniowa - no to boze cialo minelo wiec czas zaczac Tak samo zycze powodzenia i czekam na jakies sprawozdania i zdjecia... Radziopoludniowa, Kosgos dajcie jakies fotki dla budujacych... Miszaki no musze powiedziec ze idziecie jak burza.... i naprawde podziwiam ze wszystko tak sami robicie. Co chwile sprawdzam waszego bloga i jestem pod wielkim wrazeniem. Wasza poludniowa jest naprawde unikalna:) Wy juz mieszkacie??? Andzia ty juz mieszkasz wiec mozesz zdradzic jak to jest??? Co ci sie najbardziej podoba a co po tym czasie byc zmienila... Teraz pewnie nie masz czasu za bardzo, maluszek rosnie i zapelnia twoj czas a jak nie on to pewnie wykanczasz to co zostalo:) My narazie mamy stop na budowie - wiadomo jak sie buduje ze swoich pieniazkow to potrzeba czasu zeby je uzbierac:) No mam nadzieje ze niedlugo wstawimy okna z roletami, brame garazowa i drzwi ciekawe ile to wszystko wyniesie:) Przydalo by sie tez w koncu ogrodzic no ale czas pokaze.... Pozdrawiam wszystkich Poludniowcow Edytowane 10 Czerwca 2012 przez AniaiMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decu 11.06.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Niestety nie byłem w Waszych okolicach. Mam nadzieję, że jeszcze tego lata umówimy się na małe spotkanie. Tym czasem od jutra ida mury do góry! Oczywiście z przerwą na dojrzewanie stropu. Mam tylko jedno pytanie. Co zrobiliście z słupami podtrzymujacymi dach na piętrze? Czy wkomponowaliście je w sciankę działową? Czy może oparliście to miejsce na przykład na sciance z Silki? Gdzieś uciekł mi ten watek..... DeCu Hejka witam wszystkich Poludniowcow:) Dawno nic nie pisalam ale to nie znaczy ze tu nie zagladam.... poprostu nic u nas na budowie sie nie dzeje wiec nie mam o czym pisac. A tu na forum widze coraz wiecej zwolennikow poludniowej:) Ja kazdego dnia utwierdzam sie ze byl to super wybor:) Artur fajny pomysl ze schodami mysle ze po wykonczeniu fajnie beda sie prezentowac my zrobilismy pod schodami schowek. A masz inne zdjecia jeszcze waszego domku?? Chcialabym zobaczyc kolor twoich okien - moglbys mi tak wstepnie powiedziec jaki byl ich koszt?? My wlasnie niedlugo bedziemy wybierac i jestem ciekawa ile mniej wiecej musze liczyc. Wszedzie macie rolety??? A macie juz w srodku wylewki Jesli nie to ile cm planujecie na wylewke w salonie, bo to chyba trzeba drzwi tarasowe dopasowac nie? I moze zdjecie jeszcze drzwi balkonowych?? Jeszcze mam prosbe do budujacych wrzucajcie jakies zdjecia jesli mozecie bo widze ze sporo osob juz buduje a zdjec nie ma a fajnie tak podpatrzec i zobaczyc jak inni to wszystko rozwiazali. DECU gratuluje startu - teraz juz pojdzie szybko. Byliscie moze w naszych okolicach zobaczyc?? Marcin ta papierologia troszke moze zniechecic ale jak juz sie wszystko zalatwi to zobaczysz ruszycie pelna pare... zycze powodzenia:) Poludniowa - no to boze cialo minelo wiec czas zaczac Tak samo zycze powodzenia i czekam na jakies sprawozdania i zdjecia... Radziopoludniowa, Kosgos dajcie jakies fotki dla budujacych... Miszaki no musze powiedziec ze idziecie jak burza.... i naprawde podziwiam ze wszystko tak sami robicie. Co chwile sprawdzam waszego bloga i jestem pod wielkim wrazeniem. Wasza poludniowa jest naprawde unikalna:) Wy juz mieszkacie??? Andzia ty juz mieszkasz wiec mozesz zdradzic jak to jest??? Co ci sie najbardziej podoba a co po tym czasie byc zmienila... Teraz pewnie nie masz czasu za bardzo, maluszek rosnie i zapelnia twoj czas a jak nie on to pewnie wykanczasz to co zostalo:) My narazie mamy stop na budowie - wiadomo jak sie buduje ze swoich pieniazkow to potrzeba czasu zeby je uzbierac:) No mam nadzieje ze niedlugo wstawimy okna z roletami, brame garazowa i drzwi ciekawe ile to wszystko wyniesie:) Przydalo by sie tez w koncu ogrodzic no ale czas pokaze.... Pozdrawiam wszystkich Poludniowcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decu 11.06.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Ach! Widzę, że zalaliście strop! Nie mniej jednak, pewnie rozważaliście już temat słupów, bo to kolejny etap..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaiMirek 11.06.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Decu - ja niestety nie wiem o jakich ty slupach mowisz.... nas nie ma teraz na miejscu wiec nie moge ci nawet zdjec dodatkowych zrobic - a w naszym dzienniku nie widac - staralam sie dosyc udokumentowac to co bylo robione?? Jesli chceli byscie zobaczyc nasza poludniowa na zywo to bedziemy w drugiej polowie lipca dajcie tylko znac - ale podejrzewam ze do tego czasu juz bedziecie na tym samym poziomie co my:) Ach! Widzę, że zalaliście strop! Nie mniej jednak, pewnie rozważaliście już temat słupów, bo to kolejny etap..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtechno 11.06.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Witam. Jak znajde chwile to postaram sie założyć dziennik. W chwili obecnej jestem na takim etapie:http://iv.pl/images/39123721604696062894_thumb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 12.06.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Witamy starych i nowych bywalców! Mieszkamy już, choć jeszcze nie zupełnie legalnie Czy idziemy jak burza? Mnie się wydaje, że nie, ale jestem w gorącej wodzie kąpana i zaczynam 100 rzeczy na raz a potem mi się nie chce kończyć. Mieszka się super choć nie mamy jeszcze wielu wygód. Trochę odcięci od świata (brak TV, Internetu etc.) ciągle coś robimy. Chciałabym skonczyć na 100% chociaż jedno pomieszczenie, ale przy samodzielnym wykończaniu tak się niestety nie da. Brakuje mi bardzo np. blatów w kuchni i półek, zasłonki pod prysznicem, mebli, zlewu w kuchni... Ale to z czasem się pojawi. Powodzenia dla Wszystkich południowców, to naprawdę najlepszy domek jaki można było wybudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziopołudniowa 12.06.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Dzień dobry wszystkim! Widzę, że wątek znów zaczyna żyć z czego bardzo się cieszę. AniaiMirek- postaram się wrzucić jakieś fotki na dniach Rozumiem was jak się buduje z własnych pieniążków bo my dokładnie tak samo robimy i trwa to już prawie 4 lata na szczęście już to dobiega końca i myślimy w sierpniu się wprowadzić, co prawda trochę na surowo bo koszty nas przerastają, ale puki co będziemy się cieszyć tym co mamy Decu- co do słupów to jak się nie mylę mamy ukryte w ściankach działowych, ale na 100% nie jestem pewna zapytam dzisiaj męża i zobaczę na budowie, jutro napiszę dokładnie jak to jest u nas. Miszaki- super, że już mieszkacie tylko pozazdrościć My na chwilę obecną czekamy na kafelkarza powinien zawitać do nas w najbliższy poniedziałek. Skończone mamy instalacje, tynki, wylewki, docieplenia dachu, górę praktycznie ukończoną (mąż będzie zaczynał układać podłogę w przyszłym tygodniu i montować drzwi), kominek, parapety pozakładane i ogarnięte podwórko. Jak kafelki zostaną położone zaczniemy malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 14.06.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Zaczelismy budowanie w poniedziałek... ekipa wykopała pod ławy we wtorek, a potem pogoda z dnia na dzien coraz gorsza... narazie prace przerwane. Musi wszystko wyschnac - na naszej działce glina, wiec wyobrazacie sobie co tam jest wykopy zalane, wiec musza odpompowac wode. Mam pytanie czy u Was ekipa do wykopu dawała podkład z betonu B10 przed połozeniem zbrojenia i zalania całosci B20? Nasz fachowiec chce jednego dnia zalac cały wykop ze zbrojeniem tylko betonem B20 (bez podkładu- my jednak myslimy , ze na naszej działce - glina i skos ten podkład wzmocniłby fundament), ewentualnie nasypac jako podkład zwir i na to zbrojenie i beton. Wszystko opiera sie na tym, ze nie chca czekac dodatkowo na wyschniecie podkładu tylko w jeden dzien zalac i po robocie.... Nasz fundament jest bez deskowania i nie kładziemy w wykopie foli... jak to u was wygladało - mieliscie podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwxl 14.06.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witam, geodeta załatwiony ale kolejny problem. W warunkach technicznych z Energetyki widnieje info że zasialnie budynku będzie linią napowietrzną. Z słupa, który stoi obok ma iśc przewieszka bezpośrednio do dachu, a dalej do skrzynki pomiarowej umiejscowionej w elewacji budynku.- Bezsensu. Myslałem, że takie rozwiązania stoswało się kiedys do starych domów. Już wystosowałem odpowiednie pismo do energetyki, ale co ztego będzie Moje pytanie brzmi jak macie u siebie.??? Wszedzie gdzie patrze to ZP umiejscowione jest na granicy działki jako skrzynka wolnostaojąca, bądź skrzynka na słupie energetycznym, a do domu już ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwxl 14.06.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Tydzień walki i schody gotowe. Szkoda ze tak mało miejsca i nie dało sie zrobić czegoś bardziej kozackiego. Pozdrawiam wszystkich. artur-vw fajne te schody Wam wyszły, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziopołudniowa 15.06.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 południowa - to co w wykopy my zalewaliśmy betonem o jednakowym współczynniku (już nie pamiętam jakim) ale słabszym niż chudy beton na płycie. Oczywiście na dole fundamentów zbrojenie, a o jakimkolwiek podkładzie nikt nie słyszał kilka lat temu. Dawniej nawet zbrojenia fundamentów nie wykonywano, na ale teraz to standard. Osobiście nie zawracałbym sobie głowy z jakimś podkładem pod fundament,ważne by głębokość poniżej warstwy przemarzania zachować.marcinwxl - u nas w warunkach też była napowietrzna ale tak naprawdę dopiero wykonując przyłącze określaliśmy jak chcemy - mogliśmy ziemią lub napowietrznie - zdecydowaliśmy się ziemią choć wyszło jakieś 1 tys. drożej bo kabel ziemny od domu do skrzynki na nasz koszt a gdyby poszło górą to trzeba przygotować hak na podwieszkę i jakąś skrzynkę a ten kabel byłby po stronie energetyki. Ogólnie jeśli chodzi o media to najgorsze doświadczenia mamy z energetyką, a konkretnie TAURON (papierologia - chyba ze 4 wnioski, terminy - bez znajomości dają sobie ok. roku czasu na podłączenie, koszty - nawet za likwidację przyłącza tymczasowego (budowlanego) skasowali 2,5 stówy - generalnie monopolistyczne dziadostwo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 16.06.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Niestety nie byłem w Waszych okolicach. Mam nadzieję, że jeszcze tego lata umówimy się na małe spotkanie. Tym czasem od jutra ida mury do góry! Oczywiście z przerwą na dojrzewanie stropu. Mam tylko jedno pytanie. Co zrobiliście z słupami podtrzymujacymi dach na piętrze? Czy wkomponowaliście je w sciankę działową? Czy może oparliście to miejsce na przykład na sciance z Silki? Gdzieś uciekł mi ten watek..... DeCu Jak narazie mamy przy sciance dzialowej na oldeglosc 2 cm i uzupelnione pianka. Slup nie powinien sie bezposrednie stykac z murem poniewaz drzewo pracuje i by pekal tynk. Zapewne bedziemy musieli pozniej karton gipsem oblozyc je chyba ze macie lepsze rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts