renia2299 17.06.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 witam budujących południową, my zaczynamy budowę w lipcu szukam osób co budują się na śląsku chcielibyśmy zobaczyć domek na żywo pozdrawiam i życzę wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decu 20.06.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Decu - ja niestety nie wiem o jakich ty slupach mowisz.... nas nie ma teraz na miejscu wiec nie moge ci nawet zdjec dodatkowych zrobic - a w naszym dzienniku nie widac - staralam sie dosyc udokumentowac to co bylo robione?? Jesli chceli byscie zobaczyc nasza poludniowa na zywo to bedziemy w drugiej polowie lipca dajcie tylko znac - ale podejrzewam ze do tego czasu juz bedziecie na tym samym poziomie co my:) Hey Przeleciałem Wasze zdjęcia i wynika z nich, że słupy podpierajace dach (2 sztuki) zostały oparte na sciankach działowych. W pierwotnym projekcie trzeba było je wkomponować w ściany działowe lub przesunąc poza ich obrys z uwzględnieniem podparcia które miały stanowić mury nośne parteru. Wasi fachofcy wybrali zgrabny wariant oparcia słupów na murach, bo materiał jest twardy i lity. Dodatkowo rozłożyli ciężar podpierając te "mini" słupy poprzeczną belką. Ja buduję z pustaka więc mur bezsprzecznie byłby pekał.... Ciężar, jak pisałem, trzeba przenieść na ściany nośne pod spodem. Chmm? A może dodatkowo zazbroję strop i przesunę te słupy? Albo ścianki działowe zrobię z Silki? Cos wymyślę Pozdrawiam wszystkich Edytowane 20 Czerwca 2012 przez decu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decu 20.06.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Marciniewxl Myślę, że sprawa sposobu wykonania przyłacza jest kwestią negocjacji i ewentualnie dopłaty. Kabel jest droższy, ale inwestycja raczej na lata i nie stanowi problemu przy całych kosztach budowy. Dodam jeszcze, że nadal stosuje się rozwiazanie napowietrzne i to w kiku możliwych wariantach. Jednym słowem - trzeba pojechac do rejonu energetycznego na rozmowę.... poprosić o rozważenie możliwości montażu zejścia kablowego ze słupa. Warto spróbować, bo później są problemy z malowaniem elewacji, druty szpecą, układ rozliczeniowy jest w niekorzystnym miejscu (mów, że żadko bywasz w domu i nie będziesz mógł wpuścić na posesję inkasenta), dodatkowe dziury (przewidziałeś wprowadzenie kabla w fundamencie, itd. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 24.06.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Poludniowcy Mozecie sie pochwalic szczegolami odnosnie zabudowy strychu czym i jak, ktore schody strychowe, o jakich wymiarach i w ktorym miejscu montowaliscie ? Jak robiliscie ocieplenie dachu, ile welny miedzy krokwie i ile w drugiej warstwie daliscie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur-vw 24.06.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Witam W srodku to w zasadzie nic nie zrobione. Jesli chodzi o okna to drutex < ciemny dab > koszt 13 tysiecy a rolety 8 . Bardzo podobal sie nam projekt Miszaki ale postanowilismy zostawic ganek. Dach przedluzony o 2 dachowki, scianka kolankowa obnizona o 1 pustak. Chcielismy aby dolne krawedzie dachu byly na tej samej wysokosci co krawedzie dachu ganku. Kasety rolet beda zabudowane styropianem. W tym momencie sie juz ociepla 20 cm tak aby zakryc te wlasnie kasety. Wiecej zdjec wrzuce za jakis czas. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur-vw 25.06.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Hejka witam wszystkich Poludniowcow:) Dawno nic nie pisalam ale to nie znaczy ze tu nie zagladam.... poprostu nic u nas na budowie sie nie dzeje wiec nie mam o czym pisac. A tu na forum widze coraz wiecej zwolennikow poludniowej:) Ja kazdego dnia utwierdzam sie ze byl to super wybor:) Artur fajny pomysl ze schodami mysle ze po wykonczeniu fajnie beda sie prezentowac my zrobilismy pod schodami schowek. A masz inne zdjecia jeszcze waszego domku?? Chcialabym zobaczyc kolor twoich okien - moglbys mi tak wstepnie powiedziec jaki byl ich koszt?? My wlasnie niedlugo bedziemy wybierac i jestem ciekawa ile mniej wiecej musze liczyc. Wszedzie macie rolety??? A macie juz w srodku wylewki Jesli nie to ile cm planujecie na wylewke w salonie, bo to chyba trzeba drzwi tarasowe dopasowac nie? I moze zdjecie jeszcze drzwi balkonowych?? Jeszcze mam prosbe do budujacych wrzucajcie jakies zdjecia jesli mozecie bo widze ze sporo osob juz buduje a zdjec nie ma a fajnie tak podpatrzec i zobaczyc jak inni to wszystko rozwiazali. DECU gratuluje startu - teraz juz pojdzie szybko. Byliscie moze w naszych okolicach zobaczyc?? Marcin ta papierologia troszke moze zniechecic ale jak juz sie wszystko zalatwi to zobaczysz ruszycie pelna pare... zycze powodzenia:) Poludniowa - no to boze cialo minelo wiec czas zaczac Tak samo zycze powodzenia i czekam na jakies sprawozdania i zdjecia... Radziopoludniowa, Kosgos dajcie jakies fotki dla budujacych... Miszaki no musze powiedziec ze idziecie jak burza.... i naprawde podziwiam ze wszystko tak sami robicie. Co chwile sprawdzam waszego bloga i jestem pod wielkim wrazeniem. Wasza poludniowa jest naprawde unikalna:) Wy juz mieszkacie??? Andzia ty juz mieszkasz wiec mozesz zdradzic jak to jest??? Co ci sie najbardziej podoba a co po tym czasie byc zmienila... Teraz pewnie nie masz czasu za bardzo, maluszek rosnie i zapelnia twoj czas a jak nie on to pewnie wykanczasz to co zostalo:) My narazie mamy stop na budowie - wiadomo jak sie buduje ze swoich pieniazkow to potrzeba czasu zeby je uzbierac:) No mam nadzieje ze niedlugo wstawimy okna z roletami, brame garazowa i drzwi ciekawe ile to wszystko wyniesie:) Przydalo by sie tez w koncu ogrodzic no ale czas pokaze.... Pozdrawiam wszystkich Poludniowcow Witam Powyzej zdjecia drzwi tarasowych 3 x 2,1 - 2 sztuki w tym 1 nie otwierane. Wylewki ze styropianem to bedzie jakies 17 cm. Ogrzewanie podlogowe robie na parterze a na gorze grzejniki. Jak myslicie dobry to pomysł? Ma ktos moze jakies schematy instalacji co. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaiMirek 25.06.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Witam. Decu jesli chcielibyscie zobaczyc nasza budowe to nie ma sprawy - my bedziemy na miejscu w drugiej polowie lipca. Wiem ze nie masz do nas za blisko ale jakby co to nie ma problemu. Wiem ze gdzies niedaleko Opalenicy sa dwie poludniowe ale niestety nie wiem dokladnie gdzie - myslimy zeby sie przejechac w tamte okolice jak bedziemy to moze je gdzies zobaczymy - napewna juz sa zamieszkale:) Mrtechno - no poludniowa jak marzenie:) Dzieki za fotke - fajnie tak zobaczyc jak inni buduja i chociaz to nie moja poludniowa to i tak czlowiek sie cieszy ze ktos wybral ten sam projekt i docenia jego walory:) Widze ze bramy garazowej jeszcze nie wstawialiscie - my chyba tez tak chcemy zrobic - zamknac dom ale bez bramy narazie. Miszaki super ze juz mieszkacie - zazdroszcze:) Radzio - no tak z wlasnych pieniazkow ciezko sie budowac ale juz widze jestescie bliscy wprowadzenia sie wiec duzo nie brakuje. Pamietaj wrzucic jakies fotki:) Arturvw - no super poludniowa:) Kurde taras macie zarabisty - tez tak planowalismy zrobic na calosci i nie mam pojecia czemu zrezygnowalismy hihi... Dzieki za odpowiedz odnoscie okien - tyle ze widze ze wy rolety macie wysuniete (znaczy sie te kasety) chyba dlatego ze nie chceliscie nimi pomniejszac okien - my mamy powiekszone okna tak zeby roleta wchodzila juz w okno... A no i zazdroszcze tych wielkich drzwi tarasowych - pieknie bedziecie mieli rozjasnione wnetrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decu 11.07.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Witajcie Dziękuję za zaproszenie - pewnie się spotkamy. Jeśli mi się uda, to wrzucę parę zdjęć z zeszłego tygodnia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 14.07.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) Witam, my po zalaniu chudziaka Mielismy troche problemow i wszystko sie poprzeciagało... do miesiaca... no ale wkoncu koniec 1 etapu Niestety pare rzeczy pzreoczylismy... troche doła złapalismy z tego powodu... coz człowiek sie uczy na błedach - przez pomyłke ocieplilismy fundameny tylko 5 cm styropianem... i zapomnielismy o wypuscie na wodomierz ( a własnie gdzie wy go macie w pom gosp czy w garazu - jak w projekcie) i najgorsze wypust powietrza do kominka... bład jest w projekcie mamy fi 15!!!! i tym sie majster sugerował i nie dał rury pod chudziakiem.... jak wodomierz przeboleje bedziemy kłuc to ta rure do kominka nie iwm jak robic? Albo poprowadzimy po posadzce taka prostokatna 5x15 i w styropianie, albo skuc troche chudziaka i okragła zatopic... Niestety budujemy na odległosc i czasami niektore decyzje podjete sa z opiznieniem No ale aby na przyszłosc uniknac tego - moje pytanie ile daliscie styropianu na ocieplenie posadzki? chcemy doasowac otwory do wysokosci posadzek... czy te 5 cm w projekcie nie za mało, my myslimy min 10 cm, a co za tym idzie wszystko musi byc wszystko wyzej.... czy jezeli da sie grubszy styropian pomieszczenia parteru nie beda za niskie - takie przytłaczajace, lampy beda zwisac nad głowami myslimy , zeby dac na około pasek bloczka, albo cegły - bedzie zapas 12 cm... >>> ile wysokosci i z jakim ociepleniem maja na gotowo pomieszczenia parteru? dzieki Edytowane 15 Lipca 2012 przez południowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk.83 19.07.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 https://picasaweb.google.com/106870699342725984090/BudowaKK?authkey=Gv1sRgCLnI28Sk15_jSQ&feat=directlink# Oto nasza południowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 19.07.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 kk.83 ciekawa ta wasza poludniowa. Macie moze juz drzwi wewnetrzne ? Zastanawiam sie jak u nas je wstawic w miejscach gdzie sa slupy drewniane, szersze od scianki dzialowej. Chcielismy oscieznice opaskowe regulowane ale w takim przypadku nie wiem czy da sie je wstawic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur-vw 23.07.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 kk.83 ciekawa ta wasza poludniowa. Macie moze juz drzwi wewnetrzne ? Zastanawiam sie jak u nas je wstawic w miejscach gdzie sa slupy drewniane, szersze od scianki dzialowej. Chcielismy oscieznice opaskowe regulowane ale w takim przypadku nie wiem czy da sie je wstawic ? chyba nie da sie wstawic z opaskami, bez opasek tez bedzie super i duzo taniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 29.07.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Witam po bardzo długiej nieobecności Życie różnie się układa i nasza południowa pod koniec tego roku będzie wystawiona do sprzedania. Jakby ktoś nie chciał się bawić w budowanie, to zapraszam . Do tego czasu w końcu muszę zrobić parę rzeczy, które długo odkładałem i mam pytanie - ile m2 mieliście podbitki? Gdzieś we wrześniu będę miał na 2 tygodnie rusztowania i robię przymiarki. Na 99% drewniana plus na krawędziach płytki zamiast obróbek blacharskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaiMirek 04.08.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Witam Decu widze ze mury juz rosna - gratuluje:) Poludniowa - no niestyty tak juz jest ze czlowiek uczy sie na bledach -my tez bysmy dzisiaj zmienili kilka rzeczy przy budowie ale skad to wczesniej wiedziec. My tak jak wy budujemy na odleglosc.Co do wodomierza to mamy licznik juz zamontowany w pomieszczeniu gospodarczym bo inaczej komunalka nam sie nie chciala zgodzic. A odnoscie posadzki to tez sie wlasnie zastanawiamy, przy odmierzaniu okien kazalismy liczyc razem na wszystko (lacznie z posadzka) 18 cm - czy bedzie wystarczajaco??. Nie moge ci niestety powiedziec jaka jest u nas wysokosc parteru a napewno sporo, mi sie nawet wydaje ze az za duzo:) KK83 - woww!! Kurcze no super wasza poludniowa - inne kolory okien i tynku i juz nie jest to ten sam domek. Normalnie to wyglada taka chatka a u was jak nowoczesny dom:) Tez mi sie podoba takie rozwiazanie:) TMK no to mnie zaskoczyles!!! Musze ci powiedziec ze to wlasnie twoje forum, twoje zdjecia i twoje uwagi ostatecznie przekonaly do wybrania poludniowej. To wlasnie na twoich wypowidziach sie sugerowalam i zmienialam moj projekt. A teraz piszesz ze chcesz sprzedac:o Za duzy dla ciebie??? Doczytalam na twoim forum ze masz zamiar budowac mniejszy i bardziej ekonomiczny domek- podoba mi sie projekt ktory wybrales. Ale co chcesz powiedziec ze poludniowa nie jest taka fajna jak myslales?? Ja jak patrze na nasz stan surowy to wydaje mi sie taaaaki duzy a przeciez mial to byc niewielki domek dla czteroosobowej rodzinki, jak mielismy wylane fundamenty to myslalam boze jak ja sie tu pomieszcze a dzis stoi wielka budowa i zastanawiam sie czy mi starczy czasu zeby wszystko posprzatac w jeden dzien hihihihi A u nas na budowie jeszcze cisza jedynie co udalo nam sie wybrac okna i jak dobrze pojdzie we wrzesniu beda montowane, dodatkowo myslimy na ogrodzeniu ale zobaczymy jak bedzie z kasa.... Pozdrawiam budujacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 04.08.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 To nie tak jak piszesz. Za parę lat musimy zabrać mamę do nas, południowa jak wiesz nie ma pokoju na dole. Budowaliśmy wg projektu i mamy po trzech latach jako takie pojęcie nt jakości projektu. Dla nas jest za duży... szczególnie sypialnie mogłyby być znacznie mniejsze. W dzień i tak wszyscy są na dole w salonie, a na górze nadmetraż. Do tego (znów) mamy za dużą działkę (ponad 1600m2) i coraz bardziej wkurza mnie codzienne podlewanie, koszenie, chwasty, krety etc. Południowa jest dobrym projektem, jednak nie ma 119m2 jak w papierach tylko 178m2 w rzeczywistości. Mógłbym część rzeczy przerobić, ale... łatwiej będzie zbudować kolejny. Zresztą brakuje mi tego... Bezczynność bardziej mnie męczy od nadmiaru pracy ps. Nikt z Was nie zakładał podbitki? Bardzo proszę o jej szacunkowy metraż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 06.08.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Na podbitkę czekam, jednak pokój z garażu jest za mały. Potrzebujemy tak naprawdę gdzieś z 25-30m2 aby zrobić osobny pokój z aneksem kuchennym oraz malutką łazienkę. Ciężko południową (już zbudowaną) przystosować do takich wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziopołudniowa 07.08.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Na podbitkę czekam, jednak pokój z garażu jest za mały. Potrzebujemy tak naprawdę gdzieś z 25-30m2 aby zrobić osobny pokój z aneksem kuchennym oraz malutką łazienkę. Ciężko południową (już zbudowaną) przystosować do takich wymagań. no fakt taki duży to on nie jest i faktycznie na takim etapie to nie ma co bawić się w przebudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziopołudniowa 07.08.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 witam budujących południową, my zaczynamy budowę w lipcu szukam osób co budują się na śląsku chcielibyśmy zobaczyć domek na żywo pozdrawiam i życzę wytrwałości renia2299- poszedł mail na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trebor1113 21.08.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam wszystkich Południowiczów Dawno nie gościliśmy na tym forum. My trudy budowy mamy już za sobą. Pozostają drobne prace związane z wykończeniem elewacji budynku- dokończenie układania klinkieru na cokole wokół domu, podbitka i taras. Przedstawiam naszą trochę inną Południową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 28.08.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Trebor - faktycznie, południowa nie do poznania, prawie jak nasza my po roku samodzielnych zmagań z wykończeniówką nareszcie zaczęliśmy urządzać. To chyba najfajniejszy etap i wcale nie aż tak kosztowny, jeśli się idzie w "recycling wnętrzarski" - prawie wszystko mamy ze staroci, komisu, lub po kimś. Zdjęcia dla chętnych na blogu. TMK, jaki następny projekt? Ciekawi mnie to strasznie! Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts