TMK 19.05.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Oj tam, oj tam... Niektórzy nadal się "budują"... i będę jeszcze bardzo długo wykańczać (się) Aktualna fotka po świeżym otynkowaniu domku, coś tam jeszcze dokleiłem w dzienniku. http://img809.imageshack.us/img809/3531/m0001y.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziopołudniowa 20.05.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Na wstępie gratuluję nowym Południowcą rozpoczęcia budowy i życzę dużo spokoju i cierpliwości, bo ciężka droga przed wami Kinlay- odnośnie ogrzewania to my mamy w naszej Południowej dół tylko ogrzewanie podłogowe plus kaloryfer w łazience a na górze kaloryfery, do ogrzewania jest kominek z płaszczem wodnym oraz gaz, lecz całą zimę grzaliśmy tylko kominkiem i sprawdził się w 100% co do rodzaju pieca gazowego to wiem tylko tyle że ma zasobnik na ciepłą wodę ale szczegółów nie znam, bo tym zajmował się mąż AniaiMirek- odnośnie tynków to mamy tynki ręczne- filcowane, wyszły super praktycznie jak gładź (oczywiście są lekko chropowate, ale wyglądają bardzo dobrze) TMK- zgadzam się, że nadal "budujemy" i końca nie widać u nas jeszcze ogrom roboty. Wasz domek piękny i ogród również my właśnie staramy się powoli doprowadzać podwórko do porządku po budowie, na taki efekt jak u was to jeszcze z rok dwa poczekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 22.05.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Witam wszystkich południowiczów! Bardzo podoba mi się projekt południowej. Zdjęcia waszych domków działają na mnie bardzo motywująco. Co prawda jestem dopiero na etapie wyboru działki ale bardzo bym chciał zostać przy tym projekcie. I teraz zasadnicze pytanie do budujących i wybudowanych - czy jest sens zabierać się za budowę z 250 tys zł (sam dom bez działki) - oczywiście w przeciętnym standardzie, z dużym wkładem własnym i możliwością zamieszkania na początek w niedokończonym domku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 22.05.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 I teraz zasadnicze pytanie do budujących i wybudowanych - czy jest sens zabierać się za budowę z 250 tys zł (sam dom bez działki) - oczywiście w przeciętnym standardzie, z dużym wkładem własnym i możliwością zamieszkania na początek w niedokończonym domku?? Sens jest, najwyżej zabraknie na meble W 2008/2009 za taką kwotę wybudowałem, wykończyłem i wprowadziliśmy się. Ceny wtedy były wyższe niż obecnie i były różne kombinacje z ekipami i materiałami np drewno i pustaki ściągałem z Niemiec... Teraz jest łatwiej, materiały są, a ekipy szukają pracy i są skłonni do sporych negocjacji cen. Z pracy własnej, robiłem ocieplenie wełną wewn., ocieplenie styropian na zewn., część instalacji elektr., całą komputerową i antenową, część regipsów, szykowanie ścian, malowanie, podłogi, całość glazury plus we własnym zakresie wszelkie zakupy materiałów itd. W kosztach trzeba uwzględnić ogrodenie, podjazd, koparki itp - może pójść parę/paręnaście tysięcy na to. Generalnie szukaj 1-3 hurtowni która dostarczy towar oraz odbierze wszelkie nadwyżki, ekipom do podpisu umowy, ceny negocjuj za dany etap a nie za m2, pilnuj aby nie znikały nadwyżki materiału (trzeba samemu weryfikować ilości!), część zakupów typu piasek, pospółka czy beton można kupić po cenie netto..., nie szaleć z drogimi materiałami i oczy dookoła głowy - za 250tys. dacie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 22.05.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 TMK dzięki za szybką odpowiedż! Dokładnie jak piszesz - licze się z tym, że materiały nie będą jakieś wygórowane. Z kolei na solidnym ociepleniu dachu, murów, oknach nie mam zamiaru oszczędzać. Większość opisanych przez Ciebie prac również starałbym się zrobić samemu ew. z małą pomocą. W końcu wolnostojące 120m zawsze będzie lepsze od 45m w bloczku:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 22.05.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 W końcu wolnostojące 120m zawsze będzie lepsze od 45m w bloczku:cool: Tu jest właśnie często powtarzany błąd! Południowa po podłogach ma 178m2 i tyle musisz zbudować i tyle musisz wykończyć. Ekipy też tyle będą kalkulować przy wycenach. Dla mnie jeden z ładniejszych projektów i dlatego budowałem praktycznie w 100% zgodnie z oryginałem. Jedynie usunąłem w salonie ściankę działową wraz z kominkiem, mniejsza o powody. Chcąc zaoszczędzić można wybrać ciut mniejszy projekt z tej samej pracowni czyli Iskierkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 23.05.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Też racja po podłogach jest sporo ale prosta zwarta budowa i relatywnie tania budowa w stosunku do metrażu mnie bardzo przekonuje. Układ jest jak dla mnie nie do przebicia - żaden z projektów tak nam nie przydpadł jak Południowa. Powiem więcej - jak czasami przeglądamy inne projekty to zazwyczaj się kończy "ee... w południowej to jest lepsze" itp. Jeżeli chodzi o Iskierkę to też ciekawy układ ale bardziej nam się widzi jednak Południowa TMK - powiedz nam w którym miejscu w swoim domku przeznaczyliście suszarnię na ubranie?? Ja mam wizję tam gdzie kącik komputerowy tylko jakoś oddzielony. Również ciutkę powiększyć kuchnię kosztem pom. gospodarczego i troszkę łazienki. I dokładnie jak Ty usunąć ściankę działową w salonie i kominek przykleić jak najbliżej ściany aby zyskać przestrzeni. Jeżeli chodzi o wykończenie na początek mogę zamieszkać w niedokończonym domku - sam to przechodziłem jako dziecko i wspominam bardzo pozytywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 23.05.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 W sumie nigdzie... Przy schodach mam kącik komputerowo-biurowy i nie mam tam miejsca na osobne "pomieszczenie", a że często stoi tam suszarka... Od wiosny do jesieni suszenie również na ogrodzie, na razie za domem nikomu nie przeszkadza. Tym bardziej jak po wirowaniu na 1200 obrotów schnie w parę minut. Pomieszczeń magazynowo-gospodarczych jest w południowej zdecydowanie za mało. Za jakiś czas planuję postawienie max dużego garażu, czyli do 35m2 bez pozwolenia - może będzie łatwiej z np sprzętem ogrodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 23.05.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 (edytowane) Szopka albo garaż rozwiąże problem z brakiem miejsca na sprzęt ogrodowy lub połączony ze składowiskiem drewna W sumie wydawało mi się, że południowa ma wystarczająco pomieszczeń gospodarczych. Pod schodami całkiem spore i w kotłowni. Jeżeli chodzi o sam projekt to rozważam zamontowanie rekuperatora z by passem + kominek z szamotem ( rozprowadzenie grawitacyjne z tyłu kominka i na piętrze w korytarzu). To jest największa przewaga w stosunku do iskierki - kominek centralnie w domu niewielkim wkładem ogrzewa większość pomieszczeń... Edytowane 26 Maja 2013 przez alan86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
themasterp 05.06.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 A czy ktoś próbował odchudzić komin który jest w kotłowni? Trochę nie uśmiecha mi się budowa 6 kanałów wentylacyjnych + spalinowy z wentylacyjnym, może ktoś z Was przerabiał temat i da się jakoś podłączyć wentylację innymi sposobami aby ten komin był trochę mniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 05.06.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Chcesz, kombinuj ze zmniejszeniem ilości kanałów, najwyżej za 2-3 lata po usunięciu grzyba z domu dołożysz 10-20tys. na reku i będzie ok Lub od razu 2 kanały i wentylacja mechaniczna. Poważnie, nie oszczędzaj na powietrzu - jeden kanał do pieca (jeśli będzie to obowiązkowy), dwie łazienki czyli dwa kolejne kanały, wyciąg w kuchni kolejny, garderoba kolejny, garaż jeden, na upartego jeden w zapasie, tyle że jest nieparzysty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 06.06.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Na wentylacji równiez bym nie oszczędzał. Od tego w końcu bedzie zalezalo Wasze samopoczucie Reku chyba najlepsza opcja. najlepiej z by pasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
themasterp 09.06.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Planuje montaż rekuperatora (ale to w przyszłości), zrobiłem już przepust w fundamencie na gruntowy wymiennik, zastawia mnie tylko czy mogę wyprowadzić wentylację w garażu i kotłowni przez ścianę czy jednak muszę budować kanały w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 20.07.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Witajcie południowcy,Razem z M doszliśmy do wniosku, że nie damy rady sami pomalować naszej południowej, bo niestety nie mamy rusztowań, stąd pytanie: jaki jest mniej więcej koszt pomalowania elewacji z gruntowaniem (nie wliczając materiału)? Będziemy wdzięczni za pomoc,pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 01.09.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 witam, czy ktos tu jeszcze zaglada ? jesli tak to bardzo prosiłabym o przesłanie listy materiałow na zabudowe poddasza oraz ocieplenie domu na priv dzieki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur-vw 11.09.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Moja już jest skonczona i odebrana. Wielka jest to chałupa a miało być 120 metrów,,heh. Generalnie 2 lata z życia wyjęte drugi raz bym się na to nie porwał, no ale jest jak to mówi teściwa ,to jest ,moc,, Dziwne są te wyliczenia co do ceny bo wychodzi dużo drożej. Bociany też mam już swoje. Fajnie jest się pochwalić, jeszcze 5 lat temu bylem taki sobie ,,leszczyk ,, a teraz to prawie magnat ziemski,,heh. Jak mi się to udało to sam nie wiem. Nie ma lepszego projektu z poddaszem uzytkowym. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur-vw 11.09.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Koledzy się smieją ze plot jak w radzieckim łagrze, to zdjęcia wyżej. Łazienka projekt i wykonie z kumplem, żona donosiła dębowe. Kuchnia to jest meble z allegro za 800 zł. Agd używka ze śmietników niemieckich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 17.09.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Artur, gratulacje Pamiętam te czasy kiedy ja kładłam kafelki u nas tylko mi nikt browaru nie donosił... ;( Fajny macie podjazd, no i te bociany... A my oprócz kilku drobnych rzeczy które zawsze chyba będą czekać na "potem", zabraliśmy się za pokój dziecięcy, bo za kilka miesięcy nasza południowa wzbogaci się o jeszcze jednego mieszkańca. Szyję jak opętana i oto tymczasowe efekty. Mały chyba nic nie będzie miał ze sklepu, tak mnie wzięło Pozdrowienia dla południowców! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 21.10.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Minął prawie rok jak tutaj wkleiłem wstępny projekt kuchni, w końcu miałem czas na realizację. Załączam fotkę, a parę dodatkowych wkleiłem do mojego dziennika. http://img689.imageshack.us/img689/2907/kkdg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decu 22.11.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Cześć wszystkim Melduję zakończenie budowy Południowa! Zgodnie z planem, wprowadzilismy się we wrześniu br. Oczywiscie brakuje nam wielu mebli i części farb na scianach - ale i tak jest super! Po trzech miesiącach mogę potwierdzić, że to bardzo udany projekt. Nawet klatka schodowa z umniejszonym schowkiem tak bardzo nie doskwiera jak niektórzy meldowali. Jedynym słabym punktem jest okno połaciowe w łazience. Przy ogrzewaniu kondensacyjnym mimo wprowadzenia wielu mądrości zaczerpniętych z Muratora i wypowiedzi forumowiczów - woda cieknie po szybie i ścianach okiennej wnęki ilektoć za oknem robi się zimno. Po prostu skrapla się wilgoć - punkt rossssy. Poza tym mieszka się super. Okolica spokojna. Dojazdy okazały się mniej dotkliwe niż zakładałem. Własny kosztorys spełnił się w 100%. Teraz czeka nas pierwsza zima. Mam nadzieję, że długie ciepłe lato zrobiło swoje. Na razie jest ciepło i przyjemnie. Na wszelkie pytania chętnie odpowiem pod adresem [email protected] Pozdrawiam i życzę wielu radości z budowania. Decu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts