KosGos 02.09.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Czy mozecie podac ile wynosi powierzchnia do ocieplenia/tynkowania ? Mi z obliczen wychodzi ok 230m2 scianka kolankowa do murlaty to ok 100cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trebor1113 02.09.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Nam też wyszło 230 m2.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 05.09.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 witam, południowcy mam małe pytanie - budujemy na odległosc wiec czasami mamy watpliwosci i niedomówienia z ekipa - bo nie ma nas na miejscu ... moje pytanie czy w duzej sypialni i w pokoju naprzeciwko tej sypialni macie zamontowane nadproza? w projekcie sa karton gipsy i nasz majster mowi, ze tam nie bedzie naproza i nie bedzie tej czesci murował.... drugie pytanie ile zamawialiscie podbitki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 05.09.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Miszaki, na razie plany i zbieranie pomysłów. Co do południowej, podbitka dojechała. Z obliczeń 72m2, impregnaty etc są. Schody z buku 4cm (do obłożenia betonu) dojechały i... naszą ulubioną kuchnię model 400 (zł...) planuje zimą zmienić na coś takiego jak poniżej. Wizualizację zrobiłem na szybko, nie bawiłem się nigdy takimi programami. http://img594.imageshack.us/img594/3843/32428556.jpg http://img338.imageshack.us/img338/4414/11071054.jpg http://img824.imageshack.us/img824/8885/75805233.jpg http://img26.imageshack.us/img26/7702/88703995.jpg http://img228.imageshack.us/img228/1377/10233957.jpg http://img844.imageshack.us/img844/1708/14376826.jpg Edytowane 5 Września 2012 przez TMK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poludniowa 10.09.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Do KoGos - ja robiłem sam ocieplenie i wyszło mi 200 m2 styro . Tynki chyba 520 m2 ( robione 2 miesiace temu ) Do Południowa - my mamy wszedzie nadproża ... a jako takiej podbitki nie mam - jedynie przy deskowaniu dachu w widocznych miejscach ( gdzie powinna byc podbitka) mam " nadbitke" na krokwiach z modrzewia pomalowaną lazurą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 11.09.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Do KoGos - ja robiłem sam ocieplenie i wyszło mi 200 m2 styro . Tynki chyba 520 m2 ( robione 2 miesiace temu ) Do Południowa - my mamy wszedzie nadproża ... a jako takiej podbitki nie mam - jedynie przy deskowaniu dachu w widocznych miejscach ( gdzie powinna byc podbitka) mam " nadbitke" na krokwiach z modrzewia pomalowaną lazurą poludniowa dzieki za info , ale jeszcze jedno - czy macie nadproza gotowe i czy zmienialiscie cos w wymiarach domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decu 14.09.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witajcie Oj, chyba się w złym okienku się wpisałem....wybaczcie Na dzień dzisiejszy wygląda to tak - ta dam! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwxl 30.09.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Witajcie, pozwolenie na budowę wydane więc zaczynam http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=4627 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaiMirek 14.10.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Witam Oj cisza tutaj ostatnio jak makiem zasial:) Decu no milo widziec twoje postepy na budowie:) Marcin no gratuluje rozpoczecia - ehh jak to wszystko cieszy niewazne czy to dopiero fundamenty czy dalej:) Powodzenia .. No to i ja sie pochwale bo nasza poludniowa juz jest stanem zamknietym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decu 19.10.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Dzięki. W tym roku to tyle. Mam nadzieję na szybkie podjęcie robót na wiosnę. Oczywiście wszystko zależy od kasy... i zdrówka. Wasza Południowa prezentuje się super. Od frontu to wierna kopia bryły z projektu - i to nam się podoba, bo jestesmy zadeklarowanymi "fanami" tego projektu. Z tym czerwonym dachem, bez podwieszonej podbitki i jasnym koloren okiem wyglada lekko i sympatycznie. Zaplecze to już inna sprawa - Wasz taras w całości również wygląda swietnie mimo odstępstwa od projektu - ma być w końcu funkconalnie i ladnie. Gratuluję pomysłu i wykonania. Cóz mogę powiedzieć na podsumowanie dotychczasowych prac? 1. nie jest to mała chatka, oj nie . Dodatkowo poszerzyliśmy część gospodarczą o 1,5 metra z myślą o większym garażu i zrobiło sie dodatkowo sporo miejsca. 2. wybór projektu był trafiony w dziesiatkę (zwarta bryła bez udziwnień, dużo miejsca i świetnie komponuje sie z wiejskim otoczeniem), 3. koszty dotychczasowej budowy dało się dokładnie oszacować ze względu na prostotę konstrukcji, 4. jedynym słabszym punktem są dość wąskie schody, ale jeśli ich nie obudowywac ścisłym szachtem - jest ok. Pozdrawiam wszystkich Południowiczów i zyczę powodzenia w realizacji marzeń. DeCu Edytowane 19 Października 2012 przez decu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 19.10.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Schody wewn. są wąskie i czasami daje się to we znaki. Parę tygodni temu wnosiłem na górę kpl wypoczynkowy, m.in. 3-osobową kanapę i był z nią duży problem. Na zakręcie musiałem podnieść ją równo w pionie nad sobą, masakra... Jak ktoś może jeszcze zmienić, róbcie schody o szer 100cm i nie mniej A przy okazji, po tak długi przestoju kończę podbitkę południowej, od razu jakoś ładniej się zrobiło Jeszcze tarasy w przyszłym roku i będzie kpl na zewnątrz. http://img811.imageshack.us/img811/853/pod1q.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwxl 25.11.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Witam wszystkich, mam pytanko czy posiadacie kosztorys poludniowej? Moja plytka z zestawieniem gdzieś przepadła. Jeśli ktos posiada proszę o info na priv, sprawa dośc pilna bo chcę zamówic materiał na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decu 05.12.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witam wszystkich, mam pytanko czy posiadacie kosztorys poludniowej? Moja plytka z zestawieniem gdzieś przepadła. Jeśli ktos posiada proszę o info na priv, sprawa dośc pilna bo chcę zamówic materiał na ściany. Witaj Ja tam bym materiałów nie zamawiał w oparciu o kosztorys z bura projektowego. Jeśli budujesz ściany z Porotherma 25 lub Robena - chętnie podeślę Ci zestawienie faktycznie kupionych materiałów do stanu surowego z dachem. Swój adres przeslij mi na: [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 27.01.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Południowcy Od grudnia mieszkamy juz w naszym domku i ogolnie wraznie bardzo pozytywne. Jedno co nam doskwiera to skraplajaca sie woda na oknach dachowych. Czy macie tez takie problemy - moze wrzucicie fotki jak jest obrobione okno na gotowo. Mamy wrazenie ze nasze okna sa za nisko w stosunku do murlaty przez co nie bylo mozliwosci zrobienia dolnej szpalety pionowo do podlogii i zapewne tez ilosc ocieplenia moze byc nie za duza. Wszystko to moze ale nie musi powodowac naszych problemow, dodatkowo slaby ciag w kominie przy dobrze uszczelnionym domu. W łazience obecnie mamy wentylatorek wyciagowy ale tez nie wiele to czasem pomaga.Jedyne co zauwazylismy to przez ostatnie jakies 2 tygodnie bylo wzglednie suchu na oknach i zastanawiamy sie czy to nie przez zalegajazy snieg na oknie poniewaz 2 dni temu musielismy na jakies 30 min otworzyc okno dachowy i pozrzucac snieg i problem znowu sie nasilil. Macie jakies rady, zdjecia waszych szpalet mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 27.01.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Okna połaciowe na górnym korytarzu mam suche, jednak rzeczywiście mam dół obrobiony pionowo, a grzejnik lekko przewymiarowany nie jest skręcany. Za to w łazience nie był w projekcie przewidziany grzejnik pod oknem i jest często wilgotne. Wentylator mam klasyczny z timerem, przy okazji wymienię go na higrostatyczny i zobaczymy czy będzie lepiej. Albo nie pomoże, albo odciągnie wilgoć i jeszcze mocniej wychłodzi łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 27.01.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 U nas (druga zima) nie zauważyłam żadnej pary. Nie mamy mechanicznej wentylacji, grzejnik pod oknem w łazience jest i tam też wszystko w porządku. Jeśli coś pomoże, wklejamy zdjęcie jak to wyszło względem wysokości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinlay 08.04.2013 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Witamy wszystkich serdecznie. Rowniez jestesmy szczesliwymi posiadaczami domu Poludniowa Iskierka, obecnie w stanie surowym zamknietym. Aktualnie myslimy nad ogrzewaniem w naszym domku i tu bedziemy wdzieczni za wszelkie rady. Planujemy ogrzewanie gazowe plus kominek z plaszczem wodnym. Na dole podlogowka, a na gorze grzejniki. Nie wiemy czy wybrac piec gazowy konwencjonalny, czy kondensacyjny i czy dawac zasobnik na c.w.u. oraz jakiego producenta wybrac. Jak Wy macie rozwiazane ogrzewanie w swoich domkach i czy jestescie zadowoleni, czy moze byscie cos zmienili? Bedziemy wdzieczni za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
themasterp 11.05.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 witam wszystkich Południowców:)Miło mi, że grono osób które wybrały ten projekt jest spore, ja osobiście zacząłem w tym roku budowę Południowej i na razie ekipa zdjęła szalunki z ław, w przyszłym tygodniu wchodzą na murowanie bloczków, a po ukończeniu stanu "0" planuję samemu stawiać ściany, a co będzie później to zobaczymy:) W związku z tym etapem zacząłem analizować systemy kominowe które można zastosować w tym projekcie, byłbym wdzięczny za wszelkie rady odnośnie systemów u Was zastosowanych, czy ktoś może decydował się na kominy uniwerslane które można znaleźć na allegro? Czy dawaliście w środek kwasiaka? A może ktoś próbował pokombinować na etapie adaptacji i usunął jeden z kominów z projektu? Jak to u Was wyglądało, byłbym wdzięczny za wszelkie rady i sugestie oraz ewentualne przybliżenie kosztów:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaiMirek 17.05.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Witam Poludniowcow - ale tu cisza ostatnio... Kinlay - my jestesmy na tym samym etapie co wy - stan surowy zamkniety (mozesz podgladnac nasz dziennik budowy -staram sie uzupelniac na biezaco). Ostatnio zrobilismy elektryke. Tez rozgladamy sie nad rozwiazaniem ogrzewania w domu i tez myslimy nad gazowym kondensacyjnym plus kominek w tym podlogowe na dole grzejniki na gorze ale jeszcze nic nie zdecydowalismy wiec podbijam twoje pytanie do poludniowcow jakie rozwiazania macie i co polecacie?? Themaster - gratuluje rozpoczecia budowy - niestety w kwestii kominow nie bardzo pomoge - my budujemy na odleglosc i stan surowy stawiala nam firma - poczatkowo myslelismy o rezygnacji z komina pod kominek ale pozniej zmienilismy zdanie i slusznie bo raczej kominek bedziemy montowac. Co do kominow to mamy gotowe ale wypytam dokladnie meza bo ja nie mam pojecia w tym temacie. Mam jeszcze pytanko do reszty bo szukamy tez tynkarzy - jakie tynki macie u siebie?? maszynowe, reczne, gipsowe, mineralne? I co proponujecie na sufity teriwa?? Bo od czytania roznych opini mam metlik w glowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
themasterp 17.05.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Dzięki:)Ale fakt...cisza straszna, wszyscy się pobudowali, teraz siedzą na tarasach, popijają zimne piwko i mają gdzieś początkujących:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts